@mekolac
Merhaba, güle güle kullanın yeni bisikletinizi
Bir sorum olacak, 50-39 olduğuna emin misiniz? çünkü 50-39 custom builde girer, yani özel isteğe göre yapılan bir kombinasyondur. Bisikletler bu kombinasyonla piyasaya sürülmez, veya demek ki ben dikkat etmemişim.. Öncelikle buna emin olunuz. Şöyle de bir resim buldum, forumda paylaşılmış zaten:
http://img10.imageshack.us/img10/8749/2012salcanoxrs030apexby.jpg
53/39 yazıyor. xrs030 modeli bu da. Aynakolunuzun üzerindeki gerçekten de "50/39T 10SPD" mi yazıyor?
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Arkanın 11-25 olması oldukça standart. Çok meşhur bir kombinasyon, ama yine hız odaklı tabiki.
Sorulara kısa cevaplar vereyim;
Olası bir aynakol değişimi (ister 53'ten 50ye, ister 50'den 53'e olsun) zincir değişimini zorunlu kılmaz ama değiştirilse daha iyi olur. Veya en azından bakla eklenip çıkarılsa iyi olur. Söz konusu değişim sanırım 2-3 bakla olacaktır. Peki o kadar önemli mi bu 2-3 bakla? Evet önemli aslında. Hem vites geçişlerinizi daha iyileştirmiş olursunuz, hem vites ayarınızı kolaylaştırmış olursunuz. Çünkü söz konusu aynakol değişimi sonrası zinciriniz olması gerekene göre ya 2-3 bakla kısa kalacak, ya 2-3 bakla uzun olacaktır.
+Uzun kalması demek, zincirin daha gevşek olması demektir, ve en ufak bir titreşimde bile zinciriniz kadroya çarpmaya başlayacaktır. Hani şu arka çatalın üzerinden geçtiği yerden bahsediyorum. (Arka aktarıcı bacağını değiştirmek de çözüm olabilir, buna daha sonra değinirim)
-Kısa kalması demek, arka aktarıcınızın her zaman olması gerekenden daha gergin durması anlamına gelecektir. Ve bu arka aktarıcı dediğimiz şey de aslında bir yaydan ibaret. Arka aktarcının ömrü de o yayın ömrü demek, ve bu sürekli gerginlik durumu o yaya zamanla zarar verecektir, yani yay esnekliğini daha kısa sürede kaybedecektir. Yani uzun vaadede zarar verecektir. Ayrıca vites ayarınızı bir süre sonra düzgün yapamamanıza sebebiyet verecektir. Kısa süre önce benim de yaşadığım problem buydu. Aynakolu 50'den 52 yükseltip zincirde hiçbir değişiklik yapmamıştım. Sanırım bu yüzden arka aktarıcıma fazladan biraz yük biniyor, zincirim her daim olması gerekenden gergin, ve bu vites geçişlerimi ve vites ayarımı negatif etkiliyor.
Kısa bacak 30 rubleye uygun olmayacaktır diye düşünüyorum. Tecrübem yok fakat, uzun bacak denen şeyin tam olarak bu yüzden icat edildiğini düşünüyorum

30 rublede de kullanmayacaksak, nerede kullanacağız bu uzun bacağı değil mi

Ayrıca bisikletler genelde orta boy bacakla gelir. Salcano ilginç bir firma
Fakat eklemek isterim, 30 ruble yol bisikleti için biraz anormal olacaktır. 27 veya 28'de durmanızı öneririm. Zaten aynakolu 34'lediniz mi, yokuş yükünüz epey hafifleyecektir.
Bu arada, aynakol yaprak değişimi için dikkat edilmesi gereken bir ölçü var, 110 BCD veya 130 BCD diye geçer, duymuşsunuzdur belki. Aynakolun üzerinde de yazar zaten. Aynakolun çapı olarak düşünebilirsiniz. 50/34 aynakoldan bahsediyorsak ufak bir aynakol demektir, çapı da küçük olacaktır, yani 110 BCD. eğer 53/39 bir aynakoldan bahsediyorsak bu gözle görülür derecede büyük bir aynakol olacaktır, nitekim 130 BCD'dir zaten. 52 aynakol her ikisiyle de kullanılabiliyor, zaten hem 34 hem 39 yaprağa da kullanılıyor. Tamamen keyfi. Bu BCD muhabbetinde istisnalar da vardır, 53/39 aynakolun 110 BCD olduğunu görmüştüm sanırım. Öyle birşey hatırlıyorum sanki... Her 53 aynakol 130 BCD değil yani
Eğer BCD kavramı tam kafanıza oturmadıysa, şu resim iyi özetleyecektir;

Buradaki 5 tane deliğin oluşturduğu dairenin çapı.. Sanırım santimetreyi ifade ediyor. 11 santimetre ya da 13 santimetre. Yani yaprağı da buna göre seçmeliyiz.
144 BCD aynakollar da var

pist ve zamana karşı yarışlarında kullanılıyor.