Scudo Sports

Bisiklet Giyim fiyatlarına ne oldu?

Teknik özellikli kumaşları saymaz isek taytlarda en kaliteli kumaşlar kullanılıyor bile diyebiliriz.
Tayt kumaşının içinde elastan, spandex, lycra gibi çeşitli ticari isimlerle anılan elastik bir lif vardır. Bu lifin esnedikten sonra tekrar yerine gelebilmesi,formunu kaybetmemesi istenir yani elastikiyet modülünün yüksek olması gerekir. Bu önemli maliyet. Lycra var lycra var yani.
Tayt kumaşta poliamid lifi de kullanılır. Dayanıklıdır. Ama kolay nefes alamaz. Kolay boyanamaz. Ancak spor için kullanılan bir ürün olduğu için poliamidin nefes alabilmesi istenir, teri atabilmesi istenir. Bu da özü itibari ile nefes almayı hiç sevmeyen bir lif için zor bir durumdur. Bundan dolayı taytta kullanılan poliamidin modifiye edilmesi gerekir. Özel bir poliamid olması istenir. Maliyet yine yükseldi.
Sonra sentetik liflerin sıkı kristalin bölgesi boyanmasını zorlaştırır. Ama taytın boyası çok önemlidir. Renk atmaması için yine modifiye edilmesi özel olması gerekir. Çok fazla sürtünme boyayı attırmasın diye sürtünme haslıkları iyi olmalı yine maliyet.
Terlemeye karşı boya atmasın yani ter haslığı iyi olsun yine maliyet.
Taytlar çok sık yıkanır. Yıkama haslığı sağlamak yine maliyet.
Yani kimse demesin ama bisiklet kıyafetlerinde işin içine bisiklet ibaresi denilince çok pahalı oluyor. Çünkü üründen beklenilen talep hem çok fazla hem de birbirine ters kolerasyonlu özellikler talep edilir.Bu çok ciddi maliyet.
Bir de şunu hesaplayamıyorlar. Bisiklet giysileri ile herhangi bir mağazada satılan casual sıradan basic ürünün üretim satış adetleri aynı değildir. Sıradan kiyafetler çok satıldığından birim maliyetleri daha düşüktür. Çünkü ölçek ekonomisi kavramına girer.
Ayrıca sıradan kiyafetlerde kar marjı rekabetten ötürü daha azdır.
Asıl sorun reyizin tepemize çay yerine dolares atamamasıdır.
Bilimsel konuşmaların hastasıyız. :) :)

Scudo
balık vermesin bize balık tutmayı öğretsin reis. dolar 8.5 tl olduktan sonra hiç önemi yok dolar atmasının.
dolar şöyle 1,30 seviyelerine düşse hayat ne güzel olurdu.

Daha bugün Jordanred'den sipariş verdim tabii ki baya tuzlu oldu.Daha yeniyim bu sporda ama insta'da gezerken videolar görüyorum yurtdışında bisikletçilerin bir odası tayt, ayakkabı ve forma dolu bizim ülkede 1-2 yedeğin olsa seviniyorsun eee coğrafya da kader işte heleki şu pandemi dönemlerinde vs.

balık vermesin bize balık tutmayı öğretsin reis. dolar 8.5 tl olduktan sonra hiç önemi yok dolar atmasının
Buradan Reyize sesleniyorum.
Olur da bir gün tepemize tepemize dolares atarsan @fatihgocmez in hakkını da bana at. Onun kafasına shimano marka olta at. Balık tutacakmış :ssrtcbya:

2 sene önce ali amca dan aldığım 1 takım tayt forma var 2 çift eldiven borusan sk den hediye gelen sora tekstil forma var 100 tl ye aldığım askılı tayt bunlarla devam ediyorum önceleri decathlon da 70 tl ye satılan askısız taytlar vardı benim çok hoşuma gidiyordu onlarda yalan olmuş seri sonu diye kenara ayırmışlar 60 tl den satıyorlardı L beden yok onlarda da bayan bedenleri kalmış hep kadınlar çok şanslı kullanıcısı az olunca bulunuyor bizde durum farklı

• Hahaha
Tepkiler: yavz0r
Teknik özellikli kumaşları saymaz isek taytlarda en kaliteli kumaşlar kullanılıyor bile diyebiliriz.
Tayt kumaşının içinde elastan, spandex, lycra gibi çeşitli ticari isimlerle anılan elastik bir lif vardır. Bu lifin esnedikten sonra tekrar yerine gelebilmesi,formunu kaybetmemesi istenir yani elastikiyet modülünün yüksek olması gerekir. Bu önemli maliyet. Lycra var lycra var yani.
Tayt kumaşta poliamid lifi de kullanılır. Dayanıklıdır. Ama kolay nefes alamaz. Kolay boyanamaz. Ancak spor için kullanılan bir ürün olduğu için poliamidin nefes alabilmesi istenir, teri atabilmesi istenir. Bu da özü itibari ile nefes almayı hiç sevmeyen bir lif için zor bir durumdur. Bundan dolayı taytta kullanılan poliamidin modifiye edilmesi gerekir. Özel bir poliamid olması istenir. Maliyet yine yükseldi.
Sonra sentetik liflerin sıkı kristalin bölgesi boyanmasını zorlaştırır. Ama taytın boyası çok önemlidir. Renk atmaması için yine modifiye edilmesi özel olması gerekir. Çok fazla sürtünme boyayı attırmasın diye sürtünme haslıkları iyi olmalı yine maliyet.
Terlemeye karşı boya atmasın yani ter haslığı iyi olsun yine maliyet.
Taytlar çok sık yıkanır. Yıkama haslığı sağlamak yine maliyet.
Yani kimse demesin ama bisiklet kıyafetlerinde işin içine bisiklet ibaresi denilince çok pahalı oluyor. Çünkü üründen beklenilen talep hem çok fazla hem de birbirine ters kolerasyonlu özellikler talep edilir.Bu çok ciddi maliyet.
Bir de şunu hesaplayamıyorlar. Bisiklet giysileri ile herhangi bir mağazada satılan casual sıradan basic ürünün üretim satış adetleri aynı değildir. Sıradan kiyafetler çok satıldığından birim maliyetleri daha düşüktür. Çünkü ölçek ekonomisi kavramına girer.
Ayrıca sıradan kiyafetlerde kar marjı rekabetten ötürü daha azdır.
Asıl sorun reyizin tepemize çay yerine dolares atamamasıdır.
Bir tekstil mühendisi olarak açıklamanızı çok beğendim ve yerinde olduğu gördüm. Ellerinize sağlık

Arkadaşlar bence formalar pahalı değil.

Markete girince 1 torba tutmayan ufak tefek alış veriş bile 150 200 tl tutuyor.

200 300 tl forma için normal fiyat, pahalı değil.

Bence biz fakiriz.

Özellikle çay kısmı bilimin ulaştığı son noktadır :)
Yaw senin gözünden de bişey kaçmıyor.
Orada 5000 yıllık devlet geleneği var
Reyizden daha mı iyi bilicez.
Bir tekstil mühendisi olarak açıklamanızı çok beğendim ve yerinde olduğu gördüm. Ellerinize sağlık
Kim bilir belki de, ben de tekstil mühendisiyimdir. :ssrtcbya: 20 sene önce eğitimini almıştım.
Teşekkür ederim

Aliexpress devam...

• Beğen
Tepkiler: Ali Eren
Aliexpress devam...

Ülkemiz aliexpress 'le yarışıyor ucuzlukta. Gayet kaliteli Sora, Jordanred marka formalar 25, 30 euro.. Bu fiyata Avrupa'da kaliteli forma im-kan-sız..

Ama ülkemiz bu kadar ucuzken bizim alım gücümüz yine yetmiyor. Yani o derece fakiriz. Hepimiz birer Çin'liyiz. Fakir bırakıldık. Bir Çok ülkede vatandaşın dert tasa duymadan alabildiği şeyler için iki kere üç kere düşünüp bütçe düzenliyoruz. Hoş zaten bunları alamayan ülkelerin vatandaşları toprak evlerde oturuyor, savaş korkusu yaşıyor vs..

Bugün 9000 tl net maaş alıp kendini şanslı sayan -üniversite bitirmiş veya kalifiye yeteneği olan- birisi Avrupa standartlarında 900 euro alıyor demektir. Adama acırlar yahu Avrupa'da.. Asgari maaş bile değil. Ha burada asgari maaş alan adam aşağı yukarı 300 euro alıyor. Yemin ediyorum avrupalı bir evsizin eline daha fazla para geçiyordur.

Bunlarin yanında Avrupa'nin en pahalı benzini, doğalgazını kullanıyoruz. Elektrik desen o da öyle.. Şu ortamda üretim yapan adam kaça uretecek ki kaça satsın.

10 bin km kadar kısa olan 3 bin km kadarda uzun olanı kullandım hocam içi mavi jelli olan taytları hem çok konforlu hem çok kaliteli tavsiye ederim.
merhaba,
turuncu ve mavinin ebatları aynı mı acaba? xxl turuncu var bende, tayt kısmı oluyordu ama pedi büyük geliyordu (orta alt kısımdan yukarı dogru cıkıyordu, dikleşiyordu surerken). xl turuncu aldım tam olur diye, tıpatıp aynı ped var, sadece taytı kucuk. bu sebeple sordum.

Selam abi. Formalar fena gözükmüyor ama adamların siteleri patlak, satın alma işi nasıl oluyor? Sanırım sadece toplu üretim yapıyorlar.

Valla ben dövizle falan hala anlamlandıramıyorum, nasıl bir kumaş ve boyaymış bu bir tane tayt 350 liradan başlıyor. Kipeo bir de gelip "fiyatlarımız gayet uygun" yazıyor postların altına, kime göre uygun? Fiyatlar sanki dersin santini forma...

Gördüğüm kadarıyla satış için siteleri yok. Instagram üzerinden amatörvari sipariş alıp gönderiyorlar. Bireysel alım yapan arkadaşlar var.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin ve enzo
Geri