Scudo Sports

Aynakol yaprak değişimi ve göbek uyumlulukları yardım

mekolac

Aktif Üye
Tepki
94
Merhaba arkadaşlar, yeni xrs 030 aldım ama dişli oranları yokuş için değil. Ön 50-39 arka 1125. Ben üçlü aynakol arka 34 rubleye bindim hep bu beni çok zorlayacak. Şimdi ben fsa veya sram aynakol alsam 5034 uyumluluk konusunda neye dikkat etmem gerek? Zincirden bakla çıkarılması gerekir mi? Tiagra kısa bacak 12-30 rubleyi destekler mi? Sadece 39 olan yaprağı 34 ile değiştirebilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: wolverin
Scudo
bu benim de çok merak ettiğim bir konu
aynakolda yaprak değişiminin olup olmaması.
bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim takipteyim.

Ben de takipteyim açıkçası.Dik yokuşlarda resmen bisikletten soğumaya başladım.3 lü aynakol kullanan arkadaşlar pıtı pıtı çıkıyor yokuşları ben ayakta debeleniyorum :) Bilgisi olan arkadaşlar 2 li aynakoldan 3 lü aynakola geçme şansını da açıklarsa sevinirim ek olarak.

50 yaprak güzelde 39 işleri biraz bozmuş hele birde arkada 11-25 var diyorsunuz dizlerde uzun vade de sorun yaşayabilirsiniz şahsen ben böyle bir oran kullanmam

hesapları bilmiyorum ama en rahat ve ideal olarak gördüklerim 50-34 11-28 veya 52-36 11-28 11-32

aynakol yaprağı için ön dişlide 110 mm veya 130 mm yazar ona göre bakacaksınız tabi kol 4 ayaklımı onuda kontrol etmek lazım

Kardeşim sanırım ön dişlileri yanlış yazdın aynakol 52-39 arka 11-25 olması gerekiyor.

Sadece 39 olan yaprağı 34 ile değiştirebilir miyim?

52/39 = 130 BCD 50/34 = 110 BCD ölçüsü var.

52/39 aynakola 34 yaprak takamassın BCD ölçüsü uyumsuz.

Yapabileceğin tek şey 10 sistem 50/34 aynakol almak. Normalde kısa bacaklı aktarıcılar için kullanım klavuzunda firmalar 11-28'e kadar desteklediğini belirtmesine rağmen 11-30'a kadar sorun çıkarmaz. Aynakol markasıda fark etmez.

@mekolac
Merhaba, güle güle kullanın yeni bisikletinizi :)

Bir sorum olacak, 50-39 olduğuna emin misiniz? çünkü 50-39 custom builde girer, yani özel isteğe göre yapılan bir kombinasyondur. Bisikletler bu kombinasyonla piyasaya sürülmez, veya demek ki ben dikkat etmemişim.. Öncelikle buna emin olunuz. Şöyle de bir resim buldum, forumda paylaşılmış zaten:
http://img10.imageshack.us/img10/8749/2012salcanoxrs030apexby.jpg

53/39 yazıyor. xrs030 modeli bu da. Aynakolunuzun üzerindeki gerçekten de "50/39T 10SPD" mi yazıyor?

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arkanın 11-25 olması oldukça standart. Çok meşhur bir kombinasyon, ama yine hız odaklı tabiki.

Sorulara kısa cevaplar vereyim;
Olası bir aynakol değişimi (ister 53'ten 50ye, ister 50'den 53'e olsun) zincir değişimini zorunlu kılmaz ama değiştirilse daha iyi olur. Veya en azından bakla eklenip çıkarılsa iyi olur. Söz konusu değişim sanırım 2-3 bakla olacaktır. Peki o kadar önemli mi bu 2-3 bakla? Evet önemli aslında. Hem vites geçişlerinizi daha iyileştirmiş olursunuz, hem vites ayarınızı kolaylaştırmış olursunuz. Çünkü söz konusu aynakol değişimi sonrası zinciriniz olması gerekene göre ya 2-3 bakla kısa kalacak, ya 2-3 bakla uzun olacaktır.
+Uzun kalması demek, zincirin daha gevşek olması demektir, ve en ufak bir titreşimde bile zinciriniz kadroya çarpmaya başlayacaktır. Hani şu arka çatalın üzerinden geçtiği yerden bahsediyorum. (Arka aktarıcı bacağını değiştirmek de çözüm olabilir, buna daha sonra değinirim)
-Kısa kalması demek, arka aktarıcınızın her zaman olması gerekenden daha gergin durması anlamına gelecektir. Ve bu arka aktarıcı dediğimiz şey de aslında bir yaydan ibaret. Arka aktarcının ömrü de o yayın ömrü demek, ve bu sürekli gerginlik durumu o yaya zamanla zarar verecektir, yani yay esnekliğini daha kısa sürede kaybedecektir. Yani uzun vaadede zarar verecektir. Ayrıca vites ayarınızı bir süre sonra düzgün yapamamanıza sebebiyet verecektir. Kısa süre önce benim de yaşadığım problem buydu. Aynakolu 50'den 52 yükseltip zincirde hiçbir değişiklik yapmamıştım. Sanırım bu yüzden arka aktarıcıma fazladan biraz yük biniyor, zincirim her daim olması gerekenden gergin, ve bu vites geçişlerimi ve vites ayarımı negatif etkiliyor.

Kısa bacak 30 rubleye uygun olmayacaktır diye düşünüyorum. Tecrübem yok fakat, uzun bacak denen şeyin tam olarak bu yüzden icat edildiğini düşünüyorum :) 30 rublede de kullanmayacaksak, nerede kullanacağız bu uzun bacağı değil mi :) Ayrıca bisikletler genelde orta boy bacakla gelir. Salcano ilginç bir firma :D

Fakat eklemek isterim, 30 ruble yol bisikleti için biraz anormal olacaktır. 27 veya 28'de durmanızı öneririm. Zaten aynakolu 34'lediniz mi, yokuş yükünüz epey hafifleyecektir.

Bu arada, aynakol yaprak değişimi için dikkat edilmesi gereken bir ölçü var, 110 BCD veya 130 BCD diye geçer, duymuşsunuzdur belki. Aynakolun üzerinde de yazar zaten. Aynakolun çapı olarak düşünebilirsiniz. 50/34 aynakoldan bahsediyorsak ufak bir aynakol demektir, çapı da küçük olacaktır, yani 110 BCD. eğer 53/39 bir aynakoldan bahsediyorsak bu gözle görülür derecede büyük bir aynakol olacaktır, nitekim 130 BCD'dir zaten. 52 aynakol her ikisiyle de kullanılabiliyor, zaten hem 34 hem 39 yaprağa da kullanılıyor. Tamamen keyfi. Bu BCD muhabbetinde istisnalar da vardır, 53/39 aynakolun 110 BCD olduğunu görmüştüm sanırım. Öyle birşey hatırlıyorum sanki... Her 53 aynakol 130 BCD değil yani :)

Eğer BCD kavramı tam kafanıza oturmadıysa, şu resim iyi özetleyecektir;
mmGZAhiADhNsAUYlMelpyTA.jpg
Buradaki 5 tane deliğin oluşturduğu dairenin çapı.. Sanırım santimetreyi ifade ediyor. 11 santimetre ya da 13 santimetre. Yani yaprağı da buna göre seçmeliyiz.
144 BCD aynakollar da var :) pist ve zamana karşı yarışlarında kullanılıyor.

@Serkan Mıstınoğlu
Evet yanlış yazmışım aynakolu. Bu 25 den 28e geçiş için sarf ettiğim efora değmeyeceği için ruble ve zincir yıpraninca geçerim 28 inşallah yardım için teşekkür ederim epey emek vermişsiniz.

@Furkan TK
Yanlış yazmışım aynakolu.

@Serkan Mıstınoğlu
Bide sram veya fsa aynakol alabilirmiyim? Onlarda hollow tech dışında sistem var diye biliyorum.

@mekolac fsa'da sorun yaşamazsınız. fakat shimano-sram karıştırmak çok yapılan birşey değil.
Bisiklette shimano set varken parçaları da shimano seçmeye çalışsanız daha iyi olur, mesela 105 aynakol olabilir.

Aynakolu göbeğin tipine göre seçmek gerekir. Farklı tipte göbekler var. GXP var, BB30 var, pressfit var. Sizinki büyük ihtimal GXPdir. Aynakolun da GXP göbek uyumlu olması gerekecek.

Aynakolunuz 50/34'se değiştirmeyin bence

@Serkan Mıstınoğlu
Hollow tech yazıyordu kolda. Bilmiyorum göbek uyum çeşidi mi hollowtech. 52-39 var üzerinde. Bisiklete 8.5 kilo yazmak için 25 ruble ve kısa bacak kullanmış olabilirler.

Aynı sorunu bende yaşıyorum 52-39 aynakol, 11-25 ruble ve kısa bacak attırıcı. Şuan en ucuz çözüm olan 12-28 ruble ve yeni zincir aldım bakalım finallerden sonra ruble ve zinciri değiştireceğim. 1,56 orandan 1,39'a geçmek değecek mi bende merak ediyorum.
Zincir uzunluğu için güzel bir video.

Selam arkadaşlar. Shimano bb70 orta göbeğe 3 yapraklı slx aynakol takili. Sistemi 2X10 a çeviriyorum. Orta göbeği degistirmem gerekiyor mu? Diğer bir degisle 3 yaprakli aynakol gobegine 2 yaprakli aynakol uyumlu olurmu? Teşekkürler.

Merhabalar Tiagra 4700 set kullanıyorum. Aynakol 50/34 175mm Ruble ise 12/28. Ama ben aynakol yapraklarımı yine tiagra 4700 ün 52 / 36 yaprak ile değiştirmek istiyorum. Rublemin yerine ise 11 / 25'lik bir ruble almayı planlıyorum.
Acaba yapraklarımın her ikisinide sıkıntı yaşamadan degiştirebilirmiyim?
Rublemi de değiştirince arka aktarıcımda uzun bacak kısa bacak problemine düşermiyim?

GXP orta göbeğim önce boşluk yapmaya başladı daha sonra ses yapmaya başladı. Malesef sıfır GXP alacak bütçem yok ikinci elde bulamadım. Shimano Hallowtech göbeklerden alabilirim ama Sram Apex aynakola uyum sağlar mı? Araştırdım lakin net bilgiler bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. GXP göbeği olanlarda iletişime geçebilir.

GXP orta göbeğim önce boşluk yapmaya başladı daha sonra ses yapmaya başladı. Malesef sıfır GXP alacak bütçem yok ikinci elde bulamadım. Shimano Hallowtech göbeklerden alabilirim ama Sram Apex aynakola uyum sağlar mı? Araştırdım lakin net bilgiler bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. GXP göbeği olanlarda iletişime geçebilir.
Rulmanı direkt kadroya geçme olmayan aynakollarda, Shimano'nun sağ ve sol rulman iç çapı aynı ve 24mm iken, SRAM'da sol 22mm, sağ 24mm. Aliexpress'ten aldığım göbeğin yanında sol rulmanı 22'ye düşürmek için bir dönüşüm borusu gelmişti. Bu sayede hem Shimano hem SRAM kollarda kullanılabiliyor.

Arkadaşlar bisikletimde aynakol 22 30 40. En büyük dişliyi 44 yapmak istiyorum 22 30 44 kalsa sorun olur mu, yoksa orta dişliyi de değiştirip 22 32 44 mü yapmam lazım

Geri