Scudo Sports

Bisiklet yolu kullanışlı mı, gerekli mi, yapılmalı mı?

Ayrı bisiklet yolunu kullanışlı buluyor musunuz?

  • Araç yollarından ayrı olarak yapılan bisiklet yollarını kullanışlı buluyorum.

    Katılım: 71 29,8%
  • Araç yollarından çizgiyle ayrılan bisiklet yollarını kullanışlı buluyorum.

    Katılım: 13 5,5%
  • Araç yollarından dubalarla ayrılan bisiklet yollarını kullanışlı buluyorum.

    Katılım: 13 5,5%
  • Araç yollarından sabit engellerle (beton blok vs.) ayrılan bisiklet yollarını kullanışlı buluyorum.

    Katılım: 85 35,7%
  • Bisiklet yolunu kullanışlı bulmuyorum, araç yolundan gitmeyi tercih ediyorum.

    Katılım: 56 23,5%

  • Toplam katılım
    238
İkitekere ayrılmış, sadece onların gidebileceği yoldan önce milletimizin BİLİNÇLENMESİ, SAYGI, SEVGİ ve DAHA BİR ÇOK İNSANCIL DEĞERİ öğrenmesi gerekiyor. Tabi öğrenebilirse. Yaşadığım yerde kayınbabamın halası yolda beni ve kızımı görmüş. Tabi o arabanın içinde. Arabaların gittiği şehiriçi yolda sağdan sağdan olağan bir şekilde gidiyoruz ve yanımızdan geçerken ''kim bu salaklar bisikletle gidiyorlar, bir de çocuğu önüne katmış'' (söylediğine göre cümlesi böyleymiş) demiş arabanın içindekilere :confused: Tabi ben umursadım mı? Güzel demiş dedeler, ''İt ürür kervan yürür'' :D
 
Scudo
@Desert Fox

Yine düşünmeden genellemeler yapıyorsunuz, tebrikler. Hiç Hakkari'de bulundunuz mu? Sizi temin ederim sizin bulunduğunuzdan daha küçük bir şehir. Ama bisiklet kullanan sayısı sıfıra yakın. Niye acaba? Hiç Van'a gittiniz mi? Hiç Datça'da bisiklete bindiniz mi? Bu il ve ilçelerin hepsinde bisiklet ulaşımı mı yapılıyor?

@Desert Fox

Çoğu kişinin var. Yaşlısı, hastası, çocuğunu okula bineni. Hepsini geçtim kaçınız kışın bisiklete biniyorsunuz? Kaçınız karda, kaçınız yağmurda biniyorsunuz? Şehirlerarası, köpeğiniz, kedinizle yolculuk etmek durumunda kaldınız mı? Bir cenazeniz olunca bisiklete atlayıp mı yetiştiniz?

Sapla samaı karıştırmayın diyoruz, ama neredeyse "uçağa binmeyin, bisikletle gidin" diyeceksiniz. Bisiklet başka, otomobil başka. Amacı başka. Anlatamıyoruz ama size.

@Desert Fox

Çünkü Elon Musk sizin gibi "hadi Mars'a roket yollayalım" diye gezmiyor. Bakın ne diyorum, önce sorunu tespit edip, makul çözümleri değerlendirmek lazım. Ama siz "çözüm olduğuna inandığınız" şeyi, niye olduğunu anlatamadığınız halde tekrarlayıp duruyorsunuz maalesef.

@Desert Fox

Bakın yukarıda ne demişim, kimse "sorun" olmayan bir şeye "çözüm" bulamaz. Şehirlerarası yollarda bisikletliler buna ihtiyaç mı duyuyor? Kaç tane bisikletçi oradan geçip, bir sorun olduğunu beyan ediyor acaba? Size göre günde 1 bisikletlinin geçeceği Çorum-Yozgat karayoluna bisikletliler için özel köprü yapılsın. Sonra da milletin vergisini, parasını boşa harcadıklarını iddia edersiniz. Sorun yapılabilmesi değil. Bakın sizin için tane tane yazıyorum:

1- Ortada bir sorun var mı? Bu sorun Facebook'ta paylaşım yapan liseli bisikletçinin hayalinde mi, yoksa gerçekte mi oluşmuş?
2- Bu soruna önerilen bir çözüm var mı?
3- Bu çözümün alacağı zaman ve maliyet durumu nedir?
4- Bu çözüm, zaman ve maliyet olarak uygulanabilir bir proje mi?

Bu işler "siz bi yapın belki insanlar kullanır" diye yürümüyor. Her şey için geçerli. "Siz bi Fransız devrimi yapın biz belki demokrasiyi severiz" diye cereyan etmemiş mesela ilgili olay.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
Bence yüksek beton bordürlerle + tel örgülerle ayrılmış (park tecavüzünü anca böyle önlersin - metrobüs şeridi gibi) bir yol lazım. Paralı yapacaksın. Sembolik bir ücret. Giriş - çıkış 50 kuruş. Paralı yol. İnanın kullanılır, maliyetine de katkısı olur.
 
@Murat Semiz Dönüşler nasıl olacak? Mesela az önceki kavşak örneği?

Warmshowers üzerinden bir sürü bisiklet turcusu ağırladım. Avrupa'dan Asya'ya bisikletle kilometreler kat etmiş adamlar. Hiçbirisi "ya bisiklet yolu yok da o yüzden bisiklete binemiyoruz" demiyordu. Mesela 6 kıtayı geride bırakmış Gürkan Genç çıkıp "ya bisiklet yolu olmadığı için süremiyorum" demiyor.

Merak ediyorum, bizim ülkemizdeki "sözde" şehirlerarası tur yapacak adamların bu "bisiklet yolu olsa çıkarız" aşkı niye? Şehiriçi ulaşımını sağlayacak, kısa mesafeler yapan bisikletçi dese bunu anlıyorum da "turcu" söyleyince komik kaçıyor.
 
@Buğra C ben ortadaki sorunu "bisikletlilerin güvenliği" olarak tanımlamazdım. bence doğru tanım sürdürülebilir ulaşımdır. ayrıca konu tasarıma geldiği zaman burada detayları tartışmak da çok zor olur. evrensel tasarım ilkeleri kapsamında bir prensip etrafında bir çok tasarım problemi kendiliğinden çözülecektir zaten. traktör sağdan çıkarsa, köprülü kavşak şuradan keserse gibi tartışmalar ancak polemik olur. zira hem türkiye'de hem de dünyada bisiklet yolları, kentler, erişilebilirlik, ulaşım problemleri vb. konularda çok iyi çözüm önerileri var.

eğer bu çözüm önerileri nelerdir diye merak ederseniz: evrensel tasarım ilkeleri oldukça iyi bir başlangıç olacaktır. günümüz kopenhag ve londra'sı da güncel sorunların çözümü için canlı örnekler olarak kullanılabilir.

dolayısıyla bisiklet yollarının tasarımından önce işlevi ve kullanımı konusunda mutabakat oluşturmak gerekli diye düşünüyorum. insanlar haftasonu 20 km bisiklet sürsün diye ödediğimiz vergileri sahillere beton olarak döküp üzerini de maviye boyamaları çok saçma bence.

şunu da konuyu biraz daha detaylandırabilmek adına buraya ekliyorum:
Gezmek İçin Değil, Ulaşım İçin Bisiklet Yolu
 
  • Beğen
Tepkiler: suat akman
Bence o kadar da gerekli bir şey deyil çünkü yayalar o yolu işkal ediyor mesela örnek vermek gerekirse ben geçenlerde sabah yaklaşık 7-8 arası turdan dönerken yolumu kısaltmak amacıyla şehir içine girdim orda bir bisiklet yolu gördüm oradan gitmek istedim neyse ben bisiklet le yoldan giderken 3-4 tane insan bisiklet yolunun üstünden beni göre göre geliyorlardı ben çekilirler sandım ve hiç istifimi bozmadan kendi yolumda gitmeye devam ettim ama baktım yollarını hiç değiştirmiyorlar bende yanda olan kaldırım dan geçmek isterken kaldırımdaki deliği görmedim ve son anda düşmekten kurtuldum ama çukura giren arka tekerim patlamıştı tabi yoldan yürüyen insanlar tabi bir süre baktı ve sonra çekip gittiler ben onların yüzünden yaklaşık 10-11km yurudum ki bu başıma gelen tek olay deyil neyse onu da başka zaman yazarım sonuç olarak bisiklet yolu bahane ilk olarak insanlarımız düşünce yapılarını deyiştirmezseler bisikletçiler adına hiçbir şey yapılmaz bu ülkede
 
  • Beğen
Tepkiler: ersinkyrk
@Buğra C Ben ikna oldum. Allah bizim belamızı versin. Bir daha "bisiklet yolu" demeyeceğim.Çevreme, bisiklet denen şeyin ne kadar kötü olduğunu, bisiklet yolu isteyenlerin de ihanet-i vataniyye içinde olduklarını anlatacağım. Hayallerden kurtulmamı sağladığınız, uçakla bisiklet arasındaki farkı yıllardır anlayamayan bir acizi aydınlattığınız için, motorlu araç sahibi ve vergi veren biri olan size müteşekkirim.
 
@alpdeger

Keşke ben de bir şeyi neden ve sonuçlarıyla tartışmak yerine sizin gibi yapsaydım. Bence arabalar yasaklanıp bütün yollar bisikletlere verilmeli. Bisikletle okuluna, hastaneye gidemeyen de gitmemeli, evinde oturmalı. Bir şeyi "bu yüzden bunu istiyorum" diye açıklamak bizim neyimize.

@Ozy konu Sürdürülebilir ulaşımsa bunun çözümü de "bisiklet yolu yapılsın" değil maalesef. Onu da şehir planlamasından ayrı bir şekilde düşünemeyiz, dolayısıyla burada herhangi bir şehrin şehir planlamasını oturup tartışmak saçma olur.

Burada sıkça talep edilen "bisiklet yolu yapılsın" çözümü, ne için isteniyor, problem bu?

- Şehir planlaması için isteniyorsa ultra saçma, onun tartışabilecek durumda değiliz.
- "Bisikletliler güvende olsun" diye isteniyorsa da bu soruna doğru bir çözüm mü, onu inceliyorum.

Her iki durumda da kayıtsız şartsız "bisiklet yolu olsun" demek saçma yani. O yüzden "gelin tartışalım" diyorum. Mesela deniz kenarı kentlerdeki sahil bisiklet yolu, bunu talep eden belirli bir kitle için makul bir çözüm. "Biz, gezi amaçlı, arabalara kapalı bir yerde bisiklet süremiyoruz" sorununa çözüm olarak yapılmış. Bunu talep eden, çocuğunu, eşini vs. alıp haftasonu sahile inen adamın talebini karşılıyor.

"Bisiklet yolu, şu özelliklerle, şöyle olsun istiyorum."
"Bence bu olduğunda, şu sorunu çözecek."
"Bahsettiğiniz şu şu sorunlar, benim önerdiğim şu çözümde ortadan kalkar."

Bu şekilde de tartışmak mümkün ama o da sadece Londra'da, Kopenhag'da oluyor anladığım kadarıyla. Bizde şuna geliyor:

"Önce yapılsın da sonra sorunları tartışırız."

Ya "yapılsın işte"den öteye gidemiyoruz, ya da çocuk gibi, bin tane argümana "Tamam o zaman yaa, yapılmasın :(" diye trip atarak karşılık verebiliyoruz.

Bunun şu gibi bir faydası var: Siz, daha önceden yürütülen bir beyin fırtınasından çıkan bir sonucu, yerel yönetimden "benim kentimde şu, şu yüzden olsun" veya "çözüm olarak bunu yaparsanız, buna yol açar" diye talep edebilesiniz. Geçen ay bisiklete başlayan insan, "kendince altyapısal sorun olarak gördüğü", ancak tecrübe eksikliğinden doğan bir sorunu tanımlayabilsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
plansız yapılan şehirlerde bisiklet yolu yapmak oldukça zor, yollar dar zaten, bisiklete yol ayıracak yer yok. yeni gelişen küçük anadolu şehirlerinde bisiklet yolu yapılması daha uygun olur. büyük şehirlerde bisiklet yolu ulaşım değilde spor amaçlı dağlara yada tarlaların arasından geçecek şekilde yapılırsa uygun olur diye düşünüyorum.

mesela almanlar şöyle bi bisiklet yolu yapmış, tarlaların arasından gidiyor, çok güzel bence

 
bisiklet yolu? 30 yıldır ankara'da yaşıyorum ben daha göremedim öyle bir yol. çocukluğumdan hayal mayal hatırladığım kadarıyla eski başkan melih gökcek den önce sağ şeritlerde bisiklete dikkat ediniz tabelası hatırlıyorum ama onun haricinde ben binlerce km bisiklet kullandım 1 metresinde bile bana ayrılmış bir yol olmadı. ankara için konuşacak olursam merkezde bisiklet için ayrı bir yol falan yapılma şansı yok, son 15 yılda 3 defa genişletilen ana yollara 1 metre bile bisiklet yolu yapılmadığına göre oralarda da ihtimal ciddi derecede azaldı. Yeni imar sisteminde asfaltın hemen dibinden site duvarı yapmayana enayi gözüyle bakıyorlar, kaldırım dediğimiz yayalara ayrılan yol ancak eryaman, ümitköy, elvankent, türkkonut gibi toplu konutlarda oluyor onunca haricinde sokaklar zaten asfalt ve beton duvarlardan ibaret. yaya yürüyecek yol bulamazken ben kimim bisikletime yol bulucam?
 
@Buğra C konu Sürdürülebilir ulaşımsa bunun çözümü de "bisiklet yolu yapılsın" değil maalesef.

bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? kendi fikriniz mi bu yoksa egm'nin, belediyelerin, bisiklet topluluklarının bu yönde mesajları mı var?
 
Pazar günü rivaya yeni yapılmış olan bisiklet yolunu denedim.Yaklasık 15 km yeni Riva Yolundan başlayıp rivaya kadar gidiyor.Gidis dönüş aynı tarafta işte burada başlıyor sıkıntı; yolun yarısı bisiklet yoluna ayrılınca bisiklet için güvenli diye dusunebiliyorsunuz ancak durum öyle değil birinci sorun yolda arabaların park etmesini engelleyecek bir durum yok yani ben park eden düğün konvoyu gördüm ve yavaşlayıp araba yoluna çıkmak zorunda kaldım birde ters yoldan geldiğimizi düşünün bu sefer bir kamyon veya araba parti ettiği zaman karşıdan gelen arabayı görmüyorsunuz ve bir risk daha.İkinci durum bisiklet yolu gidiş gelişi aynı tarafa yapılması iyi değil yolun iki tarafı 1 metre bölünse çok daha iyi olurdu nedeni ise karşıdan gelen bisiklet ile kaza durumu çünkü yol çok virajlı inişlerde 60-70 km hızı bulabiliyorsunuz karşıdan gelen bir bisikletçi ile bir anlık bir dalgınlık kazaya neden olabilir.Üçüncü olarak ise belki en önemlisi rivadan dönüş yolu üzerinde kavşak dönüş vb. yerlerde yol daraldığı için bisiklet yolu kesiliyor ve hoba ters şeritte ilerlemek durumunda kalıyorsunuz ya yolun akan kısmına geçeceksiniz(buda hızla akan trafikte büyük bir tehlike)karşı şeritte emniyet şeridi olmadığı için arabalar kamyonlar sizi silime geçecek buradan sonra yine bisiklet yolu tarafına nasıl geçeceksiniz buda bisikletçiler için büyük bir risk kışın çok araba olmasada yazın bu yol çok kullanılacak ve kaza yaşanması içten bile değil.Yine dönerken bu sefer bisiklet yolunda süren bir araba ile karşılaştım burada dikkatsiz bir sürücü bu yola girerek bisikletcilere ya arkadan ya kafa kafaya carpabililir.Son olarak diyeceğim bu yol bisikletçileri düşünülerek yapılmış ama plansız bir şekilde yapılarak güvenli bir bisiklet yolu olmaktan çok uzaktır ben kaldırılmasını düşünüyorum çünkü bu yol yokken daha geniş bir yol ayrımı ve emniyet şeridi bana göre daha güvenliydi tabi bunlar benim görüşüm.
Riva bisiklet yolu kavşaklarda eksik kısımları çekemedim hızlı antrenman yaptığım için diğer sefere yolun tehlikeli kısımlarını fotoğraf çekip belediyeye atacağım bu konuda önlem almaları gerekiyor.20171203_130416.jpg
20171203_131755.jpg
20171203_130414.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: Ozy ve cbektas2000
Bu ülkede insanlar saygı nedir, öğrenmedikçe ve empati yapmadıkça yapılan hiç bir şey amacına ulaşamaz. Adam bisiklet yolu üzerinde piknik yapıyor, daha ötesi var mı...?
 
@mümtaz öztürk
Kesinlikle katılıyorum. Ülkenin hem bireysel anlamda hem toplumsal anlamda empati eksikliği var. Kendimize bile tahammülümüz yok. Aynadaki aksini bile "öteki" olarak görebilen bir yapıdayız malesef.
Kuralsızlıkların, saygısızlıkların, hak ihlallerinin tek sebebi bu temelde. Dünyalı olabilmek mühim olan. Gerisi kendiliğinden gelir zaten.
 
Şehirler arası bisiklet yolları illa ki karayolu yanı başında olmalı diye bir kural yok.
Öncelikle uygun güzerhahta ilçeler arası, sonra iller arası asfaltı bile olmayan yollar yapılabilir.
Asfalt olmaması diğer araçların girişini de engeller.
Kıyı şeridi bu iş için son derece uygun.
Çanakkaleden girip Hataydan çıkmak mümkün..
 
Konuya "bisiklet yolu yapılmalı mı yapılmamalı?" mı diye yaklaşırsak, "yapılmamalı" diye cevap vermek kolay değil elbette. Ancak, "bisiklet kullanımını daha yaygın ve güvenli hale getirmek için elimizdeki kaynakları nasıl harcamalıyız?" sorusunun cevabının bisiklet yolları olduğunu hiç sanmıyorum.

Bisiklet yolu yapmaktan daha faydalı olacağını düşündüğüm şeyleri yazayım:
-Denetimlerin arttırılması
-Bilinçli yapılan ihlallere caydırıcı ceza verilmesi (Şu anda sadece kan alkol oranı 1,00 promilden yüksekken araç kullananlara uygulanıyor; makas atmanım, yarış yapmanın, okul önünden 200km/h hızla geçmenin yaptırımı sadece para cezası)
-Mevzuattaki bisiklet düşmanı hükümlerin kaldırılması
-Şehirler ve yollar planlanırken önceliğin motorlu araçlara değil, yaya ve bisikletlere verilmesi.
 
Öncelikle bisiklet yolları, kara yolunda bisikletlinin de hakkı olduğu, öncelikle bilhassa ehliyet sahibi her akıl sahibi bireyin kafasına yerleştirmek lazım ya değilse bisiklet otobanı yapılsa çare olmaz.
 
@Ozy

Sürdürülebilir ulaşım sadece bisikletle ilgilenmiyor, konutları nerede ne şekilde yapılacağı bile şehir planlama konusudur.

Yukarıdaki Ağva-Kandıra bisiklet yoluyla ilgili:
Image%202017-12-05%20at%2012.35.14%20PM.png

İki yıl üst üste Transcontinental'e katılan adam, sırf "bisiklet yolu yapılsın" diye, amacı bir sorunu çözmek olmadan yapılmış bir yoldan şikayet ediyor. Çünkü yapılış amacı, bir grup bisikletli talep ediyor diye, yapılmış olmak için yapılması. Benim de burda bas bas bağırdığım "Bu yolu bu şekilde yaparsak şu sorunlar çıkar" tartışmasını, onlar da yapmamış yani. Siz sorgulamadan talep ediyorsunuz, onlar araştırmadan yapıyor. Yani bizde şu var:

"Araç yolunu daraltıverip orayı bisiklet yolu yapsınlar."

Sadece bisiklet yolu için değil, her konu için böyle. İstanbul trafiğini oturup takip edin, trafik sıkışıklığı olan yerleri tespit edin. Oralarda %100 bir tasarım hatası vardır. Birisi, orada verileri incelemeden, tasarıma dikkat etmeden bir icat yapmaya çalışmıştır.

Yol 2 şerit devam ediyor. Yan tarafa 1-2 kilometreliğine ekstra bir şerit yapmışlar. Hop, ordan birisi sizi sağlamaya çalışıyor. 1-2 kilometre gidiyor oradan, sonra şerit bitiyor. Sonra tekrar diğer şeride katılmaya çalıştığı için durduk yere trafik yavaşlıyor. Hiç ekstra şerit olmasa trafik sabit hızda devam edecek. Böyle darboğaz oluşturan bir sürü yer var.

Mesela veri oluşturmak için kullanılan bir araç:
copenhagen-cyclist-counter-01.jpg

O günde, yılda kaç bisikletçi geçti onu hesaplıyor.

Sürdürülebilir trafik, sizin Otobüs, Metrobüs, Tramvay, Metro'ya kimlerin ihtiyacı var; Yürüme ve Bisiklete kimlerin ihtiyacı var, bütün bunları verilerle analiz edip yönlendirdiğiniz, teşvik ettiğiniz alandır; "bisiklet yolu yaptık, biz yaptık oldu" dediğiniz değil. Mesela Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bisikletle işine gidenlere teşvik verecekti, eğer bu karar uygulansın, göstermelik bisiklet yollarından bin kat daha fazla katkı sağlar.

Mesela yine bir hataya örnek vereyim, siz kiralanabilir, paylaşımlı bisiklet ağı kuralım derseniz herkes bunu talep eder. (link).
 
Geçtiğimiz pazar günü ufak bir grup sürüşü gerçekleştirdik.

Öncelikle artılarından bahsedeyim;

- En azından ortada bir çaba var, en azından birileri düşünmüş, hayata geçirmiş her ne kadar eksikleri olsa da... İyi de hiç olmamalıydı tamamen düşünce hatası olarakta bakmak mümkün, şu an pozitif görünen yanlarından bahsetmeye çalışıyorum.
- Asfalt yeni olduğu için bu yolda bisiklet kullanmak harika.
- Gidiş dönüş toplamda 1400m gibi bir çıkışa sahip olduğu için hızlanma, hızı muhafaza etme ve çıkış idmanı yapmak için harika bir yol.

Eksiler;

- Herkes zaten bahsetmiş, güvenlik!
- 2 aracın arka arkaya bu yolu kullandıklarını ve yukarıdan aşağı hızlı bir şekilde geldiklerini gördük. Neden bu yola girdiklerini bilemem ama neden çıkmadıkları belli. Yola yeni reflektörler eklenmiş biz seyir halinde iken bu çalışma devam ediyordu. Eklenen reflektörler büyük ve yüksek oldukları için araçların hızlı bir şekilde üzerinden geçmeleri zarar görmelerine neden olabilir. Yardıra yardıra geliyorlardı, bizi gördüler, biz de onları görüp en basit tepki yöntemini kullanıp el kol hareketleriyle serzenişte bulunduk ve kendilerine ayrılmış yola geçtiler. En ufak bir özür, pişmanlık, afedersiniz, kusura bakmayın bakışı yoktu hiçbirinin gözünde...
- Gidiş gelişin aynı tarafta olması ciddi sıkıntı. Salınıp giderken yukarıdan aşağı inen bir bisikletli önüne bakarak gittiği için bizi farketmedi bile. Ufak bir seslenmeyle farkederek diğer tarafa geçti.

Yorumları da okuduğumda yapılacak olan bu yolun kaldırılması veya bisiklet yolunu ayıran bariyerlerin eklenmesi gibi görünüyor. Bu da ciddi maliyet. Yapılır mı bilemem ama bu yolun kaldırılması düşüncesi de beni biraz da olsa rahatsız ediyor. Güvenlik devre dışı kaldığında yol çok keyifli... Hafta sonu erken saatte ailecek geliriz, gidiş dönüş idmanımızı yapar, yol kenarında olan mekanlarda da güzel bir kahvaltı yapar eve döneriz düşüncesi oluşmuştu içimizde :)
 
Riva'ya yapılan "bisiklet yolu" ülkemizde kamu kaynaklarının nasıl israf edildiğinin çok üzücü bir örneği. Birileri bisiklet yolu yapmış olmak için "şuraya da şöyle bir şerit çekelim, bisiklet yolu olsun" demiş sanırım. Bisiklet kullanımından ve trafik güvenliğinden bihaber oldukları gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın iki sene önce yayınladığı yönetmeliğe ( (link) ) bakmayı da akıl edememişler...

Söz konusu yönetmelikten birkaç alıntı yapmak istiyorum:

(5) Bisiklet yollarının tasarımında öncelikli olarak trafik akışı ile aynı ve tek yön tercih edilir; ancak, yeterli genişlik ve sinyalizasyon sisteminin sağlandığı durumlarda çift yönlü şeritler de oluşturulur.

(7) Bisiklet yolları uzun ömürlü mavi renkli boya ile boyanır.

(4) Taşıt yolundaki bisiklet yollarında bisikletlilerin taşıtlarla güvenli bir şekilde hareketinin sağlanması için araç hız sınırının 50 km/sa’tan fazla olduğu yerlerde taşıt yolu şerit çizgisi ile bisiklet yolu arasında en az 1,5 m güvenlik mesafesi bırakılır.
 
Geri