Scudo Sports

Bisiklet önerileri

...
Diğer tarafta Shaper'ın disk fren oluşu biraz soru işareti fakat onda da süspansiyon yok ve aksesuarları dışarıdan temin edip kendim takabilirim. Merak ettiğim şey shaper da trekking 2.0 modeli gibi gelişime açık mıdır? yada ben seçim yaparken bunları dert etmeli miyim? çünkü bir taraftan da al sür çok takılma diye düşünüyorum. Siz olsanız hangisini seçersiniz bu durumda?

Shaper gibi arkada 7'den daha fazla dişlisi olan rubleye sahip ürünlerde 7'lilerdeki gibi vidalı ruble kullanılması durumu yok, o nedenle gelişime açık. Buradaki konu şu: Vidalı ruble olarak 14-28 ve 14-34 dışında yaygın bir ruble seçeneği yok. İlki yokuşlar için yetersiz, ikincisi son iki dişli arasındaki abartılı diş sayı farkından dolayı (24 ve 34, 10 diş birden) kullanışsız ve her ikisi de en küçük dişlinin 14 dişli olması nedeniyle yüksek hız bakımından da yetersiz. Ayrıca vidalı rubleli göbeklerde mil eğilme ihtimali daha yüksek. Kaset rublelerde ise çok fazla dişli oranı seçeneği var, hem yokuş ihtiyaçlarına göre en büyük dişli seçimi yapılabiliyor, hem en küçük dişli 11'e kadar düşebildiği için yüksek hız ihtiyacı karşılanıyor. Kaset rubleye uygun bazı göbeklere 8-9-10, bazılarına 8-9-10-11, yol bisikleti tarafında 8-9-10-11-12'li rubleler göbek değiştirmeye gerek kalmadan kullanılabiliyor. Vidalı rubleli bir bisiklet alınca tüm kapılar kapanmış olmuyor, ancak vidalı rubleyi dişli yetersizliklerinden ya da daha çok dişlisi olan bir rubleyle değiştirmek için yeni bir göbek almanız, doğru uzunlukta yeni teller alarak yeniden teker ördürmeniz gerekiyor. Vidalı rubleli bir bisikleti kaset rubleliye dönüştürmenin maliyeti baştan kaset rubleli bisiklet almaktan fazla.

Dişli oranları için kısa bir özet de yapayım. Ön dişli ne kadar küçük, arka dişli ne kadar büyük olursa bisikletle tırmanmak o kadar kolay olur, ön dişli ne kadar büyük, arka dişli ne kadar küçük olursa pedal çevirmeye güç yettiği sürece bisiklet o kadar hızlı gider. Trekking/şehir bisikletlerinde yakın zamana kadar önde girişten orta seviyeye kadar 48-38-28, üst modellerde 48-36-26 aynakol oluyor; arkada kasetse 11-28, vidalıysa 14-28 dişli olurdu. Yakın zamanda vidalılarda 14-34, kasetlerde 11-34 yaygınlaştı. Önde 28, arkada 28 yani 1:1 dişli oranı çıkış için verimsiz olduğundan, önde 48 arkada 14 de hızlanılmış düz yol ya da iniş için yetmeyip pedalın boşa dönmesine neden olduğundan çoğu kullanıcı ruble değiştirme ihtiyacı duyar.

Vidalı rubleli bisikletler "ben bu bisikleti en azından vites sistemi bakımından geliştirmeyeceğim, nasılsa öyle kullanacağım" bisikleti. Bir de "ben bu kadroyu çok sevdim, ne gerekiyorsa parasını verir yaparım" için de tercih edilebilir tabii. Ya da "param buna yetiyor, bir başlayalım, sonra satar gönlüme göre başka bir model alırım" da olur. Hatta trekking bisikleti ile bisiklet dünyasına girenlerin önemli kısmı kısa süre içinde başka türlere geçiş yaptığı için bu mantıklı bir seçenek de olabilir.

Ben o 4 bisiklet arasından Shaper'ı alırdım. Ya da epey daha bütçe olduğundan başka modellere de bakardım. Yakın zamana kadar pek beğendiğim Scott Sub Cross ve Metrix'ler de iyi bütçe için önemli seçeneklerdi ama son dönemde fiyatları çok yükseldi. Bu Sub Cross 40: (link) . Bu serilerde 40, 30, 20, 10 diye modeldeki sayı küçüldükçe bisikletin özellikleri iyileşiyor. (link)

Ben eski yol bisikleti kadrosunda 32 lastik kullanıyorum kumpas frenle sorun yok, galiba yeni kadrolar bu uyumluluk konusunda iyi değiller.

Ne kadar eski kadro, fren modeli nedir?

Scudo
IMG_20230922_230618_240.jpg
Fotoğrafı atmıştım buraya. Ön fren kumpas fren 32 lastik. 1970'ler

• Beğen
Tepkiler: can^ ve Kakashi
311072 dosyayı görüntüle
Fotoğrafı atmıştım buraya. Ön fren kumpas fren 32 lastik. 1970'ler

Ben tabii "eski" derken de "daha yenileri" derken de güncel, piyasada bulunabilen yaygın modellerden bahsediyorum, geçen yüzyılın (hatta geçen binyılın oluyor bir yandan) ürünlerinden değil. Örneğin "eski"ler güncel yol setlerinin bir önceki serileri (6800, 5800, eski Sora, Claris, v.b.) "daha yeniler" dediklerim de son seriler (R ile başlayanlar, R8000, R7000 v.b.). Yoksa geçen yüzyılın ortalarına kadar gidersek tabii ki bu güncel kurallara uymayan modeller ya da AliExpress ve çeşitli bisiklet çözümcülerini didik didik etsek bu kuralları aşabilmemizi sağlayan çözümler, ürünler buluruz. Eski modellerde bu kadar hassas sınırlar yoktu muhtemelen, üstelik herkes olabildiğince ince lastik kullanmaya çalıştığı halde. Kullandığım ilk yol bisikletinde 19 mm lastik vardı ama boşlukların o kadar sınırlı olduğunu hatırlamıyorum.

Konu biraz da kadro yapısıyla ilgili tabii. Yakın zaman bisikletlerinde de genelde safkan yollarda ölçüler daha sınırlı, endurance modellerde daha esnek.

Fren konusunda ise güncel modellerde ise en azından Shimano fren serileri için üreticinin sınırlamalarına dikkat etmekte fayda var.
1698956525948.png1698956582167.png
1698956629181.png
1698956642264.png

Bu sınırlar olduğundan, daha geniş lastiğe izin verecek kadrolar da disk frene göre üretiliyor. Kalınlaşan lastikler trend olduğundan yol bisikleti dünyası kumpastan diske doğru hızlı bir geçiş içinde. Fren üreticilerinin daha kalın lastiğe uygun kumpas frenler üretme konusunda bir çaba içine gireceğini hiç sanmıyorum.

• Beğen
Tepkiler: BloodBela
19mm lastik bayağı ince, ben 23 den aşağısını hiçbir yerde görmedim bile :D

Screenshot_20231105_185507_com.android.chrome.jpgScreenshot_20231105_185333_com.android.chrome.jpg
Merhabalar. Bu aletin fiyatı performansı ve malzeme ömrünü karşılar mı? 20 yıl bakım yapılmasa ilk gün ki gibi çalışıp, bozulmadan kırılmadan her yola gelir mi?

20 yıl bakım yapılmasa ilk gün ki gibi çalışıp, bozulmadan kırılmadan her yola gelir mi?
20 yıl bakım yapılmasa bile çalışır da, evrende bunu yapabilen tek bisiklet bu değil. Göbekten vitesli, kayışlı, alüminyum bir tur bisikleti de dünyanın son gününe kadar çalışır.

• Beğen
Tepkiler: Ricochet
20 yıl bakım yapılmasa bile çalışır da, evrende bunu yapabilen tek bisiklet bu değil. Göbekten vitesli, kayışlı, alüminyum bir tur bisikleti de dünyanın son gününe kadar çalışır.
Gereksiz bir fiyat o zaman . Al titanyum al pinyon vites fiyatı bu der gibi alet. Hem hız ve akıcılık olarakta kayış nasıl zincirin yerini tutabilir ilginç.

Merhabalar, ben yaz sezonu gelmeden bir bisiklet almak istiyorum. Corelli'nin Boalva RC 100 modeli'ni almayı düşünüyorum. Taksitle alacağımiçin maalesef ikinci ele yönelemiyorum. Bu modelde grupsetin tamamen claris olmadığını ve frenlerin pek iyi olmadığını okudum. Grupsetin karma olması bir sıkıntı yaratır mı ? Fren pabuçlarını değiştirsem frenleme performansı daha iyi olur mu ?

Merhabalar, ben yaz sezonu gelmeden bir bisiklet almak istiyorum. Corelli'nin Boalva RC 100 modeli'ni almayı düşünüyorum. Taksitle alacağımiçin maalesef ikinci ele yönelemiyorum. Bu modelde grupsetin tamamen claris olmadığını ve frenlerin pek iyi olmadığını okudum. Grupsetin karma olması bir sıkıntı yaratır mı ? Fren pabuçlarını değiştirsem frenleme performansı daha iyi olur mu ?

Yeni Boolva RC 100 bulabiliyor musunuz? Epeydir üretimi yok.

Vites sisteminde sadece aynakol Prowheel. O çok sorun olmayabilir, Decathlon da bu modelde benzer bir uygulama yapıyor, kullanıcıları memnun: (link)

Fren hiç görmediğim Proma diye bir marka. Claris ya da başka bir yol freniyle değiştirilebilir.

• Beğen
Tepkiler: Alazarhus
Yeni Boolva RC 100 bulabiliyor musunuz? Epeydir üretimi yok.

Vites sisteminde sadece aynakol Prowheel. O çok sorun olmayabilir, Decathlon da bu modelde benzer bir uygulama yapıyor, kullanıcıları memnun: Van Rysel RC 520 Shimano 105 Prowheel Yol/Yarış Bisikleti Siyah

Fren hiç görmediğim Proma diye bir marka. Claris ya da başka bir yol freniyle değiştirilebilir.
Hepsiburada'da 9500₺ ye buldum yeni üye olduğum için link paylaşamıyorum üzgünüm. Ürünün ilanında yorum olmaması beni biraz endişelendirdi . Yakınımda kurulumunu yaptırabileceğim bir bayi var. Cevapladığınız için çok teşekkür ederim.

Hepsiburada'da 9500₺ ye buldum yeni üye olduğum için link paylaşamıyorum üzgünüm. Ürünün ilanında yorum olmaması beni biraz endişelendirdi . Yakınımda kurulumunu yaptırabileceğim bir bayi var. Cevapladığınız için çok teşekkür ederim.

(link)
(link)
(link)

Baktığım yer eksik yazmış, frenler Promax'mış, bu durumda hiç görmediğim marka değil ve pek iyi de değil. (link) ile değişebilir. İkinci eli de bulunabilir.

Eski bir ürün olduğundan yorumlar eski ürün sayfalarında kalmıştır. Mesela artık satışta olmayan bu üründe var: (link)

Corelli Kullanıcıları Kulübü konusuna bir yazın isterseniz, kullanıcıları vardır belki forumda. Ürünün gerçek adı bu satıcı ve diğer bazı satıcıların yazdığı gibi Boalva değil, Boolva. Bu şekilde araştırırsanız belki başka yorumlar da çıkar.

Son düzenleme:
  • Beğen
Bisiklet alacağım ancak hiçbir bilgi ve deneyim yok. Yardım talep edecektim. Nasıl bir model ve marka alma konusunda. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Burdan devam edelim. Temel soruları sorayım.
1 - Sadece asfaltta mı sürülecek? Yoksa bozuk/toprak yollara da girecek mi?
2 - Yokuş çıkacak mı?
3 - Boyun kaç? Bacak boyun kaç?
4 - Kilon kaç? (Kabaca üstünde taşıdığın yağ miktarını anlamak için)

Evden işe giderken asfalt yolda kullanacağım. Yaklaşık 8 km. Gidiş geliş olarak 16 km
Boy 190 kilo 90
Yalnızca bu amaçla hafta içi kullanacağım. Kışın araç tercih edeceğim. Kayseri kış mevsiminde bisiklet sürmek için uygun değil çünkü
2 - Yokuş çıkacak mı?
Evden işe giderken asfalt yolda kullanacağım. Yaklaşık 8 km. Gidiş geliş olarak 16 km
Boy 190 kilo 90
Yalnızca bu amaçla hafta içi kullanacağım. Kışın araç tercih edeceğim. Kayseri kış mevsiminde bisiklet sürmek için uygun değil çünkü

2 - Yokuş çıkacak mı?

5 - Bütçe

Herkese selamlar. 180 boy ve 90 kiloyum. Bütçem 10-11 bin TL daha yukarıya çıkamam. Şehir içinde kullanacağım.Gözüme çarpan bir bisiklet modeli buldum. Ümit 2957 accrue modeli. açıkçası kolon jantları cezbetti. Hertürlü bisiklet önerisine açığım. Hidrolik disk fren istiyorum. Bu markayı almak yerine bu daha iyidir diyebileceğiniz bisikletler nelerdir?

accrue.jpg

Dosyalar

• accrue.jpg
    accrue.jpg
    48,3 KB · Okunma: 1
Evden işe giderken asfalt yolda kullanacağım bir bisiklet almak istiyorum. Yaklaşık 8 km. Gidiş geliş olarak 16 km
Boy 190 kilo 90
Yalnızca bu amaçla hafta içi kullanacağım. Kışın araç tercih edeceğim. Kayseri kış mevsiminde bisiklet sürmek için uygun değil çünkü.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Evden işe giderken asfalt yolda kullanacağım bir bisiklet almak istiyorum. Yaklaşık 8 km. Gidiş geliş olarak 16 km
Boy 190 kilo 90
Yalnızca bu amaçla hafta içi kullanacağım. Kışın araç tercih edeceğim. Kayseri kış mevsiminde bisiklet sürmek için uygun değil çünkü.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bütçe bilgisi lazım olacak tavsiye verecek arkadaşlara, belirli bir mebla var mı aklınızda?

• Beğen
Bütçenin önemi yok birkaç alternarif verilsin yeter ona göre alacağım. Konu acma yetkisi yok yardım edilir diye mesaj yazdım ancak sağlıklı iletişim kurulamıyor. Yardımlaşma ve dayanışma ancak bukadar zorlaştırılır

Bütçenin önemi yok birkaç alternarif verilsin yeter ona göre alacağım. Konu acma yetkisi yok yardım edilir diye mesaj yazdım ancak sağlıklı iletişim kurulamıyor. Yardımlaşma ve dayanışma ancak bukadar zorlaştırılır

Araba bayisine gittiğinizde gördüğünüz ilk arabayı alır gider misiniz, yoksa ihtiyaca göre seçim yapmaya mı çalışırsınız? Cevabınız ikincisiyse size bir öneride bulunmak için ihtiyacınızı anlamaya çalışan, üstelik bunu yapmak için herhangi bir mecburiyeti bulunmayan üyelere hitabınız çok yanlış.
Yardımcı olmak istemesek şunu al geç diye başımızdan savardık.
Bugün bir bisikletin fiyatı 10K da olabilir 250+K'da. Sizin bütçenizi bilmeden nasıl marka model önerelim?

Merhaba bianchi aspid49 için fikriniz nedir ikinci el olarak? 21 vites. Kaç paraya alınmalı? 29jant hidrolik fren. 180 boy 85 kilo için uygun mı? Teşekkür ederim.

Geri