Bagajı nerede taşımalı?

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
Çadır, mat, uyku tulumu, kıyafetler vs vs vs gibi malzemeleri şehirlerarası uzun turlarda taşırken; bisikletin arkasında yada öndeki bagaj çantalarında mı yoksa büyükçe bir dağcı sırt çantasında taşımak mı iş verimi olarak daha avantajlıdır.

Sırtta taşınan yükün fizik kurallarınca bisikletle gitmeyi daha kolaylaştırdığını bir üstad ifade ettiği için kafam karıştı. Onun için konuyu sizlerle tartışmak istedim.

Fizik bölümünde yüksek öğrenim gören ve bisiklete binen arkadaşların yorumunu daha çok merak ediyorum. :)
Ama herkesin fikrine açığım tabi.... :) :) :)

Not: Bir nasrettin hoca fıkrasını hatırladım. Ama lütfen bu fıkra verilecek cevapları etkilemesin. Zira Nasrettin hoca zamanında Fizik henüz icad olmamıştır sanırım. :p
Nasrettin hoca elinde koca bir çuval yükle yolda giden at arabasına otostop yapar. Adam durur ve hocayı alır. Hoca araba sahibine karşı kendini biraz borçlu gibi hissediyor olacak ki çuvalı sırtında taşımaya devam eder. Araba sahibi çuvalı neden arabaya bırakmadığını sorunca
- "hayvana (at'a) yük olmasın diye" cevabını verir...
 
Scudo

Murat CER

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Ekim 2004
Mesaj
2.047
Tepki
1.134
Üstad;
elbetteki yük bagajda taşınmalıdır. yük taşınacaksa eğer öncelikle arka bagajlar doldurulmalı, ortalıkta eşya kalmış ise ön bagajlara geçilmeli ve son nokta sırt çantası olmalıdır. sırt çantasında asgari 15-20kg yük ile kamplı bisiklet aktivitesi yaptığımız bir arkadaşın yorumları olsaydı keşke. pişik mi desem ezik mi dese. böyle bir kaba etlerinde tarifi imkansız acılar. artık daha ne yazayım ki?
 
  • Beğen
Tepkiler: d.berkay

felis911

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2006
Mesaj
1.352
Tepki
859
Şehir
ce
mesut bey sorularınızdan anladığım uzun soluklu bir tur planı var galiba
 

Barış Kılınç

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2007
Mesaj
729
Tepki
1.154
Şehir
İstanbul
Merhaba Mesut Bey, son açtığınız konu başlıklarından anlaşılıyor ki, uzunca bir turu güzel anlatım ve fotoğraflar eşliğinde seyretmemize az kaldı… :)

Nasreddin Hoca fizikten 3 asır kadar daha erken zamanda yaşamış. Eminim Isaac Newton dinlese bu fıkrayı, o da gülerdi. :D

(link) linkte konu biraz da mtb ve arazi ağırlıklı olarak, uzun uzadıya tartışılmıştı. Uzun sürüşler için taşınması gereken su, yiyecek, yedek giysi, alet ve edevat için camelbak tipi çantaların elverişli olduğuna dikkat çekilmişti. Sonlara doğru uzlaşılan nokta ise şu olmuştu;

@mcaliskan23

Sonuç olarak kişisel görüşüm; uzun turlarda malzemenin arka bagajda taşınması taraftarıyım. Vücutta asılı bekleyen ve her molada çıkarılması gereken bir çanta biniciyi yoracaktır. Kaldı ki sırtınızda 10 kiloyu aşan bir ağırlıkla uzun süre seleye ne kadar rahat oturulabileceği tartışılır.

Bagaj düzenine gelince, arka bagaja 20 kiloyu aşan bir yük bağlanması durumunda bisikletin ön tarafının kuş gibi kalması ve kontrolün zorlaşması nedeniyle (özellikle durup kalkarken ve yokuşta!) bir gidon çantasıyla ağırlığın bir nebze dengelenmesi mantıklı olabilir. Daha hacimli ve ağır bagajlar için (genellikle uluslararası turlar için) ön lastiğe bagaj düşünülebilir.

Ayrıca bisiklete yüklense bile ağırlıkların minimumda tutulması gerekiyor. Yani asıl ekipmanların (mat, tulum, çadır) mümkünse en hafif olanlarının bulunmasını tavsiye edebilirim. 5 günlük uzun yol izlenimlerim bu kadar konuşmama olanak tanıyor. :)

Selamlar…
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.443
Şehir
Alanya/İstanbul
Selam Mesut hocam, uzun bir turda sırtta asla hiçbir şey taşınmaz, mat, tulum ve çadır üçlü kumpanyası yükçe hafif hacimce büyük olduğundan arka bagajın (heybeler altta olduğunu farzediyoruz) en üst kısmında taşınırlar. Ayrıca ön gidona kutu şekilde olan çantalardan de öneriyorum, bu çantalar quick release li (yani kolayca sökülüp omza alınabiliyor) üstünde harita okuma bölümü var, öneririm, (markasını unuttum B&O da vardı)
 

Spec

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Haziran 2006
Mesaj
474
Tepki
659
Şehir
istanbul
Büyük hacimli çantaların hepsi yürüyüş için tasarlanmış çantalardır. Bu çantaların bel kısmı yürürken leğen kemiğine dayanır ve oradan destek alır. Çantanın omuz kemerlerinin işlevi yükü taşımak değil sırtınızdaki çantanın geriye devrilmesini engellemektir. Bu sırt sistemi sayesinde omuzlarınıza yük binmez ve 25 kg gibi ağır bir çantayı 12-14 saat gibi uzun trekkingler boyunca taşıyabilirsiniz. Çantanın sırt sistemini düzgün ayarlayamassanız 25 kglık bir çantayı 2 saat taşımak insanı öldürür. Omuz ve sırt kaslarınızın ağrısı başınıza vurur. Yürüyemez hale gelirsiniz.
Selede otururken çantanın bel kısmı leğen kemiğinden destek alamadığı için bütün yükü omuz kemerleri taşımaya başlıyor ve dolayısıyla bütün yük de omuz ve sırt kaslarına biniyor. Bence uzun yolda yükü sırt çantasında taşımak pek konforlu ve sağlıklı bir hareket olmaz.

Bir yükü taşırken yük sizin ağırlık merkezinize ne kadar yakınsa kontrolünüzü o kadar kolay sağlarsınız. Bunun için bagaj yerleştirirken en ağır eşyalarınızı seleye en yakın konuma sabitlemeye çalışın.

Şimdiden iyi yolculuklar.
 

ZekiAlper

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Ekim 2007
Mesaj
2.887
Tepki
1.515
Şehir
Antalya
İsim
Antalya Downhill Özel Antrenör
Bisiklet
Specialized
Aslında ben kısaca şunu söyleebilirim
Sırtçantasına koyabilecegin bütün yükü koy sonra sırtına tak baktın olmadı çıkar bagajına bagla yola devam :) formul bence basit, bence çanta almamazlık yapmayınız; ileride lazım olucaktır ;)...
 

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.301
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
Hocam, 12 tane sırt çantası olan :) dağcılık için,
10 tane bisiklet çantası olan birisi olarak , :)
dağ için ( yürüyüş için ) olan çantalar uzun yolda bisiklet üzerinde kullanışlı olmaz.

Kaliteye önem verdiğinizi bildiğim için Douter veya Ortlieb çantaları öneririm.

Heybe çantalar bile 5-10 günlük turlarda kullanılabilir.
 

yighitjan

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Ocak 2007
Mesaj
1.011
Tepki
292
Şehir
Ankara/Dikmen
Sırtta taşınmasını fazla tavsiye etmem,uzun bi binişten sonra yukarda da belirtildiği gibi kaba etlerde acıya neden olabiliyor.

Heybeler oldukça rahat bi kullanıma uygun(heybenin iki tarafıda eşit doldurulmalıdır,aksi takdirde uzun turlarda yorulduğumuz ve reflekslerimiz azaldıgı zaman dengesizlik düşmelere sebep olabiliyor)

İyi pedallar..
 

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
Bisiklete binerken sırtta bagaj taşımayı tavsiye etmeyen arkadaşlarım;
ŞİMDİ BOMBA GELİYOR.
Gürsel Bey transtoros bisiklet turunda mealen demişti ki.... :) :) :)

"Yükün bisikletin bagajı yerine sırtta taşınması iş verimliliği açısından daha uygundur. "

Buyrun burdan yakalım.. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Kafam hala karışık.

Bana konuyu fizik formüllerle anlatabilen olursa daha memnun olurum. Yoksa benim de sırtımda yük taşımak yerine yükü bisiklete taşıtıp kendim sadece pedal çevirmek daha kolayıma ve zevkime geliyor... Transtoros turunda tüm yüklerimi (belçantam hariç) bisikletin bagajında taşımıştım.
Oysa Gürsel Bey, koskoca bir sırtçantası + bagaj ile gezdi, hemde gezide hep ekibin önünde pedal basabilenlerdendi ve sırt çantasını çıkartıpta eşyaları bisikletin bagajına asla yüklemedi.. O sırt çantasındaki eşyalarını hep sırtında taşıdı (Enteresan :rolleyes: ) ;) :) :cool:

Ama biriniz çıkarda;
" O bir duayen, biz haddimizi aşıp ta onunla mı aşık atacağız" diyen olursa, bu görüşe de eyvallah. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Koray Karaman

karatren

Aktif Üye
Kayıt
20 Şubat 2007
Mesaj
122
Tepki
114
Şehir
istanbul
henuz bagajım yokken bende tüm yükü sırtımda taşıyordum ama bagaj alınca bir daha asla sırt çantası kullanmadım, sadece uzun turlarda değil okula giderken bile çantamı bagaja koyuyorum lastiklerle sabitliyorum.Bende size uzun yolculuklarda heybe çantaları öneririm.Pratik kullanışlı ve çok gözlü oluyorlar.Üstünede çadır uyku tulumu ve mat koyup lastiklerle sabitlerseniz sorun yaşamazsınız.Gürsel Beyin ağır bir sırt çantasıyla tur yapabilmesine şaşırdım.Kendisi bizden çokkkkkkkkkkk tecrübeli,kesinlikle yaptığı yanlış diyemem. Ama forumdaki şehirlerarası turlar bölümünden de gördüüm kadarıyla herkes yükünü bagajda taşıyor. Sanırım en güzeli 2 yöntemide denemeniz ve karar vermeniz.
 

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
@karatren

Söylediklerinizin her kelimesine katılıyıorum. Özellikle Gürsel Bey ile ilgili olan kısmına.
Size ve şahsınızda tüm yorum yazanlara da ayrı ayrı teşekkürlerimi buradan bildiririm.

not: Bir ara Gürsel beyi de bu topiğe fikir yazmaya davet edeceğim. Bizzat kendi ağzından konuyu tekrar dinlemek isterim.
 

mcyc

Daimi Üye
Kayıt
15 Mart 2007
Mesaj
320
Tepki
147
Şehir
Edirne
her ne kadar uzun yol tecrübem çok fazla olmasa da bagajın verdiği rahatlık çok farklı. sırt çantası deneyimim fazlasıyla var.gerek trekking gerek kamp. belli bir süreden sonra gerçekten zorluk çıkartıyor sırt çantası. 1 hafta sonra çanakkale' ye gideceğim bisikletle ve sırt çantasını sadece su torbam olduğu için kullanıyorum/kullanacağım.
 

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
İşte bagajın nerede ve nasıl taşınacağını yaşayarak gösteren yengelerimiz.
Eminim şehirlerarası gidecek olsalar da farklı gitmezlerdi herhalde.. :cool:

http://i245.photobucket.com/albums/gg56/ymgirgic_2008/bagajjpg.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: Spec

Baki Berk Kayalar

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Ocak 2007
Mesaj
1.576
Tepki
1.208
Şehir
TCDD 1. Bölge - İzmit
Yazmadan edemeyeceğim.

Ben günübirlik turlara giderken fotoğraf makinem ve yiyecek-içecek için küçük bir sırt çantası taşırım. Ufak bir sırt çantası sorun teşkil etmiyor. Günübirlik en uzun turum olan 144 kmlik Yalova gidiş gelişimde bir kaç kiloluk sırt çantam vardı. Selemin tur selesi olmaması ve o dönemde pedli tayt giymediğimden biraz popo ağrısı çektim tabiki. Ben ayrıca hafif sırt çantamda da kurtulmak için kullanmadığım bir fotoğraf çantamı modifiye edip gidon çantasına çevirdim ve çok rahatladım. Sırtımda hiç bir şey taşımıyor olmak çok rahatlatıcı oluyor.

Üç güne kadar olan kısa turlarda fazla eşya taşımazsanız 35 litrelik ve 10 kiloya kadar yüklenmiş bir sırt çantası fazla rahatsız etmez bence.

Daha uzun turlarda, hele ki uyku tulumu, mat, çadır üçlüsü taşınacaksa kesinlikle bagaj gerekiyor. Bagajı dengeli yüklemek şart. Özellikle yüksek hızlarda bagajın dengeli yüklenmiş olması gerektiğini hissedebilirsiniz. Geçen yaz ağır bagaj yüküyle İzmit-Kandıra yolundaki Çubuklu inişinde 60 km/h ile seyrederken bir otobüs beni 1-1.5 metre yakınımdan sollayınca bisiklet yalpalandı ve zor toparladım.

Amaç varmak değil yolda olmaktır ama yanımıza almak istediğimiz malzemeleri çok iyi ayıklayarak olabildiğince hafif bir yükle çıkmalıyız. Ne kadar hafif bir bagajla yola çıkarsak günde o kadar çok yol yaparız ve daha az yoruluruz. Neticede yolculuktan daha büyük bir keyif alırız. Mesela ben yazın planladığım 2400 kmlik turum için yanımda yolda çektiğim fotoğraflarımı depolamak için laptop taşımak yerine cüzdan büyüklüğündeki harici harddisklerden almayı düşünüyorum. Ayrıca ağır ve çok yer kaplayan matımı almaktansa deniz yatağı ve ince plaj matımdan yararlanmayı düşünüyorum.

Özetlemek gerekirse kısa turlarda hafif sırt çantası sorun yaratmaz. Daha uzunlarında heybe taşımak şart.

Uzun yolda arka bagajla birlikte gidon çantası kullanılması sürüşü çok daha zevkli ve konforlu ve de dengeli yapıyor.

Sevgiler..
 
  • Beğen
Tepkiler: Machoo

Spec

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Haziran 2006
Mesaj
474
Tepki
659
Şehir
istanbul
@baymineral

Matın görevi sadece konfor sağlamak değildir. Hatta matın asıl görevi zeminden gelen soğuğu yalıtmaktır. Deniz yatağı yeterince ısı yalıtımı sağlayamaz. Ağırlık ve hacimden tasarruf edeyim derken üşütüp turunu yarım bırakmak zorunda kalabilirsin. (Türkiye'nin bazı kesimlerinde (yazın bile) özellikle karadenizdeki yüksek geçitlerde hava çok soğuk olabiliyor.) Bence deniz yatağı alma fikrini bir daha gözden geçirmelisin.
Normal mat yerine şişme matlardan kullanabilirsin. Çok az yer kaplarlar ve ortalama 400-500 gr civarındadırlar. Şişme matlar kullanım olarak da kolaydırlar. Çadırın içine güzelce serdikten sonra hava tıpasını açarsınız , içindeki sünger genişler ve bu sayede mat kendi kendine şişer. Her gün deniz yatağını nefesinle şişermek insanı canından bezdirir.
 

kasablanca

Üye
Kayıt
21 Kasım 2007
Mesaj
94
Tepki
12
Şehir
BURSA
peki uzun yollarda kullanmak üzere hangi heybe çantayı ve bagajı önerişrsiniz 30 ytlyede var 200 ytlye de yorumlarınızı bekliyorum :)
 

Audiophile

Üye
Kayıt
2 Kasım 2007
Mesaj
51
Tepki
32
Şehir
Istanbul
İsim
Mehmet C.
Bisiklet
Tern
(link)

sanırım yukarıda lınkte verdıgım cabta cok uygun. ben cok begendım. ve kampcılık ıcın yeter sanıyorsam.
 

karatren

Aktif Üye
Kayıt
20 Şubat 2007
Mesaj
122
Tepki
114
Şehir
istanbul
gusel ama çokkkk pahalı, uluslararası tur düşünenler için olabilir ama yurt içinde bence gerek yok. bike&outdoor dan 30 ytl ye aldım heybemi çokta memnunum tavsiye ederim
 

Onur Kula

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Eylül 2006
Mesaj
994
Tepki
819
Yaş
40
Şehir
Alanya
İsim
Onur Kula
Bisiklet
Specialized
Eskişehirden Kocaeli'ye sırtımda bir dağcı çantasıyla(20kg civarı) gitmiştim.

Yol 200km idi. İlk 100km pek bi sorun teşkil etmedi ama özellikle son 50km sırtım baya ağrımıştı.Bir de omuzlarıma da büyük yük bindiğinden epey rahatsız etmişti.
Tabi bir de ağırlık merkezini yukarı çektiğiden sert virajlarda denge sorunu yaratıyor.

Bana göre sadece kısa turlarda kullanılmalı.Yani size göre değil:)