Scudo Sports

Bisikletçinin ilk yardım rehberi

mesut abi paylaşımın için cok tskler. bunlara bukdr önem vermiyordum ama sanırım artık vermem gerek=)

Scudo
5 bölümden oluşan RESİMLİ ANLATIMLI İlk Yardım bilgilerini yakında foruma göndereceğim..

İŞTE KONU BAŞLIKLARI:
Bisikleti basit manevralarla nasıl SEDYEYE dönüştürürüz?:eek:

Hasta taşıma teknikleri nelerdir?:rolleyes:

Kanama kontrolünü nasıl sağlarız?:rolleyes:

Kırık ve çıkıkları nasıl anlarız, ilk yardımı nasıl olur?:rolleyes:

Yukarıdaki konu başlıklarında en önemli ilk yardım malzemesi: BIÇAK! Nasıl kullanıp hayatta kalacağız?:D

Ve sizin merak ettikleriniz ve öğrenmek istediğiniz diğer konular? Lütfen öğrenmek istediğiniz konuları yazınız!!

Bu konularda kullancağımız malzemeler:
İç lastik,
Bandana,
Buff,
Dış lastik,
Paça bandı,
Su,
Sırt çantasının kendisi,
Giyim malzememiz,
..... yani o anda ne varsa.

YAKINDA…

(resimler çekim aşamasındadır)

Mesut bey verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Sevgili paramedik 34 yazını çok büyük bir merakla bekliyorum dostum.

Aranızda sağlık personeli varsa bu başlığın ne kadar geniş bir konu olduğunu bilir. Biz ilk yardım uygulamalarına bu başlık altında başlayacağız. Neden mi? Çünkü insan vücudunun yaralanmalarda nasıl tepki vereceğini bilirseniz ilk yardım uygulamalarında da ezberden o kadar uzaklaşırsınız.
Başlayalım..

Kırık, çıkık, burkulma, kanama.. hepimizin aklına gelen ilk kelimeler. Daha tecrübeli olanlarınız iç kanama, dış kanama, şuur kaybı, yabancı cisimlerin vücuda batması.. gibi konuları daha da genişletebilir.

Diyelim ki sizin gezi takımınızda bulunan bu pedalşör sizden 60 metre ilerinizde ve görüş alanınızın dışındaydı. Siz ilerledikçe bu yaralanmış arkadaşınızla karşılaştınız ve peşinizden gelenlerle arkadaşınıza yaklaştınız.

NE OLDU SİZCE?
26 yaşında erkek yaralı. Siz arkadaşınıza seslendiniz ama sözlü yanıt vermiyor. Gözleri kapalı. El, kol veya bacaklarında hareket yok. Kaskı başında duruyor ve kask kemerleri hala takılı ağız, burun ve kulaktan kan gelmiyor. Resimde görüldüğü gibi yan yatmış. Cep telefonu çekmiyor.

ilk öğrencin ben olayım...

şuurunun kapalı oldugunu varsayarım ve öncelikle t-shirtimi ya da o tarz birşeyimi cıkarır rulo tarzı birsey yaparım ve boynunu desteklerim.. düz bir sekilde yatırırım tabii ki.. sahit oldugumdan, dilinin nefesini etkileyip etkilemedigine bakar gerekirse, parmagımla degil (kas kasılması ile ısırabilir ve bilin ki çenenin uygulayabilecegi basınc parmagınızı koparabilir) bir kalem, belki alyan takımının bir kısmıyla dilinin bogazını engellemediginden emin olurum..

sonrasını bilemiyorum acıkcası.. morluk ezik kesik şişlik var mı diye bakarım.. kan toplanması kırık olma ihtimalidir diye düsünüp öyle bir bölge varsa dal vs ile desteklerim.. madem bu kadar insanız (fotoğrafta 5+1) 2 kişiyi (mümkün mertebe kimse tek kalmayacak sekilde) yardım icin yollarım..

devamı için biraz daha ipucu alayım da, durumunu bilincsizliğimle daha kötüye götürmeyeyim =)

@GiciK eRay ADALI

Selam, biraz aramız uzun sürsede bilgi aktarımına devam edelim.

Yukarıdaki yanıt için teşekkürler. Madem tek yanıtı siz verdiniz sizin yanıtları inceleyerek devam edelim.

Öncelikle yaklaşımınız doğru, bir yerlerden bilinçli bir birikiminiz var. Tebrikler bunun için. Bende üzerine ekleme yapıp hastamızı değerlendirmeye devam edelim;)

....şuurunun kapalı oldugunu varsayarım ve öncelikle t-shirtimi ya da o tarz birşeyimi cıkarır rulo tarzı birsey yaparım ve boynunu desteklerim..
Kesinlikle Evet!
Siz nasıl meydana geldiğini görmediğiniz bir bayılma ve bu bayılmayı takip eden bir şuur kaybıyla karşı karşıya iseniz insanın en hassas kemik bölgesi olan boyunda bir hasar olup olmadığını bilemezsiniz. Bu yalnızca sizler için değil bütün dünyada geçerli olan ilk yardım ve acil yardım hizmetlerinin ilk basamağıdır. İşte ilk yardımın ilk basamağı 1.B O Y N U K O R U

...düz bir sekilde yatırırım tabii ki..
Kesinlikle Hayır!
Siz nasıl meydana geldiğini görmediğiniz bir bayılma ve bu bayılmayı takip eden bir şuur kaybıyla karşı karşıya iseniz hastanın boynunu ve boyun içersindeki kemikler olan ve sırtımızdan kuyruk kemiğine kadar giden omurga bütünlüğünü hareket ettiremezsiniz. Çünkü bu sistem içersinden geçen omurilik sinir sisteminin hiç bir suretle zarar vermemiz gerekir ki bizler omurlarda bir zarar olup olmadığını ancak ve ancak röntgen ve diğer görüntüleme sistemleri ile keşfedebiliriz. ilk kuralımız neydi? 1. B O Y N U K O R U

...sahit oldugumdan, dilinin nefesini etkileyip etkilemedigine bakar gerekirse, parmagımla degil (kas kasılması ile ısırabilir ve bilin ki çenenin uygulayabilecegi basınc parmagınızı koparabilir) bir kalem, belki alyan takımının bir kısmıyla dilinin bogazını engellemediginden emin olurum...
Kesinlikle evet A N C A K!
Bir insanın şuuru tamamen kayboduğunda ağız içersindeki dil hastanın hayatını kaybetmesi için yeterli tek bir tehlike durumuna gelebilir. Nasıl bilinci kapalı bir insanın tüm vücudundaki kaslar gevşerse dil kaslarıda tıpkı bu kaslar gibi gevşer ve dil tamamen kendini bırakır. Biz ayna karşısında ağız içersine baktığımızda dilimizin sadece üst ve uc kısmını görürüz. Oysa dil ağız içi boşluğunu çok büyük bir oranda dolduran kas yığını büyük bir organdır. Madem dil kassal bir yapı ve bilinç kaybında bir tehlike arz ediyor o zaman dile karşı bir manevra yapmak zorundayız anlamına gelir. Bu manevra resimlerini eklemeden önce bu konuya biraz daha devam edelim.
İlk kuralımız boynu koru idi.
Bu durumda ikinci kuralımızın genel adı: 2.H A V A Y O L U N U A Ç
Hava yolu nedir? Bizler ağızdan ve burundan nefes aldığımızda bu havanın akciğerlerimize ulaşıncaya kadar izlediği yoldur. Bu hava ağız ve burun boşluklarımızdan sonra genizimize oradan soluk borusuna uğrar ve akciğere gider. İşte havanın izlediği bu yola hava yolu diyoruz.

Başına ne geldiğini görmediğimiz ancak şuuru kapalı olarak birisiyle karşılaştığımızda ilk düşüneceğimiz şey acaba boynuna ya da boyun yaralanmasına yol açacak kafaya darbe almış mıdır ve bilinci kapalı olduğu için hava yolu tıkalı mıdır?

Tahmin edersiniz ki hava yolunu tıkayacak ilk etmen dildir. Başka neler olabilir? Takma diş? Bayılmadan önceki ağızdaki sakız? Bayıldıktan sonra mideden gelen sindirilmiş yiyecek?(Bayıldıktan sonra kustuğunu düşünün) Olamaz mı? Olabilir.

Konuya devam etmeden önce sizlerden gelen yanıtları bekleyeceğim.
Merak edenler için sırada;
Hava yoluna ne zaman nasıl müdehale edeceğiz?
Hava yolu kontrolunden sonra neler yapılır?
Gereksiz manevralar nasıl hayatları söndürür?
Bu gereksizliği nasıl anlarız?
.......(devam edecek)

Tolga hocam benim bir sorum olacak, böcek sokma/ısırmalarında nelere dikkat edilmeli, ne yapmalı ne yapmamalı acaba? yukarıdaki örnege göre biraz daha basit bir durum tabii ki ama hata yapıldıgında büyük kücük karısır gider..

@GiciK eRay ADALI

İlk yardım bölümünün yegane öğrencisi :) sorunuza memnuniyetle cevaplayacağım..

Ben turlarımda ilk yardım setinde böcek sokmalarına karşı tedbirimi alıyorum. Bu tedbirler profesyonel anlamda ama. Yani küçük serumlar, damardan verilecek ampuller şeklinde. (Eğer bu ilk yardım setimi emanet vereceksem yanlış kullanımları engellemek için ileri ilk yardım malzemelerini çıkarıyorum.)

Sorunuzu direkt cevaplamadan önce böcek ısırmalrı/sokmaları vücutta neler yapabilir önce bunu konuşalım.

Kanımıza bir antijen(vücüda zararlı etken madde) girdiği zaman vücut bu antijene karşı uygun antikor(daha önceden bu antijene karşı vücudun geliştirdiği savaşçılar) bırakır.

Bu antikorların oluşması vücutta daha önceden tamınlanmış ve programlanmıştır.(aşılarla ve genetik olarak ve anne sütüyle gelen ve ilaçlarla ve dünyanın floarasına uygun olarak her daim)

Alerji dedeğimiz olay ise vücuda giren bir antijene karşı oluşturulan antikorları vücudun yanlışlıkla antijen olarak kabul etmesi ve bir kısır döngü oluşturmasıdır. İşte bu durum tehlikelidir ve alerjik reaksiyon olarak adlandırılır.

Biz insan oğlu maalesef yaşadığımız bu Dünyada henüz her antijene karşı antikor üretmeyi başaramadık. Yani her zaman yeni yerler gezdikçe yeni yeni coğrafyalarda yürüdükçe bu riski her zaman taşıyoruz. Örneğin bir dünya turuna çıksanız ve Japonya'da yeni bir lezzet deneseniz ishal olmanızda buna güzel bir örnektir. İshal olmanız alerjik bir reaksiyon değildir ancak sindirim sisteminizde yaşadığınız yerin bakteri çeşitliliğine aykırı bir durum olmasından kaynaklanan yeni bir bakteri çeşidine karşı vücudun verdiği tepkidir.

Bir diğer durumda alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek eşik değeri kavramıdır. Örneğin bir hastalığınızda iğne olarak 10 tane kalçanızdan penisilin iğnesi oldunuz. Aradan 1 yıl geçti ve başka bir rahatsızlığınız için doktor reçetenize tekrar penisilin yazdı. Sizde gittiğiniz bir tıp merkezinde pensilin iğnenizi oldunuz. İşte bu 11'inci penisilin iğnenizin alerji yapma ihtimali geçen yıl olduğunuz ilk penisilin iğnesinin alerji yapmasıyla aynıdır. Yani bir antijenin alerjik reaksiyona sebep olabilmesi için vücutta belirli bir birikim değeri(eşik değeri) olması gerekebilir. Bu da alerjil reaksiyon için ikinci kavramımızdır.

Gelelim sadete: Bir alerjik reaksiyonda neler olur?

Vücutta tüm salgı bezleri çok fazla çalışır. Bu da doğal olarak, terlemeye, gözlerde yaşarmaya, akciğerlerde sıvı birikmesine bağlı hızlı ve yüzeyel solunuma, kalp atımındaki atım sayısında artışa, tansiyon değişikliğine, korku hissine,huzursuzluk ve boğulma hissine yol açar.

Burada en önemli sorun boğulma hissi. Gırtlağımız arkasında larinks denilen bölgede bu alerjik reaksiyona bağlı olarak bir şişme olabilir ki bu tam bir faciadır. İleri ilk yardım ya da acil müdehale ilaçları olmadan ve acil müdehale ekipmanları olmadan bu hava yolu probleminin üstesinden gelmek imkansiz gibidir. Kaldı ki birde değişen nabız ve tansiyon değerlerinin değişmesiyle ortaya çıkan şok tablosuyla ileri ilk yardım ilaçları ve malzemeleri olmadan mücedela etmek zorunda kalınacaktır. Bu ileri methodları kullanmak profesyonel bir iştirki yanlış müdehale geri dönüşü olmayan ikinci bir yaralanmaya yol açabilir.

Peki sahada ilk yardım olarak,

Hemen 112 Acil Yardım hattı aranmalıdır.

Böcek sokulan/ısırılan yer kalp seviyesinden yukarı kaldırılır ve buz uygulanır. ( Antijenin kana karışmasını yavaşlatmak için)

Yılan ya da akrep sokmalarında zehrin emilerek tükürülmesinin yararlı olduğu ispatlanamamıştır ancak mantık olarak antijen miktarını azaltmak maksatıyla bu uygulanabilir. Ama bu işi yapacak kişinin ağız sağlığı tam olmalı, çürük, abse, aft, diş eti çekilmesi..vb. gibi sorunları olmamalıdır. [Tabiki yutulmamalı:)] Sokulma bölgesi asla bir bıçakla genişletilmemeli, bu bölgenin altına veya üstüne turnike denilen bağlama yöntemi yapılmamalıdır.

Hastanın bilinci açıksa yarı oturur pozisyonda tutulmalı kravatı veya üzerini sıkan elbiseleri gevşetilmeli rahat bir pozisyon verilmelidir. Derin ve rahat bir açık hava solmalıdır.

Ayakları hafifce(30 derece) yukarı kaldırılmalı böylece kanın bacaklardan üst gövdeye taşınarak oluşacak hemarojik şoka karşı önlem alınmalıdır.

Hasta bilinci kapalıysa hava yolu açma methodları kullanılmalı ve kusmaya karşı önlem olarak hasta yan yatırılmalıdır.

Sevgiler saygılar..

gerçekten çok teşekkürler bisiklet çantama bunlarıda ekliyeceğim sadece gofret abur cubur taşıyordum :) iyi vites attırmalar :D

• Beğen
Tepkiler: tolga1976
İlk olarak dikkatimi çeken yerleri okudum. İlk olarak bel bölgesindeki hafif bi yaglanma var :p onu eriticem :)
Çok teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: tolga1976
@paramedik34

Selam arkadaşlar..

Paramedik 34 olarak değil Tolga Ayla alarak konu devam ediyor.. Sorular varsa resimli devam edeceğiz..

• Beğen
Tepkiler: Paramedik112
Bilgiler çok faydalı . Öğrenmemiz gereken çok şey var. teşekkürler

Teşekkürler paylaşım için...çok yararlı bilgiler var yaptığımız çoğu hatalarımıza da dikkat etmiyoruz hiç..

Geri