Scudo Sports

Bisiklet Kazaları

Karayolları Kanunu;

"Bisiklet yolu : (Değişik:24/12/2020-7261/22 md.) Bisiklet ve elektrikli skuter sürüşüne ayrılan, taşıt yolu ve yaya alanları ile kesişim noktaları hariç diğer araç ve yaya trafiğine kapalı yoldur."

Ama o mavi renkli "bisiklet yolu" dedikleri bölge yayaya kapalı değil, hatta üzerinde otobüs durakları da mevcut. Bu tanıma göre orası bisiklet yolu niteliklerini sağlamıyor. Israrla bisiklet yolu varken karayolunda ne işiniz vardı diyenlere, bu cevap verilebilir.
Verilir, ama kaale alan olur mu... Yok mu cevval bir bisikletçi avukat, bunun haklı mücadelesini versin? @Efe ÇEPEL'in görüşünü alalım.

Scudo
Verilir, ama kaale alan olur mu... Yok mu cevval bir bisikletçi avukat, bunun haklı mücadelesini versin? @Efe ÇEPEL'in görüşünü alalım.

Bisiklet yolu olan bir yerde taşıt yolunu kullanırsak ne olur? Bisiklet yolu olmayan bir yerde taşıt yolunu kullanırsak ne olur? Bunlarla ilgili olmuş olayları ve sonucunda verilmiş kararları paylaşayım ki kusur tespiti açısından bir fikir oluşsun.

Okumaya vakti olmayanlar için kısaca; bisiklet yolu varken taşıt yolunu kullanmak bisikletçiye yüzde 25'lik bir kusur yüklüyor. Bu durum tek başına bisikletçiyi asli kusurlu hale getirmiyor. Araçların bisikletçinin yanından geçerken belirli miktarda boşluk bırakması mevzuat ve içtihatlara göre bir zorunluluk. Ayrıca ikinci olayda bisikletçi kask takmadığı için araç sürücüsüne yüklenen tazminatta yüzde 20 indirim yapılıyor.

Karayolları Trafik Kanunu Md. 66:
Ayrı bisiklet yolu varsa, bisikletlerin taşıt yolunda sürülmesi yasaktır.

Madde metni açık, bisiklet yolu varsa bunu kullanmak zorundayız. Davalarda bilirkişiler değerlendirme yaparken bisiklet yolunun rahat, keyifli bir sürüş için kullanıma elverişli olup olmadığıyla pek fazla ilgilenmiyor. Ancak itiraz sonucunda ek rapor aldırarak bu maddeye aykırı hareket etmiş bisikletçinin kusuru az bir miktar da olsa indirilebiliyor. Bu yüzden bu konuda bisikletçinin lehine olacak şekilde genel bir düzenleme yapılması şart.

1. Olay (Bisiklet Yolu Yok, Bisikletçi Taşıt Yolunu Kullanıyor)

Eskişehir'de Ahmet Kanatlı Caddesinde yolun sağından giden bisikletçiye alkollü araç sürücüsü çarpıyor. Bisiklet sürücüsü vefat ediyor. Araç sürücüsü yüzde 100 kusurlu bulunarak hakkında bilinçli taksirle adam öldürme suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezası veriliyor. Akabinde destekten yoksun kalma ve manevi tazminat için bisikletçinin yakınları hukuk davası açıyor ve bu davada da araç sürücüsü yüzde 100 kusurlu bulunuyor. Karar istinaf ediliyor. Bölge Adliye Mahkemesi de bisikletçiyi kusursuz, araç sürücüsünü yüzde 100 kusurlu bularak istinaf başvurusunu esastan reddediyor.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi 2021/2333 E. , 2022/1843 K. , 16.09.2022 Tarihli Karar

Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; Davacılardan ...’in eşi, ...’nin babası ...'ın 30.04.2017 tarihinde .... Ahmet Kanatlı Caddesinde yolun sağ şeridinden bisikleti ile seyrettiği esnada davalılardan ... Sigorta A.Ş.’ne zorunlu mali mesuliyet sigortası ile sigortalı, ...’a ait, alkollü davalı ...’in sevk ve idaresinde bulunan... plakalı aracın aşırı hız nedeniyle arkadan çarpması sonucu komaya girdiğini, 11.05.2017 tarihinde hayatını kaybettiğini...

Somut olayda dava konusu 30.04.2017 tarihli kazadan sonra davalı ... olay yerini terk ettiği için kaza tespit tutanağı düzenlenmemiştir. Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesinin 19.12.2017 Tarih, 2017/569 -1177 sayılı dosyasından keşif sonrası alınan 15.05.2017 tarihli bilirkişi raporu ile ATK’dan alınan 29.09.2017 tarihli rapor içeriğinden sürücü ...’in meydana gelen kazada tam kusurlu (%100), destek ...’ın kusursuz olduğu belirlenmiş olup anılan kusur oranına göre sanık ... hakkında bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçu nedeniyle 6 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. Anılan karar Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12 Ceza Dairesinin 14.11.2018 tarih 2018/665 Esas - 2292 Karar sayılı ilamı ile sanığın istinaf isteminin reddine ve Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 13.06.2019 tarih 2019/4006 Esas - 7287 Karar sayılı onama ilamı ile 13.06.2019 tarihinde kesinleştiği anlaşılmış olmakla anılan dosyadaki kusur oranın eldeki dava bakımından esas alınmasında bir isabetsizlik bulunmadığından davalılar vekilinin kusura ilişkin istinaf sebepleri yerinde görülmemiştir.

2. Olay ( Bisiklet Yolu Var Fakat Bisikletçi Taşıt Yolunu Kullanıyor )

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi 2020/ 496 E. , 2022/ 1677 K. , 23.06.2022 Tarihli Karar

Somut olayda, Adli Tıp Kurumundan alınan kusur raporunda; davalı sürücü ...’in, sevk ve idaresindeki otobüs ile meskun mahalde gündüz vakti seyri sırasında geldiği olay yerinde durağa yanaşmak amacıyla kontrolsüzce sağa manevra yaptığı, bu haliyle sağındaki banketi takiben seyir halinde bulunan bisiklete çarpmasıyla meydana gelen olayda dikkatsizliği, tedbirsizliği ve kurallara aykırı hareketiyle kusurlu olduğu, davacı Sürücü ...’in, sevk ve idaresindeki bisiklet ile meskun mahalde gündüz vakti bisiklet yolunu kullanmayıp kurallara aykırı biçimde banketi takiben seyrettiği sırada meydana gelen olayda dikkatsizliği, tedbirsizliği ve kurallara aykırı hareketiyle kusurlu olduğu belirlenerek, ...'in %75 (yüzde yetmişbeş) oranında kusurlu, ...'in %25 (yüzde yirmibeş) oranında kusurlu olduğu belirtilmiş olup, anılan raporun olayın oluş şekline ve dosya içeriğine uygun olmasına göre hükme esas alınmasında bir isabetsizlik görülmemiştir.

Bilgilendirme için çok teşekkürler. Ancak aşağıdaki kısım gerçekten insanı hayrete düşürüyor ve ülkemizdeki adalet sistemini sorgulatıyor. Bisiklet kullanarak gerçekten çok basit bir sporu yaparken bungee jumpingden daha fazla risk aldığımı farkettim.

Araç sürücüsü yüzde 100 kusurlu bulunarak hakkında bilinçli taksirle adam öldürme suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezası veriliyor.

Arkadaşlar hukuki kısmı ayrı konu. Önemli olan kaza olmadan önce önlem almak. Allah muhafaza ölmüşüm gitmişim, davayı kazansam ne olur. Ancak kanuni haklarımızı da bilelim.

Bugün bende kaza yaptım. Ciddi bir kaza değildi neyse ki. Bisiklet yolundan gidiyordum, tam kavşağı dönerken ters şeritten gelen bir kız çocuğu bana çarptı ve kendisi yere yığıldı. O kadar bağırmama rağmen yola bakmadı çünkü telefona bakıyordu. Ne kaskı ne de doğru düzgün bir ekipmanı vardı. Yere yığılan kız ve çantasından düşen eşyaları kaldırıp topladım. Dizinde ufak bir sıyrık vardı, cebimde ki alkollü ıslak bez ile dizlerini temizledim ve kendisini uyardım yola bak yola telefona bakma dedim. Kendisi itiraf etti *Abi annem mesaj atmıştı ona yanıt yazdığım için telefona bakıyordum* dedi. Neyse ki her şey tatlıya bağlandı. Umarım buda ona büyük bir ders olur.

Bugün bende kaza yaptım. Ciddi bir kaza değildi neyse ki. Bisiklet yolundan gidiyordum, tam kavşağı dönerken ters şeritten gelen bir kız çocuğu bana çarptı ve kendisi yere yığıldı. O kadar bağırmama rağmen yola bakmadı çünkü telefona bakıyordu. Ne kaskı ne de doğru düzgün bir ekipmanı vardı. Yere yığılan kız ve çantasından düşen eşyaları kaldırıp topladım. Dizinde ufak bir sıyrık vardı, cebimde ki alkollü ıslak bez ile dizlerini temizledim ve kendisini uyardım yola bak yola telefona bakma dedim. Kendisi itiraf etti *Abi annem mesaj atmıştı ona yanıt yazdığım için telefona bakıyordum* dedi. Neyse ki her şey tatlıya bağlandı. Umarım buda ona büyük bir ders olur.
Daha bugün arkadaşımla bisiklete çıktık. Kendisi yol bisikleti istiyormuş. Gel sürelim bisiklet dedim. Benden daha kaliteli olan MTB'si ile kasıtsızcsa zigzag yaparak gidiyordu. Arkadaş için kaldırımdan gidiyorduk; su borularının döşendiği yerleri tuğla ile kapamışlar, bir düştü onun da dizinden ayak bileğine kadar yara oldu. Yol bisikleti istiyorsa bundan düşmez herhalde düşüncesiyle ona yakın gidiyordum, düştükten sonra arka lastiğini azcık ezerek durdum.

Daha bugün arkadaşımla bisiklete çıktık. Kendisi yol bisikleti istiyormuş. Gel sürelim bisiklet dedim. Benden daha kaliteli olan MTB'si ile kasıtsızcsa zigzag yaparak gidiyordu. Arkadaş için kaldırımdan gidiyorduk; su borularının döşendiği yerleri tuğla ile kapamışlar, bir düştü onun da dizinden ayak bileğine kadar yara oldu. Yol bisikleti istiyorsa bundan düşmez herhalde düşüncesiyle ona yakın gidiyordum, düştükten sonra arka lastiğini azcık ezerek durdum.
Ben şahsen çok az sayılı kişilerin arkasından sürerim çünkü çevremde bulunan çoğu kişi sürmeyi bilmiyorlar. Örnek vermem gerekirse ani frenlemeler, sebepsiz hız kesmeler, ani anlam veremediğim hareketler vs. Çevremde tanıdığım kişilerden sadece birinin arkasından gözüm kapalı bir şekilde sürerim, o kişi de zaten 25 senedir bisiklet sürüyor.

Çok kötü bir haber geldi bu sabah.
Bostancı Nero önünde, Bisikletli bir arkadaşımıza bir araç çarpmış ve maalesef hastanede hayatını kaybetmiş.

Kendisine rahmet ailesine sabır diliyoruz...

Sabah antreman için toplanan gruplardan çok fazla tanık olan var. Söylediklerine göre, araç aşırı hızlı, araç kullanıcısı kazadan sonra aracı ve bırakıp olay yerinden kaçıyor. Araçta alkol ve uyuşturu da olduğunu söylediler.

1689657387740.png

Araç pert olmuş belliki epey hızlıymış. Umarım en kısa sürede yakalanır ve cezasını çeker. Allah rahmet eylesin.

Bu sabahki kazadan az önce haberim oldu. Giden geri gelmeyecek ne yazık ki ama kazaya neden olan mahlukat umarım yakalanır ve hak ettiği cezayı alır.
Allah geride kalan sevdiklerine sabır versin. Mekanı cennet olsun.

haberi aldıgımdan beri hala kendime gelemedim.

Yorumlarda yazdığına göre, adam kaçmış.

"Aracın sürücüsü olay yerinden kaçtı, onun yerine başkasını getirip koydular. Cinayeti üslenmeye çalışıyor. Bütün bisikletli dostları eylemimiz için “Bostancı Polis Merkezi”ne çağırıyoruz! "

• Üzgün
Tepkiler: suyunsesi
Yorumlarda yazdığına göre, adam kaçmış.

"Aracın sürücüsü olay yerinden kaçtı, onun yerine başkasını getirip koydular. Cinayeti üslenmeye çalışıyor. Bütün bisikletli dostları eylemimiz için “Bostancı Polis Merkezi”ne çağırıyoruz! "

kamera kayıtlarında ortaya çıkacaktır bu durum. avukat arkadaşım böyle söyledi.

Sabah haberi görür, görmez moralin bozuldu. Allah rahmet eylesin. Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Çarpan kişi inşallah içerde çürür.🤬

• Beğen
Tepkiler: oscak41
İnstagramda gördüm olayı Allah rahmet eylesin…

• Beğen
Tepkiler: ErzincanLee
Kafayı çekip kural çiğneyerek ölümlü trafik kazasına sebep olanların aracı hurdaya çıkarılmalı ve kendisi de aracının koltuğuna halat ile bağlandıktan sonra aracı hidrolik pres makinasında ezilmeli:

Çok kötü bir haber geldi bu sabah.
Bostancı Nero önünde, Bisikletli bir arkadaşımıza bir araç çarpmış ve maalesef hastanede hayatını kaybetmiş.

Kendisine rahmet ailesine sabır diliyoruz...

Sabah antreman için toplanan gruplardan çok fazla tanık olan var. Söylediklerine göre, araç aşırı hızlı, araç kullanıcısı kazadan sonra aracı ve bırakıp olay yerinden kaçıyor. Araçta alkol ve uyuşturu da olduğunu söylediler.

307168 dosyayı görüntüle
Bizim önümüzde oldu maalesef. Doğanay abiyi kaybettik. Başımız sağolsun.

Geri