Scudo Sports

Arkadaşlar okulu bırakmak istiyorum.

Eh epeyce yorum okudun :) Gelen cevaplarin cogu 30 lu 40 li yaslarindaki forum uyelerinden. Bu grup senin gectigin yollardan gectigi, bazen fevri bazen nasihatle, bazen de aile baskisi ile karar vermis zaman gectikce de bunu yapmakla ne kadar dogru veya yanlis davrandigina dair fikir sahibi olmus kisiler. Sen de eninde sonunda kendi kararini vereceksin simdiden hayirli olsun.
Gelelim dediklerine tekrar.Cogumuz katiliyoruz; yasamak icin cok para gerekmeyebilir, idealler guzeldir, vakit kiymetlidir, Turkiye'de egitim sistemi ve calisma hayati problemlidir. Universitede Turizm ve Otelcilik okudum. Liseden sonra 4 yil acikta gezdim. Girmek gibi bir derdim yoktu ailem israr ettigi icin sinavlara girdim, istedigim okul ve sehire gittim. Universite egitimini gozumde buyutuyordum. Ortami bile sıkıcı geldi. Liseden farki yoktu sanki. Elbette benimki sosyal bir bolum. Tıp, muhendislik vb. farklı bolumler elbette benimki ile kiyaslanmaz. Disaridan alamayacagin bilgileri ancak universitede alabilirsin bu tip bolumler icin. Her neyse ilk donem serdim... Lay lay lom derken baktim benim universitede bir halta yaramaz ortamda bana uymaz. Az biraz kastim uzatmadan bitirdim. Bol bol yedik ictik gezdik universite ve ogrenci hayatina dair etkinliklere girdik. Bir ara birakmaya da kalktim ama bitirdim iste.
Bir arkadasin dedigi gibi askerde isime yaradi. O zamanlar 18 aydi. Cekilir nane degildir okul sartlari ve insanlar universite ortaminda bile seni darlandiriyorsa cok pisman olursun 12 ay er olarak gidersen...
Evlenmek aklimdan gecmezdi ama hayat akarken 2 cocuklu bir aile babasi oluverdim. Cok kazanamiyorum ulkede sartlar her zaman degisiveriyor. Benim yasadigim yer turistik belde. Yazlari yogun kislari sakin. Tam senin aradigin hayat. Baliga git, bisiklete vakit bul, fatura yatirirken kuyruk bekleme vb.
Ama is degistirmek gerekince veya bir yere gidince soruyorlar "İzmir. D.E.U. Turizm ve Otel Isletmeciligi mezunuyum" dedigin zaman "adam universiteli iyi de okul bitirmis" algisiyla daha farkli bakiliyor, lafina deger veriliyor ve tercih ediliyorsun. Emin ol okudugum okuldaki herseyi calisirken, gozlemlerken ve okudugum kaynaklarla kolayca ogrenirsin. Bunun icin benimki gibi bir bolum sana cok az sey katar universitede. Ama o kagidi alirsan rustunu ispatlarsin yoksa universite bitirmis adamadan daha cok sey bilsen daha iyi bir kisilige sahip olsan da seni tanimayanlar etiketine bakip karar verir.
Turizm ve Otel Isletmeciligi okudum, ama Yat Acentasinda calisiyorum, daha iyi ucret verseler gider hamallikta yaparim su anda. Hayatimda kahvehaneye gitmedim ama kucuk bir kahvehanem var gelirime katkisi oluyor.
En keyif aldigim zamani soyleyeyim sana kendime ozel zaman olarak. Bizim ufakligi sabah erkenden okul servisine atip her sabah 20 km'lik asfalt, hardtail, kros karisik bir rota uzerinde bir kismi mandalin bahceleri arasi, bir kismi deniz kenari, bir kismida arabalar arasinda 20 km pedalliyorum iste o herseye degiyor.
Hava ve saglik acisindan iyi olan hemen her sabah bunu yapmak calisan ailesi olan birisi icin nasil bir lukstur bunu sana anlatmak cok zor.
Ama hayat sadece bisikletin, isini gorecek bir maasa talim ederek mutlu olacagin bir duzende gitmeyecek. Bazen daha iyi bazen daha berbat olacak. Sertifikalar, diplomalar vb.sana bana gore anlamsiz olabilir. Adam gibi adam olmak, sevdigin seyleri yapmak, saygi gormek onemlidir. Ancak bu kagit parcalari bu konularda sana inanilmaz avantajlar sagliyor maalesef.
Sen yine de bildigine gore karar ver.
Steve Jobs okulu birakti Apple firmasiyla dunyayi ele gecirdi. Bill Gates de oyle...
Ama bak bakalim kac tane okulu birakip hayalleri ve idealleri ile istedigini basarmis insan var. Genelde 3-5 isim sayiyorsun dunyada, ulkende ve cevrende. Yine de sen kararini ver bakarsin o 3-5 kisiden olursun, bakarsin 10 larca yil sonra pisman olmus yigndan birisi :)
Hersey gonlunce olsun...
Haaa bir de iyi bir bisiklet ve parca icin o canina yandigim parasi sana hep lazim olacak :)

Scudo
yüreğinin sesini dinle. bu ne demek? eğer yüreğinden gelen seste parazitler, gürültüler yoksa o sana doğru yolu gösterecektir. imam hatipte okuyorum, ilahiyatı bırakmak istiyorum deseydin, burdan kalkar meşe odunu ile senle konuşmaya gelirdim, malum ülkenin gidişatında geleceği parlak bir bölümden ayrılmanı istemezdim ;)

• Beğen
Tepkiler: Levent_K
şu an okulun sende bıraktığı etki hayallerine köstek olması ama okulu bırakman, tekniker olarak hayata atılman seni kısa vadede tatmin edecek belki ama uzun vadede asıl hayallerine köstek olcak. insan elbette önceliklerini zevk aldığı şeylere vermek istiyor. o anda yapmak istemediğin şeylere ilerde şükretceksin. yaşın daha çok küçük hayallerin için acele etme.
fazlasında gözün yok, şu anda sana kafi gelen maaş ilerde seni tatmin edecek mi? sporun için doğada geçirceğin zaman için ayırdığın bütçen, zamanın karşılığını teknikerlikte bulabilcek misin? evlendiğinde çocuğun olduğunda inan keşke daha fazla maaş alabilseydim daha fazla iznim olsaydı diyceksin.
en basiti myo mezunu olduğunda uzun dönem askere gitceksin. 7ay daha fazla askerliğe zaman ayırman boşuna.
elinde çok güzel bi fırsat varken değerlendir. okula ayırcağın 3.5 yıl aslında kısa bi süre.
lisans diploman ilerde hayallerinin peşine düşebilmen için çok büyük bi yatırım. artılarını eksilerini değerlendirirken uzun vadeli düşün.

• Beğen
Tepkiler: suat akman
iki yıllık okullar bazen insana cazip gelebiliyor cunku bu okuldan mezun insanlar sen okurken paralarını kazanmaya baslıyorlar ve senin okuldayken ulasamadıgın bazı seylere cok daha cabuk ulasabiliyorlar. bisikletle ugrasıyorsan soyle bir ornek verebilirim; bu arkadaslar senin almak isteyip de alamadıgın bisiklete veya bir parcasına istedigi zaman sahip olabilecek ama sen belki de ailenden para istememek icin bundan mahrum olacaksın. cazip geliyor degil mi? kesinlikle evet. AMA sabredip 2 veya 3 yıl daha (kimsenin acelesi yok) okuyup sonrasında universite mezunu olmak kendi ve karsısındaki insanın algısını kesinlikle degistiriyor.

vize ve finaller atla deve değiller. sınıfın %90'ı dersi geciyorsa sen de gecebilirsin. sonucta aynı sınava girerek aynı okulu kazandın ve onlardan daha az akıllı degilsin. master ve askerlikte ne insanlar gordum. bunlar mı universite bitirmis, bu halde nasıl anne-baba olup cocuklarını egitecekler dedim. ozetle isteyip de zekasından dolayı universiteyi bitiremeyeni henuz gormedim.

ben de master ile askerlik arasında kaldıgımda onume bir kagıt alıp sag tarafına askerliğin, sol tarafına da masterin avantajını yazıp oyle karar vermistim. benzer bir metodu tavsiye ederim ama yazdıgın avantajların uzun vadeli olmasına dikkat et derim.

ayrıca suat bey guzel konulara değinmiş. nacizane katılıyorum.

@suat akman

Güzel nokta :D
Spor ekipmanlarının (eğer belli bir kalite üzerindeyse) her şeyi hep para, az da değil.

Arkadaşlar kesinlikle sizi anlıyorum şunu merak ediyorum. Çevremde bir dünya insan var yaşıt,arkadaşlarım. Paralarını kazanıyorlar az paralarda değil üstelik
Tekniker aç kalır düşüncesi mi var sizde?

Ve merak ettiğim okulu bir müddet dondurup sektöre atılmak nasıl bir fikir?

@Onur Ali İmren

Komple bırakmak ile kıyasla çok daha mantıklı.

Hadi buradan da yorumlamis olayim bunlari musaadene siginarak :)
Tekniker olarak yasayamayacagini kimse iddia etmiyor. Belki birkac kisi diyordur ayri. Herkes genelde sunu anlatmaya calisiyor; "madem bu kadar okudun bolumu de yariladin, bitir diplomani cebine koy sonra canin ne istiyorsa yap"
İleride hic olmazsa pisman olmaz ihtiyac duydugun takdirde secenegin olur diyorlar kisacasi.
Turkiye'de cogu kisi universite bitirmeyi bir halt saniyor hic gitmedigi icin. Merak etme bitiren cogu kiside okudugu bolumle ilgili bir iste / sektorde calismiyor. Ama emek verdiysen tamamla etiketin olsun. Bazen bu etiketlere ihtiyac oluyor cunku. Genelde bunu anlatmak istiyor herkes.
Sen sık disini al diplomani, tasin bir koye istiyorsan sebze meyve yetistir. Fakat birgun karar degistirirsen tekniker ol, muhendis ol veya universite bitirdigin icin herhangi bir konuda avantajli saysinlar seni. Hayat ve sartlar hep degiskenlik getirir. Hic birsey planladigin gibi gitmez.
Eskiden ilkokul mezunlari yedek subay olurdu 1950 lerde. 2000'lere kadar ilkokul mezunlari araba ehliyeti alabilirken simdi ortaokul mezunu olma sarti geldi. 15-20 sene sonra ne olacagi belli olmaz. Bakarsin ucan basit araclar cikar universite bitirmeyen bunu kullanamaz deyiverirler :p
Azicik ucuk bir ornek olsa da eminim sen ne demek istedigimi anladin. Niye mahrum kalasin ileride yasayabileceklerinde avantaj saglayabilecek konumda oldugun bir haktan bugun vazgecerek...
Gelelim dondurma meselesine:
Ciddi bir nakit problemin yoksa tavsiye etmem ama kisisel gorusum. Hoslanmadigin icin bir seye ara verirsen geri donmek istemezsin cunku. Benim donduran bazi arkadaslarim olmustu farkli universite ve bolumlerden. Cogu dur biraz daha devam edeyim sonra donerim okula vb. derken yakti gitti. Devam etmediler. Simdi cogu hayiflaniyor ama nafile iste...
Baslamisken bitir kurtul, istedigin yolda kafan rahat devam et. Dondurursan zamanla bir kenarda yarim okul, bir tarafta askerlik, bir tarafta dondurdugun icin hayatinda actigin yeni cizgiler. Kafan daha da karismaya baslayacak, neye oncelik verecegin ne yapacagin konusunda bocalayacaksin buyuk ihtimalle.
Deger verip fikirleri soruyorsun bizde kendimizce inandigimiz sekilde tavsiyeler veriyoruz. Dondur, birak veya bir yorumda soylendigi gibi psikolojik yardim al en az bir kereligine. Sonucta icinde oldugun maddi manevi ve psikolojik durumu tam bilmiyor bazi seyleri varsayarak yaziyoruz. Psiyatristler daha dogru kanalize edebilir veya yardimci olabilir bu konuda. Bunu da bir dusun
Olmadi onumuz cumartesi pazar. Atla bisikletine yap cantani saglam bir parkur/rota pedalla yorgunluktan aksam yataga kafan bosalmis dusunemeyecek halde yat. Bakalim sonrasinda nasil hissedeceksin. Desarj olmak daha saglikli dusunmeni saglar :)

myo mezunu arkadaşlarıma dayanarak söylüyorum aç kalan yok ama mutlu olan da çok az. çalışma saatleri kendilerine ayırdıkları zamanı bi yerden sonra kısıtlıyor ki mühendis olarak yanında çalışanları gördükçe keşke bende devam etseydim şimdi o gezerken ben çalışmazdım diyolar.
okulu dondurmak seni iyice okuldan soğutcak. bi yerden sonra yaşımda ilerledi bu saatten sonra okula devam etsem yaş .. olcak, ders çalışmak zor gelcek. okuldan vazgeçeceksin.
gelecekteki rahatlığını göz önüne al, hayallere mutlaka zaman yaratırsın.

• Beğen
Tepkiler: suat akman
@Onur Ali İmren

O bölüme isteyerek girmiş olabilirsin. Sevmek ayrı bir şey.

Ben de bıktım abi okuldan, cidden bıktım. Lise 2. sınıftayım bu hafta içinde açık liseye kaydımı aldırıyorum. Sabah 7 öğlen 3 okul mu olur ya ? Bütün günümü okulda geçirmektense belli günlerde ve saatlerde dershaneye gideceğim, hem spora vakit ayıracağım hem ingilizce kursuna hem de sosyal yaşama. Tavsiyem sen de benim gibi bir çözüm bulmaya çalış abi ama okulu bırakma derim.

Lise bana pek bir şey katmadı. Direk ülkenin eğitim şekli diyelim. Burada öneri isteyip sana öneri vermem ironik :) üniversite ayrı bir konuma getirebiliyor insanı. Başarılar..

sana okulu bıraktıracak kadar cazip gelen şeyler yıllar sonra cazibesini yitirebilir.

• Beğen
Tepkiler: Çetin Güzel
Farkındayım, farkındaydımda. Teşekkür ederim size de :)

@Furkan Çınar

Açık liseye geçen şöyle yapacan böyle yapacam diyenlerin hiçbiri bir halt çıktığını görmedim. Üniversite okumayacağım zaten hayata atılacam diyor isen tamam. Ne iş yapacak isen orada çırak olarak başla. Üniversite okumayı düşünüyor isen büyük hata. Dedim açık lise okuyupta bir halt olan yok.

Üniversitenin de belli bölümleri hedeflenmeli. Bir arkadaş vardı. Aydın Sultanhisarda okuyorum dedi. Bir baktım babamın büyüdüğü yer. Orada üniversitemi varmış dedim. Ne okuyorsun orada dedim. Brokoli yetiştiriciliği dedi. Hönk diye kaldım. Tarım yetiştiriciliği dese anlayacam da brokoli yetiştirici ne dedim. kaldıki onun bölümünden mezun olanların hiç biri hiç bir halt olmadı.

Üniversite okuyan arkadaşlara tavsiye. Bir iki örnek verecem anca kendi bölümünüze göre artık bunun yolunu kendiniz bulun.

Tarım makinaları bölümü okuyan bir arkadaşım vardı. Üniversitede ne ders verilirse yaptı okulu aksaltmadan bitirdi. Boş zamanların da müzikle uğraştı. Okulun son günü geldi mezun oluyorlar. Herkes öğretmenlerin yakasına yapıştı. Nerede ne iş yapabiliriz diye. Üniversti okumuş arkadaşların aha aynı bizdede böyleydi diyeceklerdir. Öğretmen soruyor. Şu programı biliyormusunuz? Kaç dil biliyorsunuz? Bunu biliyormusunuz? Kimseden ses çıkmıyor. Öğretmene siz bunları bize öğretmediniz diyorlar. Öğretmende biz bunların duyurularını yaptık. Bakın bedava şu kurs açıldı bu kurs açıldı. İlla bizim zorlamamızla mı gidecektiniz. Üniversitenizde açılan kursları takip edip bölümünüz için faydalı olacak kurslara seminerlere katılarak kendinizi geliştirin. Mümkün ise part time olarak bölümünüzle ilgili bir işte çalışıp tecrübe edinin.

Tecrübenin mesleğe getirdiğini gerçek hayattan bizim aşçı çırağı kursu öğretmenimin üniversite hayatı olacak. Kendisi büyük otellerde müdür. babası hakim veya savcı tam hatırlamıyorum annesi öğretmen. Üniversiteyi aydın da turizm okulunda okumuş. Üniversiteye başlamış bir süre sonra gitmiş bir otele ben turizm de okuyorum kendimi geliştirmek için otelinizde çalışmak istiyorum dedim. Önüne evraklar koymuşlar oku bakayım burada ne yazıyor. Bakmış bir şey anlamamış. Bizim işte bunlar geçerli üniversitedeki bilgiler geçmez. Almışlar otelin resepsiyonuna koymuşlar. Otelin tüm işleri önünden geçtiğinden müşterisinden tut, işçilerine bölümlerin görevlerine kadar herşeyi öğrenmiş daha sonrada evrak işlerini öğrenmiş. Bu arada da üniversiteyi bitirmiş. Bitirdiğinde müdür yardımcısı olarak başlamış arkadaşları otel resepsiyonundan başlamış işleri. Müdür olduğunda arkdaşları hala ofiste çalışmaya başlayamamışlar. Bir arkadaşı bizim derse gelip tecrübelerini paylaşmıştı. Sorunlar sormuştuk. O da aynı şeyleri dedi. Biz üniversite de 4 yıllığı tıkır tıkır okuduk. Gezdikte eğlendikte dersleri aksatmadıkta. Ofis işi yapar bir süre sonra müdür oluruz diyorduk ama gerçek hayat öyle çıkmadı. Üniversitede öğrendiklerimizi silip üstüne gerçek hayat dersini öğrendik. Keşke bizde part time olarak otelde çalışsaydık dedi.

Hayat sizin hayat. Ne kazandığınız sizi ilgilendirir. Çok kazanmışsın bana bir yararı yok az kazanmışsın uykularıma girip beni rahatsız etmez. Her koyun kendi bacağından asılır. Gerçek hayatı hafife almayın dönüşü zor olur. Kendinizi gerçek hayata iyi hazırlayın. hiç kolay değil. Her sene bir çok kişi mezun oluyor ama bir çok kişi emekli olmuyor ve yeni iş sahalarıda açılmıyor. vestele girerim orada mühendis olarak başlarım şef olurum diye de hayal kurmayın. Orada çalışan makine mühendisi arkadaşım vardı. Şimdi bosch'a geçti. Tek dediği orada kademe atlamak için yukarda tanıdığın bir müdür olacak sana torpil yapacak. Yani GERÇEK HAYAT O KADAR DA BASİT DEĞİL!!!

• Beğen
Tepkiler: Abdullah.R
Onur kardeşim,

Boş CD, pirinç unu, elektrikli el süpürgesi ve MP3 çalar TÜFE'den çıkarıldı, satın alma gücümüz yükseldi o kadar kasmaya gerek yok yani. :cool:

2tekerhepdöner şşŞ..

• Beğen
Tepkiler: Onur Ali İmren
@Turan Babacan

Açık lisede okuyandan niye bir halt olmasın ? Yıldız teknik ya da Marmara'da işletme düşünüyorum. Açık lisede boş zamanım fazla olduğundan dolayı ilk İngilizce ardından Almanca kursuna gideceğim. Bu devirde açık lise en mantıklısı, kullanmayı bilene tabi.

Kesinlikle bırakma mühendistliğe devam et

@Furkan Çınar

Kitapdan çalışılan eğitim ile yüz yüze eğitim aynı olmuyor. Bir zorlaması da yok bu yüzden herkes çok rahat derse yoğunlaşmıyor. Ha bugün ha yarın derken uçup gidiyorsun. Anlamadığın yerleri soramazsın. Haliyle bir şey öğrenmiyorsun. okulunuzda rehberlik bölümü vardır git konuş. Üniversite sınavlarında da İngilizce, Almanca'n şakır şakır diye de alacaklarını sanmıyorum. Parasını basarım parasıyla kardeşim diyorsan senin bileceğin iş. Dediğim gibi senin yapacağın yanlış veya doğru benim hayatımda etkisi yok. Yanlış yaparsan kendine yapacaksın doğru yaparsan kendine yaparsın. Dışardan okumak cazip geliyor ama çocukça bir düşünce GERÇEK HAYAT O KADAR BASİT DEĞİL!!!

Geri