@alpdeger
Keşke ben de bir şeyi neden ve sonuçlarıyla tartışmak yerine sizin gibi yapsaydım. Bence arabalar yasaklanıp bütün yollar bisikletlere verilmeli. Bisikletle okuluna, hastaneye gidemeyen de gitmemeli, evinde oturmalı. Bir şeyi "bu yüzden bunu istiyorum" diye açıklamak bizim neyimize.
@Ozy konu Sürdürülebilir ulaşımsa bunun çözümü de "bisiklet yolu yapılsın" değil maalesef. Onu da şehir planlamasından ayrı bir şekilde düşünemeyiz, dolayısıyla burada herhangi bir şehrin şehir planlamasını oturup tartışmak saçma olur.
Burada sıkça talep edilen "bisiklet yolu yapılsın" çözümü, ne için isteniyor, problem bu?
- Şehir planlaması için isteniyorsa ultra saçma, onun tartışabilecek durumda değiliz.
- "Bisikletliler güvende olsun" diye isteniyorsa da bu soruna doğru bir çözüm mü, onu inceliyorum.
Her iki durumda da kayıtsız şartsız "bisiklet yolu olsun" demek saçma yani. O yüzden "gelin tartışalım" diyorum. Mesela deniz kenarı kentlerdeki sahil bisiklet yolu, bunu talep eden belirli bir kitle için makul bir çözüm. "Biz, gezi amaçlı, arabalara kapalı bir yerde bisiklet süremiyoruz" sorununa çözüm olarak yapılmış. Bunu talep eden, çocuğunu, eşini vs. alıp haftasonu sahile inen adamın talebini karşılıyor.
"Bisiklet yolu, şu özelliklerle, şöyle olsun istiyorum."
"Bence bu olduğunda, şu sorunu çözecek."
"Bahsettiğiniz şu şu sorunlar, benim önerdiğim şu çözümde ortadan kalkar."
Bu şekilde de tartışmak mümkün ama o da sadece Londra'da, Kopenhag'da oluyor anladığım kadarıyla. Bizde şuna geliyor:
"Önce yapılsın da sonra sorunları tartışırız."
Ya "yapılsın işte"den öteye gidemiyoruz, ya da çocuk gibi, bin tane argümana "Tamam o zaman yaa, yapılmasın

" diye trip atarak karşılık verebiliyoruz.
Bunun şu gibi bir faydası var: Siz, daha önceden yürütülen bir beyin fırtınasından çıkan bir sonucu, yerel yönetimden "benim kentimde şu, şu yüzden olsun" veya "çözüm olarak bunu yaparsanız, buna yol açar" diye talep edebilesiniz. Geçen ay bisiklete başlayan insan, "kendince altyapısal sorun olarak gördüğü", ancak tecrübe eksikliğinden doğan bir sorunu tanımlayabilsin.