tekrar merhaba, sorun devam ediyor. ancak dün sabah yola çıkmadan önce eskiye göre bi değişikliği fark ettim.
bu değişimden kesin emin olmamakla birlikte, fark ettiğim bu değişiklik hidrolik ile ilgili. şöyle ki benim fren kolunda bir miktar boşluk vardı (400km kullandıktan sonra kendi yaptığım bi hata nedeniyle boşluk oluşmuştu, disk takılı değilken freni sıkmıştım) ancak frenleme esnasında bu boşluğu aldıktan sonra bir sorun yaşamıyordum. ancak artık boşluğun alınmış hali ile bile fren kolunu sıktığımda kolun halen geri geldiğini farkettim. şekille açıklamak istiyorum;
http://s26.postimg.org/cia9emsll/fren.jpg
burada fren kolunun normal konumunu A, sıkma esnasında balataların disklere temas ettiği noktayı B, ve balataların temasından sonra bile fren kolunun geri gelebildiği en gerideki konuma da C dedim.
önceki sorunsuz dediğim durumda freni sıkarken, boşluk kısmını geçtikten sonra (yani B konumuna ulaştığımda) balatalar disklere temas etmiş oluyor ve bu konumdan sonra kolu sıkarken kol neredeyse sabit kalıyor, yani çok az bir miktar geri geliyordu (esneme dediğim kısım) ve dolayısıyla benim uyguladığım sıkma kuvveti direkt olarak balatalara aktarılabiliyor ve kendimi hiç kasmadan çok düzgün ve sert frenleme sağlayabiliyordum.
işte tahminimce bu esneme dediğim mesafe açılmış durumda arkadaşlar. yani sağdaki şekilde de görüldüğü gibi balatalar disklere temas ettikten sonra bile (yani boşluk alındıktan sonra bile) fren koluna uyguladığım sıkma kuvveti ile kol geri geliyor (esneme arttı) ve kol geri geldiği için benim sıkma kuvvetim balatalara yeterince iletilemiyor.
bu benim tahminim. eğer sorun bu ise, basit bir yağ müdahalesi ile sorun çözülebilir diye umuyorum. yani böyle bir şeyin olması mümkün mü bilmiyorum ama eğer hidroliğin içine hava kaçtı ise hava böyle bir sorun çıkarabilir. çünkü akışkanlar sıkıştırılamaz olsa da hava sıkışan bi madde ve içeride hava olması durumunda benim frenleme için uyguladığım kuvvet içerideki o havayı sıkıştırmaya harcanır, bu da frenlemenin zorlaşmasına direkt olarak neden olur.
dün iş çıkışı gürsel akay a gittim, ve bunları aynen ona anlattım. kendisi her ne kadar bakımdan önceki durumu bilmese de şu anki fren durumunun çok vahim olmadığını, bisikletin çok yeni olduğunu ve hidrolikle ilgili bi sorun olma ihtimalindense bakım esnasında disklere bulaşmış bir maddenin bu sorunu ortaya çıkarma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi. bisikleti bakımdan bir gün sonra kuru halde teslim almış olmama rağmen ilk frenlemelerde disklerden ses gelmiş olmasını da disklere madde bulaşmasına bağladı ve: "madem kaçkardaki kişi 100-150km kullanmanı söyledi, o zaman şu an için hidroliklere el atmayalım en azından bi dene belki eski haline döner" dedi. gerçi o sırada dükkanı kapatacağı için zaten hidrolik bakımı yapamayacaktı artık ondan mı böyle demiştir bilmem.
şu anda kullanmaya devam ediyorum, bakımdan sonra 80km yol yaptım şu ana kadar. bugün ve yarını böyle geçirip cumartesi sorunun halen devam etmesi durumunda tekrar bisikletçilere gidip hidroliğe yağ takviyesi yaptırmayı düşünüyorum.
@Barış Şen
konunun ilk mesajında resimlerini koyduğum off road turundan sonra zincir ve dişliler baya kirlenmişti. kendim yıkadım ancak tabiki yıkama konusunda uzman değilim ve yeterli aparata da sahip değilim. bu yüzden zincir ve dişlilerin tam temizlenmesi için bakıma vermiştim. bu yönden bi sıkıntı yok, baya iyi temizlenmiş.
ama bundan sonra artık biraz zor veririm bakıma, fren olayı hakkaten iyi olmadı.