Scudo Sports

Bisiklet Forum Tüketim Karşıtı Çevreciler Platformu

@mervan kızıl sizin gibi paylaşımlarına değer verdiğim birisinin ısrarla önerdiği bir animasyonu izlememek olmazdı. İzledim ve çok beğendim.
Hatta orada adı geçen yerin gerçek fotoğraflarına da baktım, muazzam. Sürpriz kaçmasın diye yazmayacağım. İzleyenler bakar :)

Bir de spoiler vereyim:
Bizde olsa o orman oluşan kasabayı gören yetkililer değil kömürü yasaklamak,.direkt oraya dev oteller dikerlerdi. Ağaçların yarısı da duble yollara feda edilirdi.

Scudo
@Ahmetgitar Beğendiğinize çok sevindim. Elzeard Bouffier Amcamızın meşe palamutları gibi, bu film de; elden ele, gönülden gönüle ve nihayetinde de fikirden fikire, eylemden eyleme dolansın, ne güzel olur...
İlham verici, moral/motivasyon dolu bir film...

Filmden altı çizilesi alıntılar:
"insanlar bana yıkım dışındaki işlerde Tanrı kadar etkili olabilir gibi geldi."
"Kararlı bir biçimde basit görevlerini yerine getiriyordu."
"değişim o kadar ağır meydana geldi ki oldukça doğal karşılandı."
"Tanrı şahit ki çoğu kez Yaradan'ın kendisi onun karşısındaymış gibi görünüyor olmalıydı."
"Başarıya duyduğu tutkudan dolayı, umutsuzlukla mücadele etmiş ve onu yenmiş olmalıydı."
"Tanrı'nın sporcularından biriydi."
"her şeye rağmen insan olmanın hayran olunacak bir şey olduğunu düşünüyorum."

Güncelleme

Karbon ayak izimi perişan eden aracım satışta ! Şu an evdeki konumuz, yenisine ihtiyaç var mı?
Elektrik faturam bir türlü istediğim seviyeye inmiyor, ama sırf bu yüzden B sınıfı buzdolabını değişecek değilim. Ancak vampir konusunda eşim ve kızım dahil bir farkındalık seviyesine ulaştık.
Yırtılan pantolonumun yerine aldığım hariç kıyafet alışverişim olmadı.
Kahve bağımlılığım sebebiyle kahvecilere para dökmek yerine iyisinden bir küçük termos aldım. Evde şahane kahve yapıyorum zaten.
Tubeless Jant setimde kaza sebebiye oluşan basınç kaybının önüne geçebilmek için 300€ verip yeni çember almak yerine, teptim iç lastiği :)
Kişisel ulaşımım için katlanır sezonunu açtım.

Planlarım
Geç kaldığımı bilsem de balkonun bir kısmını mini bostana dönüştürmek.
Evde yoğurt için gerçek süt temin işini çözmek.

@Seymour Glass dostum başıma bir şey gelmeyecekse genel olarak yol bisikletlilerinden hoşlanmadığımı söylemeliyim. Bisiklet kültürünü içselleştiren, saygı duyan ama sürüş tercihi olarak yol bisikleti kullanan kişileri elbette tenzi ediyorum. Hatta benim de iyi bir yol bisikletim var, kullanmaktan keyif de alıyorum. Ancak benim gördüğüm çoğu yol bisikletçisi hırslı, performansı ön planda tutan, kültür ve paylaşımdan uzak, donanımı takıntı yapmış insanlar.
Diğer yandan ben kendi 17 kiloluk bisikletimle heybeli halde, üzerimde normal derse gidiş kıyafetlerimle yol bisikletinden daha yüksek ortalamaları yapıyorum. Çünkü, aynası ile arkamı görüyorum, 50c lastiklerle kasislerde yavaşlamak zorunda kalmıyorum vb.
Hatta geçen birkaç ışıkta ve şehre girdiğimde yoğun trafikte durmama rağmen ortalamam da şurada, dediğim gibi, 17 kilo artı yüklü tur bisikleti, üzerimde kazak ve kot pantolon, 50c ağır dişli lastik... Bazen yolda dura aceli specialized falan da geçtiğim oluyor. Dur kalklar, kasisler sebebiyle yol bisikletimle bu ortalamaları tutturmak mümkün olmuyor. En azından Ankara nın berbat yollarında bu böyle.Screenshot_2017-04-13-12-58-51.png

@Ahmetgitar

Ahmetgitarın tespitleri yerinde. yol bisikleti tespitlerine katılmamak mümkün değil. Birde şu malzeme takıntısı. Malzeme takıntılı insan hayatı kendine zehir eder. Bendede ellerinizden öper bir yarış var. Ama ısınamadım. Rahatsız bir duruşu var belli olmaz belkide satarım. Oysaki fitnes öyle değil. Benim sadık yarım füme fitnesımdır bunu anladım.

@mehmetsunu yollarımız belli, bisiklet kültürümüz belli; bu yollarda yol bisikletini hakkıyla sürmek mümkün değil. Hele ki azıcık daha hafiflik ve hız için fazladan yapılan donanım değişiklikleri ülkemiz yolları için boşa masraf.
Geçen biraz yol bisikleti süreyim dedim, stres oldum, ya lastik patlarsa, ya kasise teker girerse vb. E lamba taksan, ayna koysan bisikleti hafifleştirmek için yapacağın masraf heba olacak. E onlar olmasa trafikte risk altındasın. Yine de sürdüm, 19km ortalama yapmışım. Strava kayıtlarım ortada, tur bisikletimle 20 kilo yükle 260km lik Ankara Afyon arası mesafeyi bile o beter yaz sıcağı içerisinde 20km ortalama üzerinde bitirmiştim.
:))

@Homer kutlarım çok iyi! :)

Geçen gün yoğurt mayalamıştım. Tarifini vereyim. Sonuç süper. :)

3 lt. çiğ süt alınır ve kaynatılır. Ben içindeki suyu almak için kaynamaya başladıktan sonra 10 dk. daha kaynattım.
Sütü ılıyana kadar beklettim.
Ilıdıktan sonra ilk defaya mahsus hazır aldığım Atatürk Orman Çiftliği Mayası'nı (Şişe 200 ml. ama her 1 lt. süte 40 ml. maya koymanız gerekiyor. Aslında fazla kaçarsa da sorun değil.) büyük bir kapta süte yedirdim. -Mayayı bir bardak süte ilave edip ondan sonra büyük kaptaki süte ekleyin.-
1 tutam tuz ve şeker ilave edin.
Akabinde kaptaki sütün ağzını streç film ile kapadım ve bir havluyla sarmaladım.
Bu halde kalorifer peteği önünde (normalde 38-42 derece arası olması gerekiyormuş.) 6 saat bekletip buzdolabına kaldırdım.
Ertesi gün yoğurt hazırdı.

İnanın tadı çok daha farklı.

Not: Daha koyu kıvam istiyorsanız yoğurt kaplarınızı küçük tutun ve sütü biraz daha fazla kaynatın.

@fblisaru yoğurt işine ben de girmeyi planlıyorum valla, burada paylaşılan hazır yoğurt kanserojen olayından sonra özellikle. yalnız streç filmi başka bir çözümle değiştirebilirseniz ideale ulaşırsınız :) çevre için berbat bir ürün o
benim aklımda normal mutfak fırını ile ekmek yapılabilir mi sorusu var şimdilerde :islik: fırından aldığımın son çeyreği genelde ben bitiremeden küflenme eğilimine giriyor, küçük ekmeği de bulamıyorum bir yerde pek

@Seymour Glass
:D ya bilader sabah sabah ahaha. Cekis sistemindeki saniye / km olcusuyle anca bi profesyonel yariscinin ihtiyaci olan saniyelik farki adam nasil olcmus acaba merak ettim.
Abi paran varsa yada uygun fiyatli bi donanim almak isteyebilirsin bunda problem yok ama bahaneler uretmek enteresan :D

@Ahmetgitar

Siz deyince anneannemin metodunun bu olduğunu hatırladım. Gözümün önüne geldi. Büyük bir olayı atlamışım.

@gercek umurcan

Benim de yapılacaklar listemde ekmek var. Normal fırınımızı deneyeceğim. Haber ederim. :)

• Beğen
Tepkiler: gercek umurcan
@Ahmetgitar Alt yazı yoktu animasyonda hocam. Ingilizcem pek yok da ne diyor sonunda anlayamadım. Yani ne giymeliyiz?

@ykaya CC ibaresi var ona basınca alt yazılı izleyebilirsiniz :)
Aslında giymeyin diyor, Polyester falan :)

• Beğen
Tepkiler: ykaya
Size dayatılan imaj ve şıklık anlayışı esasen elinize tutuşturulmuş bir alış veriş listesidir. Harcama ve tüketim hedefidir.

Ben gömlek giymeyi bıraktım uzun zaman önce. Kumaş pantolonda giymem liseden beri. Geri kalan giysiler makineden çıkınca silkeleyip düzgünce asılırsa ütü istemiyor. Böylece ütü çıkmış oldu hayatımızdan. Dolabım zaten artık olabilecek en minimal haline indi. Aynı tip belirli giysilerim var. Siyah seviyorum hepsi siyah. Birbirine uysun diye farklı bir kıyafete ihtiyacım olmuyor böylece. Sadece hava durumuna göre siyah kazak veya siyah tshirt arasında seçim yapmam gerekiyor. (Sadece bisiklet kıyafetlerim renkli. )

Traş olmuyorum (Makineyle belirli bir boyda tutuyorum sadece). Traş köpüğü, jilet ve gereksiz su tüketimim yok.

En son çıkan telefona iç geçirmiyorum Sadece moda olduğu için bir markanın peşinde koşmamak size çok daha kıymetli ve lüks ihtiyaçların (Gerçek ihtiyaçlar) kapısını açıyor. Mesela; Sadece en güncel iphone'u kullanma arzusu olan biri iki sene arayla 2500-3000 lira gibi bir masraf yapıyor. İsteyene o aralıkta bisiklet önerileri yapabiliriz mesela :)

Daha büyük bir televizyon değil daha iyi kurgulanmış filmler izlemek hedefiniz olsun. Tüketimi değil üretimi teşvik etmiş olursunuz.
En hızlı arabaya değil ihtiyacınız olana odaklanın. Belki daha ufak bir motor yeterlidir size? Hatta arabaya ihtiyacınız olmayabilir ! Tekrar düşünün.
Saygı görmek için son moda giysilere değil, temiz giysilere ihtiyacınız var.
2017 Model BMW'nin banka kredisini ödemek için haftanın 5 günü fazla mesaiye kalmaktansa, akşamları eşiniz-çocuklarınızla dışarıda vakit geçirin, tiyatroya konserlere gidin. Mutlu bir ev kapısında BMW parketmiş değil, yüzünde gülümseme olan bir evdir.

Hayatın size sunduklarını geldiği gibi kabul etmek kolay. Sizi siz yapan/yapacak olan neleri kabul ettiğiniz değil, neleri kabul etmediğinizdir.

Bu başlığa sayfalarca öneri yazılabilir. Ama işin özü hep aynı. Bakış açınızı biraz değiştirebilmek.

Yeşili seven biriyimdir. Hoş doğada her ne varsa güzel bulur, seyrini keyfederim. Gıda alışverişlerimi de doğal seçmeye çalışırım. Evet o marketlerde satılan kaymaklı yoğurt denen şeyin yoğurt olmadığını, kaymağının da kağıt olduğunu gayet iyi biliyorum. Çünkü gerçek yoğurdun nasıl bir şey olduğunu biliyorum. Kaymağı da dumanı üstünde sütten kendimiz yapardık eskiden.

Çevre bilimi hakkında fazla şey bilmem lakin. E öğrenmenin yaşı yokmuş. Tavsiye de edilir. Bol resimli
1492171652890-1301761701.jpg

Daha önce paylaştığım video da "kadınların eğitilmesinin " önemi de vurgulanıyordu. Bir ülkeyi değiştirmeye kadınlardan başlamak gerek erkek onun ardından gelir ve toplum değişir. Bireysel olarak hepimiz bir şey yapmaya çalışıyor uz ancak asıl olan bence bu.
Moda sacmaliklarinin TV lerden kaldırılması, alışveriş çılgınlığınin durdurulması hepsi bağlantılı şeyler.

Hollanda da bisiklet yollarının çıkışı ile ilgili günün videosu başlığındaki videoyu izlemelisiniz.
Daha çok yol yaparak bu işin bitmeyeceğini anlayıp bisiklete yönelmeleri buradan çıkmış.
Ama shell in sahibi olarak dünyayı rezil etmeye ülkeleri yıkmaya devam. O da ayrı bir konu

Geri