1 yıl 52 haftadır. Haftada 5 gün işe gidilirse yılda 260gün işe gidiliyor.
Ev-iş arası 10 km. ise:
Toplu taşıma ile gidildiğinde (tek otobüs gidildiğini varsayıyorum aktarma varsa bu masraf artacaktır olabilecek en ucuz fiyatı yazıyorum.):
- Gidiş: 2.5₺
- Dönüş: 2.5 ₺
- 1 günlük yol parası: 5 ₺
- 1 yıllık işe gidiş yol parası: 260x5=1300 ₺
- 5 yıllık işe gidiş yol parası: 6500 ₺
Bisikletle gidildiğinde;
- Orta halli bir bisiklet (mosso 1821 msm h bu tanıma uyar): 1400 ₺
- Bagaj(25 kg kapasiteli, alüminyum, zozo marka): 78 ₺
- Çamurluklar(plastik, Orion marka): 70 ₺
- Ön far(plus marka 400 lümen): 65 ₺
- Arka far(AliExpress, içinde hareket sensörü var, fren yapınca fren lambası yanıyor ve bisikletin yatırıldığı yöne sinyal veriyor): 70 ₺
- Sol tarafa dikiz aynası (Decathlon): 25 ₺
- Kask (decatlon): 55 ₺
- Zil (Decathlon): 20 ₺
- Matara kafesi(raceone, 1.5 litre pet şişe alıyor): 30 ₺
- Pompa(decatlon): 13 ₺
- Sustalı tornavida&alien takımı(xlc): 39 ₺
- Zincir sökme aleti(xlc): 28 ₺
- Bagaj lastiği(Decathlon): 25 ₺
- Açık ağız anahtar takımı(izeltaş) 33 ₺
- Ayakkabı kılıflı yağmur pantolonu(Decathlon): 80 ₺ ayriyeten üst yağmurluk almaya gerek yok evde vardır zaten.
U kilit(aliexpress ama gerçekten kaliteli): 123 ₺
Kablo kilit: 20 ₺
Toplam ilk yatırım maliyeti: 2161 ₺
Bisiklet günde 20 km yol yapacak. 260 günde yani 1 yılda 5200 km yol yapacak. 5 yılda 26000 km yol yapacak. Bu yol zarfında satın alınacak sarf malzemesinin ve işçiliğin ücretleri ise şöyle:
- 5 adet zincir (ybn): 35x5=175 ₺
- 2 kere fren hidroliği değişimi: 50x2=100 ₺
- 1 kere ruble değişimi(7'li Shimano, işçilik dahil): 60 ₺
- 5 kere orta göbek bakımı: 50x5=250 ₺
- 4 kere jant akortu(ön&arka): 40x4=160 ₺
- 400 ml zincir yağı(404): 16 ₺
- Gazyağı (zincir temizleme): 15 ₺
- 4 adet balata takımı (brakco bp-10): 50x4=200 ₺
- Bisiklette vites telleri kadro içinden geçtiğinden paslanmayacaktır ve değişime gerek olmayacaktır.
- 5 yıllık toplam sarf malzemesi fiyatı: 976 ₺
Bir de temizlik ve boya bakım&koruma ürünlerini de hesaba ekleyelim:
- Autokit oto bakım seti: 26 ₺ bu setin içeriği şu: 1 kg cilalı oto şampuanı, 750 ml lastik parlatıcı, 750 ml jant temizleyici, 750 ml torpido parlatıcı (elcik ve sele parlatırsınız), 1 adet yıkama süngeri, 750 ml oto cam temizleyici ve yağmur kaydırıcı (yağmurlu havalarda gözlük camına uygulayarak daha kaliteli görüş elde edebilirsiniz)
- Erdem boyada satılan pasta&cila seti: 40 ₺ setin içeriği: 200 gr ince pasta, 250 gr cila, 2 adet el ile uygulama pedi.
- Bisikletin rengine uygun 100 gr rötuş boyası: 25 ₺
- İnce suluboya fırçası (çizik kapama): 6 ₺
- 2000 grit zımpara (rütuş boyasının çapağını alma): 3 ₺
- Highgenic silikonlu temizleyici (bim): 3 ₺ bisiklet kirlenmemiş sadece tozlanmışsa toz almada kullanılır
Toplam temizlik, boya koruma, çizik onarma ürünü fiyatı: 103 ₺
5 yılda işe bisikletle gitmenin maliyeti: 2161+976+103=3240 ₺
5 yılda işe aktarmasız otobüsle veya minibüsle gitmenin maliyeti: 6500 ₺
Aktarma varsa bu miktar yükselecektir.
Şahsi otomobille bu miktar daha da yükselecektir.
T*ksi veya uberle bu miktar gani gani yükselecektir.
Ekonomik kriz yaşanan şu zamanda bisikletin bu faydası göz ardı edilemez.
Gerçi öğrenci için toplu taşıma ile bisiklet kafa kafaya geliyor hatta 1-2 sürpriz durum başa gelirse(göbek mili kırmak, kaza) toplu taşıma daha ekonomik bile oluyor.
Eğer İstanbul'da iseniz ve evinizin kapısından işinizin kapısına metro ile gitme imkânınız yoksa bisiklet kesinlikle zaman kazandırır. Otobüsle 20-25, m*nibüsle 25-30 dk gittiğim yere bisikletle 15-20 dk gidiyorum. Hatta Kadıköy'de maç varsa 1 saatlik mesafeyi 20 dk gitmiş oluyorum
Bisikletle gideceğiniz yere yayıla yayıla gidersiniz. Otobüsle, m*nibüsle kasadaki meyveler gibi istiflenmeden yolculuk yaparsınız. Hele m*nibüste ücretsiz muavinlik yapmak var ki evlere şenlik.
Trafikte daha az zaman harcamak, tıkış tıkış olmayan bir yolculuk yapmak ve güne sabah sporu ile başlamak gün içindeki stresi azaltır, daha az stresle daha çok iş/okul başarısı elde edilebilir bu da size daha yüksek maaş olarak geri dönebilir.
Ulaşım için ödenen parayı (toplu taşıma kullanan ve öğrenci olmayanlar için) yarıya indirdiğiniz gibi zayıflamak da bedavaya gelir. Spor salonlarına para saçmazsınız.
Ucuza gayet eğlenceli haftasonu etkinliği yapabilirsiniz. Haftasonu gezmek için 1,80 ₺ bana yetiyor. (a101'den 1 liralık çekirdek, 1,5 litre su alıp bisikletle sahile iniyorum)