Scudo Sports

Bisiklet bakımı için anahtarlar ve aletler

@uğur altay

Bahsettiğiniz kablo kesici alet vites ve fren tellerini kesmede başarılı olsa da, dış kılıfları keserken oldukça problemli. Ben kaliteli bir yan keski ve sivri uçlu bir alet ikilisini tercih ediyorum.

Scudo
@uğur altay

Bahsettiğiniz kablo kesici alet vites ve fren tellerini kesmede başarılı olsa da, dış kılıfları keserken oldukça problemli. Ben kaliteli bir yan keski ve sivri uçlu bir alet ikilisini tercih ediyorum.
Üstte tel için yanıt vermişim ama kablo kısmını atlamışım. Ben de iyi bir yan keski ve sivri uç kullanıyorum aynı sizin gibi. Çok iyi sonuç veriyor.

• Beğen
Tepkiler: uğur altay
@uğur altay Ağzı iyice açılan bir yan keski işi fazlasıyla görüyor. Fakat yan keskinin ağzının fazla açılabilmesi önemli. Körlenince taş motorunda bileyleyebilmek için. Telin bütün liflerini kesebilmek el ile tek hamlede imkansız. Darbe alabilen sert bir zemin bulup yan keskinin alt çenesini zemine dayayıp üstteki çeneye bir çekiç vuruşuyla tek hamlede düzgün şekilde kesiliyor.

Tel kesme aleti almanızı şiddetle tavsiye ederim. Diğer aletlerde ne yaparsanız yapın saçaklanma oluyor.

Merhaba herkese nereye konu açacağımı bilemediğim için buraya yazıyorum. Zincirin uzadığı için bugün yeni zincir taktım ama buna rağmen bazı viteslerde zincirde atlama sorunu çözülmedi. Acaba zinciri değiştirmekte geç kaldığım için zincir rubleye zarar vermiş olabilir mi? Yeni ruble siparişi verdim, doğru olanı mı yaptım? Ruble değişimiyle zincirin atlama, pedalın boşa düşme sorunu çözülür mü? Cevap verirseniz çok memnun olurum. Bunlar da şu anki rublemin fotoğrafları.

Dosyalar

• IMG_20220201_203806.jpg
    IMG_20220201_203806.jpg
    234,3 KB · Okunma: 60
  • IMG_20220201_203734.jpg
    IMG_20220201_203734.jpg
    156,1 KB · Okunma: 61
  • IMG_20220201_203623.jpg
    IMG_20220201_203623.jpg
    180,7 KB · Okunma: 60
Foruma hoşgeldiniz. Aşırı durumlar dışında kasete bakarak eskiyip eskimediğini anlayamıyorum (belki anlayan vardır), bu yüzden fotoğraflara göre yorum yapmayacağım. Ancak genel kural olarak, zincir değişimine rağmen diş atlıyorsa kaset eskimiş demektir.

Zincir ne kadar uzamıştı değiştirdiğinizde? Bir de yeni kaseti taktığınızda problemin durumunu buraya yazar mısınız? Herkes için tecrübe olur. Teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: Tnc91
Merhaba herkese nereye konu açacağımı bilemediğim için buraya yazıyorum. Zincirin uzadığı için bugün yeni zincir taktım ama buna rağmen bazı viteslerde zincirde atlama sorunu çözülmedi. Acaba zinciri değiştirmekte geç kaldığım için zincir rubleye zarar vermiş olabilir mi? Yeni ruble siparişi verdim, doğru olanı mı yaptım? Ruble değişimiyle zincirin atlama, pedalın boşa düşme sorunu çözülür mü? Cevap verirseniz çok memnun olurum. Bunlar da şu anki rublemin fotoğrafları.
Benim de 10 bin kilometre kullandığım zincir ve ruble atlamaya başlamıştı. Zincir değişimi yaptık fakat atlama sorunu çözülmemişti. Rubleyi de yenileyince sorun çözüldü. Tavsiyem bu kadar beklemeyin. Benim dağ bisikleti tourney sete sahip olduğundan fazla pahalıya patlamamıştı. Yol bisikletimde aynı hatayı yapmam zira 105 ruble 700-800 tl civarlarına satılmakta.

Hocam bu aparat zincirin uzama miktarını ölçüyor. Herkeste olması gereken bir alet bence.

Dosyalar

• 1_org_zoom.jpg
    1_org_zoom.jpg
    19,2 KB · Okunma: 9
  • Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Çelik 11 no allen anahtara ihtiyaç var, freehub sökmek için...

Merhabalar kıymetli üyeler; İstanbul Ataşehir-Maltepe yakılarında bisiklet tamir bakım aletlerine sahip yardımsever yiğit kimseler var ise göbek bakımı için değerli araç gereçlerini ödünç almak isterim. Ertesi gün eksiksiz şekilde teslim etme sözü veriyorum elbette. Kendi malzemelerimi edinmek isterdim ama aşırı maliyetli. Dönüşünüzü bekler iyi günler dilerim.

@cizmecifilm Rulmanlı veya kamalı ise bisikleti Marmaray'la Bakırköye getirirsen benim evin bahçesinde bakımını yaparız. Kare uç mil için çektirmem yok.

@can_celik Harika olur Can hocam, birinci elden tecrübe edinmiş olurum. ön ve arka göbeğin de bakımını yapmam gerekiyor (önceden söylemiş olayım) ne zaman gelmemi istersiniz?

(link)

Arkadaşlar bu set için yorumlarınızı alabilirmiyim. Bu seti alsak tüm bakımları kendimiz yapabilirmiyiz?

1646244656459.png

(link)

Arkadaşlar bu set için yorumlarınızı alabilirmiyim. Bu seti alsak tüm bakımları kendimiz yapabilirmiyiz?

283611 dosyayı görüntüle

Tanınmış markaların setlerine kıyasla çok hesaplı.
Setteki aletleri alelade markalardan alıp tamamlamak setten pahalıya gelir. Mesela sadece göbek anahtarı çifti Epic marka alınsa 100 liranın üstünde, Pro marka alınırsa 125-195 lira. Zincir anahtarı tek başına Decathlon'da 165 lira.
Ben sepete eklediğimde 900 liraydı, her şeyin fiyatı artarken bununki biraz düştü.
Hala sepette duruyor tabii, aletlerin bir kısmı bende olduğundan almak istediğimden emin olamadım ama sadece olmayanları hesaplayınca setin fiyatına yaklaşıyor, eski aletleri yenilemek ve derli toplu durmasını sağlamak için bile alabilirim.
Yalnız zincir pensesi, tel ve kablolarla ilgili hiçbir şey yok, onlar da olsaydı iyiydi.

Son düzenleme:
@son3r Pahalı bence. Bits takımı, çeşitli boy lokmalar, açık ağız anahtarlar bunlar çoğu evde olan şeyler. Bileşenlerin farklı tiplerinin işini görecek şeyleri beraber koymuşlar, ki saçma. Hem karemil çektirme, hem rulman çanağı anahtarı, hem de kaset orta göbek anahtarı koymuşlar mesela. Veya teker göbekleriniz rulmanlıysa yaprak anahtarlara ihtiyacınız yok. Kullandığınız/kullanacağınız aynakol ve teker göbeği tipini söylerseniz ona göre daha ucuza bi toplama yapılabilir gibi.

bu ürün için de dersiniz dechatlonda stok görülmüyor
(link)

@son3r Pahalı bence. Bits takımı, çeşitli boy lokmalar, açık ağız anahtarlar bunlar çoğu evde olan şeyler. Bileşenlerin farklı tiplerinin işini görecek şeyleri beraber koymuşlar, ki saçma. Hem karemil çektirme, hem rulman çanağı anahtarı, hem de kaset orta göbek anahtarı koymuşlar mesela. Veya teker göbekleriniz rulmanlıysa yaprak anahtarlara ihtiyacınız yok. Kullandığınız/kullanacağınız aynakol ve teker göbeği tipini söylerseniz ona göre daha ucuza bi toplama yapılabilir gibi.
Bakımını yapmak istediğim bisikletin özellikleri aşağıda; Açıkcası daha önce tel değişimi fren ayarı vb. işleri yaptım ama elim az buçuk yatkındır. Uygun alet olduğu sürece yapabileceğimi düşünüyorum.
KADRO / FRAME ALLOY 6061
MAŞA / FORK CARBON
FREN KOLLARI /BRAKE LEVERS SHIMANO, 105 ST٬R7000
FREN SİSTEMİ / BRAKE SHIMANO, 105 BR٬R7000
VİTES KOLLARI / SHIFTER LEVERS SHIMANO, 105 ST٬R7000
ÖN AKTARICI / FRONT DERAILLEUR SHIMANO, 105 FD٬R7000٬L
ARKA AKTARICI / REAR DERAILLEUR SHIMANO, 105 RD٬R7000
AYNAKOL / CRANKSET SHIMANO, 105 FC٬R7000 ١52٬34 T٢
RUBLE / CASSETTE SHIMANO,105 CS٬R7000 ١11S٢ ١11٬28 T٢
ORTA GÖBEK / BOTTOM BRACKET SHIMANO,SM٬BBR60
ZİNCİR / CHAIN SHIMANO, CN٬HG601٬11
ÖN JANT GÖBEGİ/ FRONT HUB SHIMANO, FH٬RS400
ARKA JANT GÖBEĞİ / REAR HUB SHIMANO, FH٬RS400
JANT TAKIMI / RIMS SET ALEXRIMS
GİDON / HANDLEBAR EASTON
GİDON BOĞAZI / STEM EASTON
FURŞ TAKIMI / HEAD SET NECO
(link)
fiyat çok iyi geldi bana, yurtdışından gönderiliyormuş vergi filan tüm masraflar dahil fiyatı yanlış anlamadıysam. Yalnız yorumlar hep kalitesiz, uymadı vb. şeklinde.

Son düzenleme:
@s0n3r Aynakolunuz rulmanlı, yani kare mil çektirmeye ve kaset göbek anahtarına ihtiyacınız yok. Sadece hollowtech anahtarı yeterli. Teker göbekleriniz bilyalı. Evde açık ağız anahtar setiniz varsa onun anahtarını taşla incelterek yaprak anahtara çevirebilirsiniz. Eski bir zincirden kolayca kamçı yapabilirsiniz. Zincir mengenesi lazım. Akortu kendiniz yapacaksanız akort anahtarı ve sehpası lazım. Kaset ruble anahtarı lazım. Alyan seti evinizde vardır muhtemelen.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi ve s0n3r
(link)
Ayni aletlerin oldugu farkli markanin setini 7 yildir kullaniyorum. Pense, kargaburun ve pompanizda varsa hemen hemen her isinizi gorebileceginiz bir set. Derli toplu oldugu icin yer tutmuyor, nereye koydum diye aramiyorsunuz. Fiyat ilk basta cok gozuksede 5-10 kere servise gitseniz zaten bu paralari harcamis oluyorsunuz. Elinden gelen ve tamir-bakim meraki olanlara bende tavsiye ederim.

Geri