Scudo Sports

Bisiklet sporu neden bu kadar pahalı?

Scudo
Yurtdışı alışveriş işini bisiklet ile degil, bi aralar bağımlısı olduğum bilgisayar lardan öğrendim. Basit bir mantık kuralım yurtdışı nda asgari ücret li bir adam 2000 birim maaş alıyor. GTX 1050 , 200 birim para. Şimdi Türkiye'de bir asgari ücretliyi düşünelim 2000 birim maaş alıyor. Gtx 1050, 1000 birim para. Ben ekonomi uzmanı değilim neden böyle oluyor onuda basit bir şekilde açıklarim. Yani bisiklette de aynı mantık işliyor. Biz kur hesabı yaparsak yanılırız. Eğer kendi ürünlerimiz olsaydı kur yüksek olmazdı, olsa dahi bu ithalat yapmadığımiz icin bizi etkilemezdi.

@DiyarBronzface

Bu mantık değil; buna ancak yanılgı denir, sanrı denir, saçmalık denir...

@DiyarBronzface

Kendi verdiğiniz örnek üzerinden gidelim. GTX 1050'in fiyatının 200 olduğu para birimi Amerikan Doları yanılmıyorsam. ABD'de asgari ücret aylık net 2000$ falan değil; saatlik brüt 7,25 dolar. Bu da günde 8 saat, ayda 21 günden hesaplarsanız 1218$ eder. Rakam olarak karşılaştırırsanız bizdeki 2500 küsur Lira olan brüt asgari ücretin yarısından bile az.

Son düzenleme:
@Murat B.
Takildiginiz noktaya bakarmisini yani ekonomimiz o kadar kötü ki adam larin yarim birim maaş i bizimkinden daha fazla ürün e mal oluyor durun bu videoyu izleyin
(link)

@Murat B.
Bu hesaba göre
ABD' de 1218$ da 200$' a alıyorsun. Yani 6 birimde 1.
TR' de 2020₺ de 1000 ₺' ye alıyorsun. Yani 2 birimde 1.
Biz maaşımızın yarısını eğlence için kullanabiliriz onlar çeyreğinden azını. E o zaman sanrı değil bu. 8 de biri demiş cevapladığınız kişi. Ama sizin hesabınızla pek farkı yok. Ben nerede yanlış anladım. Neden saçma dediğinizi anlayamadım sonuç aynı. Bir de niye 21 gün hesapladınız? Türkiye' de izin haftada bir gün. Ayda 4 ya da 5 oluyor. Yani 25 gün çalışma. Aynı şekilde orada da çalışılacak ki eşit kıyaslama bu olur. Yani 230 $ daha kazanılmış olur. Bu da 1458$ eder. Bu sefer 7 birimde 1 e denk gelir.

5 birimde 1 birim ,2 birimde 1 birim vb demek çok doğru bir karşılaştırma sağlamaz. İhtiyari geliri dolayısıyla o ülkedeki temel gereksinme harcamalarını da bilmemiz gerekir.Bunları bilirsek daha iyi karşılaştırma yapmış oluruz. @Murat B. üstadım bundan bir yerlerde bahsetmişti.

@kadir karakaya

Amerikadaki asgari ücretli genelde haftada 45 değil, 40 saat çalışır. O yüzden maaş hesabını yaparken günde 8 saat ve ayda 21 iş günü olarak aldım. Ayrıca işçinin eline 1218$ da geçmez, dediğim gibi bu brüt maaş, bunu bizdeki net maaş olan 2020 ₺ ile değil, brüt maaş ile hatta 3000 küsur Lira olan işveren maaliyeti ile karşılaştırın.

Net maaşları karşılaştıracaksanız da, Amerika'lı işçinin alacağı ücretin 1100$ seviyesine ineceğini ve sosyal haklar bakımından Türkiye'deki işçiden çok daha kötü durumda olduğunu göz ardı etmeyin. İzin ve tatil günü yoktur; bayramda çalışmak istemezse, tatile gidecekse veya hasta olduğu için çalışamazsa para alamaz. Ayrıca sağlık sigortası ve emeklilik hakkı da yoktur; ya özel sağlık sigortası için büyük meblağlar ödemek ya da tüm sağlık harcamalarını cepten karşılamak zorundadır, çalışamayacak yaşa gelince de birikimi yoksa devletin sosyal yardımlarına muhtaç kalır.

• Beğen
Tepkiler: kadir karakaya
buraya bir link bırakıyorum amerika'da eyaletlere göre asgari ücret tablosu var . ilgilenen herkes okuyabilir. tek bir asgari ücret yok sadece federal anayasayla belirlenmiş taban ücret var saat*7,25 dolar. bu rakam taban bunun altına inilemiyor. minimum asgari ücret 1392 dolardır. (link)

not: verilerin yalancısıyım. itirazınız varsa bana değil bu internet adresine yapınız.

@Murat B.
Tamam şimdi eksikler yerine oturdu. Teşekkür ederim.

@-Skynet-

Ya kurtarıcıdan kastım bir şeyden memnun olmayan kimselerin "Hımmm şöyle çok iyi bir adam gelsin de ülkeyi kalkındırsın." tarzı tuhaf bir düşünce yapısına sahip olmaları.Yoksa her hareketin bir lidere ihtiyacı vardır.Benim kasttettiğim milletin aman kuvvetli bir lider gelsin şunu şunu yapsın kurtulalım zihniyetinde olması.Kusura bakmayın ama önce halk bu sorunları çözme yolunda bir irade gösterecek ve bilinçli davranacak.Liderlik edecek kişi bu şartlar sağlandıktan sonra rahat bulunur zaten.Örneğin kurtuluş savaşında halk bu yönde güçlü bir destek vermeseydi Atatürk ve silah arkadaşları bu kadar başarılı olabilir miydi?Tek başına asla yeterli olamazlardı ne kadar liyakat sahibi olursa olsunlar.Madem düzenden memnun değilsiniz bunu sıcak koltuğunuzda oturmak dışında bir şeyler yaparak belli edin.Kimse size gidin etrafı yakın yağmalayın demiyor.Bakın o kadar seçimleri şeffaflaştırmaya çalışan organizasyon var müşahit sağlamak vs için kaç kişi dikkate aldı?Çocuklara tecavüz edilirken kaç insan internette saçma sapan mesajlar atmak yerine eylemlere katıldı?Muhalif insanlar gazetecilerin siyasilerin vs liyakatsizliğinden yolsuzluğundan yakınıyor.Eee diyelim bir hakim yüksek yerlerdeki insanların yaptığı pislikleri örtmeyi reddetti halk ona sahip mi çıkıyor?Hayır.Ne olduğunu size söyleyeyim.Her kez internette veya kahvehane vb sosyal ortamlarda hak hukuk özgürlük hakkında atılıp tutuluyor,söz konusu kişinin ayağı kaydırılıyor.Sonrasındaysa ancak sınırlı bir çevre buna aktif bir şekilde karşı çıkıyor,zaman geçiyor herkes her şeyi unutuyor.Ee böyle bir hareketin başına geçmeye talip ve uygun nitelikli güzel insanlar da destek bulamayınca kendin göstermiyor...Haklılar tabii.

@Murat B.
İlginç..Amerika'nın her yerinde böyle mi acaba?

Geçenlerde istanbulda oturan Cep telefonu yolladim, bir ay türkiye gümrügünde kaldi ve yurt disindan yollanan cep telefonlarin özel kisilere yasak oldugu diye bir bildiri geldi dayima.
Ben burda istedigim kadar cep telefonu alip satabilirim (100 bin dollara kadar ondan sonra bayi islemleri yaptirmam gerek), türkiyede ama çogu sey problemli.

Çok basit sebebi üretim olmadığı için .. Sebep az kişi üretince de tekleleşme oluyor. Sebebi devletin girişimci insanlarımıza destek yerine köstek olması. Devletin belediyelerin desteğinin olmaması. Evden işe işden eve gideceksin hobi zevk hayattan keyif alma olmayacak. Kampa mı gideceksin sırt çantası 5 liraysa kamp çantası 10 lira.. En temel sebep ise eğitim. Bu konuya girdimiydi kitap yazarım burada :)

@ahlaksız

Evet, bu eyaletten eyalete değişen bir şey değil. Asgari ücret ile çalışanlar genelde bu durumda olsa da herkes bu durumda değil elbette. Sendikaların güçlü olduğu sektörlerde toplu sözleşme ile elde edilmiş sağlık sigortası veya ücretli izin gibi haklar oluyor. Ayrıca özellikle nitelikli çalışanların iş sözleşmelerinde benefit denilen bu tip imtiyazlar belirtiliyor.

Batı yakasının hikayesi filmini hatırladım birden:
Şarkıda ne diyordu?
Amerika'da her şey bedava
Tabi küçük bir ücret karşılığında!

Amerika bizim gelirleri giderleri kıyaslayabileceğimiz bi ülke değil sanıyorum. Evet sağlık sigortası problem, evet derinizin rengi bazen yaşayıp yaşamayacağınızı bile belirliyor. Ancak benim aklıma gelen niyorktaki uzun düz sokaklar, eski yol bisikletleriyle işe giden siyahlar, park halindeki soyulmuş bisikletler ve restoranın önünde boya yapan işçinin ayağındaki under armor spor ayakkabı şu anda.

Küçük amerika olacaktı türkiye. Öyle seçim çalışmaları yapıldı zamanında.küçük amerika olduk nihayet. Amerikanın küçüğü. Az sayıda zengin, sınırdışı biraz asker, sıfıra yakın petrol geliri, çok az sayıda bilişim şirketi. Tüketimimiz de ona göre küçük. Belki zamanında, küçük avrupa olacağız deselerdi, bir kaç fabrika olurdu, kendi yağımızla azar azar kavrulurduk. Bu kadarcık oldu bizim amarikamız. Tv den gördük, özendik. Bir kısmı gitti yerleşti. Bir kısmı burda devam etti. İyi şeyler kullanmak bizim de hakkımızdı ama işte yata yata, hazır yiye yiye pahalı oldu bisiklet sporu. Eskiden de pahalıydı, çünkü ezelden ithaldi bu meretler. O zaman misal, ekmek bu kadar pahalı değildi, sular musluktan içiliyordu, et pahalı değildi, beslenmek daha yerliydi. Artık herşey pahalı, bisiklet katmerli pahalı. Kâğıt bile ithal.

Konuyu çok dağıtmadan kısa bir duyumu iletmek istiyorum.
Neden üretmiyoruz diyoruz ya? Ürettiğimiz bir malın örneği var ise Türkiye'de devlet bunu eskisinden daha farklı vergilendireceğinden bahsediliyor. Ya da bir süredir var bu durum ben dünyadan bihaberim.
%18 ödediğimiz verginin üzerine bir de %30 alınacak diye duydum? Türkiye'de o ürünü üretiyorsam dışarıdan alamazsın diyor devlet. Alman durumunda %18+%30 vergi ödersin.

@Cyanide
Tamamı ithal, vestel venüs mü alalım?. Vestel çalışan arkadaşlarım kullanmıyor. Tarım i kurtarsak gerisi kolay.

@Cyanide
Belki de cümleyi şöyle değiştirmek lazım.
“Üretmiyoruz demedim, dışarıdan ucuza üretemiyoruz dedim”

Dışarıdan ucuza üretsek onada razıyım(ız). Gururla yerli sloganı ile yola çıkanlardanım bende, içi beni dışı sizi yakar. Kulakların çınlasın Vestel.
Bisiklet üretimimizde böyle olacaksa işimiz var. Beğenmeyen dışarıdan alsın diyecek devlet baba, sonuç yine değişmedi. Buda mı gol değil? :kötü:

edit:// üretimi devam eden markalarımız var bunları belirtmek istemedim yanlış aksedilmesin.

Geri