Scudo Sports

Aramızda geleneksel tıraş meraklısı var mı?

Tamer KAMIŞLI

Forum Bağımlısı
Tepki
788
Başlangıç
2008—09
Bisiklet
Sedona
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Evet arkadaşlar aramızda geleneksel tıraş meraklıları var mı acaba? Nedir bu geleneksel tıraş diye soranlar olacaktır? Berberlerde olduğunuz tıraşı hayal edebilirsiniz. Fırça, sabun veya krem + olarak ustura yada jiletli tıraş aletleriyle olunan tıraştır. Sıcak köpüğü yüzünüze sürmekten alınan haz başka hiçbir şeyde yok sanırım. Ben yeni yeni jiletli usturadan dede yadigarı çelik usturaya geçtim. (Fotoğrafı aşağıda)

Scudo
@Tamer Varol

En güzeli hocam, kartuşlular çıktı mertlik bozuldu :) Usturanın tadı hiçbirinde yok :)

Askere gıttıgımde ılk ust aramasında usturamı aldılar''sen psıkopat mısın'' dıyerek.sankı bırını kesmek ıstesem tek bıcaklıyla yapamacakmısım gıbı.Isın komıgı aynı uzman cavus 3-5 gun sonra unuttugu havan topu dersı notlarını almam ıcın benı boluge yolladı.dolapta ne goreyım,benım sarı ustura. :)
O gunden sonra sadece kuaforde oldum ustura trası sanırım. Evde sıcak su-sabun-tek bıcaklı kombınıne devam

• Beğen
Tepkiler: Tamer KAMIŞLI
Ben ustura haricinde kelebek tip jiletli tıraş aletide kullanıyorum. Dediğim gibi sıcak köpüğün tadı bambaşka, birde usturaya elinizin terazisi alışınca diğer aletler kolay geliyor :) Bu konu üzerine de çok güzel bir forum var hatta ülkemizde geleneksel tıraş diye bir arama yapıldığında karşınıza çıkar hemen :)

Jiletle tıraş olunur, gerisi yalandır. Hiç alışamadım makinaya. Zaten tam almıyor da. İlla kalıyor ve uyuz oluyorum. Benim ellerde rahatsızlığımdan dolayı titreme var. O nedenle maalesef ustura kullanamıyorum ama mac 3 ile devam ediyorum. O bile tam jilet tadı vermiyor ama makineye göre kat kat iyidir. Ustura ile tıraş olanlara selam olsun :D

Çok şekil geldi gözüme bi an:eek: o yumuşak fırçaya hep özenirdim de jilet vs daha kolay geldi hiç bakmadım.. Temiz güzel bir ustura nereden bulunur peki böyle alayım desem?

• Beğen
Saç traşına jubilemi yapalı 15 sene kadar oluyor.Sadece sakalı değil kafamın her yerini ustura ile alırım.Sabah sabah Keyifle ıslık çala çala traş olmanın keyfi bir başka.

• Beğen
@Ekrem Yılmaztürk

Ekrem Bey,

Anadolu Yakasında iseniz Kadıköy'de Akmar'ın olduğu trafiğe kapalı caddede Migros ve TEB'in yanında bir pasaj var. Oradan içeri yürüdüğünüzde bıçak bileyicilerini göreceksiniz. Onları geçip sola yöneldiğinizde karşınıza çıkacak. Usturayı oradan alabilirsiniz.

Avrupa Yakası için bir şey diyemem. Ama öğrenirsem iletirim. Saygılar.

anlaşılan hiç memur yok :)
aya çıkalı 40 yıl geçen insanoğlu daha hala ustura kalitesinde traş olmaya yarayan bir alet yapamadı ona yanıyorum
ne usturası jilet bile işkence... :)

• Beğen
@Erdem Ş.

avrupapa yakasındayım ama fotoğraf çekmek için oralara gelecektim yakın zamanda bir neden daha oldu. Bulabilirsem alacağım inşallah

• Beğen
@Ekrem Yılmaztürk

Konu bi anda hareketlenmiş :) Çelik usturalar gerçekten çok şekil ve hoş aletler fakat bilemesi, kayışlanması falan hep zahmetli olaylar. Bilemesini ben kendim yapamıyorum mesela Eskişehir'de bir tanıdık vasıtasıyla yapıyorum. Bu arada geleneksel tıraş adına çok güzel bir forum sitesi var, adresini burada vermem kurallara aykırı mı değil mi tam bilmiyorum. İsteyenlere özel mesaj yoluyla verebilirim. Çelik usturalar İstanbul'da birkaç dükkandan bulunabiliyormuş fakat tam bilmiyorum yerlerini ve isimlerini öğrenirsem veririm. Genelde bu tarz aletleri yurtdışından sipariş etmek gerekiyor fiyatlarda oldukça yüksek. Yeni başlayanlar için genelde 2. el öneriliyor (iyi dezenfekte edilmiş olmalı), çünkü dediğim gibi bilemesi ve kayışlaması da ayrı bir zahmet ve ağzını bozmanız vs çok kolay olabiliyor. Bunun yerine ilk etapta jiletli ustura ile de başlanabilir. Ali Bıyıklı ve Sedef gibi Türk markaları var fakat çok hafif ve kalitesiz ürünler. Ebay'de Sanguine Coolcut4 diye bir arama yaparsanız, gayet kaliteli bir ürün olduğu söyleniyor.

• Beğen
Tepkiler: Ekrem Yılmaztürk
Merhaba,
Tahtakale de ZAZA handa bulunan Zaza isimli traş malzemesi satan dükkandan istediğiniz her çeşit levazımatı bulabilirsiniz

• Beğen
Tepkiler: Ekrem Yılmaztürk
yaşım 20 oldu yüzüme hiç bi jilet ve benzeri aletler nasip olmadı

Arkadaşlar var mıdır geleneksel tıraşa heves eden veya devam eden :) Bugün olduğum tıraşın temsili bir fotoğrafını koyayım çekmişken.

https://lh6.googleusercontent.com/-cgPhtBmpbg0/UXb-d0_BmOI/AAAAAAAAA_Y/BAQpsK2x3uo/s753/DSC_0349ed.jpg

@Tamer KAMIŞLI

Abi hiç sormayın buradaki konudan sonra heveslendim koydum kafaya zaza hana gidip takımı alıp başlayacaktım. Hatta okula gittim arkadaşla gaza geldik gidelim alalım vs diye bulduk hanı. Dükkanlara giriyoruz soruyoruz falan en son birtanesine girdik diyaloğu yazıyorum bu arada oradaki kimseyi tanımıyoruz
-abi ustura istiyoruz, köpük möpük fırça vs eski usul ne varsa alalım..
-kardeşim ustura işi sana göre değil boşver, senin yapacağın iş değil:sigaraici
-abi olurduk tıraş yıllardır oluyoruz alalım biz ya falan dedik;)
-ben kaç yıllık imalatçıyım kendim usturayla olmam berbere giderim ustura kesiği sakattır yazık etmeyin kendinize vs diyerek soğuttu ki o sırada asıl bomba şahsiyet gelmiş içeri ve birden arkadan
-kardeş boşver fantaziye gerek yok al jiletini ol tıraşını boşver ben 25yıllık berberim usturayla tıraş olmuyorum dedi biz şaşırdık falan ne ara geldin muhabbete ortak oldun da akıl veriyon hevesimi kaçırıyon dicektim :D adam gitti sonra söyleyeceğini söyledi. Dükkan sahibide sende ne gerizekalı adammışın 25yıllık berber kendini tıraş edemzmiymiş diye arkasından söylendi;) şaka maka ustura satmadılar bize;) nereye geldik lan biz dedik kaçtık abi oradan.. Uzun oldu ama çok heveslenmiştim tabir-i caizse içine ettiler:eek:

Berberler çırak aldıklarında bile çırağın eli alışsın diye balon üzerinde antrenman yaptırırlar. Usturayla traş olmak el alışkanlığı kazanana kadar o kadar kolay değil. Ben de lise yıllarımda heves etmiştim ama bir kaç ufak çizikten sonra hazır bıçaklara geçiş yaptım. Uzun tecrübelerden sonra da mach3 te karar kıldım. Zaten sakalın sertliğinden ve yönünden dolayı usturayla olduğum traş tatmin etmiyor o nedenle berberde de olamıyorum. Ancak kremli traş sabunu ve traş fırçası olmazsa olmazım.

keşke hiç jilet vurmasaydım diyorum şimdi jiletle 2 kere almak zorunda oluyorum sakalı :D köpük felan fayda etmıyo , önce makına ıle kısaltıyorum sonra köpük sonra mach3le alıyorum . makına ıle kısaltmadıgımda 2 kere kopukluyorum sakalı . Usturanın ne farkı var pek anlamadım mach 3 ten 2 si de jilet degıl mi :) birine jileti sen koyuyorsun digeri hazır .

@Emre Sertkaya

Merhaba Emre Bey,

Ustura ile Mach 3 kıyas bile edilmez. Sakalınız ne kadar uzun olursa olsun, ustura ile bir hamlede, kökünden ve sinek kaydı biçimde tıraş yapabilirsiniz. Ergonomisi buna göre dizayn edilmiş bir şey. Mach 3 birazcık uzun sakalda takılmaya başlar. Ayrıca makina, ustura ve çeşitli tıraş bıçaklarını tecrübe etmiş biri olarak usturayı hiçbir şeye değilmem. Hele bilinen klasik usturalar bir başka. Yeni tiplerinde jilet değişiyor. Aynı tat ve fonksiyon yok.

@Erdem Ş.

tesekkurler dogru dıyorsunuz , denemedıgım bır ustura kalmıstı onu da denemek lazım .

Geri