Scudo Sports

Arka ışık tavsiyesi (yurt dışı tercihimdir)

Scudo
3000-6000-10000 lm

Daha önce yazmıştım uzatmadan yineleyeyim.Özellikle ebay'daki ürünler lümen değil resmen dümen.

Ürünler kötü mü? Değil.

Yeterince aydınlatıyor mu? evet kesinlikle.

Peki sorun ne ? Sorun şu:

öncelikle ürünlerde kullanılan kablolama sisteminden dolayı bazı wireless km saatlerinin çalışmasını engellemesi.Bununla ilgili daha önce konu açan arkadaşlar var.Elbette bu gece sürüşleri için geçerli.Yani hem far'ı hem de km saatini aynı anda kullanmak istediğinizde yaşanan bir sorun.

Diğeri de,özellikle şu XM-L T6 ledler.Ben şahsen cree'nin böyle bir ürünü olduğunu görmedim.Ama XM-l serisi ledler için cree'nin kendi sayfasında verilen değerler,led başına 10w için 1040 lm.Bu gücü yine led başına 3.1 v ile üretiyor ve bu maksimum değer.

Yine aynı siteden bir ilanı(Ki yüzlercesi böyle) inceleyelim:

9000Lm 6x CREE XM-L T6 LED ?

ilanda güç ünitesi 1X 8.4 v olarak belirtiliyor.Yani led başına 1.4 v düşüyor.Oysa ilandaki gibi 9000 lm üretebilmek için led başına 3.1 v(ledlerin seri bağlandığını varsayıyorum),toplamda ise 18.6 v'a ihtiyaç var.Elbette elinizde gerçek bir cree led var ve led başına 1000 lm üretmek istiyorsanız ihtiyacınız olan şey 4 kalem pi değil,bir akü falan olmalı.En azından benim amatörce elektronik bilgim bu.

Gerçekten 9000 lm üreten bir fenerin nasıl soğutulacağı ise bir başka soru.

Açıkcası böyle bir ürünün bırakın 9000 lm,o verilerle üstelik de max ayarda bile 900 lm üretmesi şüpheli.bunu üretirken sözkonusu bataryayı da 20-25 dakikada tüketeceği açık.

Şehir içinde günlük kullanımlarda hepsi fazlasıyla iş görür.Ancak benim gibi uzun turlar yapan arkadaşlara bu tip ürünleri tavsiye etmem.Zira tecrüblelerim,ucuz ve taklit ürünlerin ne zaman çalışacağının da,ne zaman çalışmaktan vazgeçeceğinin de bilinmesinin pek mümkün olmadığı yönünde.

Küçük bir not ekleyeyim.Geçen yıl soğanlı geçidinden çaykara'ya inerken-ki 46 km ve tamamı dağ yoluydu-300 lm'lik bir fener kullandım.Yani aslında Lümenler "Dümen" değilse işinizi fazlasıyla görür.

Derya Bey bu dedikleriniz ön far için, değil mi? Çünkü arkada pek lümen cinsinden ifade bulamıyorum alış veriş sitelerinde. Tek tük varsa bile hatırlamıyorum lümen ifadesi gördüğümü.

zaten dümendende olsa lümen yada watt gibi ibareler olmadığı için arka aydınlatma karambole geliyor hep.

parlak olan çok pahalı :) iyi mal iyi para tabiiki

@Serden Us

Arka aydınlatma için bu ifadelerin olmaması doğal,çünkü ön aydınlatma için verdikleri bilgiler bile son derece tutarsız.Sürekli yanıp sönen,sıralı olarak ya da sabit yanan modları var çoğunun.Ama o kadar basit ve öylesine kolay bozulur devreler ki,bir süre sonra,örneğin bir yağmur sonrasında bu devreler çok çabuk bozuluyor.Sonrasında da ya mod değiştirmek mümkün olmuyor,ya da hiç yanmıyor.

Oysa diğer sürücülerin bizi görmesi ya da farketmesi,bizim önümüzü pırıl pırıl görmemizden daha az önemli değil.Hatta bir adım öteye götüreyim,arka aydınlatma daha önemli diyeyim.

En azından aydınlatma seçecek arkadaşlar arka lamba için daha kaliteli bir ürün seçebilirler.

Aşağıda linkini verdiğim ışığı önceki bisikletimde kullanıyordum. Gerçekten resimlerde göründüğünden çok daha güçlü bir ışığı var. Fiyatına göre çok kaliteli gelmişti bana. Yeni bisikletimin selesinde ışığı bulunduğu için sattım. Bence sizin işinizi görecektir.

(link)

Gece, milyoncudan alınma 2,5 TL'lik bir arka farın içini söktüm. 3 adet led vardı ve 2 AAA pille çalışıyor. Piyasada SMD ledler var, bilirsiniz belki. O 3 ledi de kırmızı SMD ledlerle değiştirdim. Parlaklık çok fazla farketti, bu uygulamayı şiddetle tavsiye ederim. Yalnız SMD ledin lehimlenmesi ufak boyutundan dolayı biraz zor oluyor.

http://www.direnc.net/modules/catalog/products/pr_01_4916_min.jpg

• Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin
@Serden Us

SMD led yerine şerit ledlerden alıp bunları 3,7V luk 18650 pillere bağlasak olurmu acaba? beyin fırtınası oldu iki dakkada :D
ben yada zoomlu ayarlanan fenerlerden alıp mercek kısmına kırtasiyeden kırmızı naylon jelatin vb germeyi düşünüyorum. projesini kafada tasarladım onun :)

@Furkan Tamer

siz kullanıyormusunuz bunu yada kullandınızmı?

• Beğen
Tepkiler: Kocyigit
Denemek lazım. Ben hazırda far varken yapısını ve pilleri hiç bozmadan sadece ledleri değiştirdim. Yalnız resim çekmeyi unutmuşum. İlk fırsatta görsel de eklerim.

(link) Ben bundan dün sipariş ettim. Daha öncedende vardı ama kazada kırıldı. Ön ve arka far olarak geliyor. Ön farıda gayet güzeldi. İnsanın gözünü çoğu ışıklara göre daha çok alıyor daha kendini fark ettirici.

Düzenleme: Kargo ücretsiz linkteki üründe.

@Serden Us

bekliyorum resimleri merakla :)

@Oğuzhan Kabaçalı

yanlış anlamayın ancak ön far bimde satılan fenerler gibi. eğer ön far alacaksanız T6 led olursa daha iyi olur. youtube ta t6 ve Q5 ledlerin karşılaştırmaları var.
ikinci olarakta ürünün fiyatı. hem ön hem arka aydınlatma bu fiyata. biraz düşündürücü. bende ucuzcuyum ancak ürünün görüntüsü pek tatmin etmiyor (arka aydınlatma için).

siparişiniz geldiğinde konu altında fotolarını paylaşırmısınız

Sadece 5 ledli far yanarken:
(link)

5 ledli ve 3 smd ledli far beraber yanarken:
(link)

Sadece 3 smd ledli far yanarken:
(link)

Keşke o 3 ledli farın eski halinin de yani normal led varken de yanarken fotoğrafı olsaydı, daha iyi anlaşılırdı parlaklık farkı. Resimlere büyük bakmak için üzerine tıklayın.

Ekleme: SMD ledli far 2 şarjlı AAA pil ile yani 2.4 V ile çalışıyor. Ledlerin maksimum dayanma limiti 3 V olarak belirtilmiş. Diğer 5 ledli olan far bir adet CR2032 yani 3 V ile çalışıyor.

@Hamit E.

ben dx.com dan xml-t6 led diye bir fener aldım. LED devresi xml-u2 çıktı:) u2 t6 dana daha kuvvetli. Ancak şunu söyleyeyim. akşamları açmaya korkuyorum. Resmen araç farı gibi aydınlatıyor.

arka ışık için (link)

güzel bir ürün.
ben kendim ise (link)
bunu kullanıyorum ve memnunum.

sağlam bir arka ışık yalnız bu ışık tam profesyonel bir cihaz.

Ürün ana malzemesi : (link)

Cihaz yapımcısı : (link)

Cihaz video : (link)

Ürün Fiyatı : 202 $

Forumda elektronik okuyan arkadaşlar üründe kullanılan malzemeler hakkında bilgi verirlerse iyi olur.

Ürün daha pisaya çıkmamış yapımcısı anket yapıyor sitesinde ona göre ilerleyecekmiş, en azından ben öyle anladım. Yalnız son aşamalar falanmış ürün piyasaya çıkacak.

Tabi ürünü almak için %20 gümrük parasını da ödemek gerek :D

Bu lamba yaklaşık 4 yıldır üretilmekte, ancak elektrik mühendisi olan bir Amerikalı bunları evinin garajında tek başına üretiyor, DS-500 modeli arka lambada kullanılan ledler, led driver ve lensler hazır ürünler. Ancak lambanın alimünyum muafazası ve şeffaf dış kaplamasını (polikarbonat) kendisi yaptırmış CNC ile. Bu ışık asıl olarak gündüz kullanmak için tasarlanmış ancak piyasadaki ticari ürünlere (dinotte 400 daylight) göre avantajı sadece arkadan değil yandan da çok iyi görülmesi ve güç kademesi azaltılarak gece de kullanılabilmesi. Yüksek kademelerde gece kullanılması araç sürücülerinde geçici körlük yaparak kazaya sebebiyet verebileceği için asla önerilmiyor.

Üretici bu lambalardan yaklaşık 90 tane yapmış bu güne kadar. Kullandığı malzemelere bakılırsa kendine maliyeti yaklaşık 100-150 dolar civarında. Ürünün diğer videoları izlendiğinide fiyatı kesinlikle hak edeceği anlaşılıyor.

Ancak sorun şu ki ailevi sorumluluklar nedeniyle artık bu lambaları üretemeyeceğini düşünüyor, ancak bir plan olarak artık batarya üretimini bırakıp yardım edecek birilerini bulabilirse devam edecekmiş. Benim aldığım izlenim devam etmek istiyor şeklinde. Sitesindeki anket tamam mı devam mı şeklinde bir anket.

Şu anda yeni sipariş almıyor ancak, yakın zamanda ebaydan bir iki tane lambayı açık artırmaya koyabilir.

(link)

@Derya Keçeci
Konuyu atlamışım mesajları okurken sizinkini de gördüm, anca alıntı yapabildim. Led başına düşen voltaj miktarı ve elde edilebilecek ışık şiddeti mantığınız doğrudur. Fakat bu noktada herkesin atladığı ve denk gelmediyse veya iyi araştırma yapmadıysa çözemeyeceği bir iş vardır. Bu da bu tip fenerlerin açma kapama düğmelerinde gizlidir. Bu push and lock (bas kilitle) şeklinde çalışan düğmelerin içinde elektronik bir mini devre gizlidir. Bu devre gelen voltajı ikiyle çarpıp lede yönlendirir. Bir nevi "step-up converter" olarak de bilinen yükselticidir. Yani o ledi söküp pili direkt olarak lede bağlarsanız ne kadar az ışık verdiğini gözlemleyebilirsiniz. Umarım aydınlatabilmişimdir...

O kadar uğraşmana gerek aşağıdaki ürüne bakabilirsin; kaliteli bir ürün su geçirmiyor(üstünde yazmıyor ancak yağmurda kullandım, arkadaşımda bisikletini yıkarken çıkartmıyor.) görünürlüğü 600m ben 1 senedir, abim ise 2 senedir kullanıyor ve memnunuz. Yurt dışından uğraşmana gerek yok.

(link)

Geri