@VolkanS
avukat arkadaşla konuştum. tüketici kanununu incelemesi gerektiğini ama bu kanunun her zaman tüketiciden yana olduğunu belirtti. bakalım nasıl sonuçlanacak
not: bir arkadaş tüketici kanununu incelemiş:
Kafa karıştıran tedarik edemiyoruz iptal edin yada muadil alın sorunu için açıklama.
Resmi Gazete Tarihi: 06.03.2011 Resmi Gazete Sayısı: 27866
MESAFELİ SÖZLEŞMELERE DAİR YÖNETMELİK
MADDE 9 − (1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, satıcı veya sağlayıcı, tüketici tarafından kendisine siparişin iletildiği günden itibaren en geç otuz gün içinde sipariş konusunu ifa eder. Bu süre tüketiciye daha önceden yazılı olarak veya bir sürekli veri taşıyıcısıyla bildirilmek koşuluyla en fazla on gün uzatılabilir.
(2) Sipariş konusu mal ya da hizmet ediminin yerine getirilmesinin imkânsızlaştığı hâllerde tüketicinin bu durumdan haberdar edilmesi ve ödemiş olduğu toplam bedelin ve onu borç altına sokan her türlü belgenin en geç on gün içinde kendisine iade edilmesi gerekir. Malın stokta bulunmaması durumu, mal ediminin yerine getirilmesinin imkânsızlaşması olarak kabul edilmez.
Buradan yapılacak çıkarım. Satıcının size tedarik edemiyorum demesi mal edinimini imkansız kılmaz. Tedarik için 30 gün süresi olup bildirim dahilinde artı 10 gün süreye sahip olur.
İmkansız olmamasının ve kazanılmış hakkınız ve sözleşmeniz sayesinde alıcı x ürününü başka bir yerde bulup temin ederse ve aradaki fiyar farkı olur ise bunun farkını sözleşmeyi yapan satıcı ödemekle yükümlüdür.
Sorularınız varsa özelden sorabilirsiniz.
Satıcı:
-Tedarik edemiyoruz yasal olarak 30 gün süremiz var ama paranızı iade edebiliriz.
Hayır iptal etmiyorum ve para iadesi talebinde bulunmuyorum, ürünün temin etmeniz ile ilgili yasal sürenizi biliyorum, bekleyeceğim. Süreç sonunda temin edilmemesi durumunda Resmi Gazete Tarihi: 06.03.2011 Resmi Gazete Sayısı: 27866 Mesafeli sözleşmelere dair yönetmelik madde 9 da yer alan ''Malın stokta bulunmaması durumu, mal ediminin yerine getirilmesinin imkânsızlaşması olarak kabul edilmez.'' ibaresine dayanarak,mesafeli sözleşmeden doğan edimini yerine getiremediğinizden, borçlar kanununa göre de ''Edimini yerine getiremeyen taraf karşı tarafın zararını tazminle yükümlüdür'' maddesine dayanarak ürünü başka bir tedarik firmasından satın alıp arada ücret farkının doğması durumunda ise farkın tarafınızca ödenmesi hususunda hak talep edeceğimi belirtirim.