Scudo Sports

"Bisiklet sürerken kaskın yararı yok"

kaskın yararının olmadığı tek kaza türü, 200km hızla giden bir motorlu taşıtın gelip bisikletli birine çarpması tipi kazalardır. ya da, bir inşaatın altından geçerken beton blok düşmesi, hatta bir yolcu uçağı düşmesi durumu ve bisikletle intihar etmek isteyen birinin kaskla ve bisikletle yüksek bir yerden atlaması durumlarında kask korumaz.

Scudo
Merhaba, sürüşlerimin %90'ında kask kullanırım. Geçen hafta boşluğuma geldi takmadan akıcı trafikte yola çıktım. Ümraniye-Şile yolu katılımında yaklaşık 35 km hızla virajda kaza yaptım. Kaza ile ilgili sadece bir korna sesi hatırlıyorum. Sol ayak bileği, baldır, kalça, kaburga, dirsek, şakak ve kafa, yani sol taraf komple pert :) Kazadan sonra yaklaşık 10-15 dakika bilinç gitti, geçmişe dönük ve nerede olduğumla ilgili hiçbir şey hatırlayamadım. Sonra toparlardım fakat kaza anını hala hatırlamıyorum acaba araba mı çarptı ben mi takıldım bilemiyorum. Bilincim açıldı ama açılmayabilirdi de. Eğer kask olsaydı muhtemelen kafamla ilgili bir sorun olmazdı.

Bu haber bir öküzün yaptığı yüzeysel bir haber. Hızlı yavaş fark etmez, kaskımızı takalım..

@erkan er

Ben bisikletten düşerek 2-3 kez kafamı yere vurdum. hepsindede kask ilk darbeyi emdi... Haberdeki doktor neye dayanarak böyle demiş anlamadım...

delikli kaskı olan bisikletçi, kask olmasa büyük ihtimal yaşamını yitirirdi

Oturup okudum adamın yazdıklarını.
Anladığım kadarıyla işin özü şu;
Kask takılması kazaları azaltmıyor, aksine sürücüler kask takan bisikletlilerin daha güvenilir ve tahmin edilebilir olduğunu düşünerek onlara bormalde tanıdıklarından daha az bir alan bırakıyorlar.
Bu ise kaza ihtimalini arttırıyor.
Okuduklarımın arasında kaza olduktan sonra kask olmasaydıda aynı hasar olacak gibi bir cümleye rastlamadım.
Sonuç olarak Türkiye gibi bir ülkede zaten bize fazla bir yaşam alanı tanınmadığından iki kafam olsa ikisine de kask takarım diyorum :eek:

Dün Maltepe'deki velodromun ortasındaki BMX pistinde birinin düşüşüne şahit oldum. Yaklaşık yarım saat boyunca düştüğü yerden kalkamadı, ambülans ile hastaneye götürüldü. Kask takmıyor olduğunu söylememe gerek yok sanırım...

"Kask takarsanız hiç birşey olmaz" gibi birşey elbette söz konusu değil. Kaskın faydalı olmadığı yönündeki iddialar ise kısmen doğru; motorlu araçların da karıştığı, ciddi yaralanmalı veya ölümlü kazalarda (ağır vasıta altında kalma, yandan hızla gelen otomobilin çarpması, vs) 300-400 gramlık köpükten bisiklet kaskı yetersiz kalıyor. Ancak bisikletten düşüp kafanızı yere vurduğunuz bir kazada kask takıyor olmak, birkaç çizik ile kalkıp bisiklet sürmeye devam etmek ile hastanelik olmak kadar fark yaratır.

• Beğen
Tepkiler: hakan64
Trafik yok, hız yok, basit bir düşme :
(link)
Bu arkadaşın kasksız o kayaya çarptığını bir düşünün

Haberin başlığı, içerikle örtüşmemiş. Anladığım kadarıyla ucuz-korumasız kask kullanmayın, kask kullansanız dahi tedbirli davranın demek istemiş, diye çıkarımda bulundum.

@ArdaE

bu örnek olmamış çünkü offroad takılan bisikletçilerin kitabında düşmek vardır.. düz yolda sakin sakin giderken düşüp kafasını kayaya çarpan varsa öyle örneklere açığız :)

@türkay yılmaz

O zaman buyurun buraya alalım sizi, off road , on road, bmx, yarış, sakin, saçma, her türlü düşme mevcut (5:17'deki tam istediğiniz gibi). :

(link)

Bir de düşme sadece off-road'cuların değil tüm bisikletçilerin fıtratında var, "ben asla düşmem yolda sakin sakin gidiyorum, hem düşsem bile kaya yok bindiğim yerde" dememek lazım, kaldırım taşı da kafa yarıyor sonuçta :)

bende bir aracın arka camına kafayı vurup, kocaman camı kırmıştım. bilincimi kaybeder gibi olmuştum.
kask olmasa büyük ihtimalle bilincimi yitirirdim ve de kafamda ağır cam kesikleri oluşabilirdi.

kask hayati önem taşıyor, daha ağır kazalardan daha az hasarlar alarak ayrılıyoruz. kaskın faydalarını çocuklar bile biliyor artık.

Bisiklet sürerken kaskın tek faydası kafanızı yazın güneşten kışın doludan korur.düşerkende faydalarını biliyorsunuz

Merhaba arkadaşlar,
6 Haziran günü bir yokuş inişinde küçük bir aksilik yaşadım.
Yokuş görüldüğü üzere dar ve aşağıda direk var, bisiklet kullanılması için yapılmamış bir yer olduğu için hata benim. Daha önce buradan indim fakat bu defa ne olduysa yokuş başında durmuştum, aksilik o ya alışkanlıkla sağ pedalı ayağımla yukarı çekip yüklendim ve bir anlık dalgınla hızla inmeye başladım.
Hızlı başlangıç, yokuşun düz iniş olmaması bir anlık reflekslerimi alt üst etti. Yokuş bitimindeki direğe ve bende önce inen arkadaşımın çok kısa mesafede bulunması sonucu bunlara çarpmamak için oldukça saçma hata yaptım ( arka frenim zayıfladığı için sanırım ön frene haddinden fazla müdahale ettim ).
Bu aksilik sonucunda sol omuzum çıktı ve liflerim koptu. Çıkık durumundaki kemikleri sabitlemek ve liflerin kaynaması için bazı parçaları kemiklerime vidaladılar. Bu Pazartesi günü omuzumdan parçalar çıkartıldı, kolumun eski gücüne kavuşacağını söylüyorlar ( inşallah ).
Aşağıdaki fotoğraflarda;
1) Kaza yaptığım yokuş
2) Omuzuma yerleştirilen parçaların röntgendeki hali
3) Omuzumdan çıkan parçalar bulunmaktadır.
Bu kazada başımda 10€'ya normal bir kask vardı ve o kask olmasaydı, o ters düşüşte çok ciddi bir hasar alabilirdim, kask biraz ezildi ve benim başıma hiçbir şey olmadı. Gerçekten başımı çok sert çarptım, kask olmasaydı herhalde yumurta gibi kırılırdı :)
Kask kullanmamak konusunda direnen arkadaşlar aşağıdaki fotoğraflara bakabilirler.

(link)
(link)
(link)

Çok geçmiş olsun,
Kask en olmadık yerde faydasını görebiliriz,
Birgün sitede şöyle bir yazı görmüştüm " bakkala bisikletle bile giderken kask takın" kazanın nezaman geliceği belli olmaz...

Bu işin kararını ben kendim için şöyle veriyorum. Bisiklete hakimiyetim ve reflekslerim oldukça iyidir ve herhangi bir aksilik anında ne yapacağımı iyi bilirim. Trafikte sürerken her an acaba ne olur sorusunu kendi kendime sorarım, her muhtemel tehlikeli bölgeden geçerken ellerim frenlerde olur ve aklımdaki tek düşünce tehlikeden nasıl kaçabileceğim ve nasıl frenleyeceğim konusudur. Bu şekilde sıradan sürüşlerimde kask takmamayı tercih ettiysem, düşüncelerimin %90'ı acaba araba çıkar mı, ya arka kapı açılırsa, frenleri kontrol ettim mi,yerler ıslak ise fren mesafem ne durumda, yaya atlar mı, kasis çıkarsa, lastik o anda patlarsa gibi bir sürü şeyi düşünerek yol alırım. Lakin sürüşlerimin genelini kapsayan kask, eldiven ve yerine göre koruma taktığım zamanlarda bu düşünceler daha az olur, aklımı daha çok sürüşe vererek daha çok zevk alırım yaptığım işten.

kask kafanızı yani ''herşeyinizi'' korur.. omuz.. ayak.. bir şekilde vidalanır!! ama kafanızı ya da kafanızın içini ''vidalayamazsınız'' yabancı filmlere.. yabancılara.. bir bakın kasksız bisiklet kullanan bir birey ya da bir çift gördünüz mü? güvenlik konusuna yabancıların daha çok önem verdiği artık aşikar.. geçenlerde bir arkadaşım bırakın bisiklet sürmeyi nasıl olduysa bisiklet üzerinde 'dururken' düştü ve kafasını yolun kenarındaki kaldırıma sert bir biçimde çarptı.. kafasındaki kask çatladı bir kaç parçası da düştü... olmasaydı sanırım kafası yumurta misali çatlardı.. arkadaşlar kask bir gereklilik değildir.. zorunluluktur!!!

Kaskin mutlaka faydası var ama tam koruma sağladığını söyleyemem. Son yaptığım kazada yüzümü yere vurmuştum, sanırım en iyisi full face kask.

Geri