Bisiklet kullanmak omurgayı iyi çalıştırır

kisaoglu

Üye
Kayıt
2 Mart 2007
Mesaj
2
Tepki
3
Şehir
konya
Bel fıtığı çağımızın hastalıklarından biri olarak bilinse de, oluşumu, insanın evrimine kadar dayanıyor. Bel fıtığı, günümüzde modern yaşamın bir sonucu olarak sıkça rastlanan hastalıklar arasında yerini aldı



Bel fıtığı nedir?

Belimizde 5 adet omur kemiği bulunmaktadır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Disk özel bir bağ dokusu organıdır ve omurganın dayanıklılığına, hareketliliğine ve zorlamalara karşı dirençli olmasına; omurgaya uygulanan şok şeklindeki darbelerin emilmesine ve kuvvetin çevre dokulara dengeli bir şekilde dağılmasına hizmet eder. Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

İnsanlarda bel ağrısının sıklığı ve özellikleri nelerdir ?

Baş ağrısında sonra insanları tıbbi tedavi aramaya zorlayan en önemli ikinci ağrı nedeni olan bel ağrısı oldukça sık görülmektedir. Bel ağrısı insanların hem iş gücü kaybına sebep olmakta hem de ekonomik kayba uğramalarına neden olmaktadır. Bel ağrısı Batı toplumlarında, 20-50 yaş grubunda, en önemli tıbbi sorun ve mesleki yaralanma sebebi olarak gösterilmektedir. 45 yaş altı çalışanlarda en sık iş gücü kaybı nedendir.

Her bel ağrısı bel fıtığına mı bağlıdır ?

Bel ağrısı her zaman bel fıtığına bağlı değildir. Bununla birlikte bel fıtığında en çok görülen şikayet bel ağrısıdır. Ağrı başlangıçta, hiçbir tedavi gerektirmeksizin düzelebilirken sık olarak tekrarlama eğilimindedir. İleri dönemlerde bel ağrısına yönelik uygulanan tedaviden istenilen yanıt elde edilmeyebilir. Bel fıtığında ikinci önemli bulgu ise fıtığa bağlı sinir kökünün basıya uğraması sonucu oluşan kalça ve bacak ağrısıdır.

Tedavisi ameliyat mıdır ?

Bel fıtığı olgularının çoğunda uygun ilaç tedavisi ve yatak istirahati dışında başta fizik tedavi olmak üzere bir çok cerrahi dışı yöntemle hastaların büyük bir bölümünde iyi sonuçlar alınır. Tüm bel fıtığı hastalarının sadece küçük bir bölümünde (%1-3) ameliyat gerekir.

Egzersiz neden önemli?

Amaç, ağrıyı azaltmak, zayıf kasları güçlendirmek, ve fiziksel uyumu iyileştirmektir.

Hangi sporları yapabiliriz?

Yüzme omurga için ideal. Bisiklet de omurgayı çok iyi çalıştırır. Tenis ve yürüyüş yine iyi ama takım sporları ani hareketler gerektirebileceğinden omurga için riskli olabiliyor. Futbol, basketbol gibi sporlarda küçük yaştan itibaren omurganızı eğitmişseniz sorun yok. Bel fıtığı için tek tehlikeli spor, kürek çekmedir.

Ameliyat yönteminde başarı oranı nedir ?

Bu yöntemleri kapalı cerrahi girişimler ve açık cerrahi girişimler olarak ikiye ayırmak mümkündür. Kapalı yöntemlerin ortalama başarı oranı %69-84'dür. Açık cerrahi yöntemler arasında bugün dünyada kabul edilen en önemli yöntem olan mikrocerrahi, tüm cerrahi girişimler arasında en başarılı yöntemdir (%95).Yeniden tekrarlama olasılığı kapalı yöntemlerde %14-18, mikrocerrahide ise %4'dür.

Yattığınız yer sert olmalı

Bel fıtığı olmamak için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

 Vücut ağırlığınızı idealin üzerine çıkarmamaya özen gösterin.

 Başınızdan yükseğe uzanmayın.

 Mobilya ve ağırlıkları kendinize doğru çekmeyin, mecbursanız itin.

 Aşırı bedensel yorgunluklardan kaçının.

 Vücudunuzu uzun süre hareketsiz tutmayın.

 Yattığınız yer sert olmalı.

 Otomobil kullanırken koltuğunuz direksiyona yakın olsun.

 Gün içinde herhangi bir yerde otururken dizlerinizin kalçanızdan daha yüksek olmasına özen gösterin. Bunu sağlayabilmenin en kolay yolu oturduğunuz yerde ayaklarınızı bir sehpanın veya taburenin üzerine kaldırmanızdır. Bu destek yoksa ayak ayak üstüne atın.

 Ayağa kalkarken belinizi bükmeyin. Oturduğunuz yerin kenarına gelip gerekirse ellerinizle yandan destek alıp dik bir şekilde kalkın.

 Yerden bir şey kaldırırken kalça ve dizlerinizi büküp, yani çömelip almaya gayret edin. Omurganızı eğmeyin.

 Ayakkabınızı bağlarken çömelin veya ayağınızı bir basamak veya yükseltiye koyun.

 Sandalyede dik oturun.

 Masa, bilgisayar başında çalışmak zorunda olanlar saatte bir 5 dakika dolaşmalıdır.



OP. DR. OSMAN ARICA (link)
 
Scudo

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
paylaşım için teşekkürler.
 

nazz

Forum Demirbaşı
Kayıt
12 Mart 2007
Mesaj
496
Tepki
284
Şehir
Ant
bu faydalı bilgiler ve paylaşımın için teşekkürler,bende bel ve sırt ağrısı çekmekteyim,yürüyüş,bisiklet,kas gevşetici iğnelerle atlatmaya çalışıyorum,
ileri boyutta benimki..
selamlar
 

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
yüzme ve bisiklet bel , omurga sağlığı için çokta yeterli değil.ben bile birkaç dakika öne eğildiğimde doğrulurken zorluk çekiyorum ki haftda yaklaşık 20-25 km yüzüyor 300 km de bisiklete biniyorum.bel kaslarını geliştirci ağırlık çalışması bu konuda çok yardımcı olabilir.bel kaslarınız nekadar güçlü olursa belle ilgili sorunlarınızda okadar az olur.bel kaslarını güçlendirmek için yapılan en iyi hareketlerden biri deadlifts(ölü kaldırışıdır) bu hareket yalnızca beli çalıştırmakla kalmaz aynı zamanda quardiceps,baldır,diz arkası ve kalça için muazzam bir geliştiricidir.yalnız bilinçsiz yapıldığında tehlikeli bir harekettir.bu hareketi uygularken çok dikkatli olmak gerekir.aksi takdirde bel sakatlanmaları kaçınılmaz olabilir...
 

Ergün Gündoğar

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Eylül 2004
Mesaj
675
Tepki
206
Şehir
Tuzla - İstanbul
Bel fıtığı genelde bel bölgesi kaslı olmayan, bel bölgesine yeterli egzersiz yaptırmayan insanlarda görülüyor, bu yüzden sürekli fiziksel hareketler, kondisyon, ağırlık, kardiovasküler çalışma yapılmalı.
 

Hasan Hakan Koç

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.293
Tepki
1.177
@oxsy

bunu nasıl yapacağız oksalcım . bir şekli tarifi varmı birde neyi kaldıracağız anlamadım halterci kadırışı gibi birşey yapıp ağırlıkmı kaldıracağaz
 

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
bu hareketi size anlatmak yerine video görüntüsüyle göstermeyi daha uygun buldum bu 1. kısmı (link) ve buda 2. kısmı (link) umarım beğenirsiniz...
 
  • Beğen
Tepkiler: kurbaga

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
yalnız arkadaşlar bu hareket gerçekten ters bir hareket sakın ağır kilolarla çok zorlayarak yapmayın. hatta başlangıçta 1-2 hafta tercihen boş bir barla hareketi hissetmeye çalışın 1-2 hafta içinde kaslarda bir uyarılma olacaktır daha sonra ağırlık eklediğinizde sakatlık riskini minimuma inidrecek olan ön çalışmayı yapmış olursunuz. şunu sakın unutmayın Spor bilerek yapılırsa sağlıklı, bilmeden yapılırsa ölümcül olabilir!
 

Gökhan Seda

Daimi Üye
Kayıt
4 Mart 2007
Mesaj
286
Tepki
123
Şehir
Antalya
Bisiklet
Trek
Arkadaşlar bel kas kuvvetinin yanı sıra bel bölgesindeki esnekliği geliştirmeye yönelik alıştırmaların yapılması gerekir.Ayrıntılı bilgi için burdan yardım alabilirsiniz;)
(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: kurbaga

d.berkay

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Ekim 2006
Mesaj
3.863
Tepki
3.046
Şehir
Ankara
İsim
Demir Berkay
Bisiklet
Marin
herkese teşekkürler bilgiler için...
 

hhtatar

Daimi Üye
Kayıt
28 Aralık 2004
Mesaj
255
Tepki
102
Şehir
İçerenköy/ISTANBUL
Bu aralar çok sık bel ağrısı çekiyorum.
Doktora gittim, 'O ne göbek öyle! Bir an önce kilo vermelisin." dedi.
Ben de tavsiyesini dinledim: Geçen cuma yaptığımız turda tum ısrarlara rağmen paçanga böreği yemedim. :)

Paylaşım için teşekkürler.
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.442
Şehir
Alanya/İstanbul
Omurga için en faydalı egzersizlerden birisi de tabii ki yoga dır ;)
 

Fatih Özgenlik

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
822
Tepki
393
Şehir
Bursa
@oxsy

bel kaslarını güçlendiren egzersizler bel ağrılarını önlemek için birebir. ben bir türlü kurtulamadığım bel ağrılarımı bu şekilde çöZDÜM. yalnız deadlift gibi hareketleri yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor.
3-4yıl evvel deadlift te barı en yüksek noktaya kaldırdığım sırada konsantrasyonumu kaybedince belim birden boşaldı ve barı düşürdüm. 1 ay da spordan uzak kaldım. :eek:
bu tarz hareketlerde çok ama çok dikkatli olmak gerekiyor...