@JusTiMe
Merhaba, link ucar diye ss koyuyorum direkt
Su fiyat yari asgari maas, biliyorum bir xtr degil. Bisiklete dair her sey pahali degil, ithal oldugu ve Turk Lirasinin alim gucu dustugu icin pahali.
Hollanda icin konusayim, bisiklete ciktigim zaman hemen hemen herkesin altinda premium markalari goruyorum. Giant, scott, trek, specialized kullanmak gayet dogal. Canyon AL serileri baslangic bisikleti olarak kabul ediliyor. Btwin-920 icin 999€ verecegine insanlar 100€ daha verip Canyon aliyor ayni grup setli. Turkiye'de yasarken pinarello gorsek olay olurdu, durup/yavaslayip izlerdik simdi hava guzelse her suruse ciktigimda goruyorum birilerinde mutlaka.
Alim gucunun yani sira gumruk vergisi, kargo vs. gibi masraflarin dusuklugu de baska avantaj.
1 litre Carpex cilalı oto şampuanı 16-18 liraya alınabiliyor
1 litre autogylm (baba markadır) cilalı oto şampuan 85 lira.
1 litre shimano bisiklet yıkama sabunu 70 lira.
Shimano'nun kime ürettirdiği belli olmayan cilasız bisiklet yıkama sabunu alanında en baba olan markalardan birinin cilalı, boya koruma özellikli olan şampuanından 3 kuruş daha ucuz. Ortalama cilalı şampuanlardan kat kat daha pahalı.
Bu durum şampuan haricinde diğer detay ürünlerinde (cila vb.) de böyle. Üstünde otomobil yerine bisiklet yazınca fiyat katlanarak artıyor. Shimano kadro parlatıcı spreyle sprey otomobil cilalarının fiyatını karşılaştırabilirsiniz.
Ben de carpex şampuan kullanıyorum. Sonucundan memnunum.
Ve ekonomimiz çok iyi olduğundan geçen sene 10 liraya aldığım şampuan şimdi 16 lira maalesef.
Bizi giskanan hollanda degil mi bu? Bahsettigimiz seyler pahali degil arkadaslar, biz fakiriz. Bundan 10 sene once cinlilerle dalga gecerdik, adamlar ayda 50 dolara kole gibi calisiyorlar diye. Simdi cinlilerin asgari maasi bizim asgari maasdan dolar bazinda daha fazla. 3 sene sonra bizi ikiye katlayacaklar. Bundan 5 sene once Polonyali bir ogretmen Turk ogretmenden Euro bazinda daha az kazaniyordu. Bu gun nerdeyse iki katini kazaniyor. Dunya nere gitti, biz nere gittik bi dusunmek lazim. Neyse ki makarna hala beles alhamdurullah.
Bu tablo eski Türkiye için 1990-2003 arasında 711 kat artan dolar 2003-2018 arasında 5 kat bile artmamıştır. Eskiye göre iyiyiz inkar edilemiycek kadar açık ama daha iyi olmalıyız o da gerçek çünkü biz dünyanın en köklü medeniyetlerinden birine sahibiz
O x-tr leri sen üretmediğin sürece fiyatları sana pahalı gelecektir, kendinizi Hollanda ile karşılaştırmak yerine 80-90 ların Türkiyesi ile karşılaştırın, 90 lıyım bisan bianchi dışında fazla bisiklet markası duymazdık saygılar
Green guard 90 tl idi
Baktım ki arada fark kalmadı. Marathon plus alayım 199 tl den 223.25 tl ye çıkmış. Ben artık yurt dışından almaya çalışacağım.
Tanesi 19.40 Euro dan 21.76 ya çıkmış kur 6.16 alınırsa 134 tl ye denk geliyor 2 tanesi 268. Kargo parası 19.95 ten 122 tl toplamda 390 tl.
122 tl kargo parası vermeme rağmen daha uygun.
Yalnız ülkelerin para birimini bu şekilde birbiri ile karşılaştırmak pek doğru bir yöntem değil. Yani "1 dolar kaç lira eder" sorusundan yola çıkmamak gerek. Önemli olan alım gücünüzün hangi seviyede olduğu. Yani paramızdan 6 sıfır atıldığında bir günde inanılmaz zenginleşmedik. 1 milyon lira ile 1 birim mal alırken, 1 lira ile 1 birim mal almaya devam ettik. Asgari ücret 500 milyon iken 500 liraya düştü.
Bir ülkenin para biriminin başka ülkelerin para birimleriyle olan kıyaslaması, yalnızca ekonominin gidişatı yönünde fikir vermesi açısından önem taşır. Mesela tabloda 2002 yılında devalüasyon yaşadığımız görülüyor.. 2002 yılında malum krizi yaşadığımız için hatırlıyoruz. Benzer şekilde 2017 yılı ile karşılaştırdığımızda para birimimiz güç kaybetmiş durumda. E yaşadıklarımız da ortada.
Halkın maddi açıdan refah seviyesini belirleyen iki şey var. Birincisi alım gücü, İkincisi gelirlerin dağılımı. Daha önceki mesajlarda dile getirildiği için Polonyalı öğretmen örneğinden devam edeyim. Eğer Polonyalı öğretmen 5 yıl içerisinde benim alım gücümün 2 katına çıkmışsa ben buna bakarım. Ben mi maaşımla artık bir şeyler alamıyorum diye.
Maalesef ben maaşımla artık ancak kıt kanaat geçinebiliyorum.
Ha bir de Türkiye'de olmayan markalara değinilmiş. Bu biraz üretim ve ulaşılabilirlik ile ilgili. 90'lı yıllarda ülkede belli markalar dışında bisiklet göremiyorduk. Çünkü hem Türkiye global bisiklet markaları için ulaşılmaya değer bir pazar değildi hem de bu markalar henüz kendi pazarlarını doyuracak üretim teknolojisine sahip değillerdi. Artık 2018'deyiz. Hem markalar için ulaşılması kolay bir pazarız hem de markalar global ihtiyacı fazlasıyla karşılayacak üretime sahipler. Bu nedenle de Türkiye pazarında parası olan insanlar için kaliteli markalara ulaşmak çok daha kolay.
dolar ve euro 'nun yükselmesinin bisiklet ve ekipmanları üzerindeki pahalılığa etkisi büyük o konuda hemfikiriz fakat yurt içi tedarikçilerin aç gözlülüğü nasıl açıklanabilinir o konuda yorum yapamaz durumdayım. 122 tl kargoya rağmen yurt dışı fiyatı daha uyguna gelmiş ,kaldı ki iki tane dış lastikteki fiyat bu, ithalatçı firma bu lastiklerden kim bilir ne kadar alıyor ve iskonto ne kadar uygulanıyor?
@muskulpessent ikisinin de vites seti olmasi disinda bir baglanti yok. XTR fiyatini bulamadim, ultegra fiyatina bakmistim bir aralar diye onu bulup post ettim.
1990-2003 arasındaki asgari ücret değişimini de yazsaydınız keşke
1990 yılının ortasında geçerli olan asgari ücret 414.000 tl
2003 yılının ortasında geçerli olan asgari ücret 306.000.000 tl
bu orantıya bakınca 1990-2003 yılları arasında dolar 711 kat artmışken asgari ücret de 740 kat artmış
2003 den bu günde dolar 5 değil 4 kat bile artmadı 2003 aralık kuru 1.40 ama sokaktaki vatandaşın almak istediği araba o yıllara göre 15 kat pahalandı. ben bugün yerine 2003 yılını tercih ederim en azından vergilerimiz insani ölçüdeydi. limonatadan koladan %25 ötv almıyorduk limonatanın özel tüketime girdiği ülkenin iyiye gittiğine inanmak benim için imkansız.
@caglara. Maaşım 2003 yılında 620 tl iken 330 dolar alabiliyordum şimdi 1000 dolardan fazla ve ben normal maaş artışına tabi bi çalışanım. Son krizlerden önce 1400 dolara kadar çıkmıştı maaşım onu da söyleyim asgari ücrete gelelim 2002 senesinde üniversite öğrencisiyken asgari ücreti 182 milyondan hesaplardık 113 dolar yani şuan 294 dolar evet şuan kriz yaşıyoruz ama bunu kendi halkımız cephesinden aşağılık kompleksi yaşayarak yenemeyiz
Bemim verdiğim rakamlarda 6 sıfır atmanın hiç etkisi yok 5 kat derken 7 liradan aldım doları 7 milyondan alsam bişey değişmiycekti yine 5 kat
Bunları söylerken oh çok iyiyiz demiyorum kötüyüz ama siz kötü görmemişsiniz diyorum 80li 90lı yolları bi araştırın alım gücü diyorsunuz olmayan şey alınmaz olsa bile para yok gene alınmaz biz o dönemleri yaşadık