Bisiklet Ergonomisi

Admin

Yönetim Kurulu
Kayıt
5 Eylül 2004
Mesaj
1.735
Tepki
2.902
DAĞ BİSİKLETİNDE ERGONOMİK AYARLAR
Hertürlü araçta olduğu gibi bisiklet kullanırken de kullanıcının güvenliği ,konforu ve ergonomikliği gözetilmelidir. Kendinize bisiklet alırken dikkat edilecek en önemli nokta, öncelikle bu bisikletin size uygun olup olmamasıdır. Tabi bisikletin tipinin ve nerede kullanılacağının da çok önemi vardır fakat bu ayrı bir konudur. Genelde ülkemizde yapılan en büyük hata, satınalınan bisikletin olması gerekenden daha yüksek( büyük) kadrolu olmasıdır. Tabi bunda bazı bisiklet üreticilerinin tüketiciye bazı nedenlerden dolayı çeşitli kadro boy seçenekleri sunamamasınnın da payı vardır. Sadece son yıllarda birkaç üretici firma buna dikkat etmektedir. Hele bazı firmalarımızın ürettiği tek kadro boyu bile dünyada çok az kullanılan bir boydur. Bisiklet konusunda fazla bilgisi olmayan bir tüketici çoğunlukla satıcı tarafından da yalnış yönlendirilmekte ve sonunda bu bisikletlere binen birçok kişi de çeşitli sorunlar yaşamaktadır. Birçok sorun da aslında bazı basit ayarlarla çözülebilir. Bu yazımızda bunları anlatmaya çalışacağım.

KADRO BOYU NASIL SAPTANIR:
50.jpg

Bisiklet hakkında eskiden yazılmış kaynaklara baktığımızda kadro boyunu saptarken bisikletin üst borusu üzerinde durulduğu zaman (seleye oturmadan , ayakta) üst boruyla vücut arasında 4-5 cm boşluk kalması gerektiğini yazar. Bu aslında yol bisikleti geleneğinden kaynaklanmaktadır. Bu tip bisikletlerde aynı mesafe 2,5 cm kadardır. Bundan 10 yıl kadar önce dağ bisikletleri (daha doğrusu ATB; All Terrain Bike) yeni yayılmaya başladığı zamanlarda günümüzdekiler kadar ileri teknolojiye sahip değildi. Dolayısıyla bu bisikletlerle yapılanlar sınırlıydı. Kadro boyunun da buna bağlı olarak çok fazla önemi yoktu. Günümüzde spor amaçlı kullanılan bir dağ bisikletinin üst borusunu yere paralel varsayarsak, vücuttan en az 8-10 cm aşağıda olması gerekiyor.

Doğru kadro boyunda bisikleti burdaki gibi kaldırdığınızda yerden 8-15 cm kalkması gerekiyor.
Sportif bisikletlerin üst borusu da çoğunlukla önden arkaya doğru eğimlidir. Bu durumda bu mesafe daha fazla olabilir. Tabi bisiklete ne amaçla binileceğinin de kadro boyu seçimini etkiler. Şehir bisikletinde bu aralık 5 cm'ye kadar inebilir. Bu ölçülerin kullanıcının boyundan çok bacak uzunluğuyla ilgilidir. Fakat arazide sportif ve hızlı sayılabilecek bir kullanım için üst borusu 8-10 cm aşağıda olan bisikletler seçilmelidir. Kadro boyu ölçüsü , full (ön+arka ) amortisörlü bisikletlerde daha da küçük olmak zorundadır. Örnek olarak benim kullandığım ön amortisörlü bisikletin kadro boyu 18”,fakat ful amortisörlü bisikletimin kadro boyu ise 16” dır. Bu ölçü dag bisikletlerinde genelde inch, yol bisikletlerinde ise cm cinsinden söylenir. Bisiklet firmalarının yayınladıkları ölçüm noktaları farklı olabilir.

Yani genelde bu, bisikletin orta (krank) miliyle, üst borunun sele borusuyla birleştiği noktanın arasındaki mesafedir. Bazı firmalar ise orta mil ile üst borunun üstü arasındaki mesafeyi, bazıları ise orta mil ile sele borusu kelepçesinin üst noktası arasındaki mesafeyi kabul eder. Bunların hangisi olduğu kataloglarda belirtilir. Genelde en yaygın kadro boyları 16” ve 18” dir. Yurtdışında Bazı firmalar da kadınlara göre tasarlanmış kadrolar üretmektedir. Bunlar genelde üst borusu biraz daha kısa olan bisikletlerdir. Çoğunlukla yalnış bilinen bir konu da kadro boyu ve teker çapı arasındaki bağlantıdır. Sanılıyor ki her 28” (27”) teker çaplı bisikletin kadrosu da büyük(yüksek) oluyor. Oysa bu çapa sahip bisikletlerde bile oldukça küçük kadrolara rastlamak olası. Veya 26” tekerli ve 21.5” kadrolu bir bisiklet de ortalama 1,85m. boyu olan biri için bile oldukça büyük sayılır. Bisiklet seçerken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da sele borusunun uzunluğudur.

Sele borusu üzerindeki "maximum" ayarını geçmemek gerekir.

409_detail.jpg

Kural olarak bu borunun en az 8-10 santimi kadronun içinde kalmalıdır. Fakat ülkemizde çoğunlukla sele borusu oldukça kısa bisikletlerle karşılaşmaktayız.Eğer sele borusu olması gerekenden fazla çıkartılırsa sürüş sırasında tehlike yaratabilir, kadroya zarar gelebilir veya sele borusunun uç kısmı yamulabilir.

GİDON BOĞAZI UZUNLUĞU VE AÇISI
Kadro boyundan sonra dikkat edilmesi gereken ikinci nokta da gidonu kadroya bağlayan bu parçanın uzunluğu ve açısıdır.Bu özelliklerin bisikletin tipine ve kullanım amacına göre seçilmelidir.Şehir bisikletlerinde veya amatör modellerde bu parça genelde kısa ve açısı dik olmalıdır. Bir de son zamanlarda birçok üst model, iniş yarışları için tasarlanmış bisikletlerde bu parça oldukça kısa ve dik olarak üretilmektedir. Sportif kullanım için genelde bu parça 135 mm. uzunluğunda ve 0 veya 5-10 derecelik açıdadır.Bu açı boğazın bisiklet üzerindeyken yere olan açısı değildir.Bu boru ekseniyle boğaz ekseninin açısıdır. Eğer sele ve gidon mesafesi kullanıcıya uzun veya kısa geliyorsa bu parçayı değiştirerek bu ölçü biraz olsun değiştirilebilir.Gidona doğru çok fazla eğilindiği düşünülüyorsa daha dik boğazla değiştirilerek sürüş konforu biraz daha arttırılabilir. Fakat dik açılı boğazlar sportif kullanıma uygun değildir.Bu tip bir kullanım sırasında sırt genelde yere 45 derece açı yapmalıdır. Böyle bir kullanım vücut ağırlığını seleye ve gidona eşit olarak dağıtır. Böylece koşullara göre de ağırlık merkezini öne veya arkaya rahatça kaydırmak daha kolaylaşır.Bu konumda kolların da dirsekten hafif bükülmüş olması gerekiyor.

Seleden kaynaklanan birçok rahatsızlığın temelinde çok dik veya çok yüksek ayarlanmış bir gidon boğazı olabilir.Bundan dolayı vücut ağırlığının çoğunluğu sele üzerine binmekte ve seyrek binenlerde de “sele acıtması “ sorunu yaşanmaktadır. Ayrıca boğaz borusunun kadrodan dışarı çok fazla çıkarılmaması gerekir. Zaten boru üzerinde aşılmaması gereken yer bir çizgiyle veya yazıyla (“max,””stop” şeklinde)Aksi durumda çok tehlikeli düşüşler yaşanabilir.Boğazın yükseklik ayarları bu sınırlar içinde yapılmalıdır. Aheadset tipi boğazlarda (kelepçeli sistem) zaten boğazı yükseltmek veya alçaltmak sözkonusu değildir.Son yıllarda çıkan bazı gidon boğazları istenilen açıya göre ayarlanma şansına sahiptir. Fakat kesinlikle “sele yüksekliğiyle gidon yüksekliğinin aynı olması gerekir” diye bir KURAL YOKTUR.

SELE AYARLARI
Bisiklet selesinin ayarları da sürüşü etkileyen faktörlerden biridir. Seleler öne veya arkaya 5-8 cm Kaydırılabilir.Ayrıca selenin önü veya arkasını yükseltmek-alçaltmak mümkündür. Genelde selenin üst düzlemi yere paralel olmalıdır.Fakat seleden rahatsız olanlar için selenin ön ucunun 1-3 cm aşağı indirilmesi bazı sorunları ortadan kaldırabilir. Selenin konum ayarı (ileri-geri ayarı) şöyle yapılır: Seleye oturulur.krankların biri (pedal kolu)yere paralel hale getirilir. Ayağın ön yarısı pedal üzerinde olacak şekilde bir ayak pedala basılır.

Bu arada yardımcı birinin bisikleti ve sürücüyü tutmasında veya ayar yapanın bir duvara dayanmasında fayda vardır. Bu konumda gidon da normal sürüş pozisyonunda tutulur. Şimdi dikkat edilmesi gereken nokta pedal üzerinde bulunan dizin hemen altında bulunan kemik çıkıntısının izdüşümü (düşeyi) tam pedal mili üzerinden geçmelidir. Eğer bu hayali çizgi pedal milinin önüne düşüyorsa seleyi geriye, arkasına düşüyorsa seleyi öne kaydırmakta fayda vardır. Fakat selenin normalden biraz daha geri olması yokuşları daha rahat çıkmaya yardımcı olur. Bu konumda pedala biraz daha fazla güç vermek mümkündür.Biraz ileride olması ise ani hızlanmalara (sprint) daha yatkındır. Sele yüksekliği ise şöyle ayarlanır. Seleye oturulur. Pedal kolu(krank) sele borusuna paralel olduğu zaman pedala topukla basılır. Bu durumda bacakların düz konumda olması gerekiyor. Tabi bu sadece ölçü içindir. Bisiklete binerken pedallara ayakların ön yarısı ile basmak gerekir.Bu konumda da dizler hafif kırık olmalıdır.

GİDON AYARLARI
Dağ bisikletlerinde rastlanan ellerin ağrıma nedenlerinden biri de gidondan kaynaklanır. Dağ bisikleti gidonları genelde “düz gidon” diye adlandırılır.Aslında bu gidonlar sanıldığının aksine biraz açılıdır.

mountain-bike-handlebars.jpg

Yukarı bakıyor Doğru Ayar Aşağı bakıyor
Yani gidonu düz bir zemine koyduğumuz zaman belli bir şekilde durur. Gidonun iki ucunun geçtiği eksenler arasında 5-10 derece açı vardır. Bu açının yapılış nedeni bir denemeyle anlatayım: Her iki elinize birer kalem alın.Gidon tutar gibi kalemleri tutup ellerinizi ileri uzatın. Kalemlerin eksenlerinin birbirlerine açılı durduğunu farkedeceksiniz. Bu da ellerin doğal pozisyonudur. Bazı dümdüz (açısız)gidon kullananlarda görülen el ağrıları gidonun geriye doğru hafif açılı olmamasından kaynaklanır. Gidon boğaza bağlanırken eğimin arkaya doğru olması gerekir.(Yani gidon düzleminin yere paralel olması gerekiyor)Ama en iyisi bu ayarı gidon boğazı vidaları hafif gevşekken gidonu normal sürüşteki gibi tutmak ve en rahat pozisyonda vidaları sıkmaktır.

Gidon genişliği de rahat kullanım için önemli bir etkendir. Göze geniş görünen gidonların uçlarını kesenler çoğunlukla sonradan pişman olmaktadırlar. Genelde gidonlar 50-60 cm boyundadır. Vücuda göre kabaca bir olçü saptamak için omuz genişliğine 8-10 cm eklemek yeterlidir. Bu genişlik rahat nefes almak için gereklidir. Fakat trafikte kullanılan bisikletlerde gidon genişliği normalden biraz daha az olabilir. Son yıllarda tekrar görmeye başladığımız yükseltilmiş ("Riser Bar" gidonlar da konforlu olmalarından dolayı tercih edilmektedir. Bu gidonlar ayrıca biraz daha yüksek tutuş sağladığından yoldaki engelleri daha iyi görmenize de yarar.

FREN ELCİK AYARLARI
Çoğunlukla bisiklet montajında yapılan hatalardan biri de fren elciklerin çok yukarıda bırakılmasıdır. Bu durum genellikle ellerde ve ön kol adalelerinde ağrıya neden olur.

maxresdefault.jpg

Bunların ayarı da şu şekilde yapılır:

1299152344274-bdhwpmw0i0zs-670-70.jpg

Bisiklet selesine oturulur ve gidon normal şekilde tutulur.Bu konumda parmaklar kolun oluşturduğu hayali çizginin devamı gibi olmalıdır. Yani kolunuz üzerinden geçen bir çizgi ve parmaklarınızın da bu çizginin üzerinde olmasına dikkat edin. Bu konumda parmakların hemen altında fren elciklerini hissetmeniz gerekir. Çoğunlukla böyle ayarlanmış bir fren elciğinin açısı yere 45 derece kadar açı yapar. Tabi bu kişiye göre değişiklik gösterebilir. Frenleri bu konumda kullanmak gerçekten çok daha rahattır.

GİDON ELCİKLERİ

Gidonu konforlu ve güvenli bir şekilde tutmamızı sağlayan elciklerin boyu da önemlidir. Kısa elcikler ellerde rahatsızlık verebilir. Elciklerin en az 12-15 cm. boyunda olmasında fayda vardır. Elciklerin çok kalın veya çok yumuşak olmaması gerekir.

VİTES KOLLARI
Vites kolları ister tek kollu, ister Rapid Fire sistemi veya Grip Shift sistemi olsun, elleri rahat bir tutuş sağlayacak şekilde yerleştirilmesi gerekir. Yani vites kolları gidon elciğine çok yakın monte edilmemelidir. Normal tutuş sırasında vites kollarının ele veya parmaklara değip, baskı yapmaması gerekir. Rapid Fire kollarda sürücüye bakan alttaki kol baş parmak bükülmeden uzatıldığı zaman tam parmağın altında olması gerekir. İşte burada gidon boyunun çok kısa olmaması gerektiği ortaya çıkar. Eğer gidon kısa ise bu durumda far,km saati veya zil takmaya yer kalmayabilir.

BARENDLER(Boynuzlar)

sycip_barend.jpg

Son yıllarda sık görülen barendlerin de doğru şekilde monte edilmesi gerekir. Genel olarak barendlerin açısı şöyle saptanır: Arka tekerin üst kısmından başlayan (tanjant) ve gidon ucundan geçen hayali çizgi barendin açısını belirler. Bu açı genelde 30-45 derecedir. Eğer bu açı kullanıcıya uygun gelmezse barendler biraz gevşekken seleye oturulur. Barendler en rahat konumda bırakılıp sıkılır. Genelde yapılan bir hata da barendlerin içe bakması gerekirken eğiminin dışa dönük olması veya tamamen geriye döndürülmüş olmasıdır ki bu da çok tehlikelidir.

Gürsel AKAY
 
Scudo

Cüneyt HOCAOĞLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Mart 2011
Mesaj
1.358
Tepki
1.463
Şehir
Ankara/Eryaman
Bisiklet
Trek
Yeni başlayan birisi olarak,Verdiğiniz çok yararlı bilgiler için teşekkür ederim.
 
Kayıt
5 Eylül 2011
Mesaj
7
Tepki
1
Şehir
ANKARA
çok faydalı paylaşım için teşekkür ederim. Bu yazı gibi temel bilgilerin eğitim amaçlı bir başlıkta toplanmasında fayda var. (belki de öyledir, yeni üyeyim) Bisiklete yeni başladım. Başıma gelen her şey ve merak ettiklerim konusunda forumu araştırıp bilgi bulmaya çalışıyorum. zorlanarak ta olsa buluyorum. Birde bu barend konusu resimli anlatılırsa daha iyi anlaşılır. Ben hiçbirşey anlamadım. Sanırım bir barende ihtiyaç duyduğum zaman anlarım.
 
Kayıt
25 Ağustos 2012
Mesaj
7
Tepki
3
Şehir
İstanbul
Hocam bilmediğim çok önemli olduğunu gördüğüm birkaç detayı öğrendim sayende teşekkürlerimi sunuyorum..
 

emir ünver

Daimi Üye
Kayıt
3 Ekim 2012
Mesaj
212
Tepki
15
Şehir
istanbul/ bostancı(şenesenevler)
Bisiklet
Scott
Selamlar,
Merak ettigim birsey var. Ülkemizde bisiklet satan yerler dahilinde yada bilir kisiler dahilinde, terimsel olarak bilinen "bike fitting" yani bisiklet ergonomisi yapan birileri var midir? cok profesyonel degil tabikide ama sele yuksekligi gidon uzakligi vs... seklinde dogru konumlandirmayi yapabilecek birileri olsa fena olmaz sanki.... cokmu utopik dusunuyorum:)
 
  • Beğen
Tepkiler: doğan_69

doğan_69

Daimi Üye
Kayıt
14 Ağustos 2012
Mesaj
392
Tepki
326
Şehir
esenler
hayır bence çok doğru düşünüyosunuz:) hatta bu tip sorular çoğu kişinin sormak isteyipte bir bisikletçiye soramadığı sorulardır..tamam boya göre standart kadro ölçüleri bi dünya yerde yayınlanır..ama özellikle yol bisikletine oturduğunda gidon ve sele yükseklikleri vucuda göre hangi konumda olmaları en uygundur fotoğraflı olarak anlatımları bende görmedim..bence konuya uygun bi link verirse bilen bi arkadaşımız çok yararlı olur :in:
 

yucel gulesenoglu

Forum Demirbaşı
Kayıt
15 Ağustos 2011
Mesaj
502
Tepki
296
Şehir
karşıyaka
Bisiklet
Pinarello
ülkemizde bu işi yapan çok az kişi var diye biliyorum ancak (link) buraya vücut ölçülerinizi girerseniz karşınıza 3 çeşit kadro çıkartıyor. ilginizi çekebilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: doğan_69

caner ünsal

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Ekim 2007
Mesaj
1.088
Tepki
485
Şehir
izmir
Bisiklet
Scott
oldukça iyi anlatımlar var. çok titiz değilseniz aşağıda verdiğim linkin benzeri bir kaç filmden sonra iyi bir kullanım pozisyonu ayarlamak mümkün . her hangi bir film seçtim özellikle bunu rehber alın demek istemiyorum.
(link)


(link)
 

Aytaç Biber

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Mayıs 2005
Mesaj
2.134
Tepki
2.081
Şehir
İstanbul
Türkiye' de Aktif Pedal/Specialized bu hizmeti müşterileri için veriyor. bgFit (Body Geometry Fit Integration Technology)

Bu tip ince ve hassas ayarları kendiniz bisiklet üzerinde tahmini olarak oturtmanız mümkün değil çünki en basitinden kendi gözleriniz ile sele üzerinde iken ayaklarınızın pedala nasıl bastığını veya pedal devri sırasında tüm eklem noktalarınızın aynı doğrusal eksen üzerinde çalışıp çalışmadığını göremezsiniz. Kalça kemiklerinizin ne açı ile çalıştığını ya da doğru pozisyonda olup olmadığını anlayamazsınız. Bunu ancak bu konuda eğitilmiş bir danışman yardımı ile oturtabilirsiniz.

(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: Osman D.

yucel gulesenoglu

Forum Demirbaşı
Kayıt
15 Ağustos 2011
Mesaj
502
Tepki
296
Şehir
karşıyaka
Bisiklet
Pinarello
orayı duydum ancak birde istanbul'a bisikletim ile gitmek zor olmasa...
 

emir ünver

Daimi Üye
Kayıt
3 Ekim 2012
Mesaj
212
Tepki
15
Şehir
istanbul/ bostancı(şenesenevler)
Bisiklet
Scott
Bildigim kadari ile specialized kendi bisikletleri icin buna izin verio. Ben her yurtdisi videolarini izlerken her yerel bisiklet dukkaninin bu fit merkezlerinin oldunu gordum. Acikcasi delta bisiklet, kackar bisiklet , gibi buyuk yerlerin bunlari rahatlikla yapabilecegini dusunuyorum
 

yucel gulesenoglu

Forum Demirbaşı
Kayıt
15 Ağustos 2011
Mesaj
502
Tepki
296
Şehir
karşıyaka
Bisiklet
Pinarello
diğer firmalarında bunu yapabilmesi için ya bu işi bilmesi yada bilen personeli olması lazım. onu bırakın sattıkları kadrolardada bir standart olması gerekir...
 
B

BF Okuru

Misafir
Eski (2012-2013 yılında açılmış) konulara teşekkür mesajı yazıyorsunuz. Bu da konuyu güncellediği için yeni mesajlar kısmında görünür hale getiriyor. Konuya girip faydalı bir mesaj var diye düşünen insanlar, sizin (paylaşım için teşekkürler) mesajınız ile karşılaşıyorlar.

Konulara soru yada cevap niteliğinde bilgilendirici şeyler yazmadığınız sürece mesaj sayınızı arttırmaya çalıştığınızı düşüneceğim!
 

hsnbykkls

Forum Demirbaşı
Kayıt
10 Temmuz 2014
Mesaj
531
Tepki
282
Şehir
Burdur
İsim
Hasan Büyükkeleş
@Admin Konunun Güncellenmesi mümkün mü? Çünki şu anfotoğraflar görünmüyor ve yazılar sıkıntılı :kötü:
 

enqinHLC

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2015
Mesaj
799
Tepki
877
Yaş
32
Şehir
İzmir / İstanbul
İsim
Engin
Bisiklet
Beldesan
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Gerçekten ayarlar konusunda detaylandırmalar yeterli derecede herkesin anlamasına uygun şekilde anlatılmış.