Scudo Sports

Bir günde en fazla ne kadar besin alınabilir?

Sevgili doktorumuz Mesut'a (nam-ı diğer Ironman) çok değerli bilgileri ve yorumları için teşekkürler..

Scudo
@KÂMİL

Kamil Bey, yukarıdaki mesajınızı okuduğumda çok sevindim. Zira çok aklı selim bir tavır içindesiniz, vücut sağlığınıza karşı.
Sizin tartı ve boyunuza göre en ama en ideal kilonuz: Yani normalin ortası. yaklaşık 70 kg.
İndeksi bir de kendiniz hesaplamak isterseniz, size tavsiye edebileceğim link:
(link)

Kilo alabilmek için önerilerim ise şunlar:(Böyle bir cümle kurabildiğim için utanıyorum:eek: Ama siz çok istediniz :cool: )
1. Kilo almamanıza yol açan gizli bir hastalık olmadığından emin olun. (bir doktor yardımıyla)
2. glisemik indeksi yüksek olan gıdaları metabolizma hızınız yavaş olduğu saatlerde ihtiyacınızdan fazla miktarlarda tüketin. (Çok çok özür dilerim ama bu tavsiye aslında bir tıp adamına hiç yakışmayanbir öneri oldu, ama ne yapayım siz istediniz:( )
Not: Ben şahsen kendim yapmayacağım şeyi size de tavsiye etmem. Yani yağ yiyerek kilo tutmanızı önermiyorum. Şimdi yağ meselesiyle vakit kaybetmeden konumuza devam edelim.

Glisemik indeksi yüksek( ve de aslında fazla tüketildiğinde sağlığa zararlı olabilen) gıdalardan bazıları şunlar:

· Çaya atılan şeker, glikoz, reçel, bal, pancar
· Beyaz ekmek, beyaz undan yapılan gıdalar, kek, pogaca, beyaz undan makarna, bisküviler
· Patates, patates püresi, patates kızartması,
· Mısır, cipsler, kraker, mısır gevreği
· Pirinç

Metabolizmanın yavaş olduğu zaman dilimlerinde Glisemik indeksi düşük gıdaların fazla(aşırı) tüketimi de kilo almanızı sağlayabilir.
İşte glisemik indeksi iyi yada düşük (yani sağlıklı) gıdalar:
İYİ YA DA DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKS DEĞERİNE SAHİP GIDALAR

Bu gruba giren gıdaların alımında da günlük kalori toplamı göz önüne alınmalıdır.

· Yoğurt, meyveli yoğurt
· Yeşil sebzeler
· Sebze ve meyveler (domates, kiraz, vişne, kayısı, kuru kayısı, marul, lahana, mor lahana, brokoli, karnabahar, semiz otu, ısırgan otu, ıspanak....)
· Süt ve süt ürünleri
· Meyveleri mümkün olduğunca kabukları ile alalım, meyve suyu içecek isek şeker katılmamış/doğal olanlarını tercih edelim
· Kepek ekmeği, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği
· Şekersiz tam tahıl ürünler
· Nohut, kuru baklagiller, barbunya
· Mercimek, bezelye
· Şekersiz marmelat
· Kivi, üzüm, armut, şeftali, erik, elma, portakal, greyfurt
· Fruktoz (meyve şekeri)
· Taze fasulye, bezelye
· Fındık, yer fıstığı, ceviz
· Bulgur, integral makarna

Kaynak:(link)

Metabolizmanın yavaş olduğu saatler ise genelde akşam ve gece saatleridir. Sabah imsakla birlikte metabolizma hızı günlük sirkadiyan ritimle birlikte normal hormonal dalgalanmaya bağlı olarak hızlanır.
Spor metabolizmayı hızlandırır. Mesala size kilo alma anlamında sporu da tavsiye edemiyeceğim. Yani görüyorsunuz, kilo alma uğruna spor dahi faydalı davranışlar sınıfından, zararlı davranışlar sınıfına geçiyor. Bence sporun faydalı olduğu kesin, aşırı kilo almak ZARARLI..
Her şeyin orta yolu iyidir.

Her şey gönlünüzce olsun, sizin için hayırlısı olsun.

Selam ve sevgiler.

Mesut abi,verdiğiniz bilgiler ve gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim.Önerilerinizi,mümkün olduğu kadar,dikkate almaya çalışacağım.Tekrar teşekkür ederim.

Mesut abi senin verdiğin bilgilerden glisemik indiksi yüksek besinleri fazla tükettiğim için 80 kgnin altına inemediğimi anladım saolasın:)
bende glisemik indeksi yüksek gıdaları biraz keseyim bakalım 75 civarına inebilecekmiyim:)
bende 1.80im bende normalin üst sınırındayım şu an ama normalin ortalarına doğru yol almak istiyorum :)

@d.berkay
Glisemik indeksi yüksek gıdaları özellikle akşam 17 den sonra yeme. Zira metabolizman yavaşlamaya başladıktan sonra yediklerinin depolanması daha kolay olur.
Sabah kahvaltısını yeterli kaloride yapmalısın. Öğle yemeğinde ise ihtiyacından fazla yememelisin. Akşam yemeğinde ise ne kadar az yersen kilo vermek adına o kadar kardasın demektir.

Fastfood gıdaları terketmelisin. Her öğünde kepekli tahıl ekmekleri ve salata olmalı.

Mümkünse günde 3 öğünde aldığın kalorinin toplam miktarını hiç artırmadan bu öğünlerin sayısını 3 yerine 4 yada 5 e bölmelisin. Mesela öğlen yemeğinden sonra yiyeceğin meyveyi yada tatlıyı hemen yemeğin ardından değil de mesela ikindi vakti yiyebilirsin. Yine örneğe devamla.... akşam yemeğinde yiyeceğin bir ekmeği yemekten 1-2 saat önce hafif bir bitki çayıyla birlikte alır iştahını biraz duraklatır ve akşam yemeğini ekmeksiz yaparsın.. gibi...

Evinde yemeğe başlamadan önce yiyeceğin tüm yiyecekleri önceden önüne koydur, ve bunlara ilaveten hiç bir şey yeme.. Yiyeceğin miktarları kendin ayarlama.. tok olan evdeki başka birine ayarlattır. (İnsanın midesi açken gözü de aç olabiliyor)

Her yemekten önce aç karna bir bardak su iç.

Sofradan doymadan kalkmayı alışkanlık haline getir.

Mümkünse yer sofrasını tercih et ve sağ dizini dikerek yemek yerken midenin sıkışmasına(katlanmasına) yardımcı ol. (Bu mekanik kompres, erken doyma hissi uyandırır)

Bir de önündeki yiyeceklerle doyma konusunda kendini psikolojik olarak hazırlamalısın.

yemeğini 20 dak.dan önce bitirme. Zira doygunluk hissi 20 dk. dan sonra hissedilmeye başlar. yani 20inci dk. dan sonraya bıraktığın yemekleri yemeden doymuş olma ihtimalin var.

VS vs vs..

Konu kilo almaktan kilo vermeye döndü ama olsun... bu daha faydalı bir konu bence...

Arzu ettiğin ilave bir bilgi olursa ve bize iletirsen yardımcı olmaya devam ederiz.
Umarım faydamız oluyordur..

Selam ve sevgiler.

Geri