Çok uzun bir mevzu hatta bir tez konusu dahi olabilir. Şöyle ilk aklıma gelenler konfor ile ağırlık dengesi iyi kurulmalı. Mesela ben küçük ekmek tahtasını yanımda taşıyorum, çünkü işimi görüyor, kamp duşumu yanımda taşıyorum işimi görüyor, katlanır kamp sandalyesini yanımda taşıyorum işimi görüyor. Ama yedek zincir ,zincir sökücü filan ve buna benzer şeyler taşımam. gereksiz. Çünkü malzeme alırken iyisini alırım. Mesela ben kahveden vazgeçmem diyerek filtre kahveliğimi almam. O da eksik kalsın. Ama yolda dinlenmem lazım, iyi yemek yemem lazım, kokmamam lazım. terliğimi alırım mesela. Ama bir kaç çift ayakkabı almam. defileye gitmiyorum ne de olsa. Herşey denge ve ölçü işidir. Sonra her yaptığım turdan ilham ve dersler çıkarırım. Hiç kullanmadığım malzemeler elenir. Gideceğim yer önemlidir. Avrupada adım başı bisikletçi var, lastiğim nerdeyse hiç patlamaz. Ona göre hazırlık yaparım. birde yerleşim planı var. dry bag, iki arka iki ön çanta, gidon çantası fazlası ve gereği yok. Bu kadar yeter. Mesela ağır olanları sol tarafa yüklerim bisikletin devrilmesine göre bir önlem. Onun haricinde;
Drybag: çadır, uyku tulumu, zemin matı, şişme mat, şişme yastık. (zemin matı önemlidir çadırın altına sererim. Birde çadırın içine serdiğim dekatlon örtüm vardır. çadırım 3 kişilik loab garvedir. Yeri geldimi konforumdan asla ödün vermem. )
Ön çanta sol: yoldan günübirlik aldığım yiyecekleri koyarım. uzun kullanımlık mesela yağ, tarhana da burada yer alır. Sünger ve bulaşık deterjanı
Ön çanta sağ: elektronik ve tamir bakım malzemeleri buradadır. powerbank, kablolar, lambalar, vs, sabun, traş bıçağı, diç fırçası
Arka çanta sol: mutfak malzemeleri, tencere, tava, tabak, ocak, kartuş, falan filan
Arka çanta sağ: kıyafetler, havlu, terlik, kamp duşu
gidon çantası: kilit, cüzdan, reflektörlü yelek, yağmurluk,
birde tamir kutusu var alttaki suluk kafesinde.
Bende bütün yanıma alacaklarım gram gram önceden hesaplıdır.
Not: incelikleri iyi düşünmek lazım. İncelikler bazen hayatı oldukça kolaylaştırır. Mesela yol boyunca ulaşmam gereken şeyleri asla iki arka çantaya koymam. Çünkü ulaşmak için bagaj lastiklerini sökeceksin, sonra dry bag i kaldıracaksın. Onlar elimin altında olur. Bisikletin üzerinde oynayıcı kıvışlayıcı bir çöp dahi olmaz. Öyle çerçi model bisikletin sağından solundan bir şeyler çıkan sarkan şeylerden gıcık olurum. Çünkü bir güvenlik meselesi, illa bir yere takılır öyle şeyler. ikinci sadelik. Öyle kadro çantası, yok efendim aynalar falan filan gıcık olurum. Benim kamp kalkışım yarım saat içinde olmalıdır. Ne kadar çok parça o kadar unutkanlık o kadar fazla yorgunluk demektir. Bisiklet turculuğunda düzen disiplin esastır.