Scudo Sports

Balık Avlama Sporu / Balıkçılık

@muzo

Eğer oltanız uzun ise gidon (elciklerin yanı) ve sele borusundan plastik kelepçeler ile yardım alarak taşıyabilirsiniz. :) Benim aklıma böyle bir fikir geldi. :D

Scudo
Ben tur bagajımın arkasına bagaj lastikleriyle tutturuyor öyle gidiyorum balığa.Sıkıntı oluşturmuyor.Eğer rat (kamış kullanmıyorsanız) sadece kancaları olta dibne sarmayın.Fır döndüden sökün yoksa bacak kaptırabiliyorsunuz arada :D ben daha dün taktırdım bacağımı :)

Konu hort olacak ama :D Ben de 6 yaşından beri amatör olarak balık tutuyorum.

Babamın 15-20 yıllık geçmişi vardır balık avcılığı ve tüpsüz dalışa. Balığı bırakmadı ama bazı nedenler ile tüpsüz dalışı bıraktı.

Bu arada 3 tane 5,5 m olta ve 1,5 m tekne oltası var. (Tekne oltasıyla yarımlık çupra çekmiştim :D)

Dere, Nehir, Deniz ve Baraj kenarında kamp planı olanlar için işe yarayabilir. Güzel paylaşımlar var.

Bende bisiklet ile gitmek istiyorum aslında balığa, amaç balık değil bisiklet ile oralara gidebilmek, eğlenmek :)

Bizde haftasonu turnaya gideceğiz . Çok heyecanlıyız . Haydi rastgele :)

@daykosi

planlar suya düştü hocam :D biz balık olmuşuz haberimiz yok

Selamlar sevgili arkadaşlar. Forumda bulunan siz değerli bisikletseverlerin bir çoğunun doğa ile barışık olduğunu açmış oldukları başlıklardan ve çekmiş oldukları fotoğraflardan bir yıldır takip ediyorum. Bisiklet benim için hobiden ziyade son bir yılda yaşamımı şekillendirmeye başladı. Bisikleti tam olarak hayatıma dahil ettim . Son bir yılda iş yerime dahil bisikletle gitmeye başladım. Sağlıklıydım çok şükür daha da sağlık buldum bisiklet sayesinde.

Peki balıkçılık yada balık sevdam nerden geliyor bu konuyada değinmek istiyorum. Aslen Çorumluyum çoçukluğum köyde geçti. Irmak yada göl yaşadığım mevkide bulunmadığı için Çay(dere) da balık tutardık. İlk balığım tarla sularken babamın suyun başını git dereden kontrol et demesiyle başladı. Yaşım henüz 12 veya 13 tü . Tarla suyunu takip ederek çaya kadar gitmiştim. Çaya vardım. 100-200 metre ilerledikten sonra suyun içinde hareket görmüştüm. İlk tepkim yılan oldu sonra baktım balık. 20-25 cm olan dere suyuna deyneğimi vurunca suyun içinde ufak gözüken balık sersemledi ters döndü ve elimle bir çırpıda yakalamayı başardım . 250- 300 gram arasında bir çay balığıydı. Kılçıklı fakat tadı güzeldi.

Tarla sulama işi bitince büyük saman çuvallarıyla dereye gittim abimle birlikte . Çuvalı gezdire gezdire kıyıya getirip balık yakalıyorduk. Harika bir sistemdi. Bazen elimi kayaların arasına sokup yine balık tutuyordum. Yanlışlıkla çok su yılanı tutmuşluğumda oldu tabi. Kışları Çorumda yatılı okulda okuduğum için yazları bu şekilde Vatani görevim askerliği yapıncaya kadar devam etti.

Okul hayatı ve askerlik bittikten sonra Resmi görevle Muğla Milasa atandım. Orada ilk olarak kıyıdan daha sonra tekne ile balık hobisine devam ettim. Boş zamanlarımda balığa gitmek ve bisiklet sürmek iki eğlenceli uğraştı benim için. Tabi bisiklet düz bir şekilde devam ederken balıkçılıkta zıpkınla avlanacak kadar ilerlemiştim. Ve sağlam ekipmanlara sahiptim. Sonra tekrar tayin oldum Amasya merzifona balıkçılığa ara vermeden devam ettim.

Arkadaşlar balık tutmam da en büyük amacım ruhumu dinlendirmekti. Bu yüzden yakalamaktan ziyade yakaladığım balığı tekrar suya salmışlığım daha fazladır. Bunu yaparken kullandığın kanca ,balığı çekiş şeklin veyahut tasmalama dediğimiz olay dahi önemlidir. Yoksa sudan çıkar çıkmaz balık ölebilir. Tabi tutayım yada tutmayım menümde her zaman olan bir üründür.

Geçen yaz bisiklet sürmekten çok balığa zaman artıramadım fakat bu sene ikisini bir arada yapmak istiyorum. Buda git gel en az 40 km yakın mesafeler alacağım yakın olan balık avlaklarım için.

Bu sebeble hem balık hemde bisikletin olduğu bir başlık açmayı ve meraklı arkadaşların ava ait fotoğraftır, videodur, balıkçılıkla ilgili teknik bilgidir paylaşımlarını sağlamayı amaçladım. Bu başlık bir yıldır Bisiklet Foruma üye olan bu kardeşinizinde ilk başlığı olacak. Doğadan uzak durmayalım ve herkesi doğa ile barıştıralım. Umarım eğlenceli, eğitici ve doğa ile farkındalığımızı geliştirecek bir başlık olur.

20200419_160822.jpg

20200429_160906.jpgFotoğraf-0119.jpgFotoğraf-0024.jpgFotoğraf-0499.jpg

Bismillah diyelim başlayalım. Maksat her zaman balık tutmak değil 4 duvar arasına sıkışmış yavrulara doğada nefes aldırmaktır.

Dosyalar

• Fotoğraf-0033.jpg
    Fotoğraf-0033.jpg
    748,8 KB · Okunma: 27
@necmeddin Ağabey,
Başlığın hayırlı olsun.

Çok bir alakası yok ama şöyle bir şey hatırladım

Amerikalı bir zengin, iş seyahati sırasında Meksika'nın küçük bir kıyı kasabasına uğramış. Limanda gezerken, bakmış ağzına kadar balık dolu bir tekne ve içinde keyifli bir balıkçı...
"Merhaba balıkçı" diye seslenmiş, bu balıkları kaç zamanda tuttun?"
"Bir iki saatimi aldı" demiş balıkçı...
iştahlanmış bizim işadamı;
"e, niye biraz daha kalıp daha fazla tutmadın?" diye sormuş.
"bu kadarı bize yetiyor da ondan" diye omuz silkmiş balıkçı.
şaşmış balıkçının bu kanaatkarlığına işadamı;
"kalan zamanını nasıl geçiriyorsun peki" diye üstelemiş.
balıkçı, özetlemiş bir gününü:
"sabahları açılır, biraz balık tutarım. sonra çocuklarımla oynarım. öğleyin karımla biraz siesta yaparım. akşamları amigolarla beraber gitar çalıp şarap içer, geç vakte kadar eğleniriz. oldukça meşgul sayılırım senyor".
gerinmiş amerikalı:
"bak" demiş "... ben sana yardımcı olabilirim. bu işe daha çok zaman ayırmalısın. daha büyük bir tekne bulup daha çok balık tutmalısın. oradan elde edeceğin gelirle daha büyük tekneler alırsın. kısa sürede değil, doğrudan işletme tesislerine satarsın. hatta zamanla kendi balık fabrikanı bile kurabilirsin. kısa zamanda balıkçılık sektöründe bir numara olursun".
balıkçı merakla
"bunları yapmak kaç sene alır sinyor" demiş:
"15-20 yılda halledersin" demiş amerikalı,
"ama sonrası daha parlak: zamanı gelince şirketini halka açarsın, hisselerini iyi paraya satarsın, kısa zamanda zengin olup milyonlar kazanırsın."
"milyonlar ha..." diye tekrarlamış balıkçı...
"eeee... sonra?"
"sonra emekli olursun. küçük bir balıkçı kasabasına yerleşirsin. istersen zevk için balık tutarsın. çocuklarınla oynar karınla keyfince siesta yaparsın. akşamları da arkadaşlarınla şarap içip gece yarısına kadar gitar çalarsın. nasıl...? mükemmel değil mi?"

@hamlet2006 eee sonu ne oldu
Sağolasın bu arada, bizim meksikalı ne yapmış.

Devamı
Balıkçı cevap vermiş: “Ben zaten şu anda o işi yapıyorum, bu kadar telaşa ne gerek var...”
Bir an olsun durup düşünseniz;
"Bütün bu telaş ne için...?"
Arada denize açılıp, çocuklarınızla oynaşmayacak, dostlarınızla gitar çalıp şarap içemeyecek olduktan sonra onca koşturmanın ne anlamı var?
Hırsla örülü onca yılın vaat ettiği final, halen yanı başımızda duran mutluluksa, bu yarışa ne gerek var?

@necmeddin abi başlık için öncelikle teşekkür ederim babamın mesleği gereği her ne kadar sürekli köyde olamasak da yazları mutlaka köyde gecirdik çocukluğumuzu ben Kastamonu Tosyaliyim malum pirinçle ünlü ve doğal olarak çeltik tarlariyla dedemler çeltik tarlarina arkı salinca tarla göl gibi olurdu o tarlada dereden gelen yavru balıklar olurdu henüz 4 5 yaslarinda hala oğlumla o yavru balıkları yakalamaya çalışarak başladı balık sevdamız daha sonra bizim köyün yakıninda devrez çayı dediğimiz bir dere var bu derede balık tutan abilerimize torba tutarak devam ettik torbacilik dediğimiz bu yöntem adeta bir ders gibiydi usta balıkçının yanında 10 yıl torbacilik yapmadan balıkçı olunmaz derlerdi ben 10 yılı tamamlayamadigim için hep torbacı olarak kaldım 😀😀 bu derede el yapımı mantarlı oltalarla serpme ve germe ağ ile tiriviri ile hatta elimizle çok balık tuttuk Ama bir özelliğimiz vardı tiriviri takılırsa asla onu orda bırakmadık cikarirdik ki balıklar telef olmasın hatta tiriviri çıkarmak için çok boğulma tehlikesi geçirdik ve asla küçük baligi torbamiza atmazdik geri salardik daha sonra her doğal şey gibi insanoğlu devrez çayını pisletince suya giremez olduk ve kamisla tanıştık ve bize yakın olan kargı Osmancık taraflarına ırmağa gider olduk tabi hayat bizi sürükledi bir vesile ile boluya yerleştik ee burası göller diyarı burda kendime peyderpey olta malzemelerini düzdüm ve sezonunda her hafta mutlaka en az 1 gece 1 gün balığa gider oldum sonra maalesef bazı sebeplerden dolayı arabamı satmak zorunda kalınca benim arabanın bagajında duran balıkçılık malzemelerini yer yokluğundan memlekete göndermek zorunda kaldım ama en kısa zamanda hepsini olmasa bile bir kısmını geri getirip bisiklet ile yakın göllere balığa gideceğim fotoğrafları buldukça guncellerim

Dosyalar

• FB_IMG_1590506094017.jpg
    FB_IMG_1590506094017.jpg
    66,1 KB · Okunma: 25
  • FB_IMG_1590506097279.jpg
    FB_IMG_1590506097279.jpg
    62,8 KB · Okunma: 25
  • FB_IMG_1590506201897.jpg
    FB_IMG_1590506201897.jpg
    40,8 KB · Okunma: 24
  • FB_IMG_1590506073371.jpg
    FB_IMG_1590506073371.jpg
    139 KB · Okunma: 24
  • FB_IMG_1590506143656.jpg
    FB_IMG_1590506143656.jpg
    137,3 KB · Okunma: 23
  • FB_IMG_1590506047319.jpg
    FB_IMG_1590506047319.jpg
    70 KB · Okunma: 25
  • FB_IMG_1590506238572.jpg
    FB_IMG_1590506238572.jpg
    143,3 KB · Okunma: 25
  • FB_IMG_1590506090689.jpg
    FB_IMG_1590506090689.jpg
    70 KB · Okunma: 29
  • FB_IMG_1590506212205.jpg
    FB_IMG_1590506212205.jpg
    51,3 KB · Okunma: 29
  • FB_IMG_1590506079956.jpg
    FB_IMG_1590506079956.jpg
    111,9 KB · Okunma: 27
  • FB_IMG_1590506114747.jpg
    FB_IMG_1590506114747.jpg
    118,4 KB · Okunma: 21
  • FB_IMG_1590506106770.jpg
    FB_IMG_1590506106770.jpg
    107,1 KB · Okunma: 20
  • FB_IMG_1590506134502.jpg
    FB_IMG_1590506134502.jpg
    81,3 KB · Okunma: 18
  • FB_IMG_1590506031705.jpg
    FB_IMG_1590506031705.jpg
    141,8 KB · Okunma: 17
  • FB_IMG_1590506126510.jpg
    FB_IMG_1590506126510.jpg
    139,4 KB · Okunma: 17
  • FB_IMG_1590506103536.jpg
    FB_IMG_1590506103536.jpg
    118 KB · Okunma: 17
@hamlet2006 Muğladayken büyük balık şirketlerinin , balık üretim çiftliklerinin güzelim Ege denizini nasıl kirlettiğine defalarca kez şahit oldum. Koyları, körfezleri, köyleri mahvettiler. Velhasıl tepkiler üzerine çiftlikler kıyılardan kaldırılarak Ege Denizinin açıklarına alındı.

Bu konuda üzüldüğüm bir başka hususta bu çiftliklerin yunus balıkları tarafından patlatılan ağlarının oluşturduğu sonuçlardı. 8 trolün( büyük ağlı gemiler) aynı anda kaçan balıkları yakalamak adına denize ağ serpmeleriydi. Kendilerine ait olan balıkları yakaladıkları gibi diğer bir çok çeşit doğal balığıda yakalıyorlardı.
Tabi yolun bununla kalmıyordu. Bu büyük gırgırlar deniz altındaki tüm yaşam yuvalarını bozuyordu. Büyük oynayanlar doğaya en büyük zararı verenlerdir.

Hala o çocukluktan gençlik donemine gectigim zamanlardaki dereden yuvadan tuttuğumuz balıkları özlerim hem tadı hem eğlencesi bir baskaydi rahmetli eniştem bahçede onları bir güzel kizartirdi yanina bahçeden taze taze kopardıgımız domates biber soğan salatalık peşinden semaver Çay mis gibi olurdu

@abidin3714 kardeşim muhteşem olmuş paylaşımın. Benim elle çok tutuşum var. Gerek yaştan dolayı ve gerekse teknolojide geç kalmam sebebiyle fotoğraf yok. Arkadaşlarda çok ara sıra alır paylaşırım eskileri. Bu yıl Allah nasip ederse paylaşırız burda. Ellerin dert görmesin. Gözlerimiz şenlendi. :harika:

@necmeddin eyvallah abi bende de yenilerden çok yok fotoğraf bu da olmazdı da bu gittiğimiz zaman arkadaş çekip Facebook'a yuklemisti bende oradan aldım 😀😀

@abidin3714 iki ay oldu akıllı teknoloji bir başkaymış. Ha bende face yok, twittir yok, bir vatsap var iş yeri ve yarış gurubu. Bisiklet form, you tube balık videoları yeter boğulmamak lazım. Düzgün kullanılınca teknoloji harika birşey.

Forumda bu konuda açılmiş çoook eski bir başlık vardı, tabii şimdi ne oldu o başlık bilmiyorum. Neyse tazelenmeye ihtiyacı vardı. Benim bisiklet ile birlikte balıkçlık hobim çok eski yıllara dayanır. Aşağı yukarı 2o senedir işe bisiklet ile gidiyorum. Iş çıkışı soluğu hemen sahilde alıyorum. Bu yüzden çalıştığım iş yerlerini hep mera noktama yakın yerlerden seçerim :) Sarayburnu yıllardan beri balık tutmazsam da hep huzur bulduğum bir yerdir. Yolu düşenler için Ahırkapı feneri önü özellikle yaz ayları hep ordayım. Mavi bir bisiklet kayalarda görürseniz beni tanımı olursunuz:) Diğer zamanlarda daha yukarılara çay bahçesi tarafına taşınırız. Ilerleyen zamanlarda buradan foto paylaşmaya çalışırım.

Bu arada konu için emeğine sağlık Necmeddin abi.

Başta babam ve amcam olmak üzere bizde de ucundan bir balıkçılık var. Fırsat buldukça televizyon yakalayıp geri saldıkları bir yarışta tarzında program var ona bakardım. En son 2015 yılında bir kaç arkadaş ve babası ile balığa gidip sadece güneşte yanıp geri dönmüştük. Arkadaşın babası bu işin ustalarındandır. Genelde yayın, sazan ve yılan balığı üzerine ustalaşmış diyebilirim.

Bisiklet ile balık işini Amerikalılarda çok görüyorum. yanlış bilmiyorsam sinek balıkçılığı ile çok alabalık yakalayan var. Bu tip balıkçılık benimde hoşuma gidiyor belki yakalamak yada avlanmaktan çok yemlerini kendilerinin hazırlamaları tüy ip yardımı ile yaptıkları sinekleri. Adam bisikletine oltasını koyup nehir bölgelerinde 1 tane yemek için yakalıyor gerisi salma usulü yapıp 2-3 günlük tur yapıyor(linkini eve geçince eklerim) Bir de şu bisiklet var.

Şunlardan arkadaşımın babasının yakaladığı 2 balık.

IMG_20200526_181709.jpgIMG_20200526_181650.jpg

Dosyalar

• Mike-Riemer’s-Salsa-Blackborow-with-Trout-Inspired-Cedaero-Bags-1.jpg
    Mike-Riemer’s-Salsa-Blackborow-with-Trout-Inspired-Cedaero-Bags-1.jpg
    442,5 KB · Okunma: 15
Son düzenleme:
Geri