Ben sahsen her konuda Almanya ile Turkiyeyi kiyaslayan (ozellikle Turkiyeyi kucuk goren konularda)
Bilip bilmedigi her konuda ahkam kesebilen
Turkiyeyi biraktigi 20 yil oncesi veya babasinin anlattigi gibi sanan
Yaptigi yanlisi veya kotu bir olayi yurtdisinda yasamasina dayandirip kabullenmeyen
Pek cok gurbetci gordum ve dinledim.Bunlara birsey anlatmak da deveye hendek atlatmak kadar zor.Bunlarida bos beles degil köyundeki her ailenin birinci derece akrabalari(kendim dahil) Almanyada ilk nesilden beri bulunan bir memleketin evladi olarak yaziyorum.
Ortamda doktor varsa onunla saglik sektorunu tartisir muhtar varsa siyaset tartisir benim gibi asker varsa orduya girer muhendis varsa ustun Alman muhendisi olur sorarsin fabrikada bant iscisidir.
Bunlari kucumsemek icin yazmiyorum hepsini artik kabullendim.en cok kizdiklarim da biran once para kazanmasi icin lise dengi okuldan sonra universite seviyesine cikmak istemeyen gencler.en cok duymak istedigim de bu ailelerin cocuklari Almanyada doktor olsun muhendis olsun ama sayi oldukca az.
Ha bu yazdiklarimin konuyla ilgisi varmi

cok da yok farkindayim ama bende icimi dokmek istedim.kendi adima basliktaki sekilde hitap kullanmamaya dikkat ediyorum ama yukarida yazdigim gibi bazi ornekler cok daha agirini hak ediyor.
Sonuc olarak kisi sayginligini ve kendisine edilecek hitabi kendi kapasitesiyle kisa surede karsisindakine aktarir.ihtiyar abi de yurtdisinda yasiyor ama hic aklimin ucundan bile gecmez boyle bir hitap.bu yasina hurmetimden degil tanidigim gunden beri agzindan dokulen her cumleden bilgi aktigi icin ayrica yine ilk gunden beri karsisindaki kim olursa olsun ne sorarsa sorsun saygili davrandigi icin.