Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet kullanmak omurgayı iyi çalıştırır

kisaoglu

Üye
Kayıt
2 Mart 2007
Mesaj
2
Tepki
3
Şehir
konya
Bel fıtığı çağımızın hastalıklarından biri olarak bilinse de, oluşumu, insanın evrimine kadar dayanıyor. Bel fıtığı, günümüzde modern yaşamın bir sonucu olarak sıkça rastlanan hastalıklar arasında yerini aldı



Bel fıtığı nedir?

Belimizde 5 adet omur kemiği bulunmaktadır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Disk özel bir bağ dokusu organıdır ve omurganın dayanıklılığına, hareketliliğine ve zorlamalara karşı dirençli olmasına; omurgaya uygulanan şok şeklindeki darbelerin emilmesine ve kuvvetin çevre dokulara dengeli bir şekilde dağılmasına hizmet eder. Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

İnsanlarda bel ağrısının sıklığı ve özellikleri nelerdir ?

Baş ağrısında sonra insanları tıbbi tedavi aramaya zorlayan en önemli ikinci ağrı nedeni olan bel ağrısı oldukça sık görülmektedir. Bel ağrısı insanların hem iş gücü kaybına sebep olmakta hem de ekonomik kayba uğramalarına neden olmaktadır. Bel ağrısı Batı toplumlarında, 20-50 yaş grubunda, en önemli tıbbi sorun ve mesleki yaralanma sebebi olarak gösterilmektedir. 45 yaş altı çalışanlarda en sık iş gücü kaybı nedendir.

Her bel ağrısı bel fıtığına mı bağlıdır ?

Bel ağrısı her zaman bel fıtığına bağlı değildir. Bununla birlikte bel fıtığında en çok görülen şikayet bel ağrısıdır. Ağrı başlangıçta, hiçbir tedavi gerektirmeksizin düzelebilirken sık olarak tekrarlama eğilimindedir. İleri dönemlerde bel ağrısına yönelik uygulanan tedaviden istenilen yanıt elde edilmeyebilir. Bel fıtığında ikinci önemli bulgu ise fıtığa bağlı sinir kökünün basıya uğraması sonucu oluşan kalça ve bacak ağrısıdır.

Tedavisi ameliyat mıdır ?

Bel fıtığı olgularının çoğunda uygun ilaç tedavisi ve yatak istirahati dışında başta fizik tedavi olmak üzere bir çok cerrahi dışı yöntemle hastaların büyük bir bölümünde iyi sonuçlar alınır. Tüm bel fıtığı hastalarının sadece küçük bir bölümünde (%1-3) ameliyat gerekir.

Egzersiz neden önemli?

Amaç, ağrıyı azaltmak, zayıf kasları güçlendirmek, ve fiziksel uyumu iyileştirmektir.

Hangi sporları yapabiliriz?

Yüzme omurga için ideal. Bisiklet de omurgayı çok iyi çalıştırır. Tenis ve yürüyüş yine iyi ama takım sporları ani hareketler gerektirebileceğinden omurga için riskli olabiliyor. Futbol, basketbol gibi sporlarda küçük yaştan itibaren omurganızı eğitmişseniz sorun yok. Bel fıtığı için tek tehlikeli spor, kürek çekmedir.

Ameliyat yönteminde başarı oranı nedir ?

Bu yöntemleri kapalı cerrahi girişimler ve açık cerrahi girişimler olarak ikiye ayırmak mümkündür. Kapalı yöntemlerin ortalama başarı oranı %69-84'dür. Açık cerrahi yöntemler arasında bugün dünyada kabul edilen en önemli yöntem olan mikrocerrahi, tüm cerrahi girişimler arasında en başarılı yöntemdir (%95).Yeniden tekrarlama olasılığı kapalı yöntemlerde %14-18, mikrocerrahide ise %4'dür.

Yattığınız yer sert olmalı

Bel fıtığı olmamak için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

 Vücut ağırlığınızı idealin üzerine çıkarmamaya özen gösterin.

 Başınızdan yükseğe uzanmayın.

 Mobilya ve ağırlıkları kendinize doğru çekmeyin, mecbursanız itin.

 Aşırı bedensel yorgunluklardan kaçının.

 Vücudunuzu uzun süre hareketsiz tutmayın.

 Yattığınız yer sert olmalı.

 Otomobil kullanırken koltuğunuz direksiyona yakın olsun.

 Gün içinde herhangi bir yerde otururken dizlerinizin kalçanızdan daha yüksek olmasına özen gösterin. Bunu sağlayabilmenin en kolay yolu oturduğunuz yerde ayaklarınızı bir sehpanın veya taburenin üzerine kaldırmanızdır. Bu destek yoksa ayak ayak üstüne atın.

 Ayağa kalkarken belinizi bükmeyin. Oturduğunuz yerin kenarına gelip gerekirse ellerinizle yandan destek alıp dik bir şekilde kalkın.

 Yerden bir şey kaldırırken kalça ve dizlerinizi büküp, yani çömelip almaya gayret edin. Omurganızı eğmeyin.

 Ayakkabınızı bağlarken çömelin veya ayağınızı bir basamak veya yükseltiye koyun.

 Sandalyede dik oturun.

 Masa, bilgisayar başında çalışmak zorunda olanlar saatte bir 5 dakika dolaşmalıdır.



OP. DR. OSMAN ARICA (link)
 
Scudo
paylaşım için teşekkürler.
 
bu faydalı bilgiler ve paylaşımın için teşekkürler,bende bel ve sırt ağrısı çekmekteyim,yürüyüş,bisiklet,kas gevşetici iğnelerle atlatmaya çalışıyorum,
ileri boyutta benimki..
selamlar
 
yüzme ve bisiklet bel , omurga sağlığı için çokta yeterli değil.ben bile birkaç dakika öne eğildiğimde doğrulurken zorluk çekiyorum ki haftda yaklaşık 20-25 km yüzüyor 300 km de bisiklete biniyorum.bel kaslarını geliştirci ağırlık çalışması bu konuda çok yardımcı olabilir.bel kaslarınız nekadar güçlü olursa belle ilgili sorunlarınızda okadar az olur.bel kaslarını güçlendirmek için yapılan en iyi hareketlerden biri deadlifts(ölü kaldırışıdır) bu hareket yalnızca beli çalıştırmakla kalmaz aynı zamanda quardiceps,baldır,diz arkası ve kalça için muazzam bir geliştiricidir.yalnız bilinçsiz yapıldığında tehlikeli bir harekettir.bu hareketi uygularken çok dikkatli olmak gerekir.aksi takdirde bel sakatlanmaları kaçınılmaz olabilir...
 
Bel fıtığı genelde bel bölgesi kaslı olmayan, bel bölgesine yeterli egzersiz yaptırmayan insanlarda görülüyor, bu yüzden sürekli fiziksel hareketler, kondisyon, ağırlık, kardiovasküler çalışma yapılmalı.
 
@oxsy

bunu nasıl yapacağız oksalcım . bir şekli tarifi varmı birde neyi kaldıracağız anlamadım halterci kadırışı gibi birşey yapıp ağırlıkmı kaldıracağaz
 
bu hareketi size anlatmak yerine video görüntüsüyle göstermeyi daha uygun buldum bu 1. kısmı (link) ve buda 2. kısmı (link) umarım beğenirsiniz...
 
  • Beğen
Tepkiler: kurbaga
yalnız arkadaşlar bu hareket gerçekten ters bir hareket sakın ağır kilolarla çok zorlayarak yapmayın. hatta başlangıçta 1-2 hafta tercihen boş bir barla hareketi hissetmeye çalışın 1-2 hafta içinde kaslarda bir uyarılma olacaktır daha sonra ağırlık eklediğinizde sakatlık riskini minimuma inidrecek olan ön çalışmayı yapmış olursunuz. şunu sakın unutmayın Spor bilerek yapılırsa sağlıklı, bilmeden yapılırsa ölümcül olabilir!
 
Arkadaşlar bel kas kuvvetinin yanı sıra bel bölgesindeki esnekliği geliştirmeye yönelik alıştırmaların yapılması gerekir.Ayrıntılı bilgi için burdan yardım alabilirsiniz;)
(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: kurbaga
herkese teşekkürler bilgiler için...
 
Bu aralar çok sık bel ağrısı çekiyorum.
Doktora gittim, 'O ne göbek öyle! Bir an önce kilo vermelisin." dedi.
Ben de tavsiyesini dinledim: Geçen cuma yaptığımız turda tum ısrarlara rağmen paçanga böreği yemedim. :)

Paylaşım için teşekkürler.
 
Omurga için en faydalı egzersizlerden birisi de tabii ki yoga dır ;)
 
@oxsy

bel kaslarını güçlendiren egzersizler bel ağrılarını önlemek için birebir. ben bir türlü kurtulamadığım bel ağrılarımı bu şekilde çöZDÜM. yalnız deadlift gibi hareketleri yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor.
3-4yıl evvel deadlift te barı en yüksek noktaya kaldırdığım sırada konsantrasyonumu kaybedince belim birden boşaldı ve barı düşürdüm. 1 ay da spordan uzak kaldım. :eek:
bu tarz hareketlerde çok ama çok dikkatli olmak gerekiyor...
 
Back