Scudo Sports

Bisiklet bakım ve temizliği

Scudo
@suat akman
ılık sabunlu su ve bez ile oluşan yağ ve balata tabakalarını temizlemek mümkün mü? Yağ çözücü bir kimyasal kullansak dediğim gibi cam sil felan sıkıntı yapar mı???

@farukbas77

Boyayı cizmeyecek, yağlı oynar parcalara sızmayacak, yaglanmamasi gereken yerleri yağlamayacak her şey uygundur aslında. Tabi benim fikrim. Paslanmaya musait aksamlar varsa ve islak tutarsaniz uzun vadede pas, korozyon, kilitlenme olur. Fren aksamlarinda yaglanma olursa frenleriniz tutmaz. Boyaya zarar verirseniz bir sure sonra bisikletin gozaliciligi kaybolmaya baslar ve aluminyum degilse pas / oksidasyon olur. Jant göbeklerine, orta göbeğe su kaçırırsanız, yağın yapısını bozmaya başlarsınızi, bisikletin akiciligi azalmaya, daha ileride gacir gucur sesler cikarmaya baslar. Ayrıca gidondan, sele borusundan giren sular buralarda kilitlenme ve sese sebep olur. Aynı şekilde vites attiricilara, fren elciklerine, vites kollarina gelen damlaciklar kucucuk noktalara yerlesir, gec kurur, buradaki tozlari topaklastirir ve katmanlasmasina neden olabilir. Uzun surecte buradaki metallerde, vidalarda, oksidasyon baslatabilir. Surekli en ince ayrintisina kadar bisiklet bakım ve temizligi yapmayacaginiza gore, yagmurda camurda kullanmak zorunda kalmadikca bisikleti suya sabuna bulastirma yanlisi degilim ben. Ilık su ve sabunla cikmayan yagi mazotla silersiniz, olmadı WD 40 sikar oyle denersiniz. Hic bakmaz yaglamazsaniz da herşey sertleşmeye, kilitlenmeye, ayar kaçırmaya başlar.
Bisiklet bakimi karsi cinsle iliski gibidir. Emek verir ozen gosterirseniz en iyi sekilde isler ve sizi birakmaz, kolayina kacarsaniz kısa veya uzun vadede sorunlar yasarsiniz :)
Tarzınıza kalmis kisacasi :)

• Beğen
Tepkiler: TafLan
Benim prof. Mtb sürücü arkadaşım oto yıkamada 1 lira gibi cuzi bir fiyata hallediyormuş. Bende öyle yapmayı düşünüyorum
Yağmurda çamurda kullanılabilen bir bisiklete bişey olmaz diye düşünüyorum.

Bisikletimin kadrosunu ve bezle temizlenecek yerlerini mikrofiber bezle siliyorum.
Zinciri önce mazotla ve diş fırçası kulanarak güzelce temizliyorum sonra bir bez yardımıyla pis mazotu temizleyip wd 40 sıkıyorum onunda akmasını bekledikten sonra zincirimi ince bir katman halinde zincir yağıyla yağlıyorum.
Bisikletim whistle miwok 1163 d :alkis::alkis::alkis:

(link)

Arkadaşlar jant için bunu almaya karar verdim.Zaten bisiklet jantı içinde uygun olduğu yazıyor.Tabi Yalova'da bulabilirsem:)

Vallaha ne yalan söyleyeyim buradaki temizliği gördükten sonra benimki hava cıva kalıyor. En fazla su döküp fırçaladım onun dışında ıslak bez ile tozunu aldım.

2 haftada bir cilalı araba şampuanı ile balatara degdirmeden her yerini süngerleyip bol suyla yıkıyorum. balatara balata spreyi sıkıyorum ve komple silip kurutuyorum. tertemiz oluyor ve şimdiye kadar zararını görmedim.

1)Jant ve benzeri bölgeleri temizlemek için ne tür temizlik malzemesi kullanıyorsunuz?
Cevap: çok toz ve pislenmişse önce duru bi su ile kabasını alırım. sonra parlatmak için wd40 ile beze sıkıp temizliyorum.

2)Vites eklem yerleri ve ruble(dişliler) için ne tür temizlik malzemesi(sprey vb.) kullanıyorsunuz?
Cevap:hiçbir temizlik malzemesi kullanmiyorum. temiz su ve temiz bez ile tüm pislik toz vb. hepsini özenerek temizliyorum.

3)Temizlik yaparken en çok nelere dikkat ediyorsunuz?
Cevap: balatalara wd40 kaçmasın diye gazate kagıdı vs sarıyorum veya bez ile... ama her temizlik sonrası fren sistemlerim tutmuyor ertesi gün eski haline geliyor.

4)Temizlik sonrası kesinlikle nereleri yağlıyorsunuz ve hangi bölge için hangi tür yağ kullanıyorsunuz?
Cevap: Zincir , sprey yag ismini unuttum decatlondan almıştım.

5)Temizlik sırasında suyu hangi sıcaklıkta ve basınçta yıkıyorsunuz?
Cevap: okadarını bilmiyorum normal çeşme suyu :D

6)En son olarak bisikletinizin markası ve modeli nedir??
Cevap: Merida Crossway TFS 300

• Beğen
Tepkiler: Çağlayan
Önce wd40 ile tüm mekanik aksamı spreyyliyorum biraz bekliyorum. Peşinden cilasız araba şampuanını kendim modifiye ettiğim ilaçlama pompasıyla köpük halinde bisikletin gidon hariç her yerini kaplayıp 2 3 dk bekliyorum. Sonra çeşme suyuyla durulayı tamamen kuruluyorum. Cilalı şampuan kullanmıyorum çünkü bisikletime araba için kullanılan nano boya koruma yaptım, cilalı şampuan su iticiliğini azaltıyor :) .
Boya koruma olduğu için kolay kolay toz da tutmuyor.

Yıkama işlemi bitince mekanik aksamı ince silah yağıyla yağlayıp yağın fazlasını bir bez yardımıyla alıyorum. Sonra yola çıkıp kısa mesafe kullanıyorum ses ya da her hangi bir sorun var mı diye.

Dikkat ettiğm hususlar da v fren pabuçlarına yağ vs bulaşmaması. Wd ile temizlik yaparken janta sürülen yağlı sıvı teker dönerse sıkıntı çıkartıyor.

Bisikletim merida crossway 40 v.

1)hiç birşey

2)hiç birşey

3)hiç bir yere

4)hiç bir yerini yağlamıyorum

5)su kullanmıyorum

6)salcano astro 270sv

daha hiç temizlik yapmadım :D

• Beğen
Tepkiler: ali akgün
1) jantlar ve kadroyu aynı , yani köpükle temizliyorum.

2) wd40 kullanıyorum.

3) En çok jantlar ve mekanik bölgeye dikkat ederim.

4) Zinciri kurutup yağlıyorum.

5) Suyun deresini 15 te tutmaya özen gösteririm . ( Şaka şaka koy kovayı aç çeşmeyi olay bu . :)

6) Bisikletimin modeli toplama diyelim.

@Tuncay K.

Tek tek yazma gereği duymadım, harfiyen aynılarını yapıyorum bisikletim whistle 1161 d

@Berksan

yok ya, ben yağlamıyorum ama 2 haftada bir bakıma gidiyor :D gerektikçe yağlanacak sorun olmaz. temizliği de öyle sorun olacak seviyeye gelirse haber verir illaki bisikletçi :D çok toz bile tutmadı. her gün kullanılıyor zaten, belli bir seviye toz kullanırken zaten oluyor ancak çok toz tutmuyor... tertemiz her tarafı.

sadece daha kendim temizlik yapmadım.

@ReşitÇağırgan

güzel açıklanmış ama durularken göbekleri ıslatmamak zor sanki... ben aynı şekilde temizliği bisikletçide halletmeyi düşünüyorum :confused:

@farukbas77
adam aslında camsil şişesinin içine sabunlu su koymuş .. videodada belirtiyo zaten sabunlu su kullanmıyosanız temizleyici ürünler kullanın diye :D

Ben normalde 6 ayda bir bakıma veriyordum ama bugün gözüme çok kirli geldi, sulandırılmış bulaşık deterjanı veya diğer temizlik ürünleri sökmedi ve oldukçada uğraştırdı ama sonra bir arkadaş bu forumda cillit bang tavsiye etmiş, sıkıp bol su ile duruladım canavar gibi oldu... Reklam gibi oldu ama evdeki imkanlarla ancak bu şekilde oluyor sanırım, diğer ürünlerin bundan etkili olduğunu düşünmüyorum, zira bisiklet yağından dolayı acaip derecede kirlenmiş ve yapışmış durumdaydı, cillit zorlanmadan bütün kirleri söktü... Üzerinden degraser da geçtim arka vites pırıl pırıl parlıyor...

Geri