Arka vites ayarı

Kayıt
14 Temmuz 2009
Mesaj
59
Tepki
307
Şehir
Tekirdağ-Çorlu
Evet arkadaşlar arka vites ayarı nasıl yapılır sorusunun çok sorulması üzerine böyle bir konu düşündüm ve bu konuyu yazmaya karar verdim. İlk olarak çalışacağımız sistem bu. Eski bir ürün fakat tüm viteslerde olduğu gibi çalışma mantığı aynı. Not olarakta şunu belirtmek isterim; Küçük dişli-büyük dişli, büyük vites-küçük vites anlaşmazlığını ortadan kaldırmak için ben vites numaralarını kullandım. Benim rublem 7li. Sizinki 8,9,10 vb. olabilir. Fakat ayar yapma konusunda değişen bir şey yoktur.

Şimdi ilk olarak vitesimizin üstüne baktığımızda iki adet küçük vida görüyorsunuz. Ayar yapabilmek için bu vidaların görevlerini bilmemiz gerek. Gördüğünüz iki adet vidadan birinin adı H diğeri ise L. Bu iki vida kısacası aktarıcının üst yani 1.viteste ve alt yani 7. vitesteki çalşıma sınırınırını belirler.

H vidasının görevi; Siz vites kolundan vitesi 7. vitese aldığınız bu vida aktarıcının 7. viteste ne kadar aşağı ineceğini sınırlar. Diğer bir adla büyük vites sınırlama vidasıdır bu. Eğer bu vidayı sıkarsanız siz 7. vitese çektiğinizde değiştirici o kadar az aşağı iner.(7. vitesin üstündeki viteste 6. viteste kalır) Eğer gevşeltirseniz siz 7. vitese çektiğinizde değiştirici o kadar çok aşağı iner.(7. vitestende öteye gitmeye çalışır)

L vidasının görevi ise; Siz vites kolundan vitesi 1. aldığınız zaman bu vida aktarıcının 1.viteste ne kadar yukarı çıkacağını belirler. Diğer bir adla küçük vites sınırlama vidasıdır. Eğer bu vidayı gevşeltirseniz aktarıcı 1 vitesten daha yukarı gitmeye çalışır. Eğer sıkarsanız 1 vitesten uzaklaşır. Mantığı kavramak için bu iki fotoğrafta vidaların sistemde dayandığı yerler gösterilmektedir. Sizde sizin aktarıcınıza baktığınızda bunu görebilirsiniz.

Ayar yapmaya gelirsek;
1- Vites kolunu 7. vitese çekiyoruz ve zincirin 7. vitese girmesini sağlıyoruz. Eğer girmiyorsa H vidasını gevşeltiriyoruz. Sonra 4yada5 vitese geçip tekrar 7.ye takıyoruz. Eğer girmezse tekrar gevşeltip aynı işlemi uyguluyoruz. Ve 7. vitese taktık. 7. viteste aktarıcının tam ideal yerini buluyoruz. İdeal yerinden kastım; aktarıcı ne 7.den öte gitmeye çalışacak ne de 6. vitesten 7. vitese geçmekte zorluk çekecek, zaten böyle bir durumda ses yaptığını duyarsınız.

2- Vites kolunu 1. vitese çekiyoruz ve zincirin 1. vitese girmesini sağlıyoruz. Eğer 1. vitese girmiyorsa L vidasını gevşeltiyoruz. 3.,4. viteslere geçip tekrar 1. vitese geçmeye çalışıyoruz. Zincir 1. vitese geçene kadar gevşeltme işlemeni sürdüyoruz. Sonra 1. viteste ideal durumu buluyoruz.

3- Şöyle bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Ne kadar çok L vidasını gevşeltiysenizde 1. vitese girmiyorsa teliniz çok gergindir. 7. vitese gelip teli biraz salmanız gerekir. Fakat şunada dikkat edin 7. viteste iken tel çok gevşek olmasın çokta sıkı olmasın.

Pratik olarak örnek vericek olursak;
Diyelim vitesiniz 6. vitesten 7. vitese geçmiyor. H vidasını gevşelticeksiniz.
Diyelim vites 7. viteste aktarıcı ses yapıo ve 7. vitesten atlayıp ruble-göbek arasına giriyor. H vidasını sıkacaksınız.
Diyelim 2. vitesten 1. vitese geçmiyor. L vidasını gevşelticeksiniz.
Diyelim ki 1. viteste aktarıcı ses yapıyor ve 1. vites ile jant arasına giriyor. L vidasını sıkacaksınız.

Arkadaşlar hepinize kolay gelsin. Elimden gelince anlatmaya çalıştım.
 
Scudo

ErdincAydin78

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Temmuz 2009
Mesaj
445
Tepki
102
Şehir
ANKARA & SAFRANBOLU
Bisiklet
Sedona
İlk teşekkürün benden olsun arkadaşım.Teşekkürler..Ellerine sağlık
 
  • Beğen
Tepkiler: Ufuk Şahin
Kayıt
14 Temmuz 2009
Mesaj
59
Tepki
307
Şehir
Tekirdağ-Çorlu
Yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim arkadaşlar...
Şimdide ön vites olayına el atacağım 1-2 saatede artık inş. ön viteste hazır olur :)
 

BurakCan

Aktif Üye
Kayıt
4 Temmuz 2009
Mesaj
172
Tepki
88
Şehir
Istanbul/Atasehir
İsim
Burak Can
Bisiklet
b'Twin
teşekkürler hocam ön vitesi de bekliyoruz.
 

sonEr´´

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Ağustos 2009
Mesaj
2.299
Tepki
1.421
Şehir
İstanbul/Esenler
Bisiklet
Salcano
emegınıze saglık .
 

Kron user

Aktif Üye
Kayıt
4 Ağustos 2009
Mesaj
114
Tepki
130
Şehir
İstanbul
Arkadaş sen anlarsın.Benim rublede 6. vitese geçmiyor zincir.Yukarı giderken 5 ten 7 ye atlıyor direk.Aşağı inerken de 7 den 5 e.Nasıl bir ayar çekmem lazım ?
 

Fatih GEZER

Aktif Üye
Kayıt
21 Nisan 2009
Mesaj
174
Tepki
132
Şehir
ankara-istanbul
çok sağol kardeşim bilgisayarı açtım aldım karşıma vite ayarını yaptım çok sağolasın
 

Emre Yıldız

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2009
Mesaj
1.324
Tepki
502
Şehir
Denizli-Isparta
Bisiklet
Giant
çok iyi düşünmüssun ne zamndırda bunu yapmaya calısıyordum
 

Hasan Kuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2009
Mesaj
1.597
Tepki
1.227
Şehir
Denizli-Merkez >> Denizli Bisik
Güzel bir paylaşım.Eline sağlık.