Scudo Sports

Aracın sağından geçerken üzerine kırması(KAZA)

2918 sayılı Karayolları Kanununa dayanarak çıkarılan Karayolları Yönetmeliğinden bir bölüm paylaşıyorum.

ALTINCI KISIM
Trafik Kuralları
BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Kurallar
Karayollarında Trafiğin Akışı ve Karayolunun Kullanılması
Madde 94- Karayollarında trafik sağdan akar.
Aksine bir hüküm veya işaret bulunmadıkça karayollarında;
A) Araç sürücüleri;
a) Araçlarını durumun elverdiği oranda gidiş yönüne göre yolun en sağından, yol çok şeritli ise trafik durumuna göre hızının gerektirdiği şeritten sürmek,
b) Şerit değiştirmeden önce, gireceği şeritte sürülen araçların güvenle geçişlerini beklemek,
c) Trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirmemek,
d) Gidişe ayrılan yol bölümünün en son şeridini sürekli işgal etmemek,
e) İki yönlü dört veya daha fazla şeritli yollarda, motosiklet, otomobil, kamyonet, minibüs ve otobüs dışındaki araçları sürenler, geçme ve dönme dışında en sağ şeridi izlemek,
Zorundadırlar.
Sürücülerin;
f) Geçme, dönme, duraklama, durma ve parketme gibi mecburi haller dışında şerit değiştirmeleri,
g) İki şeridi birden kullanmaları,
h) Kavşaklara yaklaşırken; yerleşim yerlerinde 30, yerleşim yerleri dışında 150 metre mesafe içinde ve kavşaklarda şerit değiştirmeleri,
ı) Araçlarının cinsine ve hızına uygun olmayan şeritten gitmeleri,
j) İşaret vermeden şerit değiştirmeleri,
k) Bölünmüş yollarda karşı yöndeki trafik için ayrılan yol bölümüne girmeleri,
l) Dört veya daha fazla şeritli ve iki yönlü yollarda, karşı yöndeki trafik için ayrılan yol bölümüne girmeleri,
m) İki yönlü ve üç şeritli yollarda en sol şeride girmeleri,
Yasaktır.
B) Hayvan sürücüleri;
Bu Yönetmeliğin 95 inci maddesinde sayılan hal ve şartlara uygun olarak hayvanları ve hayvan sürülerini yolun en sağından, en az genişlik işgal ederek ve imkanlar ölçüsünde taşıt yolu dışından sürmek,
C) Yayalar;
Bu Yönetmeliğin 95 inci maddesinde sayılan hal ve şartlar dışında;
a) (Değişik:RG-09/09/1997-23105) Taşıt yolu bitişiğindeki ve yakınındaki yaya yolu, banket ve alanlarda yürümek, buralarda ve mecburi hallerde taşıt yolunda yürüme halinde bu Yönetmeliğin 138 ncı maddesindeki şartlara uymak,
b) Taşıt yolunun karşı tarafına; yaya ve okul geçitleri ile kavşak giriş ve çıkışlarından, bunların bulunmadığı yerlerde ise, şartlarına uyulmak suretiyle taşıt yolunun uygun kısımlarından geçmek,
c) Yaya ve okul geçitlerinden geçerken, geçidin sağ bölümünden yürümek,
Zorundadırlar.

Scudo
@Mehmet Çınar
Bu tabire de hastayım dörtlülerini yaktımı istediği her yerde durabileceğini istediği kuralı çiğneyebileceğini sana sürücüler var bu ülkede burdaki kilit nokta dörtlülerin yanması :) bu arada kaza yapan arkadaşa çok geçmiş olsun

• Beğen
Tepkiler: Ehlikeyif
@Mehmet Çınar Geçmiş olsun. Bende 1 ay önce sizin gibi sağdan giderken araç sıkıştırmamasına ragmen kapı açılması sonucu kaza yapmıştım. Sağ el bileğimde hala hafif bir sıkıntı var. MR a girdim doktor kalıcı bir şey olmadığını söyledi. Trafikte ya yolu ortalıcaz ya da sakin ve yavaş gidecegiz. Başka bir yolu yok. En iyisi trafikte hiç sürmemek diye düşünüyorum. Şehir dışına çıkmak iyidir. Ben kaza sonrası trafikte çok tedirginim artık. Bisiklettende eski tadı alamıyorum. Gidonu tutarken el bileğimde hafifte olsa bir ağrı var. Öyle ya da böyle bu tür kazlarda biri suçlu oluyor. Ama bisikletliler olarak bizim bedenimiz zarar görüyor ,olan bize oluyor. Çok dikkatli ,tedbirli olmamız gerek. Hayırlı ramazanlar.

Araç Kapısı Açılması Sonucu İlk Kazam

Geçmiş olsun, çok şükür size bir şey olmamış. Bu yolun sağından/sağ şeritten gitme olayı bisiklet sürücüleri için çok enteresan, kaza olunca sağ şeritteki aracın sağından geçmeye çalıştığımız için suçlanıyoruz, kurallara uyup sağ şeridi ortalayıp sürsek arkamızdan vurmadıkları kalır kenardan sürsene derler, biz de mecburen sağ şeridin sağında seyrederiz araçlar sağ şeritten bizi silme geçerler ama yine onlar haklı, yol çok dar ise kaldırımdan gitsene diyenler bile çıkar.

Acilde tutulan rapor ve şikayetçi olmanız üzerine "taksirli adam yaralama" ceza mahkemesi açılır. Burada iddianızı kanıtlayabilirseniz buna ilave olarak "maddi manevi" hukuk davası açabilirsiniz. Bu süreç uzlaşmaya tabi suçlara girdiği için, öncesinde devletin atadığı bir uzlaştırmacı ile masaya oturursunuz. Karşı tarafı sen de uğraşma ben de uğraşmayayım diye ikna ederseniz uzlaşma sürecinde hastane masrafı, bisiklet hasarı ve biraz da manevi tazminat ekleyerek el sıkışabilirsiniz.

Böyle bir durumda olay yerine polis gelse daha güzel olurdu. Onların raporu kimin suçlu olduğunu daha net anlatır. İddianızı kanıtlayacak olay yeri polis raporu olsa uzlaşma sürecine eliniz güçlü girerdiniz. Ben benzer bir olayda karşı taraf yalan söylediği için uzlaşmadım. Ceza mahkemesi sürecini işleteceğim. Tazminat kısmında anlaşma yoluna gideceğim.

Dörtlüleri yakmak sağa veya sola dönme işareti değildir. Bir tarafa dönmek istiyorsan önceden sinyali vereceksin. Trafikte kimse kimsenin niyetini okumak zorunda değil. Ama maalesef biz de yanımızdan geçen araçların niyetini okumak zorunda kalıyoruz. Fren yaptığı zaman sağa döner ihtimalini göz önünde bulundurarak yavaşlama ve güvenli bir mesafede durma ya da özellikle T kavşaklarda arkanızdan gelen aracın gaz kestiğini duyduğunuz zaman gerekiyorsa durup onun geçmesini bekleme gibi. Bu arada geçmiş olsun.

öncelikle geçmiş olsun. benzer bi kaza arkadaşımın başına geldi. motoruyla giderken aynı kazayı yaptı. yol iki şeritli ancak sen in olduğun şeritte arabalar parketmiş vaziyette. dolayısıyla o pasif bi şerit. yani tek şeritli biyol gibi değerlendirilir. bu durumda da sen tek şeritlik yolda aracın sağına girdiğin için malesef hatalısın. yüzde yüz olmasa da hatalısın. maddi bi zararın da yoksa bence büyütme olayı. karşı taraftaki sürücüye de bisikletlileri farketmesini, daha dikkatli olması konusunda temennide bulunup olayı kapatın bence.

Ithalat konusunda iyi olduğumuzdan yakında bunları da görebiliriz. Bunlar insan evladı değil.

(link)

Geçmiş olsun.
Sürücü de inkar ediyorsa bir sonuç çıkmaz gibi duruyor. Üzerinize kırdığını ispatlamanız çok güç. Ki ispatladınız diyelim, olay yine "caddede bisikletin işi ne?" kısmına gelecek.

Bisikleti kendi imkanlarınızla hayata döndürmeye çalışın

Avrupa'da yaşasak tek şeritli yolda araçların sağından gitmek sorun olmaz çünkü bisiklet yolları var, olmayan yerlerde bile araçlar öncelik tanıyor sağdan ilerleyen bisikletlilere.
Ama ülkemizde derdini anlatabileceğini hiç mi hiç sanmıyorum ben. Suçlu ilan edilirsin tahminen.

Tek şeritli yolda araçları arkadan takip etmen gerekiyor diye biliyorum. Çift şeritli yollarda da yalnızca sağ şeridi kullanma hakkımız söz konusu.
Aracın üzerine kırması olarak değil de sağa dönerken senin arada kalman olarak tanımlanır olay.

Bu yüzden sağ taraftaki bağlantı yollarına çok dikkat etmek zorundayız, araya girmemize müsade edilmiyor kanunen.

bende de aniden sola kırmıştı video olarak örneklendireyim çok şükür bir şey olmadı.

@furkantrojka

yani çift şeritli bir yolda sağ şeridin ortasından gidiyorsunuz arkanızdaki araçlar da sizi takip ediyor doğru mu anladım? bir araç gibi yer kaplıyorsunuz yani. ben bu şekilde bir bisiklet sürücüsüne rastlamadım. mesela d100desiniz diyelim, en sağ şeridin ortasından mı gidiyorsunuz?

@Serkan Mıstınoğlu
Caddede bisikletin işi ne sorusunun cevabını trafik kanunu madde 65-66 veriyor zaten

@Mehmet Çınar
şu rezil zihniyete bakar mısın?Dörtlüleri yaktın mı her şey mübah , ters yöne de girersin,istediğin yere park edersin hatta bu vakada görüldüğü üzere sağındaki bisikletliyi de ezebilirsin.

@Mehmet Çınar

Aracın sağından başka yerden gitme şansınız var mı Allah aşkına? Burası Türkiye aynasına bakmaz sinyal vermez kural bilmez bizim milletimiz bir de haklı gibi karşısındakini suçlar. Çok geçmiş olsun size. Sürücüye de yazıklar olsun başka birşey demek gelmiyor içimden...

Arkadaşa hatalı diyen forum üyelerine de iki çift sözüm var, bir daha ki turlarında baksınlar bakalım kaç arabanın sağından geçiyorsunuz tur boyunca? Solundan gitme gibi bir şansınız yok. Solundan da gitseniz sola kıracağı tutar yine vurur vuracağı varsa, o zaman geriye tek seçenek kalıyor. Hizanıza her araba geldiği an durmanız lazım. Bundan sonra dur kalk dur kalk sürersiniz kazaya mahal vermezsiniz. Saygılar.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

@furkantrojka

Tek şerit yolda o zaman bisiklet sürülemez yani. O zaman sokaklarda bisiklet sürmek yasak sadece caddede sürülebilir. O da 2 veya daha fazla şeritli olmak kaydıyla.

Hocam öyle şey mi olur? Eyüp'te sahil yolunda bisikletle şeridi paylaşması için araçlara özel tabela yapıldı. "Şeridi Paylaş" diye. Ben sağ şeritte bisiklet sürücem aynı şeritte giden araç bana çarpacak ve ben hatalı olucam öyle mi?

Heryerinde bisiklet yolu var da memleketin biz mi bilmiyoruz?

Göz temasi çok önemli sürücü ile göz temasi kurmadan hayatta sağından solundan geçmem. Yolda çukur olur adam aniden kaçmak ister size çarpar çok tehlikeli işler.

@MehmetErtekin

Yasalarla pek aranız yok sanırım, kendi doğrularınız kanunlardan önde geliyor olsa gerek. Bir konuda kanun varsa yorum anlam ifade etmez. Kanun diyor ki; bisiklet taşıttır, eğer bisiklet yolu varsa kullanmak zorundadır, yoksa en sağ şeridi kullanır. Yani tek şerit varsa yasal olarak şeridi ortalayıp gitme hakkınız mevcut, bunun lamı cimi yok. Yok efendim arabalar saygı duymaz korna çalar üstüme sürer felan deme hakkınız yok. Ve bu kurala uymazsanız, suçlu siz olursunuz. Arkadaşta bisiklet taşıt olduğu için kurallara uymakla mükelleftir. Tek şeritli yolda gidiyorsa aracın sağından ge-çe-mez.
Olayın video kaydı ispatı olmadığı için bu konuda yorum yapmıyorum ancak, hiçbir şekilde kanuna uymamanın mazereti olmaz.

@mtbrhnkc

O zaman tek şeritli yollarda bütün arabaları arkanıza takıp gidiyorsunuz sanırım sonra da korna çalanlara yasa böyle diyor mu diyorsunuz? Aracın sağında geçmeseniz de araçlar sizin solunuzdan geçmiyor mu? O zaman her yanınızdan araba geçişinde sizde kural ihlali yapıyorsunuz diğer tüm sürücüler de...

Bisikletler de araç sayılır tabiki ve şeridi araçlar gibi kaplamadığı için mümkün olduğunca sağdan sürmek ya da çok şeritliyse sağ şeritten sürmek zorundadır. Yani tek şeritli yolda yolun sağ kısmı bisikletli sürücünün YASAL sürüş alanıdır.

Geri