@Sener O.
Hocam sektör yüksek kar marjı az adet kısır döngüsüne kendini kilitlemiş patlama yapamıyor bizlerde perişan oluyoruz diyorum. Neyi neden çözemiyorsunuz?
Son derece yalın yazıyorum ne okuyorsanız o... Arkasında gizli bir emel, maksat, kızgınlık öfke patlaması yok... Düşünmeyelim, önümüze konanı önümüze konduğu fiyattan alalım mı? Zaten öyle yapıyoruzda... Eleştirmekde mi yasak bu düzeni?
Diğer arkadaşların yazdıklarından derleme yapayım belki onların anlatımı meramı anlatır:
*** SİNAN A. "basit şeylerde tamirlerde bazen bisikletçiye mecbur kalıyoruz ancak artık ben çoğu işimi kendim halletmeye karar verdim. fren pabucu aradım nereye gitsem komik seçenekler ortaya çıktı. çamurluk aradım on liralık malı yirmiye satmaya çalıştılar. internetten çoğu şey daha ucuza bulunup alınabiliyor. örneğin çamurluk ararken her bisikletçiyi gezdim 30 liraya motis te gördüğüm çamurluk bisikletçide 50 lira.
tabi ki insanlar para kazanacak karnını doyuracak ama bu işlerin bi dengesi bulunması lazım."
***Ara Dökmecioğlu - Aslında halk kaz yerine konuluyor.İthalatçı büyük firmalar bile,küçük esnaf gibi çalışıyorlar.İş tedarik konusunun iyi yapılamamasından kaynaklanıyor.Eğer büyük firma isen,üretici ile direkt temasa geçip,aracı kullanmadan uygun,toptan bir fiyat ile malı alacaksın ki,vergi,kar ve diğer giderleri bile ekledikten sonra yurt dışındaki firmaların satabildiği fiyata satabilesin.Aslında kendi beceriksizlikleri ve fiyatın yüksek kalması,piyasanın da büyüyememesine neden oluyor.Dolayısıyle satış hacimleri bundan etkileniyor.
*** mehmetsunu - İyiside var dostum kötüsüde ..neside var dostum ..şt tuda. bak mesela bizde biz ayhan vardır dün internet piyasasında en ucuzu 26 tl olan xlc elciği bana 20 tl den verdi. Adam sürümden kazanma derdinde dükkanında mal beklemiyor. gelen gidiyor. Piyasanın % 10 u bir tenzilatı vardır her zaman. Bu adamda kazanıyor burnundan kıl aldırmıyan sanki bisiklet değil de jean paul satre ın felsefe kitaplarını satar gibi ağır kabız halleriyle hareket eden kiteleyici takımıda kazanıyor. Sanki bana babannesinin elmas broşunu satıyor. Ulan eni konu bisiklet iki demir boru neyin piyarını yapıyorsun.
***mustafa genç - bu işi genelde zengin paraya ihtiyacı olmayan kişiler yapıyor pazarlık sevmiyorlar dükkana girip alıp alıp hiç fiyat sormadan kredi kartını verip çıkanları çok severler pahalı olan kalitelidir ben ucuz mala para vermem bana yakışmaz diyen kişilerdir müşterileri, genelde fiyat sormayan müşteriye istediğin fiyattan satarsın ürünü zaten. insanın tipinden anlarlar ne olduğunu ona göre muamele yaparlar uğraşmamak için yok, kalmadı demek daha kolay gelir bizim gibi fakir, yoksul, varoş kesime dükkana girersin selam verirsin allahın selamını bile almazlar burunları bu kadar havadadır ben Bursa'daki büyük bisikletçilerde bunları gözlemledim onun için yurt dışı sitelerine yöneldik ebay gibi mesela İngiltere kaynaklı bir siteden avid bleed kit ve yağ siparişi verdim. ve tecathlon ve ebay candır
*** Cuneyt Erkman - çok güzel bir konu olmuş bütün bisiklet ihtiyaçlarını yurtdışından karşılayan biri olarak kafaya göre yuzde 2oo karlara çıkan yerli bisikletçilere dur demek gerek. bu aralar enflasyonun en cok vurdugu gıda sektöru de dikkatimi cekmiyo değil yurtdışından uygun urunler toplu alınabilir gibime geliyor
***Murat T. - ''Müşteri velinimettir, yolunacak kaz değil''
Bu mantığı bir oturtsalar keşke, eğitimle mi nasıl oturtacaklarsa. Eskiden ne güzel Ahi Teşkilatı varmış. Şimdide kılıcı keskin bir kurum gerek esnaflarımız için.Gerçi şimdi hangi kurumumuzun kılıcı keskin ki..
...Eğer biz burada bayilerden, teknik servislerden ve esnaflardan konuşacaksak önce bir durup düşünmemiz lazım. ''Yahu ben yaptığım herhangi bir iş karşılığı para kazanıyorum. Ve bu kazancımı da bayiye bisiklet satın almak için veriyorum. Fakat ben paramın karşılığını alabiliyor muyum?''
Atıyorum bir bayiden bir bisiklet aldınız, burada kilit nokta ''esnaf''tan satın almak. Esnafımızdan bir ürün aldınız. Buraya kadar her şey tamam. Ancak sorarım sizlere:
Kaçınız aldığınız hizmetten memnun?
Garanti şartları gerçekten yerine getiriliyor mu?
Bisikletinizi bakıma veriyorsunuz, adam her yerini iyice kontrol edip yağlıyor mu?
İlettiğiniz sorunlar karşısında size doyurucu cevaplar verebiliyor mu?Yoksa geçiştiriyor mu?
İşini gerçekten gereğiyle yapan bayilerimizi, teknisyenlerimizi, esnaflarımızı tenzih ediyorum. Tenzih ettiğim kişi sayısı zaten bir elin parmaklarını geçmez. Hayır yani nedir bu herkes yakaladığı kazı yoluyor.
İşin garibi de nedir biliyor musunuz? İşini kötü yapan ve adam kazıklayan esnaf bile bu piyasada tutunabiliyor! Bu nasıl olabilir?
***Mehmet Altuğ - Koray bey, bu söylediğiniz durumu sektörün kendi iç dinamikleri yaratıyor ve bugünden yarına değişebilecek bir durum değil maalesef. Talebin artmasıyla ilgili ve bunun gerçekleşmesi için:
- Devletin ulaşımda bisiklet kullanımını teşvik etmesi (vergi indirimleri gibi)
- Çocuk ve gençlerin bisiklet sporuna özendirilmesi (burslar, ödüllü müsabakalar vs.)
- Şehir planlarının, bisikletli ulaşıma öncelik tanıyarak yeniden ele alınması
- Özel sektörün, bisiklet sporuna vereceği desteğin sübvanse edilmesi (sponsorlukların vergiden düşülmesi)
..gibi birçok tedbirin alınması gerekiyor; bunlar da bugün hemen uygulamaya konsa ancak 10-15 yıl sonra meyvelerini verecek duruma gelir. Yani piyasanın şu anki durumuna mahkumuz Ve alternatif çözümleri herkes kendisi bir şekilde geliştiriyor zaten; ikinci el piyasasındaki hareketlilik ve giderek daha çok insanın yurtdışından alışveriş etmeye başlaması bunun göstergesi.