Futbol ve basketbol.
Genelde forumda futbol pek de beğenilmeyen bir spor. Bunun çok haklı gerekçeleri var. Özellikle ülkemizdeki futbol ortamı, tribün magandaları, maç sonrası atılan silahlar, sahaya dalan taraftarlar, futbol ortamındaki genel kültürsüzlük vb. düşünüldüğünde.
Ben biraz başka açıdan da bakıyorum. Şöyle ki:
Futbol, her şeyden önce bir takım ile yapılan bir spor. Siz de takımdaki (o sırada sahada bulunan) 11 kişiden birisiniz. Sizin ne kadar iyi bir futbolcu olduğunuz sonucu etkiler, ama diğer spor branşlarından, diyelim ki basketboldan daha az. Önemli olan takımınızın ne kadar iyi olduğudur, ki "iyi" bir takım, kadrosundaki 11 futbolcunun yetenekleri toplamından çok daha fazlasıdır.
Bir takım halinde hareket etmeyi öğreten güzel bir spordur futbol.
Ayrıca fiziğiniz nasıl olursa olsun, ister 1.50 boyunda, ister 2 metre boyunda olun, iyi bir futbolcu olabilirsiniz. Çoğu sporda fizik çok daha önemli yer tutar, yine örneğin basketbolda.
Kuralları basit, kolay anlaşılır, ayrıca "esnetilebilir" bir spordur. Yeri gelir üç korner bir penaltı edebilir. Yeri gelir taçları elle değil ayakla kullanırsınız. Saha olarak da sınırları esnetilebilir, 10x10 bir arsada da oynayabilirsiniz, 500 metrelik çayırda da. 11vs11 de oynayabilirsiniz, 2vs2 de. Kaleniz mi yok, dert etmeyin. 4 tane irice taş buldunuz mu işte size iki adet kale. Hatta kurallar o kadar esnetilebilir ki, kale sayısı teke de indirilebilir, her oyuncuya bir kale düşecek şekilde çoğaltılabilir de.
Topunuz olmasa bile oynayabilirsiniz, çam kozalakları ne güne duruyor (çocukken az yapmadık

)
Normalde spor yapmayacak tembel insanlar bile futbol sayesinde spora başlayabilir. Eğlencelidir, çok koşmadan da oynanabilir. Yoruldunuz mu, durun ve dinlenin. Top ayağınıza geldi mi savurun ileri gitsin.
Aslında üzerinde bu kadar oyun oynanmasa, paraya ve rekabete bu kadar kurban edilmese, kazanmak tek değer haline getirilmese, gerçekten çok daha farklı algılayabilirdik futbolu. Ne yazık ki endüstriyel futbol bu sporun canına okudu. Artık mahalle aralarındaki arsalar kalmadı, insanlar futbolu oynanan bir oyun olarak değil, ekranda izledikleri kadarıyla algılıyorlar: Milyon euro'ların hüküm sürdüğü, başarıya odaklı, kavgalı, gürültülü.
Biraz uzattım kusura bakmayın. Son bir not: Bence Türkiye'de futbol sevilmiyor. Sevilen şey holiganlık, kazanma hırsı, ne pahasına olursa olsun başarı... Yıllar önceydi, bir şampiyonlar ligi finalini izleyebilmek için kahveye gittim (Bayern-Valencia finali). Kahvede benden başka kaç kişi o maçı izliyordu dersiniz? Koca bir sıfır. Oysa o sırada fb-gs ya da ne bileyim ona benzer bir maç oynanıyor olsaydı, kahve maç seyredenlerle tıklım tıklım olurdu. Tabi her iki taraf da birbirini boğazlamaya hazır vaziyette...