Scudo Sports

Bisiklet almak için kredi çekmek

Bu foruma özel bir durum değil bu. Motosiklet ve araba forumlarına da girerseniz görürsünüz ki 'kredi' kelimesini duyar duymaz 'faiz haramdır' abiler doluşur. Mantıklı olan, sisteme ayak uydurmak. Cebinde yeterli nakit yoksa ve almak istediğin bir şey için kredi çekmen gerekiyorsa, ödeme planını gözün kestiriyorsa krediyi çekeceksin. Ben bir sene öncesine yakın hem almak istediğim bisiklet için hem de bir kaç ihtiyacım için 5000 lira kredi çekmek durumunda kaldım. Hem kredimi ödeyip hep de biraz zevklerimden kısarak para bile biriktirebildim. Ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Ödeyecek durumunuz varsa 100 bin lira da çekebilirsiniz sadece bir bisiklet almak için. Bisiklet bizim için ulaşım aracı, hobi, spor, zevk.. Hayatınızda bu kadar önemli olan bi kavram için basit bir hesap yeterli. Ödeyebileceksen çekeceksin tabi.

Scudo
Ciclogreen diye bir uygulama var. Bu uygulamada, otomobil sürmek dışında gerçekleştirdiğiniz ulaşım yöntemlerinde katedilen mesafeler veya spor yaparken(koşu-yürüyüş-yüzme,kaykay,bisiklet vb...) katedilen mesafeler ölçülüyor ve size ne kadar tasarruf ettiğiniz söyleniyor. Tek özellik bu değil tabi de(Engellenen karbondioksit salınımı da var), bunu öğrenmek hoşuma gidiyor. bugüne kadar o uygulama aracılığıyla gerçekleştirdiğim tüm bisiklet(%95 üzeri), koşu ve yürüyüş aktivitelerinden aldığım sonuca göre katedilen toplam mesafe 2.026 kilometre. tasarruf miktarım 405,26 euro.

Kaba bir hesapla bugünkü kur ile 2400 lira yapar ki bugüne kadar sahip olduğum bisikletlerin ücret bazında toplamı bu fiyatı ancak bulur. Aksesuarlarla birlikte hadi biraz geçer diyelim. Bir Balkan, baz model iki Salcano[(Bu üçü, çocukluk-gençlikten. Bisiklet sürme bilincine ulaştığımda 2. Salcano'yu kullanıyordum. Salcano Excel idi o da:)] ve bir Triban 500.

Elbette kur oranları/hesaplar değişebilir ancak kurların uçtuğu şu dönemde, kredi çekip almak, evet güzel bir iş değil ama içinizde bisiklet hevesi varsa, ve sürekli kullanacaksanız(evin bir köşesinde veya bodrumda hapsetmeyecekseniz o bisikleti) denenebilir kredi çekmek. Çünkü hem spor hem tasarruf. Ulaşım ihtiyacınızı da gideriyor. Ben buradaki çoğu arkadaş kadar tecrübeli değilim bisiklet konusunda, şu an kullandığım bisiklete de 8 aydır sahibim. Borçlu kalmayı hiç sevmem, faizi de sevmem ama mecbur kalıp taksitle almıştım. Vade farkı yoktu ama yine de her ay bir şeyler ödemek kolay değil. En iyi bisikleti de almadım. Hatta kadro boyunu da bir beden büyük almışım. İyi analiz edememişim belki de. Ama sonuç? Bu bisikletle katetmiş olduğum 1050 kilometreyi bir cümlede özetlersek : ''İyi ki almışım.'' Hatta; ''geç bile kalmışım''.

O yüzden, içinizdeki heves hala canlıyken iyice bir düşünün derim. Yaşı ilerleyen arkadaşlar daha iyi bilirler; bazı şeyleri gerçekten zamanında halledebilmek gerek. Zaman dediğimiz şey hızlı geçiyor ve bazı hevesleri önce erteletiyor, sonra da öldürebiliyor.

Sizi bir yerden bir yere götürebilecek bir bisikletiniz ve paranız olmasa da bu konuda süreklilik sağlayacak bir inancınız olsun. Bir şekilde devamı gelir ve o yönde kendinizi bir şekilde yükselterek ilerlersiniz.

sevgili arkadaşlar merhaba. faiz, haram, din muhabbetlerinin yeri burası değil elbette. Lütfen hocalar şöyle bankalar böyle gibi muhabbetlere girmeden önce, bu konuda bilgi sahibi birilerinin de olabileceğini, gerekirse bilgi verebileceğini göz önünde bulundurun. Kafamıza göre atıp tutmakla olmuyor bu işler :) ezbere konuşanlar için çok kısa bir kaç sözüm olacak müsaadenizle.

Kredi ve faiz elbette haramdır, yasaklanmıştır. Ayeti de vardır hadisisi de vardır. Şaka götürmez bir gerçektir. Bu noktadan sonra da özgür irade sahibi olan insan, isterse çeker isterse çekmez. Bu mesele artık Allah ile onun arasındadır. Kendi bilir. Bize de düşmez. Kimseye de düşmez. Lütfen çek ve çekme kısmında kişiye müdahale etmeyelim. Bize düşen açıklamaktır. Merakı olan zaten bulur, bu bilgiler ise internette bolca mevcuttur.

Benim en çok gücüme giden ise şu oldu. Bu konuya açıklık getirmek istiyorum. Bazı katılım ve finans bankaları faizsiz kredi verebiliyor. Buna kar payı veya başka isimler veriyorlar. Bu bazı belli başlı bankalar içinde hakikaten faize hiç bulaşmadığı ispat edilmiş bir tanesi de var elbette. Bunu ehli bilir.

Kar payı vermeleri başka bir sistemdir, faiz bambaşka bir sistemdir. Toplamda ana para kazanır, krediyi veren banka para kazanır. Ama bir yoldan gidince bu faiz ve haram olur, diğer yoldan gidince bu pay olur, helal kazanç olur. Bunu oradan buradan duyma bilgilerle kendini veya başkasını körükleyen insanlar, gazeteciler, şöförler, bisikletçiler yani anlayacağınız halkdan biri değil, alim biri bilir. internet gezginleri değil, din alimleri bilir. Fetva verebilecek kapasiteye sahip olmak, iki üç tane kitap okumakla olmuyor. 20-30 tane kitap yazmakla oluyor. Hangimiz yazdı bu kitapları ? Lütfen bana göre veya bence demeyin din konularda, uçuruma sürükler. Bazı yanlış kişilerin de hoca olduğunu iddia edenlerin de sözlerine kanmayın, doğru hocalar elbette var ülkemizde elhamdülillah. Onları takip edin. evet onlar da var sosyal medyada. Bir Peter Sagan'ı takip ettiğimiz gibi onları da takip edebiliriz.

O yüzden sevgili arkadaşlar isteyen kredi çeksin, istemeyen çekmesin . Kul ile Allah arasında olan bu şeyin fetvasını vermek bize düşmez. Ama işleyen bir sistem var ve bu sistemde faizsiz haramsız kredi de mümkündür.
Selamlar, sevgiler..

@Şeffaf
haklısınız hocam bu konu kredi çekmek haram mı değil mi konusu değil,tartışma grubu değil,fetva verme grubu değil
Kendim de allaha inanan,büyük günahlardan uzak duran bir insan olarak artık bazı şeyler zoruma gitmeye başladı.Günahsa da benim boynuma gelip buraya haram yazıp eleştirenlere bir şey demiyorum
Bir üniversite öğrencisiyim ben,ben de isterim nakitle bir bisiklet almayı kredi çekmek için gönüllü değilim ama valakin bu sistem beni zorluyor.
Bu yıl yemekhane fiyatlarımız 2.25 den 2.75 e çıktı,ulaşım fiyatları bir önceki yıla göre zamlandı sadece 6 km lik okula gidip gelmem aylık bana 80 tl anlatabiliyor muyum içkim yok,sigaram yok,para harcayacak bir aktivite yapmıyorum ama 3 kuruşluk harçlığım zamlar karşısında eriyip gidiyor.

alacağım bisiklet 3700 tl resmi satışlı,9 ay tüketici kredisi 4280 tl (nakit param 2400 civarı de) hesapladıgımda 220 tl aylık ödeme çıkıyor zaten bir ay bisikletle okula gitsem 80 tl oradan geliyor bana 140 tl dışarıdan nakit ihtiyacı gerekiyor.Şu anki bisikletim gayet ağır ve okul yolu çok dik oldugu için her gram ağırlık benim aleyhime oluyor ve aylık 80 tl otobüse vermek çok zoruma gidiyor 80 tl cebinden çıkıyor ve buhar olup gidiyor,bizim epitimli (!) akıllı öğrencilerimiz bu zamlara karşı ağzını açıp bir kelime etmiyorlar şükür olsun açıkta değilim,kapı gibi ailem var çoğu öğrenciden durumum iyi ama yeni bir bisiklete ulaşmak için kendim çabalamam gerekiyor çünkü ailem için bisiklete o kadar para bağlamak akıl karı değil,ikna edebilsem onlar da alır hem de nakit alırlar ama zor işte.

@Desert Fox
Ne diyim. Akıl vermek kimsenin haddine olmasa da, belki naçizane bir kaç küçük tavsiyem olabilir.
Nefsimiz hep daha iyisini ister. Ve hep onun bir adım ötesinde daha iyisi de var olacaktır. Oysa bir de şimdi elimizde olan var.

Geçtiğimiz aylarda izlediğim bir belgesel, hayatındaki her şeyi, her eşyayı olabildiğince azalt diyordu. Minimalizm. Yani 1 tane yıldız tornavida 1 tane düz tornavida eder 2 tornavida. Ama sen çok uçlu bir tornavida seti alırsan, tek tornavida içinde 5-10 uç taşırsın. Sonuç, tek tornavida. Başka bir örnek vereyim, senede bir kaç kere tost yapacaksan tost makinası alma diyor. Televizyon izlemek için devasa bir ekran, kocaman bir vitrin, cd rafı, dvd player, ses sistemi alma sadece orta boyutta bir tv al, mümkünse duvara as diyor.

Şimdi, bende bir mtb var. ama ben yol bisikleti bakıyorum. Neden? Çünkü duruşu daha cool. MTB Herkeste var, mahalle kültürü olmuş. Ama Road türü öyle mi? Ona binince gerçek bir bisikletçi gibi görünüyorsun. Daha cool oluyorsun. Şehir bisikleti de öyle aynı sıradanlık onda da var. Bana gelmez. Benim için önemli olan en iyisi gibi görünmek. Fakat duygusal olarak istediğimi bırakıp mantıksal olana bakınca benim için en doğru sonucun sıradan bir şehir bisikleti olduğunu görüyorum ki onun da ederi 1000 tl civarında. Benim yol bisikleti ile gidip gelmeyi düşündüğüm her yere gidip gelecek ve aslında çok daha mantıklı olacak. Çünkü lastiği biraz daha geniş, çamurluğu var, bagaj takabilirim, çok da ucuz. Resmen üçte biri fiyata bisiklet. İşimi görür mü? görür. Mtb işimi görüyor mu? evet görüyor. Yol işimi görür mü? o da görür. Ama elimde ne var? mtb. işimi görüyor mu? evet.

işte mesele buradan kaynaklanıyor.
Kilit nokta işte tam da burada. istediğimiz şey değil, ihtiyacımız olan şey önemli.
Tavsiye kısmına gelecek olursak, gönül ister ki herkes pinarello sahibi olsun. Ama olmaz, olmayacak. kimileri basıq bisiklet binmeye devam edecek.
Benim sana tavsiyem, olabildiğince yükte ve pahada hafif bir şehir bisikleti alman olurdu. 1000 liraya, 1200 liraya. Kendime tavsiyem de bu yönde olurdu. Sanırım bunu yapmalıyız. minimalist davranıp gereksiz ne varsa hayatımızdan çıkarmalıyız. yeni bir şeyi almadan önce de benim için bu tercih ne kadar doğru, benim esasen neye ihtiyacım var diye sormalıyız.

selamlar. sevgiler..

@Şeffaf
İhtiyaç-istek ve lüks'ün ayrımını yapıp ardından adım atmak diyorsun?

• Beğen
Tepkiler: Şeffaf
@BookFox
Evet. Ve bu üçüne ek bir şey daha var ki senelere tecrübe ettim. Lüks ve keyif hiç bir zaman bitmeyecek bir harcama kapısıdır.
Keyif, kendin için harcadığın onca emek zaman ve para ya geri dönüşü sıfır olan bir şeydir. Ya da sattığında çok zarar edeceğin bir şeydir.

Valla kredi çekip faizi ödemek ayrı sıkıntı, çekmeyip beklerken sürekli fiyatların yükseldiğini görmek ayrı bir sıkıntı. Bisikletlerin fiyatlarına :"Kovaladıkca kaçan, ateş böceğim misin?" diyoruz. :D 2017 3650tl olan giant yol bisikleti şimdi 7900TL :krktm: A'dan Z'ye her şeye zaman geldi,bisikletler ve ekipmanlardan bundan payını aldı ve almaya devam ediyor.Bu işin sonu neye varır bilemiyorum. Kısacası hiçbir şey belli değil. Ya riske girip para biriktirmeye devam edeceksin, para hazır olduğunda ürünün fiyatının artmamış olmasına dua edeceksin ya da yol yakından bisikleti alıp,hem kullanıp hemde fiyatı ve faizini bankaya ödeyeceksin. Ha faiz mi yoksa fiyat artışı mı fazla olur onu kimse bilemez. :)

@-Skynet-
aynen hocam keşke fiyatlar sabit olsa da biriktirip alabilsem ya faize bulaşacaksın ya da alamayacaksın ne yapalım şimdi buraya geliyorlar nefis diyorlar,lüks diyorlar,istek deniyor ne bileyim deore setli bisiklet lüks mü,istek mı,nefsimin oyunu mu oluyor anlamıyorum herkes ayrı telden çalıyor.Gelip de kimse belki ihtiyacımın oldugunu bilmiyorum.Kimseye tourney setle yıllardır devam ettiğimi bilmiyor,tourney setle ne kadar ayar yaparsam yapayım,en iyi zincir yağlarını kullansam da kullanayım tourney setin bir sprint anında bir vitesi atamadığını sanırım bir ben bir allah biliyor

Nefis diyorlar, doğrudur. Ama herkesin nefsi bir şeyleri çeker, burada bisiklet konusunda sağduyulu davranıyordur ama başka konular kim bilir ne gibi gereksiz olacak şeylere para harcıyorlardır. :) Bu ürünlerin fiyatları bu kadar artıyorsa,elbet vardır bir hikmeti.(dövizi saymazsak, döviz olayı gereksiz bir kabarma sağlıyor ne yazıkki)Düzenli bisiklet sürmeye başladığım zamanlarda bisikletin arka aktarıcısı bozulmuştu,bisikletçiye gittim bana 20 tllik aktarıcı önerdi. Dedim fiyatı bu kadar düşük bir sıkıntı olmasın diye, adam biz bunlardan çok satıyoruz,sorun olduğunu görmedik demişti.Bir süre kullandıktan sonra gördümki vites geçişlerinde sıkıntı var, adama götürüp ayarlatmama rağmen devam ediyordu.Dedim hani sıkıntısı yoktu, sıkıntı yok abi zaten, o kadar problem her üründe de olur dedi.Getir ciddi bir şey olursa hallederiz diye göndermişti beni. :D Hiçbir zaman ısınamadım o aktarıcıya. Vites ayarıydı geldi gitti derken ortalama bir aktarıcı parası harcamış oldum.Sonra aktarıcıyı shimano tourney braketliye yükseltmiştim. Böyle sorunları olmadı ne yalan söyleyim,sonra dedim en azından ön aktarıcıyıda tourney yapalım daha iyi çalışır. Önüde tourney yaptırdım,iyileşmeleri görünce mutlu oluyordum,mutlu oldukca daha çok harcama yapıyordum.Yükselttiğim her parça daha soft bir sürüş sağlıyordu. Bu amaçla, vidalı göbeği kasete, 42tlik ayna kolu 48T ye, zinciri shimano'ya, fren papuçlarını baradine 3 renkliye,vites kolunu shimano nun üst sürümüne derken bisiklet çok farklı bir noktaya geldi. :D Toplam masrafım ne oldu bilemiyorum ama hepsini birden ver hemen bu hale gelsin deseler, lan olm eski kadroya o kadar masraf yapılır mı der, kesinlikle almazdım. :D Kısacası yerinde yükseltmeler faydalıdır. Misal,clariss setin var soraya, 105 setin var ultegraya yükselteyim desen gereksiz derim.Ama clarissi tiagraya yükseltebilsen illa güzel sonuçlar verecektir ve hissedersinde.Bunu en iyi 5tllik 10tl fren papuçlarından 50tllik baradineye geçince anladım, arkadaş tekeri kaydırmak için baya sıkıyorum teker kaymıyor ve çok güzel yavaşlatıyor. Jant ıslansada çok fazla performans kaybetmiyor,halbuki sıradan papuç bildiğin tereyağ gibi erimişti suda. Demekki adamalr bir şey biliyormuşta pahallıya satıyormuş. :harika:
Not,tüm bu upgradelerden sonra bisiklet beni kesmedi, ikinci el yol bisikleti alarak sevye atladım.Bilemiyorum fiyatlar mı bana atladı ama bir şeyler oldu. :D

@Şeffaf
Naçizane bir tavsiye de ben vereyim. Borç alıp verirken altın kullanırsanız hem faize bulaşmamış olursunuz hem alım gücünüzü korumuş olursunuz. Geçen kuzenime 20 cumhuriyet altını borç verdim, 10 yıl sonra da ödese iki taraf için de artan eksilen bi durum olmıycak.

Usta öğrencisin güzel bende öğrenciydim bilirim anlattığın bütün konuları ama neden 2. El düşünmüyorsun benim 7 8 bisiklet oldu hep 2. El kimseyi inandıramıyorum sıfır almadığıma eğer iyi araştıtılırsa sabırla beraber iyi şeyler mutlaka denk geliyor kullandığım ayakkabı dahil 2. El ön yargı yapma dene bir düşün ayrıca bisiklet için kredi çekmek bana çok saçma geliyor bende aşırı severim bisikleti ama asla kredi çekmezdim 1 senede alacağıma 2 senede alırdım normal parayla sonuçta bu bir hobi yaşamımı kokaylaştırcak bir şey değil bana göre özellikle şuan ki ülke ekonomisinde dahada mantıksız saygılar sevgiler :)

• Beğen
Tepkiler: Upper Architect
Bisiklet sadece sifir alirken pahali bir seydir. Ona gore streteji olusturun

50 bin kredi çekip Orbea bisiklet almak istiyorum bende değer mi acaba?

Bisikleti alıp kiralayacaksınız kredi çekin.
Bisikleti alıp kuryelik yapacaksanız çekin vb.Kısacası bisikleti bir çeşit para kazanma aracı olarak görüp ondan para kazanacaksanız kredi çekin.Yoksa tüketim amaçlı olan hiçbirşey için kredi çekmenin doğru olmayacağı gibi bisiklet almak için de kredi çekilmez.Bunu üniversitede iktisat dersine giren profösörümüz böyle anlatmıştı. Forumda da sayın @Tutmosis89 buna yakın cümleler ile açıklamıştı.

Herşeyin kredisi var. Hatta bazen o kadar abartırız ki çok sevdiğimiz bir arkadaşa bile sonsuz kredin var deriz. Sonra şeytan ayartır arkadaşı deler geçer kalbimizden.
İhtiyaç kredisi,
Ev kredisi,
Taşıt kredisi ,
İş yeri kredisi,
Sosyal destek kredisi..... uzarda gider. Sömürü sistemi ömür boyu bir şekilde seni hep borçlandırır. Bu kredilerin en namert olanı ise hala güncel mi bilmiyorum ama Düğün Kredisidir. Yeni ümitlerin aralanacağı bir dünyayı keşfetmeden sırtına semeri ve ağzına kemendi takarlar. Sonra geri ödeme zorluğuna giren çiçeği burnundaki gençler koklaşmaktan vazgeçip kokuşurlar. Şanslı olanlar aile yardımıyla ağır yaralı aile saadetlerini korurken şanslı olmayanlar saadet yoksunu olurlar. Sistem sömürü üzeri kurulmuş. İktidarlar kredilere destek verirler. Sebebine gelince bu çarktan çıkmak kimin ne haddine.

Bisikletle alakalı krediye gelince durum daha da vahim. Son özgürlüğümüz ,dünyamıza ve doğamıza zararı olmayan İnsanoğlunun en güzel icadına seni krediyle bindirirler. Her bir pedalına ortak olurlar. Emekçiyi ezmek ayrı birşey ise emekçiyi kendi emeğiyle ezmek apayrı bir şeydir.

Üzülmek istersen herkese kalbini aralarsın , büzüş büzüş büzülmek istersen bedava diye dağıtılan kredini alırsın. Anladınız işte....!

Geri