Scudo Sports

Bedelli Askerlik Çıktı! 28 Yaş, 18 bin TL

17 yıl geçti üzerinden hatırlamakta bile zorlanıyorum subay çocuğuyum tüm aile asker, ama insan her şeyin istediği tarafını görüyor olay sokak köpeği toplamaya gelince avrupa gibi medeni, akerliğe gelince türk gibi güçlü, işine geldiği tarafını gör gelmediğini yok say, insan olsun hayvan olsun hiçbir canlıya zorla bir şey yaptırmak bana mantıklı gelmiyor.

Scudo
Mesele zorla yapılma meselesi değil. Parası olanın bedelli yapıp parası olmayanın (Evin çalışan tek çocuğu oluyor bazen) alınıp 3 kuruş paraya 18 ay askerde tutulması. Bana derseniz bu bedellilerden toplanan paralar durumu olmayan bu arkadaşlara maaş olarak (Misal 3000 TL) aktarılsa başımın üzerinde yerleri var. Bu toplanan paralar Düzce Belediye Başkanın'nın Audi (Passat mı çeksin adam yanlarına) parasına gidiyorsa isyanım bunadır.

@Gökay Akçay
din ve vicdan özgürlüğü hakkı, avrupa insan hakları sözleşmesi ve medeni ve siyasal haklar sözleşmesinde de bu hak sözleşmeye taraf tüm ülkelerin vatandaşlarına tanımak zorunda olduğu haklardandır..
şimdi birey,vicdan,hak,hukuk,silah,emir almak,emir vermek,savaş,hükmetmek,şiddet gibi kavramlara girmeyelim . aman tadımız kaçmasın ali rıza bey :)

Askerlik bir tane örnek aslında. Ama önemli bir örnek. Bu ülkenin marabasi da agasi da kendi vatandaşları olmalı. Dağında eşkıya kovalayan kahraman ,ovada 3 paraya hayatını ipotek ettirip, kamuya ait denize bile giremiyecekse, bir sorun var .

@trainspotting35

Bakım okulu mudur? :)

Ben de bakım asteğmen idim. 2,5 aylık eğitimin ardından yine Balıkesir'de farklı bir taburda görev aldım.

ilk 3 aydaki eğitim için yapılmış koca bir hiç yorumunuza katılmıyorum. Biz fiziksel olgunluk, klasik bakım eğitimi dışında kişilere çok şey katan farklı eğitimler de aldık.
Mesela 111 kişilik bir bölük 1 kişinin hatasından sorumlu tutulurdu. Koşuyu standart sürede tamamlaman ya da çok daha kısa sürede bitirmen önemli değildi. Önemli olan badin ile birlikte bitirebilmen idi. Birlik olmayı öğrendik. Baskı altında güçlü kalabilmeyi, disiplini öğrendik. İnsanlara çok anlamsız gelen kurallar bütününün aslında kişilere çok ciddi katkıları olduğu açıktı. Tabi insanlar mevcut durumdaki koşullara göre değerlendirdiği için lüzumsuz işler bütünü gibi görülebilir ama o en basit eğitimlerin olası bir savaş halinde kişiye çok ciddi avantaj sağlayacağı çok açıktır.. Şahsen ben tüm eğitimi faydalı görmüştüm ve keyif almaya odaklanmıştım ;)

Genel olarak bakınca insanların dilinde yahu boşa geçirdik, orduya faydam dokunabilirdi hiçbir şey yapamadık lafı duyulur fakat askerdeyken işten kaçmak için yetenek gizleme, saklanma sıvışma ganiyle yaşanır. Takım komutanı olarak doğrudan yaşayıp muzdarip olduğum olaylar bunlar. O yüzden insanlar o tür söleri duyunca hep bir gülümseme olur yüzümde.

Bedelli askerlik çok ciddi bir çifte standarttır. Birlik ve bütünlüğe terstir. İlerde olur da savaşmak zorunda kalırsak bunun çok ciddi zararlarını göreceğimizden eminim.
bedelliyi getirenler savaş durumunda kaçacağı için çok da dert etmiyorlar.

@trainspotting35
pek sayın ve saygı değer mühendis bey kardeşim şimdi sana değişik bir bakış açısı sunsam ; üstteki yazdığınız mesajda bahse konu olan ''mesele zorla yapma meselesi değil'' cümlenizdeki ifadenize istinaden.. yehova şahidi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları inanışları gereği askerlik hizmetinden muaf tutulmayı istediklerinde ne yapacaksınız? zorla silah altına mı alacaksınız?

not: yehova şahitleri : Üçlü Birlik karşıtı inançları dolayısıyla ana akım Hristiyanlıktan ayrılan bir Hristiyan mezhebi. dini inançları gerekçesiyle savaşa, savaşmaya, savaş eğitimi almaya, insan öldürmeye karşıdırlar.

Evet Ordudonatım dım bende. Askerlik elbette birşeyler katmıştır ama kattıklarının yanında çok şeylerde götürmüştür. Mesela ailemden, sevdiğimden ayrı 1 sene gibi. Kıyas yaptığımda ailemle olan 1 sene ağır basıyor. Merak etmeyin siz zaten soğukkanlı değilseniz aldığınız eğitim inanın pek bir işe yaramayacak. Hemen işyerinden bir örnekle durumu açıklayayım. İşyerimizde yaklaşık 10 kişiye ilkyardım eğitimi verildi. Bir çalışanın parmağı koptu ilkyardım eğitimi alan arkadaşlar çil yavrusu gibi dağılırken ben yemekhaneye koşup buzlu poşet yaptım. Poşeti bir kabın içine koyup parmağıda kaba yerleştirdim. Arkadaşın elini sardık güzelce ve araca bindirdik demem o ki içinde askerlik olan, disiplin olan zaten çok az eğitimle o moda girecek 12 ay harcamaya gerek yok ama ruhunda olmayana ne yapsan faydasız.

@Murat B.

Ben de 277. dönem uzun dönem (16 ay) asteğmenlik yaptım. Haziran'da okul biter bitmez başvurdum, özellikle uzun dönem istiyordum. 4 ay acemilik ve 12 ay İngilizce sınavını kazandığımdan dolayı tercüman olarak nispeten rahat bir askerlik yaptım. Yine olsa, belki süresinden dolayı kısa dönemi tercih edebilirim ama bedelliye ben de sıcak bakmıyorum. Herkesin ödeyebileceği bir ücret olsun, isteyen ödesin gitsin.

keşke benim için de askerliğin götürdüğü şey sadece ailemden ayrı kalmak olsaydı.

Hayatta zorla yapmak zorunda olduğumuz şeyler var. Bedel ödemek zorunda olduğumuz şeyler var. Size ufak bir hikaye anlatayım. Tilkinin biri çiftçinin bahçesinin çok çok uzağından geçiyormuş hani tavuklarına falan zararı yok arkadaşıyla konuşurken birden tüfeğini doğrultmuş ve tilkiyi vurmuş. Arkadaşı feryat figan demiş ne zararı vardı hayvanın çok uzaktan geçiyordu niye vurdun. Çiftçi durup arkadaşına bakmış tilkiye vurmazdım ama vurmasaydım yol olur demiş. Kıssadan hisse ülkemizde kitleler halinde Yehova şahidi dinine geçiş olmasın diye zorla askere alırdım yani şimdi olduğu gibi. ?

aihm mahkemesinin verdiği kararları ben de tanımam diyorsanız söyleyecek bir söz bırakmamış olursunuz:)
(link)

Valla keşke devlet benim söylediğim şekilde yönetilseydi. Ben AİHM tanımama gibi bir şansım varsa tanımam. Öyle bir yetki verilmedi bana ama bunu keşfeden çok uyanık çıkar bizde. Benim dediğim şudur zengin bedel verip yerine fakiri askere gönderiyorsa o bedel fakire aktarılsın milletin cebine değil.

@Murat B.
Sn.Murat;Türkiye'de kadınların askerlik yapmaması,eşit yurttaşlık prensibine tamamen aykırı ve toplumsal barışı zedeleyici saçmasapan bir uygulama değil mi?
@hgercek
Sn.hgerçek;devlet denilen şey,özünde ayrımcılık üzerine kurulu olduğu için,bu bedelli mevzusu gibi konularda devlete yüklenmek ne kadar doğru olur?
Mesela,Türkiye'de bir mafya babası..Kameralar önünde..Bir kesim insanların ''oluk oluk kanlarını akıtırım'' diyor ve devlette buna seyirci..!
Yani,kimin hapse gireceğine yasalar değil,başkaları karar veriyor..Bu konuda çok fazla örnek verilebilir,ben özellikle bu mafya babasını örnek verdim..
Haliyle demokrasiymiş,adaletmiş,bunların hepsi birer kandırmacadan ibaret..
Hani diyorlar ya,''hepimiz aynı gemideyiz..''Tamam da niye hep dar gelirli insanlar askerde ölüyor?Aynı gemideysek,birkaç askerde sizin taraftan ölsün ama öl(e)mez işte..Kabaca 5000 yıldır bu böyle..Hep garibanlar,kendilerini sömürenler adına savaşmışlar ve ölmüşler..

kimsenin vatan sevgisini sorgulamıyorum ve vatanını sevmeyen herkesi şiddetle ayıplıyorum.
askere seçim veya zorunluluktan ötürü gidenlere de saygı duyuyorum
şehitlere allahtan rahmet ailelerine sabır diliyorum.
Bedelli yapmak için de ana baba parasına gerek yok vallahi. Zira cümle alem bankadan kredi alıp çalışıp aslanlar gibi ödüyor kimseden bir kuruş almadan.
Ben de öyle yaptım. Ben bedelli yaptığımda ödediğim miktarı döviz kuruyla oranlarsak emin olun epey bir hayrım dokunmuştur silahlı kuvvetlere. Aralık 2014'teki 16bin lira bugünün kuruyla 42bin lira ediyor!
Bedelli de olmasın, hepten kaldırsınlar.

Son düzenleme:
@Triban

Hayır değil. Kadınlar maalesef hayatın hemen hemen her alanında erkeklerin gerisinde yer alıyorlar. Bu durumda onları askerlik yükümlülüğünden muaf tutmak, eşit yurttaşlığa aykırı düzenleme değil, pozitif ayrımcılık oluyor. TSK'daki general ve amirallerin yarısı kadın olsaydı, kadınların askerlik yapmıyor olması saçma sapan bir uygulama olurdu...

"Şehit düşenler hep erkek" diye kadınların vatan savunmasında üzerlerine düşeni yapmadığını iddia edecek olan yoktur herhalde. Ancak "zenginler banka şubesine para yatırıyor, fakirler çatışmada ölüyor" diye, zenginleri terörle mücadeleyi umursamamakla veya teröre zımnen destek vermekle suçlayanlar var. Hatta, "Teşvikiye Camii'nden niye şehit cenazesi kalkmıyor?" diye provakasyon yapanlar bile var... (Türkiye'deki cami sayısı, Kurtuluş Savaşı artı Cumhuriyet tarihindeki toplam şehit sayısının iki katından fazla; camilerin çoğundan hiç şehit cenazesi kalkmadı)

265. dönem teneke asteğmen. 16 ay. 4 ay acemilik, 12 ay ustabirliği. askerliğim süresince geçen süre, evet, anlamsızdı ancak askerliğin işe yarar bir şekilde düzenlenebileceğini düşünmeden edemedim. 18 yaşına gelen tüm vatandaşları askere almamlılar bence, sivil savunma, ilk yardım, trafik-ehliyet eğitimi gibi detayları olmalı demiştim. 6 ayda herkese bu eğitimler verilmeli, başarılı olmayanlar bir 3 ay daha eğitim almalı ve ondan sonra otomobil ehliyeti gibi detaylar insanlara verilmeli demiştim. bizde neredeyse kimse ilkyardım bilmez. bir afet, yangın veya savaş olsa sivilsavunmadan herkes bihaber. trafiğin durumu belli.

bir de, o zamanki askerlikte, boşboş vakit geçiren askerler için, bunlara kondüsyon bisikleti gibi bir bisiklet uydursak, pedal basıp elektrik üretseler, ülkenin elektrik ihtiyacına epey katkıları olur hatta birer sayaç bağlarız, az üretene az yemek, çok üreten çok yemek ve ödül hava değişimi gibi boşluktan böylesi düşünceler geldi gitti.

askerlik, katmaklar içinde bir gezinti. normalde, herkes benzer sosyo ekonomik grupları tanıyor. askerlikte, her türden insan görüyor ve tanıyorsunuz, her türden.

@Murat B.
Sevgili Murat;''kadınlar geriden geliyorlar,o yüzden geride dursunlar'' diyorsunuz..Hem böyle yaparak ''pozitif ayrımcılıkta yapmış oluruz'' diyorsunuz ama buna benim katılmam mümkün değil..Sadece görüşünüze saygı duyarım..

Tarih boyunca kadınların savaşa katıldığı durumlar/toplumlar olmuş mu?Olmuş..
Bugün bazı toplumlarda kadınlar askerlik yapıyor mu?Yapıyor..
Erkekler,kadından üstün bir beyne mi sahipler?Hayır..
Erkekler kadınlardan fiziki olarak üstün diye bir bahane de üretemeyiz ki,askere giden herkes,niye böyle bir şey söyleyemeyeceğimizi bilir..
Bir de teknoloji denilen şey var..İnsansız hava uçakları filan..
(Bugün yapılan savaşları,tugaylarda lisans mezunlarına marş söyletenler kazanmıyor..!Teknoloji üreten,insan(erkek veya kadın) eğiten toplumlar kazanıyor..)
100 yıllık Türkiye'de kadınlar savaşlara katılmışlar mı?Katılmışlar..Pilot filan olmuşlar mı?Olmuşlar..Bugün bile orduda kadın askerler var mı?Var..
Haliyle kadınların Türkiye'de askerlik yapmaması için bir engel olduğunu düşünmemiz için bir neden yok..Bu sadece,ideolojik veya toplumsal normları içselleştirilerek iddia edilebilir..
Kadınların askerlik yapmaması,eşit yurttaşlık prensibine tamamen aykırı ve toplumsal barışı zedeleyici saçmasapan bir uygulamadır..:)
TSK'da bugün orgeneral veya amiral kadın olmamasının tek nedeni,Türk toplumunun ATAERKİL bir toplum olmasından ve bunu içselleştirmesinden ve üstüne de dini normların eklenmesinden dolayıdır..

Mesela,geçmişte mecliste kaç kadın vardı,bugün kaç kadın var?Demek ki istenirse oluyormuş..!

Provokasyon konusu da tartışılır..Ben hiç bir vekilin veya bir orgeneralın oğlunun askerde öldüğünü duymadım,duyamam da..!Bir önceki mesajımda dediğim gibi,insanlık tarihi boyunca bu böyle devam etmiş..Yani zenginler askerde filan ölmezler..Bu bakımdan fakirler bırakalım da,iki cümle kursunlar..Yaşadıkları toplum için askerlik yapanlar,askerlik yapan yakınını kaybedenler,benim gözümde zenginlere istediğini demekte özgürler..Buna ben provokasyon filan diyemem..Provokasyon mesela şudur..Bir hiç uğruna askerlerin gücüne güvenip,şuraya da gireriz,burayı da alırız filan demektir..

Geri