10400 Mah'lık xiaomi modeli piyasada vardır arkadaşlar.
(link)
Bende kendime buradan 4 adet aldım. Pillerini başka bir alette kullanmak için bir tanesini tamamen söktüm. Linkteki ürün gerçekten orjinal ( mavi plaket , beyaz usb çıkışlar , gri Lg pil ) Bir önceki mesajımda verdiğim videodaki testte kullanılan İmax 6 ve nitecore şarj aletleri bende de var. Mantıken 10400 Mah değerini bulabilmek için pillerin 2600 Mahlık olması gerekirken , yaptığım ölçümlerde pillerin 2000 Mah akım değerine yakın kapasitede olduğunu gördüm.Yani ürün toplamda gerçekte 8000 Mah'lık gerçek değerde kapasitede. ( Ki bu fiyatada bu bile çok iyi )
Peki bu nasıl oluyor ? 2600 Mah LG marka pil nasıl 2000 Mah çıkabilir ? Hemde sıfır pil. İlginç değil mi ?
Aslında ilginç değil. Bunun iki sebebi var.
İlki pil toleransları. Bu ne demek. Panasonic eneloop harici hiç bir markanın pili toleransız üretilmiyor. Yani %10 , tolerans demek pil üzerinde yazan değerin %10 kadar alt değerde olabilir demektir. Yani 2600 Mah yazan bir pilin %10'na denk gelen 260 Mah kadar bir alt değerde çıkması normal karşılanır.
Ama kapasitenin düşük gibi çıkmasının asıl sebebi , hızlı şarj edilmesi. Nasıl yani ?
Pillerin üretiminde voltaj , kapasite olduğu gibi şarj ve deşarj değerlerine dikkat edilmesi gerekir.Kaliteli bir pil , uygun şekilde deşarj ve şarj edilirse ortalama 1000 dolum görebilir. Burada anahtar kelime uygun şekilde yapılırsa. Yapılmazsa pil şarj sayısı azalır. Neticede şarjlıda olsa içindeki kimyasallarla alakalı bir durum.
Günümüzde 15 dakikada şarj yapabilen aletler var. Ama bunlar tam bir pil katilidir.Pili şarj edermi? Eder ama tam kapasite edemez. Yani bir pili tam kapasitede şarj edebilmek için , pil üreticisinin tavsiye ettiği akımda şarj etmek gerekir. Eğer bunun çok üzerinde bir akımla şarj ederseniz , piliniz anormal ısınmaya başlayacaktır. Isı arttıkça pilin yapısındaki kimyasalları yavaş yavaş bozarsınız.
18650 pillleri genelde 300 Mahlık bir akımla şarj etmek gerekir.Ki pilin akımı yükseldikçe şarj akımının n, pil akımını bastırması zorlaşacağı için ortalama 12 saat kadar sürer.Bu normal pilde böyle
Power bankte olay biraz daha karışık.Çünkü birde arada şarj devresi var. Xiaomi yi 1 amplik bir adaptörle şarj etmeye kaltığınız vakit ortalama 15 saat sürüyor. Bende sıkılıp 2 amperle şarj edip , sonra powerbank'i söktüm. Bu olay banada iyi bir ders oldu. Hızlı şarj etme sevdası bir pilde , toleransıda düşünürsek toplam 600 Mah gibi kapasite azlığına sebep oluyormuş.
Anlaşılsın diye uzun uzayıda anlattım. Umarım kafanız karışmamıştır.