Scudo Sports

Bisiklet yolunda bisikletle yayaya çarptığı için 91 tl ceza yemek

@Murat B.
Kavşak, viraj ya da dönemeç; (aksi trafik işaretçileriyle örneğin ışıklarla belirtilmedikçe) herhangi bir araçla, hatta hayvanla, bir yayaya çarptığınızda kusurlu siz olursunuz. Hatta yakın zamanda sağa sola dönüşlerde bisikleti de ilgilendiren bir madde çıkmıştı hatırlarsanız. Dönüşlerde üstünlük her zaman yayanındır.

Dikkat ederseniz dümdüz bir bisiklet yolunda dikey giden iki kişiyi konuşmuyoruz. Virajda hızla dönen bir bisikletlinin çarpana kadar görmediği iki yayadan bahsediyoruz.

Scudo
Memleketimizde bisiklet yolunda yuruyen kızlı erkeklı beyefendılere bısıkletlı kızlar zil çalınca onlara bisikletlilere bisiklet yolunda yuruyerek ve yol vermeyerek burası bisiklet yolu değil dört tekerlekli taşıt yolu diye bağıran dallamayüsler olduğu sürece, bisiklet yolu girişlerine yolların park yasağı olmasına rağmen sağ şeritlerine, haftasonu nasıl olsa kalabalık diye umursamayan polisler sayesinde park eden 4 teker denyolar sayesinde, daha da ağır konuşucam bu olaylar tepemi attırıyor. bisiklet yolunda 5 kişi yan yana yürüyüp istediğim yoldan giderim kimse bana karışmaz diye anıran dağda yetişmiş şehirliler olduğu sürece, hiç utanmadan sıkılmadan içtiği maden suyu diyeyim de alınma olmasın kocaman şişeleri teker teker bisiklet yolunda kıran parçalayan ordan geçen bisikletlilerin özellikle lastiği patlasın diye kıran insan görünümlü yaratıklar olduğu sürece, mangal yaparak dumanı ile etrafa zarar verdiği çimleri ormanlık alanları yaktıkları yetmiyormuş gibi bisiklet yolunda araba park edip mangalını bisiklet yolu üzerinde başka yer yokmuş gibi yapanlar olduğu sürece, bisikletlilere saygı falan beklemeyin...

Geçen hafta sonu maç vardı moda sahilden bisiklet yolundan gideyim dedim ne mumkun herkes zil zurna bisiklet yolunu kapamış kalamış sahile kadar bisiklet yolundan yuruyordu bende özelliklee biraz yakınlarından geçiyordum bisikletle, bir adam fena korktu yarım metre havaya zıpladı yanından geçerken zaten onların yanından geçerken karşıdan yıne bısıklet yolundan yuruyenler sayesınde yavaşlamıştım. Korkudan zıplayan adam arkamdan bağırdı ''kardeeeeşiiim iyideeee ödümüüzü koparttın'' diye :evil:

Fren mesafesini koruyarak özellikle yakınlarından geçiyorum bisiklet yolunda özellikle karşıdan bisikletlerin geldiğini görmelerine rağmen yaya yoluna geçmeyenlere zaten onlara yol vermek için yaya yoluna geçsek yaya yolundan hemen hazır cevap yuruyenler burası bısıklet yolumu dıye bağırırlar. Yola çıkarız taksicisi dolmuşçusu kaldırımdan gıt burası bısıklet yolumu derler. kaldırıma çıkarız burası bısıklet yolumu dıye yayalar bağırır. be kardeşim bir bisiklet yolumuz var onu da mümkünse işgal etmeyin artık!!!

Haftasonu gerçekten bisiklet yolunda yuruyenler çok çoğalıyor. Normal gunlerde de bisiklet yolundan yuruyenlerde bahane hazır ''yol boş burası bısıklet yolumu hadi ya'' dıye de dalga geçenleri de çok görüyorum...

@MehmetAliB.

Sapla samanı karıştırıyorsunuz. Dönemeç ya da viraj, yolun yön değiştirdiği bölümüne denir. Kavşak ise birden fazla yolun kesiştiği veya birleştiği yerdir. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 102. maddesine göre araç sürücüleri dönüşlerde, yani kavşaklarda yön değiştirken, kurallara uygun olarak karşıdan karşıya geçen yayalara yol vermek zorundadır.

Dönemeçlerde ise böyle bir zorunluluk yoktur (varsa gösterin); yol düz de olsa, virajlı da olsa, yol boyunca ilerlemekte olan araç trafik kuralları açısından dönüş yapmakta değildir.

Yolun yönünün değişmesi ile, aracın bir yönden başka yöne dönmesi bambaşka şeyler...

bisiklet yolu olsa da hızına dikkat etmesi gerekir bisikeltlinin yaya ihtimaline karşı.Etmek zorunda.Hemde şehir içi.

O zaman ben şehir içinde arabayla 170le kopartayım.Muhtemelen birine çarparım ya karşıdan karşıya geçiyordur.ya da dalgınlıktır.Derim ne işin vardı yolda diye.
Ancak öyle olmaz muhtemelen taksirle değil,bilinçli taksirle yargılanırım.Yatarım da 5 yıl olur muhtemelen.

Konuyu uzatmamak lazımdı, bende yeri geldiğinde birçok defa çarptım veya haksız olmalarına rağmen bana çarptılar. Ama ne bağırdım ne de çağırdım ne de karşı taraftan özür bekledim. Karşılıklı konuşarak ve nezaketen özür dileyerek birbirlerimizden yollarımıza gittik. Tabii bu kazalarımda ciddi anlamda maddi hasar olmadı.

@mehmet roy

şehir içi 50 ve 30 km hız sınırı arabalar için ben 50 ile bisikletle bağdat caddesinden giderken yanımdan 180 ile motosiklet araba geçiyor kurallar uygulanıyormu ki

zaten sağ şeritten de gitsem 25 30 ile giderken arkamdan 80 ile gelen arabalar olunca kaldırıma yapışmak zorunda kalıyorum o da ayrı sözde 50 km hız sınırı

olayın nasıl gerçekleştiği önemli olsa gerek yaya bisiklet yolunu sadece karşıdan karşıya geçmek için kullanmalıdır bence. karayolunda yayaya çarpan sürücülerinde ceza yediğini söylemiş bazü arkadaşlar yaya kişi karayolunda taşıtlarla aynı yönde seyir yapabiliyor mu? yapar ama cesaret işi işte :) bence yayalar bisikleti kendilerine zarar verebilecek kadar ciddi bir taşıt görmüyor. manevra yapması, durması kolay algılıyorlar çarptığımızda da kabiliyetsiz veya kasıtlı çarpmışız muamelesi görüyoruz.

Arkadaslar ne yazıkki çok sağduyulu bi toplumumuz yok genel olarak o yüzden bisiklet keyfimizi hız yapmanın hazzini daha asgari düzeyde yasamak lazım eminimki yürüdüğü yolun bisiklet yolu olduğunu bilmeyen bir çok insan mevcuttur bu yüzden her daim tetikte olmak gerekir ozellikle kör noktalarda..ceza yazilmasi konusuna gelince ben haksız buluyorum..lakin sahillerdeki bisiklet yollari zateb cok hiz yapmaya musait yerler değil önce guvenlik sonra keyif..

Bence bizim toplumda yıkmamız gereken bize bakış açısı. Bisiklete binen haylaz, yaramaz muamelesi görüyor. Bisikletin çocuğa yakıştırıldığı ve çocuğun da tabiatı gereği yaramaz, söz dinlemez olması v.b. gibi nedenlerle bisiklete binen yaşça büyükte olsa, efendi de olsa, suçsuz da olsa aynı bakış açısına giriveriyor. Tıpkı tüm motorluların serseri kategorisinde görülmesi gibi. Tamam biz de sütten çıkmış ak kaşık değiliz kusurlarımız oluyor ancak genel algı böyle.

Bu olayda da bisikletli haklıdır haksızdır bilemiyorum ama yayaya pozitif ayrımcılık uygulandığı fikri oluştu bende. Ön yargılı olmak istemiyorum ancak bu tip pozitif ayrımcılığı bizzat kendim yaşadığım için biliyorum. Üstelik araba gelip bana vurduğu, kusurlu olduğu, ben yaralandığım halde trafik polisi benim değilde karşı tarafın yanında yer almıştı. Çünkü o olayda ben bisikletliydim, buz gibi Ocak ayında gece vakti bisiklete biniyordum, demek ki aklım bir karış havadaydı, sağım solum belli olmazdı, kısacası olağan şüpheliydim. Olay sonrası sürücüden, yakınlarından, polislerin sorgusundan hep bu düşüncenin-algının yansımalarını izledim. Raporlar bu doğrultuda oluşturuldu, yalan yanlış şeyler yazıldı çizildi v.s. Yargı sürecinde hakimin tavırları dahi aynı doğrultudaydı, olayı tam olarak dinlemeye tenezzül bile etmedi, bizzat deneyimledim bunu. Toplumun her kademesinde bisikletlinin konumu bu maalesef. Bu yıkılmadıkça bisiklet yolunda kabahatler kanunundan da başka kanundan da ceza yer, bisiklet ile bisiklet yolunu kullandığımız için tepki görürüz.

@tekkir

Cezanın kesildiği sulh hukuk mahkemesine, vekilinizce ya da şahsen, kesilen cezaya ilişkin dava hakkınız var. İtiraz ya da dava ödemeyi durdurmaz. Şimdi ödeyip davayı kazanırsanız kazandığınızda iade alabilirsiniz. Hiç ödemezseniz davayı kazandığınızda borç terkin edilir, kaybettiğinizle faizi zaten işletilmiş olur. Şahitlendirmek ve diğer somut deliller bulmak önemli. Elinizdeki ceza tebligatı, dilekçe ve delil listesi ile işinizi görebilirsiniz. Geçmiş olsun.

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
bisiklet yolu dahi olsa karayolları trafik kanunu "her sürücü çevre ve yol koşullarına göre araç kullanmak zorundadır" der
dolayısı ile kamera vb bir delile kesin haklılığınızı ispatlayamazsanız kazanabiyeceğinizi düşünmüyorum

Arkadaşlar, olay benim başıma gelmedi, teknoseyir'de okuduğum bir haberi paylaşmıştım sadece. Adminim sağ olsun konuyu düzenleyince sanki ben yaşamışım gibi algılanıyor. Yorumlarınız için teşekkürler, kendime hitaben yazılanları okuyunca kendimi mağdurmuş gibi hissediyorum :)

@Murat B.
Muhterem her ikimizde olay yerinde değildik. Ayrıca karşı tarafı dinlemeden konuşuyoruz. Elimizde veri olarak sadece kaza yapan bisikletlinin sözleri var.

''Konya’da bisiklet yolları var böyle mavi renkte.İşte o yollardan birinde okuldan eve geliyodum.Hafif sola bi viraj vardı.Belediye sağolsun bu virajı kör nokta haline getirecek şekilde ağaç dikmiş.Bi adamla eşi pazardan dönüyomuş virajın içinde kaldıklarından görmedim ben onları.Biraz hızlıydım.Tam böyle dönerken bi anda oldu. Adam bağırdı çağırdı.Bizim hasarımızı öde yoksa polis çağırırım falan dedi.Ben de burası bisiklet yolu sen burda yürümeyecektin falan derken aradı bu polisi.''

Ben bu bisikletlinin kaza yaptığı kişileri çarpana kadar görmediğini söylemesinden yolun şu şekilde olduğunu varsayıyorum:
http://i.imgur.com/z45LcX6.jpg
Buna göre düşüncelerimi yukarıda belirttiğim gibi Karayolları kanununa göre bisikletli kusurludur.
Sizse, virajda yön değiştirmeden yine kendi yolunda devam etmekte olan bir bisikletlinin kazasına göre hüküm veriyorsunuz ve yayada kusur var diyorsunuz. Bu şekildeki bir yolda HAKLISINIZ.
Ancak; bisikletlinin hızlı gittiğini söylemesi olayın mahiyetini yine değiştiriyor. Arabayla, kamyonla veya bisikletle özellikle şehir içi sürüşlerimizde daima dikkatli olmamız hızımızı şartlara göre ayarlamamız gerekiyor. E-A2 ehliyetim var ve neredeyse her gün trafikteyim. Kara yolunda da olsak bisiklet yolunda da olsak önümüze her zaman bir insan çıkabilir. Bu ifadelerim size değil ama, ''Burası bisiklet yolu. Yolun tamamı benim. İstediğim hızla giderim. Önüme kimse çıkmasın'' diye bir anlayış olamaz, olmamalı. Benim vicdanım hızlı gidip bir aileye çarpan bir bisikletliyi haklı bulmuyor.

@Murat B.
Ben olsam samimi arkadaşlarıma bile söylemekten imtina edeceğim bir deyimi ''siz'' dediğim birine söylemezdim.

@MehmetAliB.

Ben, olayı anlatan kişinin viraj ile kavşak arasındaki farkı bildiğini varsayıyorum, ve ona göre yorum yapıyorum. Anlaşılan pek yerinde varsayım değil, çünkü bilmeyenler var...

Olay anlatılırken "sola hafif viraj" şeklinde bir ifade var; viraj denilen şeyin aslında kavşak olduğunu iddia edip suçu bisikletçiye atmadan önce, ne tür kavşaklar hafif statüsüne girer, hızlı dönmenin mümkün olduğu nasıl bir kavşakta görüşü kapatacak şekilde ağaç dikilebilir, onu da düşünmek gerek.

Hızlı dönmenin mümkün olduğu bir viraja henüz yenice dikilmiş, görüşü kapatıp çarpana kadar görülemeyecek derecede kazaya neden olan ağacı doğrusu ben de merak ettim. Vardır elbet. Malum, bu durumda kusurlu belediye oluyor.

Ayın 1’inde bisiklet aldım. Başta zorlandım ama daha sonra alıştım. Sitede çocuklar pek dikkatli değiller o yüzden dikkatli olan taraf oluyorum bir keresinde yolun ortasında durdular ve geçecek alan bırakmadılar önce zile bastım duysunlar da kenara çekilsin diye ama duymadılar ve son anda fren yaptım. Böyle gitti bir süre. Dün akşam da dışarı çıktım, gayet güzel gidiyordum. Aşağıya doğru gittiğim için frene basıyordum ki olası kazaya mahal vermeyim. Ama maalesef kaza geliyorum demedi önüme anne kız(8-9 yaşlarındaydı) çıktı karşılarından bisiklet geldiği için kenara çekildiler ama arkalarından geliyordum fren yaptım ama pek olmadı zile bastım ki kenara gelsinler diye anne çekildi kız ne yapacağını bilemedi o bilemeyince ben de kontrolümü kaybettim yana gitmeye çalışırken kız birden bisikletin önüne denk geldi ve tekerleğin altında kaldı hemen kaldırdım kız ağladı tabii canı acıdığı için , annesi ‘’frene bassaydın ‘’ dedi o anda şokta olduğum için ‘’durduramadım çok özür dilerim’’ dedim. Diyecek laf bulamadım , kimseyi de suçlayamam sadece ilk defa böyle bir şey başıma geldi çok üzüldüm. Gerçekten hatırlamıyorum bastım mı yoksa hiç basmadım mı frene . Frene basana kadar kıza çoktan çarpmıştım.Bisikletin sepeti yamuldu, aklıma gelen ilk şey ‘’ciddi bir şey olmamıştır kıza’’demek oldu. Görünüşte bir şey yok gibiydi burnu da kanamadı ama o kıza böyle bir travma yarattığım için üzgünüm. Sadece yazmak istedim. Kendimi iyi hissetmiyorum.

@Zeyno94 Geçmiş olsun, bisiklet üzerinde arabalardan çok çocuklardan korkmak gerek.

Bir dahakine bisiklet yolu da olsa çocuk fark ettiğinizde yavaşlayın. Ne yapacakları hiç belli olmuyor bir anda önünüze atlayabiliyorlar.

@Cenk Akbulut Teşekkür ederim. Bi dahikine direk frene basıcam orası belli. Dikkatli giderken ne ara oldu bu dedim. Çocuklarda hassas davranmama rağmen. İnsanın başına ne geleceği gerçekten belli olmuyormuş.

@Zeyno94 Geçmiş olsun. Yayalar,araçlardan daha tehlikeli. Ben de bir kere kırmızıda geçen bir yayaya çarpmıştım.

• Beğen
Tepkiler: Zeyno94
@Zeyno94
Ben de yayaları her zaman daha tehlikeli görürüm. Motor sesi olmayınca yok sayıyorlar, farketmiyorlar.
Bir gün sol elimde telefonla konuşurken bisikleti sağ elimle kontrol ediyorum. Arka frenim sağ elimde ama ne fayda. Karşıdan karşıya geçen bir kız benim geldiğimi görünce kilitlendi kaldı önümde. Ben de frene basıyorum ama yeterli gelmiyor, daha fazla basarsam kontrol edemeyeceğim çünkü hala telefonla konuşuyorum. Genelde trafikte bisiklet kullanmak konusunda çok geliştirdim kendimi ve çok dikkatli sürerim. O gün bu hatam yüzünden kaza yapabilirdim. Kız gibi ben de ne yapacağımı bilemedim. Ben hafif sağa kırıyorum kız önüme atlıyor, sola dönmeye kalkıyorum kız geri adım atıyor. Bütün bunlar da 3-5 sn içinde yaşanıyor ama o an çok daha uzun gibi geliyor insana. Sonuç olarak kız son anda bir refleksle kenara çekildi ve çantasına hafif çarparak kurtardım. O da telefonla konuşuyordu. Tamamen kusurlu olduğum bu olaydan sonra asla telefonla konuşmam bisiklette. Çalarsa kenara çeker, kısaca konuşur yola devam ederim. Tecrübe etmeden öğrenmek nasip olmuyor bazı şeyleri. Siz de ölümcül bir kaza yerine böyle nispeten hafif bir tecrübe ile atlatmışsınız. Geçmiş olsun.
Ayrıca bu olayların biyolojik açıklamaları da var. Algılama, karar verme, motor kontrol sistemi, hormonal sistem ve sinir sistemi, öğrenme ve hafıza mekanizmaları bu gibi durumlarda sırasıyla çalışıp yapacağınız harekete karar veriyor. Ne kadar erken farkedilirse o kadar iyi. Çok alışılabilecek bir durum değil, en iyisi o duruma hiç düşmemek.
Bisiklet yolu, kaldırım, yol vs demeden herkes size çarpacakmış gibi, her aracın kapısı açılacakmış gibi hareket edin. Kazadan kaçmanın en kolay yolu bu.

• Beğen
Tepkiler: Zeyno94
Geri