3000-6000-10000 lm
Daha önce yazmıştım uzatmadan yineleyeyim.Özellikle ebay'daki ürünler lümen değil resmen dümen.
Ürünler kötü mü? Değil.
Yeterince aydınlatıyor mu? evet kesinlikle.
Peki sorun ne ? Sorun şu:
öncelikle ürünlerde kullanılan kablolama sisteminden dolayı bazı wireless km saatlerinin çalışmasını engellemesi.Bununla ilgili daha önce konu açan arkadaşlar var.Elbette bu gece sürüşleri için geçerli.Yani hem far'ı hem de km saatini aynı anda kullanmak istediğinizde yaşanan bir sorun.
Diğeri de,özellikle şu XM-L T6 ledler.Ben şahsen cree'nin böyle bir ürünü olduğunu görmedim.Ama XM-l serisi ledler için cree'nin kendi sayfasında verilen değerler,led başına 10w için 1040 lm.Bu gücü yine led başına 3.1 v ile üretiyor ve bu maksimum değer.
Yine aynı siteden bir ilanı(Ki yüzlercesi böyle) inceleyelim:
9000Lm 6x CREE XM-L T6 LED ?
ilanda güç ünitesi 1X 8.4 v olarak belirtiliyor.Yani led başına 1.4 v düşüyor.Oysa ilandaki gibi 9000 lm üretebilmek için led başına 3.1 v(ledlerin seri bağlandığını varsayıyorum),toplamda ise 18.6 v'a ihtiyaç var.Elbette elinizde gerçek bir cree led var ve led başına 1000 lm üretmek istiyorsanız ihtiyacınız olan şey 4 kalem pi değil,bir akü falan olmalı.En azından benim amatörce elektronik bilgim bu.
Gerçekten 9000 lm üreten bir fenerin nasıl soğutulacağı ise bir başka soru.
Açıkcası böyle bir ürünün bırakın 9000 lm,o verilerle üstelik de max ayarda bile 900 lm üretmesi şüpheli.bunu üretirken sözkonusu bataryayı da 20-25 dakikada tüketeceği açık.
Şehir içinde günlük kullanımlarda hepsi fazlasıyla iş görür.Ancak benim gibi uzun turlar yapan arkadaşlara bu tip ürünleri tavsiye etmem.Zira tecrüblelerim,ucuz ve taklit ürünlerin ne zaman çalışacağının da,ne zaman çalışmaktan vazgeçeceğinin de bilinmesinin pek mümkün olmadığı yönünde.
Küçük bir not ekleyeyim.Geçen yıl soğanlı geçidinden çaykara'ya inerken-ki 46 km ve tamamı dağ yoluydu-300 lm'lik bir fener kullandım.Yani aslında Lümenler "Dümen" değilse işinizi fazlasıyla görür.