Scudo Sports

Bir günde en fazla ne kadar besin alınabilir?

Kamil

Daimi Üye
Tepki
62
Arkadaşlar,spor salonuna gitmeye başladım ve bugün orada tartıldım.Yaklaşık 64 kilogramım.Kilomu kısa zamanda 70'e çıkarmak istiyorum.Ama doğal besinler alarak ve protein ağırlıklı beslenerek kilo almak istiyorum.Marketlerden aldığımız birçok üründe,besin değerleri yazdığı için kolayca protein hesabı yapılabiliyor.Ben zor kilo alıp-veren birisi olduğum için,biraz fazla yemek yiyerek hızlı kilo almaya çalışacağım.Ama vücut bundan nasıl etkilenir bilmiyorum.Karaciğerim normalden çok mu çalışır?Karaciğerin veya diğer organların zarar görmemesi için,günde en fazla ne kadar protein almalıyım?Bir de ek olarak şunu soracağım:Hemen hemen hergün bisiklete biniyorum ve şimdi de haftada üç gün vücut çalışmaya başladım,aynı zamanda öss sınavınana hazırlık olarak matematik çalışmam gerekiyor ve ben daha başlamadım bile.Acaba bu kadar yoğun fiziksel etkinlik,ders çalışmamı olumsuz etkiler mi?

Scudo
Sabahları 3/4 haşlanmış yumurta (bir tane tam diğerleri sadece beyazı) ve yarım litre süt (ballı veya pekmezli), kahvaltıda 3 kaşarlı poğaça + taze portakal suyu veya ballı mısır gevreği + süt, öğle sebze ağırlıklı (arada tavuk da var tabii) yemek ve pilav, ara öğünde ton balığı (küçük kutu) ve öğle yemeğinden bir tabak daha, antremandan önce (akşamları iş çıkışında 7,30 gibi başlıyorum antremana) portakal suyu, işten salona giderken atıştırmalık fıstık, fındık vs...spordan sonra yarım litre meyve suyu, 22,00 gibi akşam yemeği (tavuk, makarna veya baklagil, pilav yaparsam nohutlu, bezelyeli veya garnitürlü), gece yatmadan yarım litre süt, 2 yumurta ve muz...Tamamen hergün bunu uygulamıyorum ama aşağı yukarı bu şekilde beslendim on gün ve 4 kilo aldım...Baya su içerim bu arada...7 saat uyuyorum...

10 günde 4 kilo almıs bir arkadasın beslenme listesi belki işine yarayabilir . Kilo almanın en basit anlaşılacagı yontemm yaktıgından daha cok kalori almalısın .. Zayıflamak isteyenler içinde tam tersi aldıgından fazla kalori yakmalısın ...

Yukarıda örnek verilen diyet çok sağlıksız, kesinlikle uzak durmak gerekir! Vücuda bir anda bu kadar yüklenmek doğru değil. Hızlı şekilde kilo alırsanız vücut bunu yağ olarak depolayacaktır. Bu da hiç sağlıklı olmaz. Yağdan oluşan bu fazla kiloları vermek de epey zor olur. Benim tavsiyem bu süreci sporla birlikte 3 - 4 aylık bir zamana yaymanız. Bu sayede kas dokularını artırıp, yağ dokularını azaltarak sağlıklı biçimde kilo alabilirsiniz. Ama kas gelişim süresi biraz da genetik olduğu için bunu kendi haline bırakın ve harcadığınız kadar kalori alın. Kaslar geliştikçe idman süresi de artacağı için günlük kalori ihtiyacınız gün geçtikçe artacaktır. Birden kalori yüklenirseniz yine yağlanma oluşur. Kas yapayım derken yağ yapmayın...

Yoğun fiziksel aktivite, konsantrasyon bozukluğu ve zihinsel aktivitede zayıflama getirebilir. Egzersizlerinizi düzenli ve yavaşça artan tempoda yapmaya ve günlük yaşamınızı olumsuz yönde etkilemeyecek dozda tutmaya özen gösterirseniz, derslerinize olumsuz bir etkisi olmaz, aksine faydası bile olabilir.

Eğer düzenli ve sağlıklı yemek tüketiyorsanız, ve vücut kütle indeksiniz ideal sınırlar içerisinde ise kilo almaya çalışmanız anlamsız, eğer zayıfsanız yemek düzeninizi değiştirmeden her akşam veya sabah 1 saat kadar koşmanız, çok tekrar mide hareketleri yapmanız kilo almanıza yardımcı olacaktır.

Kamil bende aynı dertten muzdaribim
Aylardır kilo almaya çalışıyorum. 4-5 aydır spor salonuna gidiyorum. Bunun yanında Karbonhidrat tozu aldım. Onu içiyorum. Kilo almak için sık yemek yemek gerekiyor. Yani acıkmanı beklememelisin. Fındık , mısır, ton balığı yiyebilirsin.
Bol bol kırmızı et ye. Makarna ve pilavı her öğünde tüketmeye bak.
Ben 6 kilo alabildim. Hedefim 70 kilo olmak. Mutlaka spor salonuna git.
Başarılar...

@mutu88

Aldığın kilonun yüzde 80'i vücudunda depolanan yağdan oluşuyor.

Buradan net bir şey söylemek mümkün değil, öncelikle belirtiyim. Ama kabataslak formülleri var.
Günlük protein ihtiyacı: 100 kilo olan birisi için 100*1,5=150 gram şeklindedir.
Spor yapan birinin protein ihtiyacıysa: 100 kilo olan birisi için 100*2=200 gram şeklindedir.

Sen 70 kilo olmak istiyorsan: 105-140 gram arası protein alman lazım. Proteini kahvaltıda beyaz peynir+yumurtadan, öğlen mercimek,fasulye,nohuttan, akşam kırmızı et,tavuk,balıktan alabilirsin.

Makarna ve pilav asla kilo yapmazz . ( hareketli bir bunye icin ) Aksinee hareket halinde vucut enerji için ilk bu karbonghidratlara baş vuruyorr . Makarnadan kilo almayı saglamak için mutlaka kalorisi boll soslar kullanmanız gerekiir ..

Arkadaşlar benim merak ettiğim,bir günde en fazla kaç gram protein alınabileceği.

@KÂMİL

Buradan net bir şey söylemek mümkün değil, öncelikle belirtiyim. Ama kabataslak formülleri var.
Günlük protein ihtiyacı: 100 kilo olan birisi için 100*1,5=150 gram şeklindedir.
Spor yapan birinin protein ihtiyacıysa: 100 kilo olan birisi için 100*2=200 gram şeklindedir.

Sen 70 kilo olmak istiyorsan: 105-140 gram arası protein alman lazım. Proteini kahvaltıda beyaz peynir+yumurtadan, öğlen mercimek,fasulye,nohuttan, akşam kırmızı et,tavuk,balıktan alabilirsin.

Senin için 140 gr diye açıkça yazdımdı ama bir daha yazıyım: 140 gram;) Protein ve karbonhidrat fazlası yağa dönüşür, bunu unutmayın.

Dün baya bilgi yazıp da yolladığımda gönderilmeyince tekrar yazamamıştım, tekrar aklıma gelenleri yazayım;
Sağlıklı ve yetişkin bir insan bir günde kendi kilosu kadar protein alabilir.70kg ise 70gr gibi.
Fakat aynı zamanda spor da yapıyorsanız, Selim'in de söylediği gibi kg x 1.5 veya yüksek yoğunluklu antreman günlerinde kg x 2 şeklinde protein alımı yapabilirsiniz.
Kilo alımının sağlıklı olması açısından, spor salonuna da gidiyorsanız, öğünlerdeki besin öğeleri ağırlığını protein,karbonhidrat,yağ sıralamasıyla yapmalısınız.
Proteinler kas kütlesi oluşumu, ölü hücrelerin yenilenmesi, yerine konması ve yeteri kadar kas kasılması için gerekli besin öğeleridir.
Kaliteli protein kaynakları sırasıyla;
Süt ve süt ürünleri (yağsız olanları tercih edilebilir)
Balık (yaz geliyor, yağsız olan cinsler kolay bulunuyor)
"Yağsız" kırmızı et (Çok zor bulunur, piyasadaki en yağsız et bile %20 yağ oranına sahiptir.Aynı zamanda gerçek yağsız etin kilosu 20-25ytl yi bulabiliyor)
Baklagiller (kolay bulunuyor ve aynı zamanda sebze sınıfında oldukları için sindirime de faydaları var) Başta mercimek, sonra nohut, fasulye, bakla.
Mısır (hem cin mısır hem de süt mısır) Etten tek farkı, 2 aminoasitin eksik olmasıdır.
Yağlı tohumlar ( = kuru yemişler) hem protein hem de yağ oranı yüksektir.Sadece yoğun fiziksel aktivite/antrenman günlerinde tercih edilmelidir.

Arkadaşlar sağolun.Benim için en iyisi,süt.Balığı,pekmezi ve tavuğu hiç sevmem.Ama çocukluğumdan beri sütü çok severim.Özellikle mısır gevreği ve nesquik'le,günde rahatlıkla 2 lt süt tüketebilirim.Bu da,60 gr protein yapar.Geriye 80 gr kalıyor.Günde 250 gr da kaşar paeyniri yesem bu da 75 gr protein yapar.Diğer yediklerimle birlikte her'alde biraz da aşarak yaklaşık 140 gr protein alabilirim.Bu arada dün gittim biraz çalıştım spor salonunda,her tarafım inanılmaz ağrıyor.Çok hafif bir başlangıç yapmama rağmen.

@KÂMİL

Böylelikle tüm protein ihtiyacını süt ve süt ürünlerinden karşılamış oluyorsun ki bu da pek sağlıklı olmuyor yine.Gerçi sende olmuyor görünüşe göre ama süt çoğu insanda (ben de dahil) hazımsızlık problemi yapabiliyor.Bana kalırsa her ne kadar sevmesende et ürünlerini programına katmalısın.Konserve ton balıklarını da kullanabilirsin.Balık hem protein kaynağı hemde yağ ve dolayısıyla sporcular için yararlı omega 3 içeriyor.

@KÂMİL

Selamlar.

Zor kilo alıp veren biriyseniz, metabolizması dengede olan birisiniz demektir. Acaba bu dengeyi bozmaya değecek mi? Yani;Boyunuz kaç acaba?, ideal vücut kitle indeksinizi hesaplattınız mı?
64 kg. neden size yetersiz geliyor?
70 kg. olma fikri kime ait? Fikir sizin ise neden ? Yani neden daha az yada daha fazla değil de 70 kg. veya neden 64 kg. değil?

Sorularım çok gibi oldu:D
Ama yanıtlarsanız, size mümkün mertebe bilimsel çerçevede cevap vermeye çalışır, diğer cevap yazan değerli üyelerin yorumlarına da katkıda bulunmaya gayret ederim.

Selam ve saygılar.

Mesut Girgiç,boyum,tam olarak bilmiyorum ama 1,81-1,82-1,83 gibi bi'şey.Dolayısıyla bu boya bu kilo-64-az diye düşünüyorum.Vücudumun üst tarafını biraz daha geliştirmek istiyorum.Zaten vücudumun yağ oranı çok az bu yüzden kilo almalıyım ki vücudumun üst tarafını da geliştirebileyim.''İdeal vücut kitle hesabı'' dediğin şeyden yapmadım ama zayıf olduğum kesin.

keşke mümkün olsa da sana istediğin kadar kilo vrebilsem :D

ben de var biraz fazlasıyla..boylarımız hemen hemen eşit...idealim 83-85 aralığı..kemik ağırlığım fazla, kemiklerim iri yani...geçen yıl haftasonları olmak koşulu ile sıkı antreman ile 94e düşebildim...sonra sezon kapandı, iş değişikliği şu bu derken yine 3 hanelere ulaştım.. "mesut abicim ne olacak benim halim" demeyeceğim ancak, işin fizyolojisinden çok anlamadığım için şunu sormak istiyorum...Kâmil vücudunun üst bölgesini geliştirmek istiyor ve bunun için kilo alması gerektiğini ifade buyurmuş...bu doğru bir yaklaşım mıdır? yani adele gelişimi için kilo şart mıdır? elbette ki zayıf insanları gözümün önüne getiriyorum, ne kadar adeleli de olsa emanet gibi duruyor.. yani bu biraz garip geldi bana...biraz işin ilminden bahsetseniz?

bu arada bir günde en fazla ne kadar besin alınabilir sorusunun cevabı biraz senin iştahına, midenin kapasitesine kalmış :D şahsen ihtiyacımın kat be kat üzerinde besin tüketbilirim :D tecrübeyle sabit..

Murat abi iştahım iyidir.Zayıfım ama büyük bi' midem var.''Bir günde en fazla ne kadar besin alınabilir?'' diye sorarken,amacım sağlıksız bir durumun oluşmasını engellemek.

Vücudun belli bir kapasitesi var, siz ne kadar çok yeseniz bile, vücudun sindirebileceği karbonhidrat/yağ/protein oranı bellidir, bunun üstünde aldıklarınız sindirilmeden dışarı atılır, nefsinizi körlemiş olursunuz yane..

@KÂMİL

kilonuz:64 kg.
boy 1.82 m kabul etsek.
vücut kitle indeksiniz: 19,3 çıkar.

bakın bakalım aşağıdaki normal kitle indeks değerlerinegöre göre siz nasılsınız?
<18.5.................. zayıf
18.5-24.9........... normal
25-29.9.............. orta derece şişman
30-34.9.............. ağır derece şişman
>35..................... çok ağır derece şişman

Yani siz .. NORMAL. siniz...
ama normalin alt sınırında.. ;) olsun, yine de normal.. ;)

Ben obezite(şişmanlık)nin zararlarına ait pek çok yayın okudum.
Yok efendim santral obezite en tehlikelisidir, vucüt kitle indeksinden ise vücut yağ oranının fazla olması daha tehlikelidir, yok kalp hastalığı yok efendim damar sertliği ve ateroskleroz vs vs vs
Ama zayıflıkla , hele hele normalin alt sınırındaki kilonun zararlarıyla ilgili tıbbi yayınla karşılaştığımı hatırlamıyorum. Aneroza nevroza bir yememe hastalığı ama bunun sizinle ve konumuzla alakası yok.

Ülkem insanı biraz obezdir. Siz etrafınızda gördüğünüz insanların görüntüsüyle kendinizi görsel olarak kıyaslamayın lütfen. Hele hele annelere göre tüm evlatlar iştahsız ve zayıftır. Hatta bu evlat sumo güreşçisi bile olsa:D

düşük kilonun sorun olduğu yerlerden birinin boksör ve güreşçilerdeki SIKLETİ TUTTURMA olayı olduğunu hatırlıyorum. Yani güreşçiler bazen kilo verme yada alma sorunuyla karşı karşıyalar.

Ama bildiğim kadarıyla PROFESYONEL VE BAŞARILI PEK ÇOK BİSİKLETÇİ SİZİN BOY VE KİLONUZA YAKIN ÖLÇÜLERE SAHİPLER.

Yani kilo alma işini eğer çok çok çok istiyorsanız ve altta yatan ve sizin kilo almanıza engel gizli bir hastalık falan da yoksa size yardımcı olmaya çalışırım. Ancak haberiniz olsun, eğer kaslarınızı geliştirerek kas kitlenizi artırmadan kısa yolsan kilonuzu artırmaya çalışırsanız, ilave kilolarınızın hepsi YAĞ'dan mamül olacaktır :eek: :(

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Ama ben sizin yerinizde olsam; VÜCUDUMA FAYDASI OLMAYACAK AĞIRLIĞIN HAMMALLIĞINI Y A P M A M. Üstelik bir de bu vıcık vıcık yağ olacak ise

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Tabi bu benim tercihim. Eğer tüm bunlara rağmen Mesut Bey, sen bu lafları bırak bana kilo aldır diyorsanız hala... o zaman bu isteğini doğrulayan bir mesaj daha yazın lütfen, ki fazla kilolarınızın getireceği olumsuzlukların sorumluluğu sizin üzerinizde kalsın;)

Evet, hala fazladan kilo almak istiyormusunuz??????:eek:

Mesut abi,bilgiler için teşekkür ederim.Normal olduğuma sevindim.Birkaç kilo alırsam yine de normal olurum sanıyorum.Ama bu işi abartmayı düşünmüyorum zaten.İndeksim dediğinize göre,normalin alt sınırındaymış.Normalin ortası en idealidir galiba öyle değil mi?Ben de ideal kiloma gelince beslenmeme tekrar bir denge getiririm.Bu arada ideal kilomun ne olduğunu hesaplamam için sizin şu indeks hesabınızı öğrenmem gerekiyor.Normal indeks aralığının,alt ve üst sınırlarının ortalamasını alıp bu ortalamayı yakalayabilmem için kaç kilo daha almam gerektiğini hesaplıyacağım.Bunun için indeks hesabının nasıl yapıldığını yazar mısınız?Ya da beni öğrenebileceğim bir yere yönlendirin lütfen.

Geri