Bisiklet, Dizler ve Sağlıklı sürüşle ilgili faydalı bir yazı

Kerem Özbayrak

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2009
Mesaj
1.245
Tepki
2.688
Yaş
45
Şehir
iSTANBUL
Bisiklet
Giant
Arkadaşlar daha önce de buna benzer içinde bolca görsel olan egzersiz ile ilgili bir paylaşımda bulundum. Bugün facebook'ta Pedalperest JALE ÖZEN'in yazısına rastladım. Oldukça güzel bir anlatımla kafamdaki diz ile ilgili tüm soruların cevabını buldum. Lütfen bu yazıyı bir yere not edin oldukça faydasını göreceğinizi düşünüyorum. Hepinize sağlıklı güzel sürüşler dilerim..


Dizler bedenimizin amortisörleri gibidir.
Bedenin yerçekimine karşı pek çok hareketi başta olmak üzere, darbeler, travmalar, aşırı yüklenmeler, dengesiz hareketler, burulmalar, dönmeler, düşmeler vb sırasında, bunların etkilerini direkt dizler de alır.

Dizleri oluşturan eklemler birbirine yaklaştıkça ve sürtünme miktarı arttıkça, sorunlar da artmaya başlar. Kireçlenme de bu sorunların en önde gelenlerinden biridir.

Ancak biz, dizlerimizin neyi sevip sevmediğini bilmeden ve çoğu zaman da bilinçsizce onlara yükleniriz.
Dizler, ilk olarak FAZLA KİLO olmak üzere, HAREKETSİZLİK, SUSUZLUK, AŞIRI YÜKLENMEler , ANİ BURULMALAR ve DARBEleri sevmez,
Ayrıca Omega 3 gibi yararlı yağ asitlerinden EKSİK BESLENMEler de diz eklemleri için sorunların daha büyük ölçekli yaşanmasına neden olur.

KİREÇLENMEler ve ROMATİZMAL hastalıklar da cabası.

Genel anlamıyla DİZLER için en yararlı egzersiz şekli BİSİKLET, YÜZME ve PİLATESdir.

Yürüyüş gibi en gündelik egzersizimiz dahi, yanlış zemin, yanlış ayakkabı seçimi ve sorunlu bir ortopedik yapı söz konusu ise;
ayak tarak kemiklerinden bileklere, dizlere ve hatta bele kadar pek çok ağrıya sebep olabilir.

BİSİKLET ile ise “doğru vites” ve “düz yolda”, “sürekli ve yumuşak pedal” kullanımıyla var olan diz sorunlarınızdan bile kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Fazla pedal çevirmek diz eklemlerine zarar verir mi diye düşünenlere cevabım nettir… Hayır…

Hemen “ama aşınıyor” diye tepki verenleri duyar gibiyim…
Bakın bedenimiz mucizevi ve mükemmel bir fabrikadır. Bu fabrikanın işletmecisi ise herşeyi yöneten, idare eden ve maksimum faydaları yaratabilip, çözümler üretebilen BEYİNdir.
Bir işletme düşünün. Kullanmadığınız bölümlerin ışığını açık bırakır mısınız? Bedenimiz de böyledir. Kullanmayıp atıl bıraktığınız her eklem için beyin gereken çalışmayı yapmayacaktır.

Oysa beyin, sinir ağı vasıtasıyla bedenimizin en ücra köşesini dahi görebilen dev bir göz gibidir.
Ve anne rahmindeyken sinir hücresinden beden var olabiliyorsa, sinir sistemi vasıtasıyla beyin, tüm bedenimizi de iyileştirebilir.
Bedeninizin kullanmadığınız her bölgesi için de beyin bir süre sonra enerji harcamaz. Dolayısıyla da kullanılmayan eklemlerde kireçlenmeler ve bazı sorunlar başlar. Ama hareket edip kullanılıyorsa, beyin “kullanılıyor” diyerek gereken iyileştirmeyi ve regülasyonu sağlayacaktır. Çünkü beynin görevi budur… Örnek veriyorum, dizlerinizi hayatınızın bir döneminde belli bir miktar ve tarzda kullanırsınız, beyin ona göre gereken dengelemeyi yapar. Sonra birden hareketi arttırırsınız, ilk başta eski düzen devam edeceği için eklemlerde ve dokularda zorlanma başlar, kaslar zorlanır, bağlar hassaslaşır, kıkırdak doku yetersiz gelmeye başlar, aşınmaya başlayabilir… Bu durum bedenin alışık olmadığı duruma geçiş halidir.
Beden hemen görülmekte olan yıpranmayı telafi etmek için sizi durduracak ve alıştığı devire sokacak bir tepki verir ve ağrılar başlar.

Bu bedenin o bölgeler için verdiği “dinlen ve benimle ilgilen ve onarıma gir” sinyali gibidir.

Ama siz düzenli olarak ve kontrollü şekilde devam ederseniz, beyin bu sefer bu bölgenin kullanımının sürekliliği karşısında gerekeni yapmak ve o bölgeyi iyileştirmek için çalışmak zorundadır.

Burada önemli olan; her şeyi bedenden ve beyinden beklemeden gereken desteği vermektir…

Bu ise bilinçli davranmak ile mümkündür.

BİSİKLETTE DİZLERİNİZ AĞRIYORSA, öncelikle doğru ölçüde kadro ve doğru sele ve gidon ayarının olup olmamasına bakılır.
Sonra dizlere en fazla yük verdiren sebepler ele alınır, sert pedal kullanımı, fazla yokuşlu parkurlar ve yokuşlarda yanlış vites seçimi, ağır ve yüklü bisiklet tercihi, kişinin g fazla kilosu olması, bacaklardaki ve ayaktaki ortopedik sorunlar ve pedala basış şekilleri, dizlerin “bilek, diz, kalça ekseni” doğrultusunun dışında ” içe veya dışa açık” olması gibi sebepler sorunları yaratacak veya arttıracaktır.
Bisikletteki antrenman sürenizi arttırmak söz konusu ise, bedeni yıpratmamak ve bu geçişi beyinin de bedenin de algılayıp uyum sağlayabileceği bir süreç içinde kontrollü olarak arttırarak yapmak doğru olandır.
BİSİKLETTE KİLİT PEDAL kullanımı da sizlere olan sürekli “itme” direncini, “itme” ve “çekme” olarak bölüp dengeleyeceği için dizlere yararlı bir uygulama olacaktır.

Bazen dizdeki ağrının sebebi dizler değildir… Pelvisdeki bir mekanik açı farkı ,sırttaki bir sorun veya omurganızdaki herhangi bir asimetri sürüş sırasında hareketli eklem diz olduğu için kendini dizde gibi hissettirir. O nedenle omurga sağlığı da çok önemlidir
.
Tecrübelerim neticesinde ve CHIROPRACTIC bir bilgilenme ile bu bahsettiğim tarzda diz ağrılarını, ilk hissedildiği günlerde, genellikle çözebilmek mümkün olabilir ama bu durumda sürüşe devam edildiği takdirde beden dizi korumak için o bölgede ödem oluşturabiliyor ve zaman içinde de iritasyon gerçekleşebiliyor. O noktada ise zaten artık mecburen tedavi gerekliliği söz konusu oluyor.

Bisiklete binmek dışında, yapılacak bilinçli strechingler ve dizleri korumak amaçlı, bacak ön üst (QUADRİCEPS) ve bacak üst arka (HAMSTRING) kaslarının, diz bağlarının ve eklemlerinin güçlendirme esnekleştirme egzersizleri diz sağlığımız için şarttır ve pilates bu konuda en başarılı yöntemdir.

DİZLERİN DOSTLARI : BİSİKLET, NORMAL KİLO( zaten bisiklet kilonuzu da kontrol etmenizi sağlar), PİLATES EGZERSİZLERİ, YÜZME, OMEGA 3 KULLANIMI ve mutlak surette TRAKSİYONdur.

TRAKSİYON , EKLEMLERİN ARASININ AÇILMASI İÇİN YAPILAN BİR UYGULAMADIR ve traksiyon ile eklemlerin arası açıldığında daha fazla oksijen ve kanla beslenen dokular hızla onarılır , yenilenir ve rahatlar . Bunun için de uzmanlara da danışabilirsiniz. Dediğim gibi bu konular ayrı bir yazı konusu olup uyguladığım önemli rehabilitasyon yöntemlerindendir.

Dizlerden gelen seslere de değinelim:
Dizlerden gelen bu seslere ağrı eşlik etmiyorsa, bu durumun sebebi genellikle dizin bir kısmının, yerine yada yatağına düzgün bir şekilde yerleşmemesidir. Böyle bir durumda bacağın farklı kısımlarına anormal bir baskı uygulanır yada bu kısımlar normalden fazla kullanılır. Dizden ses gelmesine neden olan birçok durum vardır ve çoğu zararsız ve tedavi edilebilir durumdadır. Dizinizdeki tıkırdama yada çıtırdama sesi ağrı yada şişme gibi diğer belirtiler ile ilişkili olmadığında endişelenmenize gerek yoktur. Çoğu durumda diziniz, eklemlerdeki sıkışan aşırı havayı tahliye etmek için tıklama sesi çıkaracaktır. Dizden gelen bu ses ayrıca, bu bölgede sürtünme ve aşırı basınç ile karşılaşıldığında kendi kendini düzeltmek için yaptığı bir işarettir. Bu deneyim, parmaklarınız ya da diğer eklemlerinizden gelen “çıtırtı” deneyimlerine benzer şekilde çıkan ses veya his ile benzerdir.

Bazan diz kapağı (patella), kendi çizgisinde hareket etmez yani çizgisinin dışına çıkar ve uyluk kemiği (femur) boyunca düzgün bir yol izlememesine neden olur. Bu duruma genellikle kaval kemiğinin (tibia) veya diz kapağını koruyan bacaktaki alt kemiğin yaralanması ya da üzerine olan baskı sonucu ortaya çıkar. Eğer bu kemiklerin herhangi biri hattından çıkmışsa, dizinizi büktüğünüzde ses gelebilir.

Kemikler arasında bir yağlayıcı olarak görev yapan dizdeki amortisörler (şok absorbe ediciler) yada menüsküs yaralandığında, dizden tıklama sesi gelmesine neden olabilir.

Menisküs, diz kapağı tutmaya yardımcı olan iki düz C şeklindeki disklerden oluşur. Bu disklerden biri yırtıldığı zaman dizin dengesi bozulabilir ve büküldüğü zaman dönmeye neden olabilir. Bu da dizinizi hareket ettirdiğinizde, diz her zamankinden farklı bölümler ile etkileşime girerek çıtırdama sesinin meydana gelmesine yol açar. Bu sorunun diğer belirtileri arasında dizde morarma, mavilenme ve siyahlanma gibi renk değişiklikleri olabilir. Eklem gerilmiş olabilir yada siz bu bölgede kronik ağrı hissedebilirsiniz.

Ancak menisküs yırtıklarının çok farklı şekilleri ve etkileri olabilir o nedenle her menisküs rahatsızlığı için “bisiklete binmek için ne kadar süre gereklidir” sorusuna aynı cevabı vermek mümkün olmaz.

En doğru cevap, doktorunuzun vereceği cevaptır ve size mutlaka bazı egzersizler verecektir. "O egzersizlere başladıktan sonra gelişimi hissettiğiniz süreçte, bisikletinizle yumuşak pedal ve düz yolda olmak şartıyla antrenmanlarınıza kısa bir süreyle başlayarak periyodik şekilde süreyi arttırabilirsiniz " demek en doğru çözümdür.

Artrit bacakları etkilemeye başladığı zaman dizde tıkırdama deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu durum dizin her zamankinden farklı bir şekilde hizalanmaya başlamasına neden olan inflamasyon sonucu ortaya çıkar.
Bu durumda dizlerinizin nem ve soğuk almamasını sağlayacak bir donanım ile olmak şartıyla gene yumuşak pedal ve düz yolda bisikletle pedal çevirme egzersizleri iyi gelecektir.

ACL (ön çapraz bağ, anterior cruciate ligament) yırtığı ve MCL (medial collateral ligament) yırtığı. Bir ACL yırtığı, bacak normalde olduğundan daha farklı bir konumda oturmaya başladığında dizde tıklamaya neden olur. MCL yırtığı da benzer bir duruma neden olabilir. Her iki yaralanma kronik ağrı yapar ve dizde sertlik ve gerginliğe neden olacaktır.

Eğer ağrınız fazla ise ,rutin egzersiz sırasında ilave destek sağlayan aparatlar kullanılarak rahatsızlığınızı hafifletebilirsiniz.
Diz etrafına destekleyici bir bant takmak bu durumu dindirmeye yardımcı olabilir. Bunu takarken vücudunuz için uygun büyüklükte olanını seçtiğinizden ve kan dolaşımına engel olmadığından emin olunuz.

Dizde Takılma Hissi, kireçlenme habercisidir ve kireçlenme kalıtımsal bir rahatsızlıktır da aynı zamanda…

Ne yazık ki fazla kilo, eklem bölgesini etkileyen yaralanmalar, kas zayıflığı, romatizmalı hastalıklar , ileri yaslarda olmak gibi pek çok farklı nedeni olabilir kireçlenmenin. .

Ama sebep ne olursa olsun, KİREÇLENMENİN EN TEMEL TEDAVİSİ HAREKETLİLİKTİR ve PEDAL ÇEVİRME HAREKETİ tüm diz eklemi için mükemmel bir hareket açısı sağlar.

Kireçlenmenin kesin bir tedavisi bulunmuyor. Ağrı için ağrı kesici, kireçlenmenin bulunduğu ekleme binen yükü hafifletmek için bazı aparatlar veya eklem koruyucu besin takviyeleri kullanılıyor.
Çok ilerlemiş kireçlenme içinse sorunlu ekleme cerrahi müdahaleyle yapay kıkırdak yerleştiriliyor ancak her hasta bu operasyon için uygun olmayabiliyor.
Diz eklemine fazla kilolar nedeniyle basınç arttıkça hem kireçlenme daha hızlı ilerliyor hem de kireçlenmenin neden olduğu ağrılar artıyor. Kilo verdikçe kireçlenmenin neden olduğu sorunların hafiflediğini göreceksiniz.
Kireçlenme nedeniyle eklem ağrısı çekerken egzersiz yapma fikri pek hoş gelmeyebilir ancak eklemi korumanın ve kireçlenmenin ilerleyişini yavaşlatmanın en etkili yollarından biri daha fazla hareket etmektir. Düzenli egzersiz kas ve kemiklerinizin güçlü kalmasına, eklemlerinizin daha esnek olmasına yardımcı olur.

Egzersiz sadece kireçlenme nedeniyle ağrının çok şiddetlendiği durumlarda önerilmez.

Kireçlenme ağrısının şiddetlendiği anlarda ağrıyan eklem üzerine sıcak veya soğuk kompres uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
Sıcak kompres kan dolaşımını artırarak kasları rahatlatır .
Soğuk kompres ise sinirleri uyuşturur ve şişliği alır.
Bazı besin takviyeleri kireçlenme belirtilerinin kontrol altında tutulması için önerilmektedir. Örneğin iltihabı azaltıcı özelliği bulunan omega 3 yağ asitlerinin kireçlenmeye bağlı ağrıları hafifletici özelliği vardır. Omega 3 bakımından zengin balık, ceviz, keten tohumu ve zeytinyağını daha fazla tüketerek ağrılarınızı bir miktar azaltabilirsiniz. Ne kadar omega 3 almanız gerektiği ve kireçlenme için önerilen diğer besin takviyeleri hakkında doktorunuzdan detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Yapılan araştırmalar bazı gıdaların iltihabı azalttığını veya önlediğini ortaya koymaktadır. İltihabı azaltan ve kireçlenmeye iyi gelen gıdalar arasında turp, hardal, sarımsak, soğan, tere, maydanoz, kereviz, limon ve kuşburnu çayını sayabiliriz.
Okaliptüs yağı kireçlenme ağrısına iyi gelir. Okaliptüs yağıyla ağrıyan ekleme masaj yaptıktan sonra sıcak kompres uygulayarak yağın daha çabuk etki göstermesini sağlayabilirsiniz.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda kabuklu deniz hayvanlarından elde edilen ve bir amino-şeker olan glukozamin adlı maddenin kıkırdağı koruduğu ve kireçlenmeye iyi geldiği yönünde sonuçlar elde edilmiş. Glukozamin içeren besin takviyelerini sağlık ürünleri satan mağazalarda bulabilirsiniz ancak dozaj hastaya göre ayarlandığı için ne kadar kullanmanız gerektiği konusunda doktorunuza danışmalısınız.

Bu arada aktardan alacağınız DAMLASAKIZIndan da her gün bir ufak parça yutmak eklemlerdeki kıkırdak dokusunun yenilenmesinde etkili…

İltihabı önleyen ve ağrıyı hafifleten zencefili kireçlenmeye bağlı ağrıların arttığı dönemlerde çay olarak günde 2-3 kez içebilirsiniz. Zencefil hareket kabiliyeti azalan eklemi rahatlatarak daha kolay ve ağrısız hareket ettirebilmenize yardımcı olacaktır.
Zerdeçal ve zerdeçal içeren besin takviyeleri ağrı ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olarak önerilmekte. Bu konuda dizinde kireçlenme bulunan 100 hastanın katılımıyla yapılan çalışmada düzenli olarak zerdeçal özü takviyesi kullananların yürürken ve merdiven çıkarken yaşadıkları kireçlenmeye bağlı ağrıların azaldığı tespit edilmiş.Kireçlenmenin başlangıç aşamalarında düzenli olarak yeşil çay içerek kıkırdak dokusu kaybını yavaşlatabilirsiniz. Yeşil çayda bulunan bazı bileşenler kıkırdak dokusunda tahribata yol açan kimyasalların ve enzimlerin üretimini baskılayarak koruma sağlıyor.
Sağlıklı ve sevgi dolu bir yaşam temennisiyle

Pedalperest JALE ÖZEN
 
Scudo

Gjankrow

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Ağustos 2014
Mesaj
1.719
Tepki
3.299
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Salcano
@Kerem Özbayrak Kaçıracaktık sen olmasaydın. Ciddi anlamda kilo ile ilgili kısımları dikkate alacağım. Evde egzersiz yapıyorum doktor tavsiyesinden sonra. Yıllarca futbol oynadım. Sol ayağım çok kuvvetliydi ancak şimdilerde sol dizimde ciddi ağrılar hissediyorum. Bunu doktorumun verdiği egzersizler ve zayıflayarak dindirdim diyebilirim. Ancak diz konusu kesinlikle şakaya gelmeyecek sağlık problemlerine sebep olabilir. O yüzden bu yazıyı çok başarılı buldum, hanımefendinin ellerine sağlık çok güzel belirtmiş. Faydalı bir yazı konuyu sabitliyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kerem Özbayrak

irfanyazicitunc

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2014
Mesaj
640
Tepki
901
Yaş
60
Şehir
istanbul
İsim
İrfan
Başlangıç
2012—13
Bisiklet
KTM
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Cok guzel bilgi dagarcigi olmus ellerinize ve Emeğinize saglik.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kerem Özbayrak

Kerem Özbayrak

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2009
Mesaj
1.245
Tepki
2.688
Yaş
45
Şehir
iSTANBUL
Bisiklet
Giant
@MehmetAliB. Vücudu gereğinden fazla şeker ürettiği için her akşam evinde koşu yapan bir arkadaşımda da dizlerindeki aşırı aşınmadan ciddi kıkırdak erimesi sorunu vardı. Ondan duymuştum paça ve ek olarak kemik suyuna çorbayı.
 
  • Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
@Kerem Özbayrak
Bu paça çorbasının muz gibi bisikletçi dostu bi gıda olduğu kesin. Sert geçen sürüşlerden sonra da iyi geliyormuş. Da ben sakadat nevinden şeyleri yiyemiyorum. Afedersiniz çocukken tiksinti yaptı. Paça çorbasının tadı nasıldır bilmem )
 

Kerem Özbayrak

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2009
Mesaj
1.245
Tepki
2.688
Yaş
45
Şehir
iSTANBUL
Bisiklet
Giant
@MehmetAliB. Ben de açıkçası faydası var diyerek düzenli tüketmiyorum. Denk geldikçe kemik suyuna çorba içiyorum. Ben sorunumu tam halledemedim ancak ciddi ilerleme kaydettim. Üst bacak egzersizlerinin yanısıra sürüş öncesi esneme hareketlerini ihmal etmiyorum ve yüksek kadansta sürüş yapıyorum. Artık bacaklarım eskisinden çok daha güçlü. Şu an dizi hallettim gibi ancak bu sefer de aşil tendonlarında sıkıntı başladı. Bunun için de topuk esnetmesi yapıyorum ama henüz ciddi bir ilerleme sağlayamadım.
 

karaz

Üye
Kayıt
5 Kasım 2015
Mesaj
71
Tepki
47
Yaş
58
Şehir
Ç.KALE/Gelibolu
İsim
İbrahim
Bisiklet
Giant
Bilgilendirme yazısı çok iyi. Paylaşım için teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kerem Özbayrak

Yelken

Üye
Kayıt
1 Şubat 2016
Mesaj
5
Tepki
10
Yaş
42
Şehir
Bursa
İsim
Mustafa Öncü
Bisiklet
Sedona
Benim sağ dizimde bir ağrı oluşmaya başladı, ilk başlarda bisiklet binerken ısınındaysa kadar olan Zaman'da ağrıyordu ve ısındıktan sonra geçiyordu. Şimdilerde ise aktivite sırasında (bisiklet, koşu) ağrı devam ediyor. Spor hekimine gittim kendisi kıkırdak aşınması dedi. Bazı egzersizler verdi , uygulamaya çalışıyorum umarım bir sonuç alırım yine de etrafında bir tavsiyesi olan varsa memnun olurum. Saygılarımla
 

taner07

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Nisan 2015
Mesaj
2.436
Tepki
4.946
Yaş
30
Şehir
Antalya
İsim
Taner Yılmaz
Bisiklet
b'Twin
@MehmetAliB. abi valla şu kemik çorbası olayına başlamak lazım, artık ağrı falan yok performansımı etkilemiyor ama hala biraz rahatsızlık var :(
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5

Kerem Özbayrak

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2009
Mesaj
1.245
Tepki
2.688
Yaş
45
Şehir
iSTANBUL
Bisiklet
Giant
@Yelken Hekim tavsiyesiyle verilen egzersizlerin çok büyük ihtimalle işe yarayacağını söyleyebilirim. Bu tip egzersizleri yaparken fark olmuyormuş gibi hissediyorsun ilk başta ancak kaslar gelişmeye ve dizine binen yük azalmaya devam ediyor. Bununla birlikte bence en önemli 2 unsur da sürüş öncesi bacak kaslarını uzatacak egzersizleri yapman ve yüksek kadansta mümkün olduğunca düz yolda dizlerini zorlamadan antreman amaçlı sürüş yapman.
 

Yelken

Üye
Kayıt
1 Şubat 2016
Mesaj
5
Tepki
10
Yaş
42
Şehir
Bursa
İsim
Mustafa Öncü
Bisiklet
Sedona
Ha bu arada kalça(popo) kaslarının sıkılaşmasının enteresan bir biçimde dizlere faydası olduğunu spor hekiminden öğrendim. paylaşmak istedim dikkate almanızı tavsiye ederim.
 

Yiğit38

Üye
Kayıt
26 Ocak 2016
Mesaj
21
Tepki
17
Yaş
38
Şehir
Istanbul
İsim
Tamer Y.
Bisiklet
Cannondale
Çok faydalı bir yazı. Özellikle benim için çok teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kerem Özbayrak

valento

Üye
Kayıt
22 Mart 2015
Mesaj
42
Tepki
38
Yaş
35
Şehir
İzmir
İsim
murat kırlı
Bisiklet
KTM
mesela benim sol dizimde sıkıntı var.bisiklet gerçekten iyi geliyor.ayrıca dizde takılma hissi de var :(
 

Serkanep

Üye
Kayıt
15 Aralık 2015
Mesaj
18
Tepki
47
Yaş
42
Şehir
İSTANBUL
İsim
Serkan YILMAZ
Bisiklet
Giant
Merhabalar 1 sene önce halı sağ maçında ters bir hareketle sol dizimi toparlayamadım. Bu ters hareket sonucu dizimden çartır diye bir ses ile beraber acı içinde yerde kıvrandım. Maça devam edemedim. Gittiğim birkaç hastanede Mr sonuçlarım. Ön çapraz bağımın koptuğunu amelyat olmam gerektiğini söylediler. Bende biraz Zaman isteyerek Zaman içinde ayağımı dinleyecekler karar vermek istedim. İlk beş ayımda ayağımdaki ağırlıklar geçti hafiften sekerek yürüdüğümü söylüyorlardı. Ama ayağımda güvensizlik hiç bir zaman azalmadı. Sonra ayağımı bisiklet sürerek güçlendirmeye karar verdim. Her gün 10 km yol yaptım bazen yolumu uzatıp böyle uzun Zaman işe gidip geldim. Ve şunu gördüm bisikletin üzerindeyken yürümekten çok daha güvende hissediyordum. Dizimdeki uyuşukluk geçmişti sanki dizim eski gücüne kavuşmuştu. Ama olmadı yine ters bir hareket dizim boşaldı. Daha fazla vakit kaybetmeden 1 hafta önce amelyat oldum. Şu an ayağıma basamıyor ama tekrar bisiklete binmek için sabırsızlanıyorum. Ve şunu Öğrendim bana en iyi fizik tedavi bisiklet kullanmak olacaktır. Çok uzun oldu umarım yaşadıklarım. Benimle aynı durumu yaşayan biri için faydalı olur.
 

BerkEvren

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Şubat 2016
Mesaj
3.300
Tepki
13.188
Şehir
İstanbul
İsim
Berk Evren
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Diğer
Selamlar
2-3 senedir git gide artan 5-6 yıllık bir diz problemim var. Hareketsiz kaldığında (uyku esnasında da) kilitlenme, yere çömeldiğimde ağrı yapan düşman başına bir hastalık. Masa başı çalışmanın yan etkisi aslında.
Patellar kondromalazi teşhisi kondu ve yapılabilecek en etkili tedavinin bisiklet olduğunu söyledi doktorum. Şimdi bisikletimi aldım ve kısa - düz turlarla sürmeye başlıycam. Kondisyon bisikletiyle bile faydasını gördüğüm pedal çevirmeyi daha keyifli hale getirmenin vakti geldi artık. Benzer ağrısı olanlara, üst bacak kaslarını güçlendirmenin diz ağrılarını geçirdiğini, bu nedenle ağrıyan dizleri bahane edip iyice hamlaşmamalarını tavsiye ederim.
 

cazci

Dört Mevsim Pedal...
Yönetici
Kayıt
25 Kasım 2015
Mesaj
4.067
Tepki
17.273
Yaş
55
Şehir
BURSA
İsim
MEHMET CEM SAYGI
Başlangıç
1974—75
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Işte tüm bisiklet severlerin okuması gereken bir yazı.
Kilitli pedala spd ile başladığımda o "itme-çekme" düzenine geçip normal padala göre olumlu yanlarını yaşamıştım.Yol bisikletine başlayınca da yaygın kullanımı olan spd sl tür pedala alışma dönemi oldu haliyle.
Şunu çok net söyleyebilirim:Kilitli pedal tüm bisikletçilerin tercih etmesi gereken bir sürüş desteği.Performans,hız,kadans,watt,ergonomi,bütünleşme duygusu.v.b.çok artısı var.
Ama bence ilk ve en önemlisi diz sağlığına olan direk yararı.
Tecrübeyle sabittir:kitleyip pedalladığımdan bu yana diz çevremde nadiren çıtırdama oluyor,o da uzun süre ara verdiğim zamanlar ve kilo aldığım dönemlerde...