Bisiklet üzerine vecizeler.

Admin

Yönetim Kurulu
Kayıt
5 Eylül 2004
Mesaj
1.737
Tepki
2.903
"Bisikletime, arkadaşım gibi hitap ederim. Onunla sessiz sohbetler yaparım. Ve tabii ki, ona özel ilgi gösteririm. Yani ne zaman eve dönsem, bisikletimi ters çeviririm, temiz bir bez parçası bulurum ve göbekler ile jant tellerini parlatırım. Ardından zinciri temizlerim ve yeniden greslerim. Bu operasyon taş zemin üzerinde çirkin lekeler bırakır. Annem şikayetçidir, temizliğe başlamadan önce tekerleğin altına gazete sermem için bana yalvarır. Bazen o kadar çileden çıkar ki, bana küçümseme dolu tavrıyla şöyle der, 'O nesneyi beraberinde yatağına götürmediğine hayret ediyorum!' Ve ben karşılık veririm - 'makul bir odam ve yeterince büyük bir yatağım olsaydı, götürürdüm.'" 'Oğlak Dönencesi' romanının ünlü yazarı Henry Miller, 'Bisikletim ve Diğer Arkadaşlar" adlı kitabında, ilk aşkından böyle bahsediyor...

Bisiklet için söylenmiş pek çok söz var. Kimi gülünç, kimi yüceltici, kimi ise saçma. Bicycling dergisi editörlerinden Bill Strickland, şöhretli ve eksantrik karakterlerin nükteli sözlerini, 'The Quotable Cyclist' adlı kitabında bir araya toplamış. Tahmin bile edemeyeceğim şahsiyetlerin söyledikleri laflar bana enteresan geldi ve sizinle paylaşmak istedim. Hevesli bir bisiklet sürücüsü olan H.G. Wells, 'Zaman Makinesi', 'Doktor Moreau'nun Adası', 'Görünmez Adam' ve bir bisiklet romanı niteliğindeki 'Şans Tekerlekleri' gibi eserlerinde hep ileriye dönük fantastik kurgularını yansıtmıştır. Ünlü yazarın bisikletli yaşam için söyledikleri, yine yarınlara yönelik inançlar taşıyor; "Bisiklet üzerinde bir yetişkin gördüğüm zaman, insan ırkının geleceği için umutsuzluğa kapılmıyorum."

Dedektif Sherlock Holmes'un yaratıcısı Sir Arthur Conan Doyle, bisiklete olan tutkusunu Scientific American için 1896'da yazdığı makalede şöyle aktarmış; "Heyecanların azaldığı, günün karanlık gibi göründüğü, çalışmanın monoton hale geldiği, umut etmenin çaresiz kaldığı anlarda, bisikletine bin ve yollarda gezintiye çık, yaptığın sürüş dışında hiçbir şey düşünmeksizin..." Efsane Beatles grubunun üyesi John Lennon, çoğumuzu çocukluk dönemi anılarına döndüren ilk bisikletini anlatıyor; "Çocukken bir düşüm vardı-kendi bisikletime sahip olmak istiyordum. Bisikletimi aldığımda Liverpool'daki, belki de dünyadaki en mutlu çocuktum. O bisiklet için yaşadım. Çoğu çocuk geceleri bisikletlerini dışarıda bırakıyordu. Ben bırakmıyordum. Benimkini her gece evin içine almakta ısrarlıydım ve hatta ilk gece bisikletimi yatağımda sakladım."

İlk sürüş deneyiminizi hatırlayın. Denge sağlamaya çalışırken bacaklarınızın titreyişini, gözünüzü bisikletin ön tekerleğinden ayıramayışınızı ve düşme korkularınızı... Unutulmaz kahramanlar Tom Sawyer ve Huckleberry Finn'in babası Mark Twain'in bir öğüdü var; "Bir bisiklet alın. Hayatta kalabilirseniz, pişman olmazsınız." Yeni Dünyada bisiklet sevgisinin hızla yayılması, belki de liderlerinin tutkuları ile bağlantılı. "Bisiklet sürüşünün verdiği sade zevk hiçbir şey ile kıyaslanamaz." deyişi, 1961-1963 yılları arasında Amerika Birleşik Devleti başkanlığını yapan John F. Kennedy'e, "İki kişi için yapılmış bisikleti kendi başıma sürmekten hoşlanıyorum" sözü ise 1945-1953 arasındaki başkan Harry S. Truman'a ait.

"Bırakın kişi bulsun kendini, diğerlerinden farklılaşarak, zinciri olan iki tekerleğin üzerinde-en azından Rusya gibi yoksul bir ülkede-ve azameti şişmeye başlasın lastikleri gibi." diyen Leon Troçki, bisiklet sevgisinin herhangi bir siyasi görüşün tekelinde olamayacağını gösteriyor bence. Dünya bisiklet tarihi, efsaneler, mitler ve şampiyonlarla dolu. İtalyan Spor Bakanı General Antonelli, bisikletçi Gino Bartali'nin 1937'deki Fransa Turunu kazanmasından sonra oluşan kalabalığı dağıtmaya çalışırken şöyle haykırmış; "Dokunmayın-o bir tanrıdır!" Antrenman amacıyla kullandığı bisiklete sevgiyle bağlanan NBA yıldızı Shaquille O'Neal, dev cüssesine uyabilecek ilk bisikletinin siparişini verdikten sonra konuya anlamsız aşırılıkta ilgi gösteren gazetecilere şöyle bir yorum yapmış; "Fransa Bisiklet Turuna katıldığım veya dağ bisikleti pistlerine gideceğim falan yok!"

Gösteri dünyasının ilkeli aktristlerinden Michelle Pfeiffer, ruh dinginliğini sağlamak için ilginç bir yöntem seçmiş; "Bisikletimi parçalara ayırıp, tekrar bir araya getirerek rahatlıyor ve yorgunluğumu atıyorum" Yazar William Saroyan, bisikletli yaşamın kazandırdığı gözlenebilir faydaların dışında, kişinin içsel dünyasına yönelik katkılarını şöyle ifade etmiş; "Bisiklete zevk için binmiyorum. Bir yere ulaşmak için sürüyorum, ama evime ulaşmak anlamında söylemiyorum. Demek istediğim, kendimi bir yere ulaştırmak için sürüyorum."

'Sineklerin Tanrısı' kitabının yazarı William Golding'in, yaşam felsefesini bisiklet sürüşü ile özdeşleştiren ifadesini 'Hareketli Hedef' romanının sayfalarında bulmak mümkün; "Bisiklete binen bir adamı gözünüzün önüne getirin. Her kim olursa olsun, onun hakkında üç şey söyleyebiliriz. Bisiklete binip, hareket edeceğini biliyoruz. Biliyoruz ki bir noktada durup, bisikletinden inecek. Hepsinden önemlisi, herhangi bir noktada hareketsiz kalıp bisikletten inemezse, düşeceğini de biliyoruz. Her canlının hayat içindeki yolculuğunda karşılaştığı metafor da budur zaten." Ernest Hemingway keşif gezilerini motorlu araçlar yerine, bisikletle gerçekleştirirmiş. 'By-Line' adlı eserinde, bu tercihinin nedenini şöyle dile getirmekte; "Bir ülkenin hatlarını, tepeleri tırmanırken ter döktüğünüz ve buralardan yokuş aşağı indiğiniz için, en iyi bisiklet sürerek öğrenebilirsiniz. Böylece onları gerçekte oldukları gibi hatırlarsınız, ama motorlu taşıtların içindeyken sadece yüksek tepeler sizi etkiler, ve arabayla geçtiğiniz ülke ile ilgili anımsayışlar bisiklet sürüşü ile kazandıklarınız kadar kalıcı olamaz."

Varoluşçuluk akımının duayeni Jean-Paul Sartre, parasızlık yüzünden bisiklet alamamaktan yakınırmış hep. 'Varoluş ve Hiçlik' adlı kitabında, bisiklet sahibi olmanın ayrıcalıklarına değiniyor; "Bisiklet sahibi olmak, ona önce bakabilmek, ardından ona dokunabilmektir. Ancak dokunmak yetersiz kalabilir; gerekli olan bisiklete binmek ve sürüş yapmaktır. Ama bu karşılıksız sürüş, benzer şekilde yetersizdir; gereken şey bisikleti bir yerlere gitmek için kullanmaktır. Ve bu bizi daha uzun kullanımlara yönlendirir." Einstein, İzafiyet Teorisinin nasıl kurguladığını anlatırken bisiklete de gönderme yapmış; "O konuyu bisikletimi sürerken düşündüm." Bir de bisikletten nefret eden kesim var. Oyun yazarı George Bernard Shaw, alaycı bir ifadeyle bisiklet sürücülerini tarifle etmiş; "Sanıyorum dünyadaki en saçma manzara, bisiklet üzerinde bacaklarını var gücüyle çalıştıran ve atın kendisini taşıdığına inanan, halbuki, herkesin görebileceği gibi, atı kendisi taşıyan kişidir."

Washington Post dergisi yazarı Richard Cohen daha saldırgan ve vahşi bir tutum sergilemiş; "Bir bisikletli öldürmek istiyorum. Herhangi bir tanesine arabamla çarpmak, yolun dışına savurmak, kaldırımın üzerinden atmak, kontrolsüzce yuvarlamasını görmek istiyorum. O bisikleti uçarken görmek istiyorum ve ardından-bu benim fantezim-arabamı durduruyorum, dışarı çıkıyorum ve diğer bütün sürücüler de çıkıyor. Beni alkışlıyorlar. "Hurra!" diye haykırıyorlar ve beni kaldırarak omuzlarında taşıyorlar." Bisiklet tutkunlarına saatler sürecek okuma keyfini tattıracak bu güzel yapıtın, bisikletli yaşama geçiş için bir ilham kaynağı olabileceğini düşünüyorum. Internet üzerindeki sanal kitapçılarda bulabileceğiniz bu eseri, imkanınız varsa mutlaka alın.

Selim ATAZ nethaber.com
 
Scudo

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.462
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Sabah sabah saksıları çalıştırması için benden gelsin. Birde konu açılalalı 11 yıl geçmiş vay anasını. Forumun ilk konusumuydu acep.

“Bisiklet sürerken düşünmüştüm bunu (görecelilik kuramı).”
Albert Einstein

“Hayat, bisiklet sürmek gibidir. Dengede durmak için hareket halinde olmanız gerekir”
Albert Einstein

“Bir insanın kendini bir çocuk gibi eğlendirmesinde hiçbir sakınca yoktur.”
Leo Tolstoy (67 yaşında bisiklet öğrenmesine gelen eleştireler hakkında)

“Bisiklet ilginç bir araç: motoru, aynı zamanda da sürücüsü.”
John Howard

“Takım yıldızları 20. Yüzyılda isimlendirilmiş olsaydı, aralarından biri mutlaka bisiklet olurdu.”
Prof. Carl Sagan

“İnsanoğlu, bisikleti icat ettiğinde hünerlerinin zirvesine erişmiş oldu. İnsanlığın yararına bir kesinlik ve denge makinesi.. (Ardından icat edilen insanlığa yararlı makinelerin aksine), insanoğlu bisikleti, ne kadar çok kullanırsa vücudu o kadar zinde oldu. İnsan aklının, bir kereliğine de olsa, ürettiği, kullanıcılarına fayda sağlarken, başkalarına zarar vermeyen ya da rahatsız etmeyen bir araç. Bisikletin icat edildiği gün ilerleme durmalıydı.”
Elizabeth West.

“Görülüyor ki, gazeteler bir bisiklet kazasıyla, medeniyetin çöküşü arasındaki farkı ayırt edemiyorlar.”
George Bernard Shaw

“Hayat, 10 vitesli bir bisiklet gibidir; genelde viteslerin hepsini kullanmayız.” Charles M. Schulz

“Ne zaman bisiklet üzerinde bir yetişkin görsem, insanlığa dair umutlarım artar.” G. Wells

“Utopia’yı bisiklet yolları süsleyecektir” G. Wells

“Bisiklet sürdüğünüz ilk günden sonra, şöyle bir rüya kaçınılmazdır. Bir hareket algısı bacak kaslarınıza hakim oluyor, sanki döne döne gidiyormuş gibi. Ve şekil değiştirip büyüyen harika düş bisikletleriyle, düş ülkesinde pedal çeviriyorsunuz.”
G. Wells (The Wheels of Chance)

“Bir ülkenin kıvrımlarını en iyi bisikletle öğrenirsiniz. Tepeleri inerken ve çıkarken pedal çevirip terinizi akıttığınız için, onları olduğu gibi hatırlarsınız. Oysa bir motorlu araçla giderken sadece yüksek tepelerin farkına varabilirsiniz. Dolayısıyla üzerinde geçtiğiniz toprakları bisikletle olduğu kadar iyi hatırlayamazsınız.”
Ernest Hemingway

“Hayat yolculuğu, bisiklet süren bir kişinin yolculuğuna benzer. Kişi bisiklete binmiş ve hareket etmeye başlamıştır. Bir noktada durup inecektir. Eğer durduğunda inmezse, düşecektir.”
William Golding (Edebiyat dalında Nobel ödülü sahibi)

“Çocukken, bana ait bir bisikletimin olmasını hayal ediyordum. Hayalim gerçek olduğunda Liverpool’daki, hatta belki de dünyadaki, en mutlu çocuk ben olmuştum. Sanki o bisiklet için yaşıyordum. Diğer çocuklar bisikletlerini bahçeye bırakırdı, ama ben evin içerisine alırdım hep, hatta ilk gece bisikletimle yatmıştım.”
John Lennon

“Bisiklet, kocaların birçoğu kadar iyi bir hayat dostudur. Eskiyince de atıp yenisi alınabilir, toplumu şoke etmeden hem de. “
Ann Strong (Minneapolis Tribune, 1895)

“Size bisiklet hakkında düşündüklerimi söyleyeyim. Bence, kadınları özgürleştirmede, dünyada başka her şeyden daha fazla katkısı olmuştur. Bisiklet kadınlara özgürlük ve kendine güven hissi verir. İki teker üzerinde geçen bir kadın gördüğümde durup keyifle seyrederim.. özgür, kısıtlanmamış kadınlığın resmi”
Susan B. Anthony

“Moralin bozuk olduğunda; günün, karanlık göründüğünde; işin monotonlaştığında; umutlu olmanın bile anlamsız bir hale geldiğinde, bir bisiklete atla ve yola çık, başka hiçbir şey düşünmeden.”
Sir Arthut Conan Doyle

“Tekerlerimi döndüren, yolun sonundaki dönüşün ardındaki bilinmezliktir”
Heinz Stücke (50 yıldır tüm dünyayı bisikletle dolaşan gezgin)

“Bisikletten düşmekten korkuyorsan, hiç binme.” Lance Armstrong (7 kez Tour de France şampiyonu)

“Beni bisiklet üzerinde tutan rekorlar peşinde koşmak değil, mutluluktur” Lance Armstrong

“Bir insanı, herkesten uzakta, zincirli iki tekerin üzerine koyun (özellikle de Rusya gibi fakir bir ülkede), kibri de lastiklerin havası gibi inecektir.”
Leon Trotsky

“Hoşgörü, zihnin en büyük hediyesidir; beynin, bisikletin üzerinde dengede durmaya benzer bir çaba sarf etmesini gerektirir”
Helen Keller (sağır ve kör politik aktivist)

“Keyifli bir yürüyüşten başka en çok tandem bisikletimle bir gezintiden hoşlanırım. Rüzgârın yüzüme esişini ve demir atımın üzerindeki yaylanmayı hissetmek muhteşem bir duygu. Havanın içine doğru ani bir hücum, nefis bir güç ve neşe hissi veriyor; nabzımı dans ettiriyor,, kalbime şarkı söyletiyor adeta.”
Helen Keller (sağır ve kör politik aktivist)

“Bisiklet kullanımı geleceğin önemli bir parçasıdır. Öyle olmalı. Fitness salonlarına arabayla giden bir toplumda yanlış bir şeyler var.”
Bill Nye the Science Guy

“Hükümet, otomobilleri elemine etmek için yardım etmelidir ki; bisikletler de hükümeti elemine edebilsin!”
Hollanda’da bir kampanya sloganı

“Bisiklet, elbette ki, her zaman yazar ve şairlerin aracı olacaktır.”
Christopher Morley (Amerikalı yazar ve editör 1890-1957)

“Bisiklet, melankoliyle ters orantılıdır” James E. Starrs

“Hiçbir şey bisiklet sürmenin basit hazzıyla karşılaştırılamaz” John F. Kennedy

“Bisikletleri, dünyayı kurtarabilecek, binilebilir bir sanat olarak düşünebilirsiniz” Grant Petersen

“Bisiklet sizi sadece hedefinize götürmez, daha fazlasını yapar… Sizi hep tehlikeye karşı uyanık tutar ve hoş bir endişe halinde. Her şey olması gerektiği gibi olur; köpekler paçanızdan kavrar, yoldaki çukurlar sizi sinir eder. Sonuçta hedefe varmak hep eğlenceli olur!”
Bill Emerson

“Bisiklet sürerken rüzgar asla senden yana olmaz; ya sana karşı eser yada güzel bir gün geçiriyorsundur.”
Daniel Behrman (The Man Who Loved Bicycles)

“10.doğum günümde hediye olarak bir bisiklet ve bir atlas çakıştı. Birkaç gün içinde Hindistan’a bisikletle gitmeye karar vermiştim”
Dervla Murphy (İrlanda’dan Hindistan’a Bisikletle, kitabının önsözünden)

“Bisiklet, insanlığın en asil icadıdır” William Saroyan (Nobel ödülü sahibi)

Çocukken her akşam yatmadan önce ve aklıma geldiği her an Tanrı'ya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Bir gün Tanrı'nın çalışma tarzının bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce Tanrı'ya günahlarımı affetmesi için dua ettim.
Al Capone(Gangaster)
 

Ahmetgitar

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Ağustos 2015
Mesaj
1.284
Tepki
5.633
Yaş
44
Şehir
Ankara
İsim
Ahmet
Ülkemiz ve dünyada tanınan bazı isimlerin bisiklet hakkında görüşlerini siz değerli forumdaşlarım için derledim.

Che Guevara: Devrimci, düşen bir bisikletçi gördüğünde kendi poposu acıyandır.

Marx: Tüm yazdığım kitaplar bana bir bisiklet iç lastiği bile aldıracak para kazandırmadı.

Ali Ağaoğlu: Geçen ortanca bisikleti yanıma aldım İstiklal Caddesi'ne gittim, fakirler market bisikletine binerken ben specialized sürdüm.

Trump: Meksika sınırına atlama rampası yaptıracağım, parasını da Meksikalılardan alacağım.

Beckett: Denedin düştün, yine dene yine düş, daha iyi düş.

Shakespeare: Ah bu kadar okudum, bu kadar şiir ya da destan duydum, bisiklet yolu asla düz gitmiyor.

Tanpınar: Bisiklet Ayarlama Enstitüsü kuralım.

Kundera: Bisiklet sürerken dayanılmaz hafifliyorum.

Hasan Sabbah: Bisiklet sürdürdüğüm insanlar kendilerini cennette sandı. Ellerinden bisikleti alınca cenneti yeniden görmek için her istediğimi yaptılar.

Sabah-ATV: Bisiklet yolu ve köprülerimizi Avrupa kıskanıyor, biz de onları rahatsız etmeye devam edeceğiz!

Davutoğlu: Stratejik harita vardı önümde ama çok derin düştüm.

Bahçeli: Bisiklete evet demeyeyim de fetö ile mi oturayım?

RTE: Senin kızın katlansa hoşuna gider miydi? (Neden katlanır bisiklet sevmiyorsunuz diye soran muhabire).

Bir de bonus atasözü: Şehir bisikleti azmaz, çelik kırılmaz. Kırılırsa yol bisikleti kırılır çünkü aslı karbondur.

Eminim sizlerin de bisiklet hakkında not ettiği böyle sözler vardır.

Selamlar...
 

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.462
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Ahmet gitar: Bireyin içine düştüğü çıkmazları, yabancılaşma duygusunu ve ötekileştirilen öznelerin anlamsız anlam arayışlarıyla dış dünyadan kopuk bir bilincin trajedisini anlatan bisiklet üzerine temalar, Varoluşun insanda oluşturduğu ‘kendilik bilinci’, dünya ile insan arasında oluşturulmuş ilişkiler ağını sorgulama ve bu yolla bireye özgür seçim şansı sağlamıştır.
 

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.462
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Kudret kurtcebe: kuyruk yağı yer, pedal kesmeden 30 km giderim. Narsitiyi, bebek yokuşunu 53 aynakolla çıkarım. lastiği patlayan kendi yamar. Aytekin müthiş adamdı zati. kartepeye çıktım, granfondoya girdim. Adamın alnını karışlarım.
 

ahmetyavuz

Günümüzde uygarlaşmanın ölçütü bisiklete binmektir
Kayıt
29 Kasım 2015
Mesaj
288
Tepki
352
Yaş
40
Şehir
tekirdağ
İsim
ahmet karakaya
Bisiklet
Giant
"chuang tzu bir kere rüyasinda bir bisiklet olduğunu gördü. uyandığında ise bisiklet olduğunu düşlemiş bir insan mı yoksa insan olduğunu düşleyen bir bisiklet mi olduğunu bilmiyordu"
 

Aloha

Only steel is real
Kayıt
12 Temmuz 2016
Mesaj
330
Tepki
437
Şehir
Almanya
İsim
Ergün
Bisiklet
Fuji
Karacaoglan: Bisikletle geldim, gene bisikletle giderim.

Woody Allen'nin yeni kitabi "Evet ama, bir bisiklet bunu yapabilir mi bakalım?" pek yakinda kitapcilarda
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
1. Rüzgarın nasıl estiği fark etmez. Farkı yaratan bacaklarınızdır.
2. Satın aldıklarınla pro gibi görünebilirsin, ama sadece bacaklarınla nal toplattırabilirsin.
3. İyi olmak iyidir, daha iyi olmak daha iyidir.
4. Düşük ortalama kötü bir kondisyonun değil, sıcak hava bisikletçiliğinin eseridir.
 

Volks

Forum Demirbaşı
Kayıt
13 Mart 2015
Mesaj
508
Tepki
644
Yaş
36
Şehir
İstanbul
İsim
Volkan
Bisiklet
Specialized
Sururi : Karbonu olanlar Alu' bisikleti olanlara neden selam vermiyor.
 

Themaner

Daimi Üye
Kayıt
16 Kasım 2016
Mesaj
260
Tepki
229
Yaş
27
Şehir
Malatya
İsim
Toprak Y
Bisiklet
Sedona
@hayatçokgarip
Ve başka bir özlü söz olarak "Bırakın gelsin, la gel hele gel gel hele":D