@brkclk_99
Ne amaçla kullanacak olduğunu yazman çok iyi olmuş.
1- Şehir içi kullanacağın için ve bildiğim kadarıyla Konya oldukça düz bir coğrafya Şehir bisikleti (city bike) modellerine ve katlanır bisikletlere bakabilirsin. Uzun yola çıkmayacağım demişsin. Yine de uzun yollarda önerilen tur/trekking modellerinden bazılarına da bakabilrsin (carraro sportive serisi gibi). Kullanımın genelde asfaltta olacaksa Dağ (mountain) modellerini almasan da olur. Fakat uygun fiyata dağ bisikleti alıp daha dişsiz ve ince lastik takarak da verim alabilrsin. Özetle, (hız yapmak istemediğini ve şehir içi ulaşım amaçlı kullanacağını düşünerek) yol/yarış modelleri hariç tüm modellerden sana uygun birşeyler çıkabilir.
2- Ağır olmayan bisikletler genellikle yol bisikletleri kategorisinde. Ya da hangi kategori olursa olsun "pahalı" bisikletlerde. Eğer bunu daha az enerji harcamak için düşünüyorsan çok kafana takma. Yok 5.katta oturuyorum hergün taşıyacağım diyorsan anca o zaman önemli olabilir. Katlanır burada iyi bir çözüm gibi.
3- Jant boyu ile senin boyun arasındaki ilişkiden ziyade, kadro boyu önemli. Yani kısa bir insan da 28 jant kullanabilir. Uzun bir insan da 26 jant kullanabilir. Forumda ve google amcada kadro boyu seçimi diye arama yap. Bazı markalar S,M,L olarak kadro boyu verir bazıları cm cinsinden (48, 50 gibi). İç bacak boyuna göre sanırım L olanlar sana uygun olacaktır.
4- V fren bakım gerektirmemesi açısından avantajlı. Eğer bakımı sorun değilse disk de alabilirsin. Ben uğraşmamak için V olana yönelmiştim.
5- Dediğin modelleri aratmadım çok da bilgim yok. Bu sene bisiklet fiyatları ne oldu onu da bilmiyorum. Mosso bisikletler görece daha ucuz diye biliyorum. Mosso, Carraro, Salcano, Sedona, Btwin .... hepsi şehiriçi ulaşımda işini görecektir.