@KÂMİL
Kamil Bey, yukarıdaki mesajınızı okuduğumda çok sevindim. Zira çok aklı selim bir tavır içindesiniz, vücut sağlığınıza karşı.
Sizin tartı ve boyunuza göre en ama en ideal kilonuz: Yani normalin ortası. yaklaşık 70 kg.
İndeksi bir de kendiniz hesaplamak isterseniz, size tavsiye edebileceğim link:
(link)
Kilo alabilmek için önerilerim ise şunlar

Böyle bir cümle kurabildiğim için utanıyorum

Ama siz çok istediniz

)
1. Kilo almamanıza yol açan gizli bir hastalık olmadığından emin olun. (bir doktor yardımıyla)
2. glisemik indeksi yüksek olan gıdaları metabolizma hızınız yavaş olduğu saatlerde ihtiyacınızdan fazla miktarlarda tüketin. (Çok çok özür dilerim ama bu tavsiye aslında bir tıp adamına hiç yakışmayanbir öneri oldu, ama ne yapayım siz istediniz

)
Not: Ben şahsen kendim yapmayacağım şeyi size de tavsiye etmem. Yani yağ yiyerek kilo tutmanızı önermiyorum. Şimdi yağ meselesiyle vakit kaybetmeden konumuza devam edelim.
Glisemik indeksi yüksek( ve de aslında fazla tüketildiğinde sağlığa zararlı olabilen) gıdalardan bazıları şunlar:
· Çaya atılan şeker, glikoz, reçel, bal, pancar
· Beyaz ekmek, beyaz undan yapılan gıdalar, kek, pogaca, beyaz undan makarna, bisküviler
· Patates, patates püresi, patates kızartması,
· Mısır, cipsler, kraker, mısır gevreği
· Pirinç
Metabolizmanın yavaş olduğu zaman dilimlerinde Glisemik indeksi düşük gıdaların fazla(aşırı) tüketimi de kilo almanızı sağlayabilir.
İşte glisemik indeksi iyi yada düşük (yani sağlıklı) gıdalar:
İYİ YA DA DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKS DEĞERİNE SAHİP GIDALAR
Bu gruba giren gıdaların alımında da günlük kalori toplamı göz önüne alınmalıdır.
· Yoğurt, meyveli yoğurt
· Yeşil sebzeler
· Sebze ve meyveler (domates, kiraz, vişne, kayısı, kuru kayısı, marul, lahana, mor lahana, brokoli, karnabahar, semiz otu, ısırgan otu, ıspanak....)
· Süt ve süt ürünleri
· Meyveleri mümkün olduğunca kabukları ile alalım, meyve suyu içecek isek şeker katılmamış/doğal olanlarını tercih edelim
· Kepek ekmeği, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği
· Şekersiz tam tahıl ürünler
· Nohut, kuru baklagiller, barbunya
· Mercimek, bezelye
· Şekersiz marmelat
· Kivi, üzüm, armut, şeftali, erik, elma, portakal, greyfurt
· Fruktoz (meyve şekeri)
· Taze fasulye, bezelye
· Fındık, yer fıstığı, ceviz
· Bulgur, integral makarna
Kaynak:(link)
Metabolizmanın yavaş olduğu saatler ise genelde akşam ve gece saatleridir. Sabah imsakla birlikte metabolizma hızı günlük sirkadiyan ritimle birlikte normal hormonal dalgalanmaya bağlı olarak hızlanır.
Spor metabolizmayı hızlandırır. Mesala size kilo alma anlamında sporu da tavsiye edemiyeceğim. Yani görüyorsunuz, kilo alma uğruna spor dahi faydalı davranışlar sınıfından, zararlı davranışlar sınıfına geçiyor. Bence sporun faydalı olduğu kesin, aşırı kilo almak ZARARLI..
Her şeyin orta yolu iyidir.
Her şey gönlünüzce olsun, sizin için hayırlısı olsun.
Selam ve sevgiler.