Scudo Sports

Aynakol uzunluğu ne olmalı?

@serkan hilal

Aynakol uzunluğu ile süratin ne ilgisi var? Diş sayısı belirleyicidir. Aynakol uzunluğu 150 mm de, 200 mm de olsa aynı bisiklette, aynı dişlilerle, aynı kadansta, aynı süratte gidersiniz..

Scudo
@serkan hilal

aynı gücü aktarmak için uzun kolda daha az kuvvet uygulamanız gerekir.
basit makinalarda kuvvet kolu (lever lengt distance) kısaldıkça uygulanacak kuvvet artar.

kuvvet*kuvvetkolu= hiz gibi bir oran kurar isek aynakol buyudukce harcayacagimiz kuvvet azalacak, kuvveti uyguladigimiz yol artacak. Bu da arkadasimizin dedigi gibi uzun aynakol=fazla tork.

@adem er
Galiba sizin için hangisi daha uygun onu merak ediyorsunuz. bende merak ettim bende tatmin olmadım. Doğruluğu meçhul bişey söyleyeyim tabiki kendi fikrim bu. bacak boyunuz fazla ise aynakol uzunluğunun fazla olmasında fayda olabilir fakat yüksek kadans kullanmakta zor olur. Yüksek kadans kullanmak istiyorsan kısa kullan. Kesinliği yok kendi düşüncem tekrar söyleyeyim

-Fiziksel olarak kısa kol uzunluğu yüksek devir için;uzun kol uzunluğu daha fazla tork için kullanılır.Fizikte basit makinalar konusunda geçiyor.Tekrar tekrar yazmanın gereği yok.

-Uzunluğun kaç olacağı ise tamamen kişiseldir.Boyunuza,bacak boyunuza,vücut ağırlığınıza,bacak ağırlığınıza,oturma açınıza,pedal çevirme devrinize,vites oranlarına göre de,kullanacağınız ortama da göre değişir.

Hatta şöyle bir şey daha söyleyebilirim; uzun bir aynakolla virajlara yatarken ayakların birbirinden uzaklığının artması ve virajın dışındaki pedalın yere daha yakın olması dolayısıyla daha dengeli viraj alınabileceğini de belirteyim.Kısaca uzun aynakol bisikleti yere yakınlaştırır.

@Sertaç EKİCİ tatmin edici bir cevaptı bu teşekkürler. istediğimi aldım ben :)

Merhabalar bu aynakol pedal uzunlugu konusunda detayli bir bikgiye sahip olan varmi? Bu uzunluk 170, 172,5, 175, 180 gibi ölçüler yol ve dağ bisikletlerinde kisinin boyuna gore degisiklikte olabiliyormu ornegin 170 boyunda olan birisi mtb de 175, yol bisikletinde 170mm aynakol kullanabilir mi? Bunun performansa veya fiziksel agrilara nasil bir etkisi var.

Ben bişey merak ettim gerçekten o 5 mm çok farkediyor mu?

Krank kol uzunlugu 170 mm ile
180 mm arasında performansa etkisi nedir?
Moment hesabı yapıp daha uzun kol daha az kuvvet midir?

180mm krank'ta aynı kadans ve kuvveti tutturabilirseniz daha fazla tork ve güç üretirsiniz. Fakat aynakolun ağırlığının artması, ve bacakların çalıştığı stroke mesafesinin artmasından dolayı yaygın olarak kadans azalıyor. Genelde krank boyları kadro ölçülerine göre oluyor. Misal küçük kadro boylarında 170mm kol mevcutken, kadro boyu büyüdükçe 172,5-175 diye gidiyor. Yabancı forumlarda 180mm krankın tork anlamında çok faydalı olduğu söylenilse de ben stok bisikletler üzerinde 180mm krank görmedim hiç, genelde takanlar da sonradan takıyor...

iş = kuvvet x yol olduğu için yapılan işte bir değişiklik olmuyor.

uzun kolda daha az kuvvet uyguluyor olabilirsiniz evet, %6 gibi daha az bir kuvvet uyguluyorsunuz 180 kolda, 170 kola göre.
fakat aynı oranda, yani %6 oranında daha fazla yol katediyor ayağınız, daire çizerken. bu yüzden iş değişmiyor.

bu yüzden de kol uzunluğunu bacak uzunluğuna göre belirlemeye başlamışız, dizimiz olabildiğince performanslı çalışsın, zorlanmadan, kendi anatomisine en uygun daireyi çizsin diye. sanırım tam olarak kabul gören bir tablo yok, çeşitli varyasyonları mevcut. örneğin birtanesi:
de.png

@Serkan Mıstınoğlu
selamlar
iç bacak boyum 78 cm 170mm aynakol kullansam olumsuz yönde etkiler mi? (yol bisikleti için konuşuyorum). yukarıdaki listeye göre 162.5mm kullanmam gerekıyormus.

@Erdem C. 165 veya 170 uygun olacaktır. Sadece 175 fazla gelebilir. Kaldı ki aynakol uzunluğu pek de hissedilen birşey değil, çok ince ayarlardan birisi :)

• Beğen
Tepkiler: tırıvırı.
Konuyu hortlatıyorum ama konu açamadığım için buraya yazmak zorundayım ayna kol uzunluğu 178 mm olup diğer taraf 170 mm olması sorun olur mu? Zorunluluktan böyle bir şey yapmak zorundayım

• Beğen
Tepkiler: Amaninbow
@Alizee Benim sol krank kolu kare mil olarak geçiyormuş ve pedal giren yer tamamen eridi hiç bir bisikletçi'de veya hiç bir sitede bulamadım nasıl bir şey bu anlamıyorum resmen yedek parça yok

Geri