Scudo Sports

Aynakol değişimi

Merhaba

Carraro sportive 225 şehir bisikletim var. 24 vites

Aynakol: SHIMANO TY301 48X38X28T

RUBLE: SHIMANO HG200 12-32T

ARKA AKTARICI: Shimano Altus Rd-M310

Ankara'nın ve Keçiören'in yokuşları bitmediği için arka rubleyi büyütmek istiyorum ama çok tecrübeli olmamak ile birlikte seçenğimin sadece Shimano Altus CS-HG31 11-34 olduğunu gördüm.

Bu ruble ile değiştirirsem (aynakol ve aktarıcı değiştirmeden) yokuş performansım artar mı?
Bendeki aynakol ile uyumlu daha performanslı başka bir ruble tavsiyeniz olur mu?

Ruble 12-32 den 11-34 degisimi cok fark yaratmaz.
Genel olarak zorlanıyorsanız aynakolda degisiklik yapabilirsiniz. Ancak bu degisiklikte max. hızınızı etkileyecektir.
42-32-22 bir aynakol alırsanız yokusta ciddi bir rahatlama goreceksiniz.
Farklı marka, model, fiyat bulabilirsiniz.

Ekran Görüntüsü (59).png

Scudo
Merhabalar, Dahon Mariner d8 katlanır bisiklet kullanıcısıyım. Henüz çok yeni aldım. Yokuşları daha kolay çıkabilmek için 52T olan aynakolu 39T veya 42T ile değiştirmek istiyorum. Arka ruble ölçüleri ise internette 11-32 olarak verilmiş. İnternette 39T için farklı farklı isimlerde Shimano aynakollar var. Hangisini alacağımı bilemedim. Yardımcı olabilir misiniz? 39T alırsam bir uyumsuzluk sorunu olur mu? 42T mi almalıyım. Şimdiden çok tşkler.

52’den 39a inmek ciddi bir fark. En yüksek hızınız 80 kadansta 33 km/h’den 25’e düşüyor. Düz yoldaki konforunuzu epey etkiler bence. Alttaki bağlantıdan farklı olasılıkları hesaplayabilirsiniz.
Bunun dışında muhtemelen zinciri biraz kısaltmanız gerekir.
(link)
272935 dosyayı görüntüle

Sol dizimdeki sorunu seleyi yukarı ve ileri/geri oynatarak çözemediğim için daha kısa bir aynakol denemek istiyorum. Şu anda bisiklette 170mm (veya 172, o civarda) "Cannondale Si BB30a FSA rings 50/34" aynakol var. Aşağıda fotoğraflarını koydum. Arka aktarıcı Ultegra, kaset 11 vites 105.

160mm 165mm aynakol denemek istiyorum. Shımano 105 R7000'un bu uzunlukta var diye görüyorum web sayfasında.

Benim bisikletin göbek "FSA BB30"muş. Ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Shimano 105 R7000 web sayfasında ise tavsiye edilen press-fit için SM-BB72-41B, threaded için SM-BBR60 diyor. Bu durumda göbeği de değiştirmem gerekecek mi? Değiştirmem gerekecekse hangisine geçmem gerekecek? (threaded veya press-fit?)

Teşekkürler simididen. Mevcut aynakolun fotoğrafı aşağıda.

photo5942760602265040982.jpg

Son düzenleme:
2. el bisikletim ile yaklaşık 7 bin km sürüş yaptım. 5 bin km'de zincirin uzamasını göze almadım, zinciri değiştim. Aynakol da fabrika çıkışı değil, muhtemelen 2. el takılmıştı aldığımda. Ne kadar kullanılmıştır benden önce bilmiyorum. Bir dişi kırıktı zaten. İleride daha büyük sorunlara yol açmamak adına aynakol yapraklarını ne zaman değişmeliyim?

Bir dişi kırıktı zaten.
Değişmek için yeterli bir gerekçe.
İleride daha büyük sorunlara yol açmamak adına aynakol yapraklarını ne zaman değişmeliyim?
Normalde aynakollarda, tıpkı rublede gelişen yenikler oluşmaya başlayınca değişilir. Diş çürüğü gibi, aynakol dişlerinin güç aktarılan tarafında - ön attırıcıdan bakarak ön tekere dönük yüzlerinde - aşınma belirginleşip, yuvarlak diş oyukları ovalleşmeye başlamadan aynakol dişlileri değişilir. Yapmazsanız zincir aralıkları ile aşınmış aynakol diş aralıkları denk düşmeyeceği için zincir erken uzayarak grupsetinizin diğer parçaları da erken eskir.

Diş çürüğü gibi, aynakol dişlerinin güç aktarılan tarafında - ön attırıcıdan bakarak ön tekere dönük yüzlerinde - aşınma belirginleşip, yuvarlak diş oyukları ovalleşmeye başlamadan aynakol dişlileri değişilir.
Diş profilleri bozulmamış yaprağı neden değiştiriyoruz anlamadım?

Zincir dişleri ile dişlilerin aynı mesafede olması gerek, uzarsa gerikalan sistemleri de bozuyor diye.
Bu diş profili henüz bozulmamış dişliyi değiştirmenin açıklaması değil. Mantıklı bi açıklaması olamaz da zaten.

• Beğen
Tepkiler: mehmetbulak
Merhaba, bisikletim 9 vitesli ve şuan 36 dişli tek yaprak aynakol var. Bunu 26/36/48T veya benzeriyle değiştirmek istiyorum. 1500TL geçmeyerek ortagöbek dahil aynakol öneriniz var mı ?

@Hakan_563 Şu an üstündeki aynakolun modeli nedir? Yeni aynakol rulmanlı mı olacak kare mil mi?

Merhaba, bisikletim 9 vitesli ve şuan 36 dişli tek yaprak aynakol var. Bunu 26/36/48T veya benzeriyle değiştirmek istiyorum. 1500TL geçmeyerek ortagöbek dahil aynakol öneriniz var mı ?
@Hakan_563 Şu an üstündeki aynakolun modeli nedir? Yeni aynakol rulmanlı mı olacak kare mil mi?

Tahmin hakkımı kullanıyorum:
hibrit-bisiklet-gri-kirmizi-riverside-500.jpg

(link)

Zincir dişleri ile dişlilerin aynı mesafede olması gerek, uzarsa gerikalan sistemleri de bozuyor diye.
Zincir uzayinca ilk zincirde bir sey olmuyor ve ikinci zincirin uzamasinda rublenin degismesini öneriyorlar ama fazla asinma yoksa ücüncü zincire kadar yolu var, aynakol dislisi ise asinma olmadigi süre sorunsuz kullanila bilir diye bir yerde okumustum.
Lutfen yanlis anlasma olmasin sizin gibi her konuya yazacak ne bilgilim var nede bisikleten anlarim, sadece dogrumu yoksa yanlismi diye size danismak istedim.

Can bey, yanlis anlamasaniz size bir sey sormak istiyorum, sadece ögrenme amacli. "Rulmanlimi yoksa karemilmi" diye sormussunuz, karemilin rulmanli modeli yokmu? Affiniza signarak soruyorum, sorunuz karemilmi yoksa oktalinkmi olacakti? Yoksa benmi yanlis anladim sorunuzu?

@Spartiat dediği gibi riverside 500 ama modelini internette bulamadım. Rulman veya kare farketmez.

Orta göbeği değiştirmeden takılabilecek o oranlarda iyi bir aynakol (link) ama alternatifler de var tabii.

Filtreleme kolaylığı açısından Erdoğanlar'dan link veriyorum, arkada 9 dişliye uyumlu aynakollar şunlar: (link)
unknown.png

Baştan ikisi bisikletinizdeki kare mil orta göbeğe uyumlu. İlki üçlü, ikincisi ikili aynakol. Bu ikisi yukarıda verdiğime alternatif olabilir.
O ikisinden sonraki modeller için orta göbeği aynakola uygun olan bir modelle değiştirmeniz gerekir. Üst sıra sağdaki Alivio'lar octalink göbek ister, kare mil ve octalink olanların dışındakiler hollowtech II.

• Beğen
Tepkiler: Hakan_563
Orta göbeği değiştirmeden takılabilecek o oranlarda iyi bir aynakol (link) ama alternatifler de var tabii.

Filtreleme kolaylığı açısından Erdoğanlar'dan link veriyorum, arkada 9 dişliye uyumlu aynakollar şunlar: (link)
unknown.png

Baştan ikisi bisikletinizdeki kare mil orta göbeğe uyumlu. İlki üçlü, ikincisi ikili aynakol. Bu ikisi yukarıda verdiğime alternatif olabilir.
O ikisinden sonraki modeller için orta göbeği aynakola uygun olan bir modelle değiştirmeniz gerekir. Üst sıra sağdaki Alivio'lar octalink göbek ister, kare mil ve octalink olanların dışındakiler hollowtech II.
Aceba arkadasin orta göbeginin milide 123mm? Ilk iki aynakol 123mm milli göbeklere uygun diye yaziyor, eger arkadasin mili (+/- 0,5mm oynaya bilir, 1mm olmuyor) 123mm degilse malesef uymaz ve zincir hatti ile büyük sorunlar yasar.

• Beğen
Tepkiler: Spartiat
@Spartiat Anladım teşekkür ederim. Shimano m371 uygun gibi görünüyor. Alışıktan sonra ilerde daha iyi modele geçmeyi düşünebilirim.

Aceba arkadasin orta göbeginin milide 123mm? Ilk iki aynakol 123mm milli göbeklere uygun diye yaziyor, eger arkadasin mili (+/- 0,5mm oynaya bilir, 1mm olmuyor) 123mm degilse malesef uymaz ve zincir hatti ile büyük sorunlar yasar.

Şu konunun ilk iki sayfasında iki farklı kişi yine 123mm mile uyumlu aynakollar taktırmışlar, en azından burada sorun bildirmemişler: İnceleme - Btwin Riverside 500
Tabii kullandıkları aynakollar aslında 9'lu sisteme uyumlu olmayan Tourney aynakollar, onları taktıklarına göre pek ayrıntılara dikkat etmedikleri belli, mil konusuna da dikkat etmemiş olabilirler.
@Spartiat Anladım teşekkür ederim. Shimano m371 uygun gibi görünüyor. Alışıktan sonra ilerde daha iyi modele geçmeyi düşünebilirim.

Yine de Murat Cömez'in uyarısını dikkate alıp göbekten emin olmak lazım. Göbeği söküp bakmak, kolları söküp mil uzunluğunu ölçmek ya da Decathlon'a sormak gibi yollarla göbeğin ölçülerinden emin olmakta fayda var. Göbeğin değişmesi gerekecekse göbek+aynakol ikilisine ona göre karar verilebilir. Her durumda göbek değişse de değişmese de M371 en makul modellerden biri tabii.

Can bey, yanlis anlamasaniz size bir sey sormak istiyorum, sadece ögrenme amacli. "Rulmanlimi yoksa karemilmi" diye sormussunuz, karemilin rulmanli modeli yokmu? Affiniza signarak soruyorum, sorunuz karemilmi yoksa oktalinkmi olacakti? Yoksa benmi yanlis anladim sorunuzu?
Kare milin rulmanlı olanı var (kartuş tipi orta yataklar rulmanlı değil bilyalıdır bu arada), ama çok ender. Sadece bir kaç Keirin bisiklet kurulum videosunda gördüm şimdiye kadar. "Kare mil = bilyalı" kabulünü o sebeple yaptım.

Sizi online yakalamışken, bu gönderide sorulan bisikletin markasını bilmeniz çok olası. Sizi etiketledim ama gözünüzden kaçtı sanırım.

@Hakan_563 Hafiflik ve akıcılık

Kare milin rulmanlı olanı var (kartuş tipi orta yataklar rulmanlı değil bilyalıdır bu arada), ama çok ender. Sadece bir kaç Keirin bisiklet kurulum videosunda gördüm şimdiye kadar. "Kare mil = bilyalı" kabulünü o sebeple yaptım.

Sizi online yakalamışken, bu gönderide sorulan bisikletin markasını bilmeniz çok olası. Sizi etiketledim ama gözünüzden kaçtı sanırım.
Evet nadir degilde pahali oluyor rulmanli karemiller. Benim en az 4-5 bisikletimde var rulmanli kare miller. Size hak veriyorum, piyasa da cok yok o yüzden nadir görülen bir sey.

Bisiklete gelince, beni alinti yaptiginizi gördüm ama yorum yapmak istemedim. Madem israrla sordunuz söyleyeyim, Fischer markasi almanyanin zamaninda market bisikleti olan bir markaydi, bu bisikletin üzerindeki fren vites sisteminden olsun, luglardan olsun arka dropoutdan olsun anlasiliyor ve bugün ise yine ucuz üretim olarak e-bike üretiyor. Ama bu o bisikletin cöp oldugu demek degildir, fazla masaraf etmeden iyi bir bakimla kullanilacak bir duruma gelebilir. Ben arkadas üzülmesin diye konu altina yazmadim.

Geri