Scudo Sports

Ay'a yolculuk masal mı, yalan mı?

Abd gitmemiş olsa bile Çin gitti, hem de karanlık yüzüne araç dahi indirdiler bu yıl içerisinde. Bu düz dünyacılar, ay komplo teorileri ile uğraşanlar, bir gün bizi de götürün Mars'a, oraya buraya diye yalvaracaklar ileri medeniyetlere. Tıpkı nasıl şimdi mülteci sorunu varsa gelecekte de gezegenler arası böyle sorunlar olacak. Geri kalacak medeniyetlere şimdiden geçmiş olsun, tabi var olmayı başarabilirse. Evren kimsenin gözyaşına bakmaz.

Scudo
aya sonda gönderebilirsiniz, ama insanlı iniş/kalkış uydurma
1 gram toz yok apollo'da

@ihsangencer
Pardon hocam ben bunu anlayamadım. Toz yok derken atmosfere 15 bin mil hızında giren modülde toz olmamasını mi kastediyorsunuz?

@umutcelik

umut bey modülün inişinden sonraki çekilmiş fotoları var, ayak izi ve etrafı çok ince partiküllerden oluşmuş. ama zerre toz yok modülün kendisinde

daha dün fatih altaylının konukları vardı, gidildi dediler 1 saat anlattılar, altaylı da ikna olmadı. fizikçi arkadaşım var, o da gidildi diyor.

Aya hiçbir şekilde gidilmediyse bile kesin bir şekilde gidilmiş...

@ihsangencer

Hocam atmosfere 15 bin mil ile girip, surtunme yuzunden 1600 derece sicakliga varan yuzeyde musade edin de toz falan kalmasin.
Hadi diyelim siz dediginizde haklisiniz gidilmedi, modulun uzerinde toz yok kabul o zaman bu taslari da bahceden mi topladilar?

(link)

Amatorlerin bile lazer yansitip olcum yapabildigi bu aynayi kim yerlestirdi oraya?

(link).

Fatih Altayli'nin ikna olmamasini aya seyahat icin referans gostermenize ise diyecek bir sey bulamadim. Ben kendi adima cok alindim kendisine, NASA duysa belli etmez pek ama onun da kalbi kirilir gibime geliyor.

@umutcelik

umut bey bahsettiğim toz, modülün inişinden sonraki durumuyla ilgili, space x roketinin yaptığı hareket gibi iniyor modül. ne atmosferi ne yanması?
benim referansım altaylı değil, bunun bir uydurma olduğuna ikna olan milyonlar var, altaylı karşısındaki bilimadamlarına da söylüyor ikna olmadığını

204447

Maymun bile gitti abi nasıl inanmazsınız :)

• Beğen
Tepkiler: TatanQa_tr
@ihsangencer
Hocam ben kayboldum, kusura bakmayin.
Siz modul Ay'a inis yapmis, Ay'da cekilen fotograflara bakarak modulun uzerinde toz yok diyorsunuz sanirim ( bunlari soylemediniz ama ne atmosferi dediginize gore ben oyle oldugunu varsayiyorum )
Ben modul dunyaya dondukten sonra yapilan incelemede toz yok diye dusundum. Cekilen fotolarda arac uzerinde toz aramaya calisacagi bazi insalarin hic aklima gelmemisti ama varmis.

Bunu ben de merak ettim, google'da arattim cikan aciklamalar uzay arastirmalari ile ilgili bilgi alisverisinin yapildigi siteler.

(link)

Kisaca diyor ki, Ay'a inisin modulun icinden cekilen orjinal videosundan da gorulebilecegi gibi dik degil egimli olarak inis yapildi ve inis sirasinda modulu yavaslatmak icin calisan roketler yuzunden inis yaptigi yerin cevresindeki butun toz savruldu gitti ve fotolarda da gorulebilecegi gibi inis yaptiklari yuzey tozlu degil girinti cikintili sert yuzey.

Bununla beraber aydan getirilmis kaya ornekleri, halen dunyadaki insanlarin uzerine lazer yansittigi ayna orada duruyorken fotolarda toz gozukmemesi sebebiyle mi Ay'a gidilmedigine ikna oldunuz?

• Beğen
Tepkiler: TatanQa_tr
@umutcelik

evet ortalığın toz duman olması gerekirdi, modüle toz bulaşması gerekirdi. space x roketi bile bu şekilde sorunsuz inemiyor, kazaları var

Aya kadar dört şeritli yol yapacağına inanan kocaman bir kitle bile var.Belki de yapmıştır, yol kalitesinden toz olmuyordur.:D

@ihsangencer
Kat kat az yerçekimi olan ve atmosferi olmayan bir yerde ortalık toz duman olur mu sizce? Toz havalanır ve yoluna uzunca bir süre devam eder. Kapısını süpüren dükkan gibi tekrar aynı kapıya düşmez :)
(Hava direnci yok, yer çekimi yok... toz neden aracın üstüne insin ?)

@ihsangencer
Hocam hem yazdiklarinizda eksik ifadeler var ( ya da benim Turkcem bozulmaya baslamis artik, net ifade edilmeden anlamiyorum ) hem de yazilanlari okumuyorsunuz sanirim.
Ben "roketler yuzunden inis yaptigi yerin cevresindeki butun toz savruldu gitti" yazmisim zaten siz toz duman olmasi gerekirdi diyorsunuz. Verdigim linke baktiniz mi? Belki de ben yanlis cevirdim/anladim eksik okudum yazilanlari.

Cevap vermediniz ama ben yine de nazikce tekrar sorayim. Modulun uzerine toz yok diye gidilmedi diyorsunuz ama taslar nereden geldi, yuzeydeki aynayi kim yerlestirdi?

@umutcelik

arkadaşlar, berk sana da diyorum,
space x roketinin inişini izledim, apollo iniş sırasında aşağı yukarı aynı hareketi yapıyor, ortalık toz duman, benim argümanım budur.
atmosferin olmaması tozun yapışmamasına engel mi? bilmiyorum.
umut, verdiğin linke baktım mantıklı gelmiyor. zerre toz yok diyorum zerre

ayna ve taş düşündürücü, ama bu nasıl bi taş ki her ülkede var? Ankara'da MTA'da bile vardı, ben küçükken okul gezisiyle görmüştüm.
çöle roketle iniş videosu araştırayım. bulursam bir örnek paylaşayım

@ihsangencer
Videoyu alsak bizde izlesek :harika:

@BerkEvren

şu videonun 10:00'dan sonrası bir örnek, tabi zemin burda beton

Geri