Arko Hydrate aldım, bir türlü istediğim traşı alamıyorum 1 kapak beyaz sirke 1 tas traş köpüğü ile aldığım kadar. Traş sabunları da aynı şekilde, hiçbir şey hazır köpük kadar iyi su tutmuyor.
Şu traş meraklısı yutubır geofatboy'a da söyledim, biraz çok değil mi diyor sirkenin oranı için. Valla, keyfimden değil;
•1 çorba kasesi,
•Köpük - artık hangi hazır köpüğü seviyorsanız, ben BİM'den aldığım Lider marka köpükten memnun kaldım,
•Beyaz temizlik sirkesinden 1 kapak,
•Sentetik fırça.
-Hazırlanması: 1 kapak sirke kaseye konur, fırça onunla ıslanır. Köpük sıkılır, fırça ile eritilir(sirke ile karışınca eriyor). Tekrar köpük konur, yeni köpük kaseye azıcık hacim verince traşa başlanır.
Sirke ile köpüğü hazırlama olayını iyice iletlettim. Artık 1 lira çapında traş sabunu ile 2 kapak sirke kullanarak daha istikrarlı köpük elde ediyorum ama hazırlanışı doğru sıraya bağlı, sirke önce konursa köpük iyi ayrışmıyor; detayına inicem.
İlk baştan traş kabımızı suyun altında yıkıyoruz ki, önceki traştan kalan suyun kireci uzaklaşsın, köpüğün baş düşmanı sudaki sertlik, yani kireç. Traş kabını duruladıktan sonra, kaynar su katarak fırça ve traş kabımızı ısıtıyoruz. Fırçayı bir iki kere bu kabın içinde çalkalayarak, fırçadaki su sertliklerinin de gitmesini sağlıyoruz. Burası da yine çok önemli, yoksa kirli suyla köpürtmeye benziyor. Sentetik fırça olduğu için kılların ömrünü hiç düşünmeden basıyoruz kaynar suyu.
Arkasından bir sıcak su saklama kabına tastaki suyu aktararak, bozuk para şeklinde kestiğimiz sabunumuzu kabın dibine yapıştırıyoruz - kabın içindeki suyu başka saklama kabına almamız yine çok önemli, yoksa ıslak kaba sabun yapıştırmak zorlaşıyor.
Fırçamızda kalan sıcak su ile köpürtüyoruz. Şu çok önemli bir adım: köpük ilk anda köpürse de sonra koyulaşıyor, ilk anki baloncukları küçülüyor. Buradan sabunun tam çözülmemeye başladığını anlıyoruz: fırçayı güzelce yükledik.
Burası, bizim ilk seyreltme noktamız. Göz kararı, fırçada kaldığını düşündüğümüz kadar kaynamış su ilave ederek, sabunun çok taşmasına fırsat vermeden yavaşça fırçadaki sabunu yeniden salmasını sağlıyoruz.
Sıra geldi 2. seyreltme noktamıza: burasını açıklamak biraz karışık ama yaptığımız 1. seyreltmedeki su katarak sabunun yüksek pH'sını düşürmenin tam tersi: ilk baştan bu kez sirke katıyoruz, arkasından köpüğü karıştırırken gözle köpükte beliren kesilmiş sabun parçalarına dikkat ediyoruz. Sirke sabunu söndürdüğü için, bu yağ taneleri beliriyor. Bize zararları yok, ama sabunun traşa uygunluğu için çözünmüş olması gerektiğinden, işte burada 2. seyreltme devreye giriyor: zannedilenin aksine traş sabununu sulandırınca köpüğün dağılması beklenirken, aksine sirke seyreldiği için, hacim kazanıp tam kıvamını buluyor.
Sanırım olan şey ilk köpürmedeki artan sabun miktarının yükselen pH'sını, tam tersi bir şekilde sirke katarak düşürmek ama bunu sirkenin sabunu çökeltmeye başlamadığı noktada sonlandırmak. Ben bunu tersine sabunda yağ taneleri oluşmaya başladığı anda, su ekleyip sirkeyi seyrelterek yapıyorum. Bu sayede su ve yağın karışımı krem gibi bir traş sabunu oluşuyor ve çok daha etkili bir krem oluyor.