@GiciK eRay ADALI
İlk yardım bölümünün yegane öğrencisi

sorunuza memnuniyetle cevaplayacağım..
Ben turlarımda ilk yardım setinde böcek sokmalarına karşı tedbirimi alıyorum. Bu tedbirler profesyonel anlamda ama. Yani küçük serumlar, damardan verilecek ampuller şeklinde. (Eğer bu ilk yardım setimi emanet vereceksem yanlış kullanımları engellemek için ileri ilk yardım malzemelerini çıkarıyorum.)
Sorunuzu direkt cevaplamadan önce böcek ısırmalrı/sokmaları vücutta neler yapabilir önce bunu konuşalım.
Kanımıza bir antijen(vücüda zararlı etken madde) girdiği zaman vücut bu antijene karşı uygun antikor(daha önceden bu antijene karşı vücudun geliştirdiği savaşçılar) bırakır.
Bu antikorların oluşması vücutta daha önceden tamınlanmış ve programlanmıştır.(aşılarla ve genetik olarak ve anne sütüyle gelen ve ilaçlarla ve dünyanın floarasına uygun olarak her daim)
Alerji dedeğimiz olay ise vücuda giren bir antijene karşı oluşturulan antikorları vücudun yanlışlıkla antijen olarak kabul etmesi ve bir kısır döngü oluşturmasıdır. İşte bu durum tehlikelidir ve alerjik reaksiyon olarak adlandırılır.
Biz insan oğlu maalesef yaşadığımız bu Dünyada henüz her antijene karşı antikor üretmeyi başaramadık. Yani her zaman yeni yerler gezdikçe yeni yeni coğrafyalarda yürüdükçe bu riski her zaman taşıyoruz. Örneğin bir dünya turuna çıksanız ve Japonya'da yeni bir lezzet deneseniz ishal olmanızda buna güzel bir örnektir. İshal olmanız alerjik bir reaksiyon değildir ancak sindirim sisteminizde yaşadığınız yerin bakteri çeşitliliğine aykırı bir durum olmasından kaynaklanan yeni bir bakteri çeşidine karşı vücudun verdiği tepkidir.
Bir diğer durumda alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek eşik değeri kavramıdır. Örneğin bir hastalığınızda iğne olarak 10 tane kalçanızdan penisilin iğnesi oldunuz. Aradan 1 yıl geçti ve başka bir rahatsızlığınız için doktor reçetenize tekrar penisilin yazdı. Sizde gittiğiniz bir tıp merkezinde pensilin iğnenizi oldunuz. İşte bu 11'inci penisilin iğnenizin alerji yapma ihtimali geçen yıl olduğunuz ilk penisilin iğnesinin alerji yapmasıyla aynıdır. Yani bir antijenin alerjik reaksiyona sebep olabilmesi için vücutta belirli bir birikim değeri(eşik değeri) olması gerekebilir. Bu da alerjil reaksiyon için ikinci kavramımızdır.
Gelelim sadete: Bir alerjik reaksiyonda neler olur?
Vücutta tüm salgı bezleri çok fazla çalışır. Bu da doğal olarak, terlemeye, gözlerde yaşarmaya, akciğerlerde sıvı birikmesine bağlı hızlı ve yüzeyel solunuma, kalp atımındaki atım sayısında artışa, tansiyon değişikliğine, korku hissine,huzursuzluk ve boğulma hissine yol açar.
Burada en önemli sorun boğulma hissi. Gırtlağımız arkasında larinks denilen bölgede bu alerjik reaksiyona bağlı olarak bir şişme olabilir ki bu tam bir faciadır. İleri ilk yardım ya da acil müdehale ilaçları olmadan ve acil müdehale ekipmanları olmadan bu hava yolu probleminin üstesinden gelmek imkansiz gibidir. Kaldı ki birde değişen nabız ve tansiyon değerlerinin değişmesiyle ortaya çıkan şok tablosuyla ileri ilk yardım ilaçları ve malzemeleri olmadan mücedela etmek zorunda kalınacaktır. Bu ileri methodları kullanmak profesyonel bir iştirki yanlış müdehale geri dönüşü olmayan ikinci bir yaralanmaya yol açabilir.
Peki sahada ilk yardım olarak,
Hemen 112 Acil Yardım hattı aranmalıdır.
Böcek sokulan/ısırılan yer kalp seviyesinden yukarı kaldırılır ve buz uygulanır. ( Antijenin kana karışmasını yavaşlatmak için)
Yılan ya da akrep sokmalarında zehrin emilerek tükürülmesinin yararlı olduğu ispatlanamamıştır ancak mantık olarak antijen miktarını azaltmak maksatıyla bu uygulanabilir. Ama bu işi yapacak kişinin ağız sağlığı tam olmalı, çürük, abse, aft, diş eti çekilmesi..vb. gibi sorunları olmamalıdır. [Tabiki yutulmamalı

] Sokulma bölgesi asla bir bıçakla genişletilmemeli, bu bölgenin altına veya üstüne turnike denilen bağlama yöntemi yapılmamalıdır.
Hastanın bilinci açıksa yarı oturur pozisyonda tutulmalı kravatı veya üzerini sıkan elbiseleri gevşetilmeli rahat bir pozisyon verilmelidir. Derin ve rahat bir açık hava solmalıdır.
Ayakları hafifce(30 derece) yukarı kaldırılmalı böylece kanın bacaklardan üst gövdeye taşınarak oluşacak hemarojik şoka karşı önlem alınmalıdır.
Hasta bilinci kapalıysa hava yolu açma methodları kullanılmalı ve kusmaya karşı önlem olarak hasta yan yatırılmalıdır.
Sevgiler saygılar..