Scudo Sports

Bisiklet Zincirim Düz Yolda Kırıldı!

Murat T.

Aktif Üye
Tepki
34
Bisiklet
Kron
Herkese iyi geceler diliyorum. İyi bayramlar..
Başlıkta da bahsettiğim gibi Kron Xc 750 model bisikletimin zinciri, eğimsiz yoldan kalkış yaparken 10.viteste kırıldı. Evet bildiğiniz kırıldı. Gece turumun hevesi kursağımda kaldı! Daha bisikleti alalı 1 ay oluyor. 500 km yol yaptı. Zincirini bir süre önce würt yağ ile yağlamıştım. Zincirim Kmc Z92 9 vites, olduğunu sanıyorum. Henüz fiyatından emin değilim fakat 55 tl civarı sanıyorum, fakat garanti kapsamına girer mi sizce? Nasıl tamir edilir, 1 bakla değişse yeter mi yoksa komple mi değişmesi lazım? Garanti kapsamına girerse üzerine para verip daha kaliteli birşey mi alsam? Bisikletçiye gidince kazık yemeyeyim biraz bilgileneyim diye bu konuyu açtım. Araştırmalarımı yaptım fakat adamakıllı bir Türkçe kaynak bulamadığım için bilgilerinizden yararlanmak istiyorum. Saygılar :)

Scudo
Düz yol olsa dahi 10. viteste kalkış mı yapılır? :)

@Berke Kazankaya

Berke ben 2x3 te kalkıyorum yani 6 da :D zincirin ömrünü kısaltıyormuyum eğer yaptığım yanlışsa kaç ile kalkış yapayım?

@Berke Kazankaya

Ben de hep 2x4 veya 2x5'de kullanırım düz yolda, yanlış mı yapıyorum?

@Çağatay Y.

2x3 pek problem değil muhtemelen 1x10'dan daha hafiftir. :) Ama ben yol bisikletinde 2x2 veya 1x3'te yapıyorum. Ayrica zincire bir şey olmaz daha rahat bir kalkış yaparsin.

@Batuhan Köksal

Kullanmaktan değil, kalkıştan bahsediyoruz. :)

@Çağatay Y.

2x1 veya 1x2 yapabilirsin o zaman. :)

Kaçıncı viteste kalktığınız ya da pedala asıldığınızın önemi yok.
Hatta vitesi yokuş yukarı değiştirmeniz vs. de böyle bir sıkıntı yapmaz.

Zincirin bisikleti kullanırken kırılmasının nedeni, ya montajının düzgün yapılmaması ya da zincirdeki defodur.

@Berke Kazankaya

Kalkılır, 52-11 de bile kalkılır; zincire bir şey olmaz da olan bacağa olur :D

1 aylık zincir daha taptaze, bu kadar çabuk kırıldığına göre defoludur, kesinlikle garantiye girer.. aksini iddia eden olursa sessiz kalma, hakkını ara :cool:

@halil ibrahim duran

Aynen abi bende onu demek istedim. :D

Zincir garantiye girmez... 500 km kullanilmis ve ne kadar hakli olsanizda "kullanici hatasi" etiketini yapistirip cikarlar isin icinden. Aldiktan sonraki 1 hafta icinde olsaydi belki belki defoyu kabul ederlerdi.
Zincir olmasi gereken boyda ise, bir zincir acma aparati ile kirilan baklayi cikarin zinciri yeniden birlestirin. Zinci omru tamamlanana kadar sizi goturur baska sorunu veya uretim hatasi yoksa.
Yuksek viteste kalkmak Halil Ibrahim Duran arkadasimizin dedigi gibi bacaginizi zorlar.

Bu olay basiniza gelmesin diye yapabilecekleriniz:
* Zincir asiri caprazdayken kalkmamaya ozen gosterin.
* Durmadan once mumkunse vitesi dusurmeye alistirin kendinizi ve kalkista sizde, zincir-vites-disli sistemide gereksiz zorlanmasin
* Bisikleti biraktiginizda birisi vitesleri kurcalamis olabilir. Binmeden once bir goz kontrolu yapin. Yoksa ilk pedalda catirdayarak degismeye calisan vitesle zincir yine elinizde kalabilir :)

Sevmiyorum bisikleti kilitleyip gittimde kurcalanmis halde buldugum zaman :D
Nadirende olsa minciklaniyor ayri!

• Beğen
Tepkiler: Murat T.
en ağır dişlide de olsa bir şey olmaması lazımdı. arkadaşın dediği gabi zincirde defo olmalı yada durduğu yerde vites koluyla oynanmış olmalı. zincir hem dişli değiştirip hemde tansiyona gelmeyi aynı anda yaptığı için pimi kesmiş olabilir. bu gibi durumlarda, yada birisinin viteslerinizi karıştırmış olması ihtimaline karşı bisikletin arka tekerini kaldırın pedalı çevirin her şey yerine otursun sonra yolunuza devam edin.

• Beğen
Tepkiler: Murat T.
@suat akman

@meseduzu

@türkay yılmaz

@Gökhan Toros

Aradığım cevaplar bunlardı, teşekkür ederim.
Sağlıklı bir zincirin kırılıp kırılmayacağı, kullanıcı hatasının olup olmadığı ve zincirin garanti kapsamına girip girmediğini merak ediyordum.
Bayram sonunu bekliyorum. Zaten ilk ay bakımı da var bisikletin onu da yaptırırım. Şu an zincirin defolu olduğunu düşünüyorum. Eğer bir baklayı değiştirip elime verirlerse asla kabul etmem. Şanslıydım ki evime 20 dk mesafede kırıldı zincir. Bankamatikteydim ve bisiklet hep gözümün önündeydi, vitesleriyle oynanma olasılığı yok, elim de yanlışlıkla değmiş olamaz. Bu zincir evimden çok uzak bir yerde kırılsaydı rezil olurdum yollarda.
Garanti kapsamına sokmazlarsa hakkımı ararım fakat yine sorun çıkarırlarsa hiç uğraşmam. Ne o dükkana uğrarım ne birşey alırım. Zaten bisikleti oradan aldığım için bakımlarını da oradan yaptırmam ve bir sürü zarara girerler. Ancak sanmıyorum öyle birşey yapacaklarını. Muhtemelen aynı zincir ellerinde olmadığı için eş değer bir zincir takacaklar(Fiyatlarına dikkat etmem gerek), yada aradaki fiyat farkını ödeyip daha kaliteli birşey alacağım.
Yorum yazan herkese yardımları için teşekkür ederim, yarın fırsat bulabilirsem sonucu buraya yazacağım.

@Gökhan Toros

O Zaman Bize Bisikleti Alırken Verdikleri Kullanma Kılavuzunda ki Çapraz Kullanım Olayı Koca Bir Yalan....Geçtiğimiz Sene Üst Model Sistem Kullanıp Zinciri Kıranları'da Görüyorduk Forumda...Ben Zinciri Rubleyi 7 8 Bin Km'de Değiştiriyorum,Rampa Çıkarken O Kadar Zorlamaya Rağmen Kırıldığını Görmedim Çok Aşırı Zorlamada Zaten Gider,Lakin Çapraza Düştüğü Zaman Olay Başka..

kron xc 750 alan arkadaşımın ilk gün zinciri kırılmıştı.:D

Merhabalar arkadaşlar. Sonucu belirteyim ilk olarak sonra ayrıntılara geçeceğim. Zincirden bir bakla alındı ve zincir birleştirildi.
Bana anlatılan ve bana mantıklı gelen nedene gelecek olursak: Tek kelime ile ''Pislik''
Yanlış anlamayın, temiz olmayan anlamında ''Pislik''.
Ben bisikletin göbeklerine zarar gelmesin diye bisikletimi(Kadro ve jantı) bez ile silmekten başka hiç bir temizlik yapmıyordum. Ancak benim göbekler kafesliymiş, aynakol göbeği de rulmanlıymış. Çok abartmadığım sürece sıkıntı olmazmış. Ayrıca sahilde sürdüğüm süreç boyunca bisikletin yediği bizim ''Kızıl kum'' bisiklete çok zarar veriyormuş. Bu kumda tuz varmış ve yürür aksamları daha da mahvediyormuş. Ben bu tozları felan hep temizlemek istiyordum fakat dediğim gibi göbeklerdeki yağ giderde komple elime alırım diye temizlemiyordum. İşte bu zincirin arasına da toz girince, yağı da biraz azalınca kırıldı zincir. Yalnız bakladan değil de ortadan kırıldı.
''Pislik'' derken neyi kastettiğimi fotoğraflarla göstermek istedim.
(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

Ayrıca ''Gulüm, senin bisiklet hiç de bir aylık gibi durmuyor'' diye de bir eleştiri yedim yani. Yine de bu kadar kirden dolayı zincirin kırılması hafiften kıllandırmıyor değil adamı. Fakat yine de gerek üslup gerek tavırlar olsun ikna olduk işte.

Şimdi bizi güzel, köpüklü bir temizlik bekliyor.

• Beğen
Tepkiler: suat akman
Geri