Scudo Sports

Arka Göbek Konik Yatak Deformasyonu

selfpower

Daimi Üye
Tepki
82
Bisiklet
Carraro
20160131_145212.jpg Arkadaslar yaklasık 2.5 senedir ellemediğim Shimano Hb-Rm35 model arka gobegın bakımını yaptım. Yatak ve bilyelerde cizik ve ya karincalanmaya rastlamadım, fakat diskin oldugu sol taraftaki mil üstünde bulunan konik yatakta (cone) 3 yerde 1mm gıbı olculerde ezilmeler (çökmede denebilir) var. Yaklasık bir sene once bosluk yaptıgında gobek 50 km gitmek zorunda kaldım o esnada olusmus olabilir. Su an bakımı yapip gobeği topladım akıcılık muazzam sekılde artti. Sorum bu konik yatagi degistirmem gerekir mi ? Boyle kullanırsam yatak ve bilyalara zarari olur mu ?

Scudo
@selfpower merhaba öncelikle.... AYNI GÖBEKLERE SAHİPTİM:) BİR HAFTA ÖNCESİNE KADAR şu an değişmek.zorunda kaldı bisikletçinin dediğini söylüyorum GÖBEKLERİ KESİNLİKLE AÇMAYIN VE YA FELAN SIKMAYIN DİYORLAR BENDE AÇIP BAKIMINI YAPAYIM DEDİM AMA KONTRA SIKMASINI BECEREMEDİĞİMİZ İÇİN KARINCALANMA OLDU YANİ DEFARMASYON OLUŞTU VEEEE....ÇÖP KESİNLİKLE AÇMAMAM GEREKLİYMİŞ TABİ İŞ İŞDEN GEÇTİ BANA MALİYETİ 200 TL MALESEF ACI BİR TEÇRUBE OLDU BELKİ YAPILIR NAKIM AMA BİSİKLETÇİ BU GÖBEKLERİN İÇİNDEKİ YAĞ BİTMEZ EN AZ30.000 KM GİDER DİYOR SAKIN AÇMAYIN AÇTIĞINIZ İÇİN KOMTRA VİDALARI GİDERKEN GEVŞEYİP KONİK PARCALARI VE YATAĞI BOZUYOR DEDİ....HA BU ARADA BİSİKLETÇİ BENİM BİSİKLETİ YETKİLİ.SATICISI VE BAYİSİ ADAMLAR UZMAN YANİ ŞİRİN BİSİKLET ATALAR İSTANBUL...İYİ PEDALLAMALAR

Acmayin demesi cok garip, sokmeden once gobekten metal sesi geliyordu ve acincada icindeki gres yagin ozelligini yitirmis ve siyahimsi bir renk aldigini gordum. Nihayetinde acip bakim yapmanin bi zarari olacagini sanmiyorum tam tersi daha teker daha akici oldugu icin faydali bile oldu.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Yok yalnış anladınuz milin üzerindeki kontralı vidalar gevşeyince yatakta vışlyk oluyor ve konik parçayı bozuyor o aşınmaların sebebi o yoksa yağdan zarar gelmez heralde

çok kötü durumda değil gibi yatak. Çok daha kötü durumda olanları hayata döndürdük. Bisikletçiler çok abartırlar böyle şeyleri açmayın etmeyin. elinizde doğru anahtarlar mevcut ise çok basit işlemlerle kontra işlemini yapabilirsiniz. Karıncalanmaları gidermeye gelince, elinizde matkap var ise 1 dk lık işlem ile sorunu giderebilirsiniz. Konik yatağı miline geri takın ve mili matkabın ucuna yerleştirin. Matkabı çalıştırın ve zımparayı deforme olan yere tutun. Yüzeyi pürüzsüz ve temiz hale gelecektir.(Direk zımpara ile zımparalamaya kalkmayın. Mutlaka mil döner vaziyetteyken zımparalayın) Bir çok shimano göbekte uyguladık bu yöntemi ve arkadaşlar sorunsuz kullanıyorlar:harika:

Videodaki konik yatak kotu durumda gozukuyor. Suanlik ben zimparada etmeyeyim bi sure boyle kullanip degisiklikleri inceleyip ona gore işlem yapiyim.

@enes_vl
Flibber içindeki yatak baya hasarlı görünüyor
Hazır sökmüşken 13 no alyen anahtar ile flibberi söküp wd40 benzeri bişeyin içine yatırın temizlensin.
Birde mil üzerindeki yatakları değiştirmek iyi olur. Arka iyi duruyor ama ön hasarlı biraz

@Şerif Feridun Teşekkürler. Btwin alet çantası var. Oradaki aletlerle sökme yaptım. Toplarken de sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. 14-13-15 li iki anahtar ve bir kurbağacık var çantada onlar iş gördü sökerken.

@a.f.k. Teşekkürler yorumunuz için. Flibber dediğiniz rublenin oturduğu hazne sanırsam tam bilmiyorum. Onun içini wd-40 ladığım bezle sildim bayağı. Anca o kadar oldu. Nasıl sökeceğimi de tam bilmiyorum. sökebilirsem dediğinizi uygularım. Yorumunuzu dikkate aldım ama mil yataklarına da şimdilik siparişdi, parasıydı uğraşmak istemiyorum. Bahar da yeni bakım yaptığımda olmazsa değiştiririm. Bahar bakımına kadar 300 km anca yaparım. İdare eder umarım.

Birde şu diğerine göre kalın olan mil yataklarını, göbeğin fren rotorları(disk) tarafından mı yoksa diğer tarafından mı söktüm onu karıştırdım:kötü:. Bunlarla ilgili genel bir kural var mıdır? Yanlış tarafa takmayayım.

@a.f.k. Yukarı yorumlarda flibber temizliği ile ilgili video gördüm sanırım aynısını yapıcam. Mil yataklarını da matkap yardımıyla zımparalamış. Yapabilrsem onu yapayım bende. Bir işe giriştik yapmışken tam olsun :)

@enes_vl bu haliyle bile ben Çanakkale turunu tamamladım sorun olmaz...
Matkap işine girmeyin çok fena çiziyor uğraşmaya değmez. Ben dramel ucuna tel fırça takarak yatakları temizledim. Öyle birşey deneyebilirsiniz.
Keşke mil üzerinden çıkarmasaydınız tek tarafı, ayarlamak uğraştırabilir.
Arka için söylüyorum parlak olan ince yatak Flibber tarafında olacak. Ön taraf için de kalın olan disk tarafına gelecek. Maşa ile arasında mesafe olması gerektiği için.
Bilyelerin durumları nasıl kararma çatlak Vs yoktur umarım

@enes_vl çok kötü durumda hele de ilk fotoda iyice yuva yapmış. akıcılığı etkiler ve bundan sonra daha kötüye gider. hasar göbekte olduğu için de göbeğin değişmesi gerek. ha gider mi diye soruyorsan gider evet. bilyelerin de kötü halde olduğunu düşünüyorum, eğer temizlediğinde parlaklıkları gittiyse mat gri gibi görünüyorsa onların da değişim zamanı gelmiştir.

@a.f.k. cok teşekkür ederim. Matkapla zimpara isine hic girmeyeyim o zaman. Bilyalar gayet iyi durumdalar. Parlaklar ve pürüzsüzler. Elimden geldigi kadar toplamaya çalışacağım. Olmadi bir bisikletciye kalite kontrol yaptiririm.

@efeozata teşekkür ederim. Durumun ciddiyetini anladim. Kış boyu idare edecek artik. Ona göre kullanırım bende bisikleti. Baharda nasipse iyi bir değerlendirme yaparim göbeklere.

Geri