Scudo Sports

Arka aktarıcı değiştirme yapabilir miyim?

semih_07

Aktif Üye
Tepki
50
Bisiklet
Sedona
Arkadaşlar geçen gün kadro kulağı kırılmıştı sipariş verdim geldi, şimdi bir baktım arka aktarıcı da yamulmuş sanırım ve arka aktarıcı da bulunan zincirde dönen parçanın bir kısmı kırılmış, tam adını bilmediğim için böyle yazdım.ben kendim bu arka aktarıcıyı değiştirebilir miyim sipariş versem ? Ekstra bir ayar yapmaya gerek oluyor mu? Resim de ekliyorum bakarsanız sevinirim.birde zinciri sökmem gerekiyor dolanmış aktarıcıya, bisikletin bütün vidalarını söküp takabileceğim nasıl bir ürün alabilirim?

Dosyalar

• IMG_4366.PNG
    IMG_4366.PNG
    41,9 KB · Okunma: 176
  • IMG_4365.PNG
    IMG_4365.PNG
    49,8 KB · Okunma: 168
  • IMG_4364.PNG
    IMG_4364.PNG
    125 KB · Okunma: 171
  • IMG_4368.PNG
    IMG_4368.PNG
    49,8 KB · Okunma: 162
Scudo
Tam anlayamadim ama jockey wheel dedikkleri ufak disli kesin kirik, aktarici kafesi kirik degil sanirim. Sadece o ufak disliden edinip kullanabilirsiniz gibi de duruyor.
Vites eski bir modele benziyor. Uzerinde model adi yazmiyor muydu

• Beğen
Tepkiler: semih_07
@Serkan Mıstınoğlu zinciri sökemediğim için modeline bakamadım ama 2014 model sedona 740 bisikletim.tam adını bilemedim ama dişli sanırım evet o yuvarlak ufak parça, zincirin dönmesini sağlayan.aktarıcının bir ucu yamulmuş ama pense ile düzeltebilirim sanırım.sadece o dişliyi alsam olabilir dediğin gibi.tek olarak herhangi bir dişli siparişi versem olur mu acaba yoksa modele göre boyutları değişiyor mu bilgin var mı?

• Beğen
Tepkiler: selim82
@semih_07
Evet aktarıcıya göre değişebiliyor. Zincir sökme aparatına ihtiyacınız olacaktır.

• Beğen
@Serkan.Sezer tek olarak satılıyor mu bu parça internette baktım şimdi göremedim.birde bisikletteki bütün parçaları söküp takmak için nasıl bir ürün alabilirim? Zinciri sökmem lazım dişliyi değiştirecem onun vidası için açacak alet takımı lazım olacak.

@Serkan.Sezer
Quick link varsa sökme aparatına ihtiyaç olmaz.

Dosyalar

• QL1.png
    QL1.png
    8,6 KB · Okunma: 26
  • QL2.png
    QL2.png
    26,9 KB · Okunma: 25
  • Beğen
@Serkan.Sezer elle mi sökülüyor zincir bu modelse bendeki sanırım böyle değil eve gidince bakarım ama daha önce yazdığım gibi hergün birşey bozuluyor sorun çıkıyor o yüzden bisikletteki en ufak vidayı bile açabileceğim bir takım çantası istiyorum 1 aydır bisiklete binemedim doğru düzgün önce balatalar gitti sonra kadro kulağı kırıldı tamam bugün tura çıkarım derken dişli kırık çıktı.

@semih_07
Tüm parçalar için ayrı bir alet var malesef. Alyan takımı, zincir pensesi ve tornavida başlangıç için işinizi görecektir. (Aynakol çektirme - ruble sökme anahtarları gibi bir çok ürün mevcut)

Penseyle düzeltilecek arka aktarıcı pek sağlıklı olmayacaktır ama sadece arka aktarıcı makarasını değiştirmek isterseniz (link) böyle bir ürün var.

Aktarıcı montajı sonrası vites ayarlarını yapmanız gerekecektir birde. Bunun için şöyle anlatımlar mevcut;

Ek olarak şunu da belirteyim içimde kalmasın. Ne zaman biri aktarıcı ya da vitesle ilgili fotoğraf atsa gözüm katranlaşmış yağ ve paslara takılıyor. Ne olur biraz bakımlı ve temiz tutun şu aletleri yaw :) (Sadece temizleyerek çalışır hale gelen arka vitese şahit oldum. Kir deyip geçmeyin)

@semih_07 zincir sökme aleti alabilirsiniz bisikletçilerden fazla pahalı bir şey değil
81305431.jpg

• Beğen
@BerkEvren kir konusunda haklısın geçen ay ilk defa bakımı kendim yapmıştım würth balata temizleyici wd 40 ve yağ almıştım ama 500 ml würth yetmedi açıkçası temizlik için Birde sağolsun babamdan bana sıra gelmiyor ben bisikleti pırıl pırıl yapıyorum adam alıyor gidiyor tozlu topraklı yerlerde kullanıyor bisikleti pisletiyor.şu işleri bir halledeyim hayırlısıyla pırıl pırıl yapıcam inşallah ama bu konuda da yardımcı olursan sevinirim.würth ile temizlemek çok pahalı oluyor 13 liraya almıştım sanırım daha zinciri temizleyemedin bitti en az 3 kutu bitirmek lazım tam temizliği sağlamak için.sen nasıl yapıyorsun temizliğini? Unutmadan linkte paylaştığın ürünü almaktansa komple arka aktarıcı siparişi versem daha sağlıklı olacak sanırım değil mi?

@EnginK. Fazla pahalı değil diyorsun ama ben Didim'e taşındım 6 ay önce ve buradaki esnaflar tam kazıkçı herşey pahalı.yanlışlıkla balataları yağladım temizlik yaparken geçen ay, servise gittim balatalar değişecek dedi 170 lira masraf çıkardı.forumda sordum soruşturdum balatayı temizleyip yaktım ocakta bir kuruş masraf etmeden hallettim işimi eskisi gibi oldu.gerçi arka balatalar eskimiş internetten 25 liraya sipariş verip değiştirmiştim kendim.o yüzden herşeyi internetten almayı düşünüyorum.

Bence komple değiştir aktarıcıyı. Kol yamulmuş, penseyle düzeltsen bile o noktada zayıflık olacaktır.
Temizlik işine gelince ben çamura girmeden eve dönmediğim için würth / wd40 gibi şeyler kullanmıyorum. Green Clean Bulaşık Deterjanı ve ılık suyu köpürtüp aktarıcı - ruble - zincir bir güzel yıkıyorum. Güneş ve rüzgar ile iyice kuruduklarına emin olduktan sonra shimano zincir yağı ile yağlama yapıyorum. 1000 Km ve 20 yıkamayı geçtim. Aldığım gün nasılsa öyle bisiklet. Hem parça kondisyonu hem çalışma anlamında.

• Beğen
@BerkEvren bulaşık deterjanı ile yağ tamamen çıkmaz diye düşünüyorum :) yanılıyor da olabilirim yani bende birkaç kez denedim aslında bulaşık deterjanı ile ama her yere bulaşmıştı yağ birde parçaları sökmeden tam temizlik yapılması zor gerçekten ama dediğin uygulamayı deneyeceğim en kısa zamanda en azından masrafsız Arka aktarıcıyı sipariş vereyim ben en iyisi en azından sıfır ürün tek sorun taktıktan sonra vites ayarı onu da hakkedersem bisikletçi servisi açacak kadar tecrübem olacak sanırım

Ben sistemi ılık su(!) ile köpürtüp kir ve yağ yumuşayana kadar bekliyorum. Zinciri falan sökmüyorum. Zaten bir 5 dakika beklersen kir akmaya başlıyor. Sonrasında fırça ile zinciri, eski penyelerden kesilmiş şeritlerle ruble dişlilerinin arasını temizliyorum. Sonrası durulama - kurulama - yağlama.

• Beğen
Toplu alet çantaları var, ama bazen uyumsuzluk olabiliyor. Yurtdışı sitelerden de bakabilirsiniz.

• Beğen
@Serkan.Sezer yurtdışından gelmesi uzun sürer hangi sitelere bakmalıyım en azından şimdilik işimi görecek bir alet çantası alayım zamanla eksikleri ya da uyumsuz olanları değiştiririm.

@BerkEvren
Teşekkürler verdiğin bilgiler için son olarak birşey daha sorucam ben geçen ay balataları değiştirirken tekerleri filan söküp bakım yapmıştım yıkamıştım bisikleti ,sonra zincirde sorun çıktı yani vites geçişleri sorunlu olmaya başladı önceden tak tak değişen vites bu temizlikten sonra takıla takıla değişmeye başladı acaba aktarıcıyı değiştirince bu sorun düzelir mi? Yoksa bu sorun zincirden mi kaynaklanıyor?

@semih_07 ya 100 lira verip komple arka vitesi yenileyeceksiniz, shimano alivio rd m430 marka.
Ya da alivio uyumlu, 11 disli jockey wheels alacaksiniz. Bunlar set halinde, ikili satiliyor ve fiyatlari 10 euro civari. Bulunmasi da zor sayilir, kargo parasi da eklenecek falan, size 50 liraya patlayacak.

unnamed (3).jpg

Arka aktarici almak daha mantikli gibi duruyor.

Civar bisikletcilere ugrayip ellerinde cikma olarak bu disli var mi diye sorun, belki 5-10 liraya birakirlar. Sokup takma islemini de ona yaptirir, 20 liraya meseleyi kapatirsiniz. 11 disli olmak zorunda, fakat 11 disli olmasi %100 uyacagi anlamina da gelmiyor.
Tam olarak uyan disliyi bulup takmaniz gerek, (genislik ve cap) yoksa o aktariciyla yolda kalabilirsiniz veya vitesleriniz duzgun calismayabilir.

• Beğen
@Serkan Mıstınoğlu (link) (link) (link) 3 tane link ekledim mümkünse çakabilirmisin birisi 89 liraya satıyor diğerleri 110 küsür aynı ürün değilmi bunlar ? N11 den sipariş vereyim diyorum en güzeli fiyatı da çok pahalı değilmi sadece dişliyi değiştirmek mantıksız olur dediğin fiyatlardan, komple arka aktarıyıcı değiştireyim.

Bunlar piyasada makara dişlisi olarak geçiyor. Bazı modeller rulmanlı ama sizinkiler değil. Bence aynı çapta ve diş sayısında çıkma, veya basit bir ürün alarak değiştirebilirsiniz( en azından denemek için). Bu değişim için zinciri sökmenize gerek yok. Ben her iki makarayı alyanla sökerek bakımını yapıyorum, zinciri sökmeden. o yamulan kısmı penseyle düzeltebilirsiniz ama ayaklarda yamukluk varsa sıkıntı. İki dişli aynı eksende olması lazım yoksa sorun yaşayabilirsiniz. Sonuç olrak yeni bir aktarıcı almak mantıklı olabilir.

• Beğen
Geri