Scudo Sports

Apartman yöneticisi ve bisiklet sorunsalı

Eyy asansörde bisiklet taşıyanlar (ki ben de yüzlerce defa taşımışımdır)
Aynen merdiven boşlukları gibi, asansörler de ortak kullanım alanlarıdır. Hatta belli bir katta kilitli bisikleti genelde sadece o katta oturanlar görürken, asansörü apartmanın tüm sakinleri kullanır. Çoğu insan asansörün orta yerinde dikilmek yerine bir kenarına yaslanarak beklemeyi tercih eder. Hatta birden fazla insan varsa mecburen yapar bunu. Bence apartmanda en temiz olması gereken yerdir asansör.
Şimdi empati yapalım, asansörün aynasında, kapısında, duvarında teker izi ve hatta çamuru görürseniz ne hissedersiniz?
Uzun lafın kısası, asansörde bisiklet taşımak en tabii hakkımızdır. Ancak hassas bir iştir. Asansörden çıkarken bir kirliliğe neden olup olmadığını kontrol etmeli. Bisikleti kenara koyduktan sonra da kirliliği gidermek önemli bir sorumluluğumuzdur. Bisikletlilere antipati duyulmasını azaltmaya çalışmalıyız, artırmaya değil. Bu hepimizin yararına.

Scudo
Konuyu gerçek mecrasına çekmek amacıyla yazıyorum.
Ben de yaşadığım apartmanda yöneticiyim. Yönetimi devralınca yaptığım ilk iş düz ayak depomuza 8 bisikletlik bir park yeri yapmak oldu. Yapmak diyorum çünkü kendi metal atölyem var. Sonra baktım ki bu 8'li yetmiyor, sağda solda duran bisikletler de yavaş yavaş bu depoya gelmeye başladı, bir tane 8'li daha ekledim.
Mekan sorunu ortadan kalkınca apartmandaki bisiklet sayısı arttı (bizim evde kızların ve benim ikişer, eşimin 1 bisikleti var) ve ikinci park da yetmemeye başladı :) Yakında bir tane daha gerekecek gibi.

Demem o ki (mutlaka yapmışsınızdır ama) yöneticiye çözüm konusunda alternatifler önermek, belki park yerinin maliyetini kullanıcılara bölüştürmek vs gibi yollara da gitmek gerek. Hatta gerekirse bu çözümü yönetimden bağımsız kendi içinizde bile üretebilirsiniz.

Kendi adıma, maliyet+nakliye gibi bir tutarla İstanbul içinde ihtiyacı olanlara destek verebilirim. Lütfen "Aaaa, ticaret mi yapılıyor burada" polemiğine girmeyiniz.

02.jpg

Şöyle hukuki bir tarafı var bu işin. "Asansör kullanımı ile ilgili yasaklamalar yaygındır. Ancak uygulamalarda keyfiyet olup olmadığı önemlidir. Yük taşımasının yasaklanması hakkında kat malikleri kurulu/yönetim kurulunca alınmış bir karar varsa ve bu karar, karar defterine kaydedilerek formalite tamamlanmışsa karara uymak durumundasınız. Ama karar alınmamış ve keyfi bir uygulama söz konusu ise siz de diğer kat maliklerine sağlanan kolaylıklardan faydalanmalısınız. Bunun için yönetici ile görüşün ve karar alınıp alınmadığını sorgulayın." Bisiklet biz istemesek de yük konumundadır. Bisikletin ağırlığının ne kadar olduğunun önemi yoktur burada. Ayrıca bilmeniz gereken bir konu da, medeni kanun her zaman iyi niyetten bahseder. Öncelikle kişinin iyi niyetli olması gerekmektedir yani. Yük taşınmasının yasak olduğuna dair bir karar çıkmışsa bisikletle alakalı bir istisna talep edilebilir. İyi niyet önemlidir diyorum çünkü insani ilişkilerle çözülebilecek bir konuyu karşılıklı restleşmelere götürmeniz durumunda muhtemelen hukuken zararlı çıkabilirsiniz. Apartman boşluğuna bisiklet bağlanması ise yasak olmasa bile hoş bir durum değildir. Bir iki kişinin yapmasından bir şey olmaz demeyin. Açılan delik her zaman büyümeye mahkumdur. Bisiklet, biz istemesek de küçük çocuklar için tehlike arz edebilmekte ve bu boşluğun kullanımını kısıtlamakta.

Umarım bu kadar basit bir konuyu diyalogla karşılıklı incinmeden çözersiniz.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Katlanır bisikletim olduğu için ,asansöre koymakta ve taşımakta çok sıkıntı olmuyor.Bu konuda şanslıyım.Katlamadan asansöre dik koyduğumda çok rahat sığabiliyor.

herkese merhabalar,

ben bisikletimi 13. kata asansörle çıkartıyorum. geçen sene yönetim asansöre bisiklet koyamayacağımı ve yasak olduğunu söyledi. bana mantıklı bir açıklı yapamadıkları gibi yer gösterin dediğimde dışarıda bırakmamı söylediler.
dışarıda dedikleri yerde bisiklet parkı mevcut değil. sitenin en arka kısmında telle çevrilmiş içi hurda bisiklet dolu ufak bir alandan bahsediyorlar. kapalı, yağmur almayan kilitli ve güvenlik gözetiminde bir yer olmadığı sürece ben bırakmayacağımı söyledim. hala diretir ve engellerler ise sosyal haklarıma engel olmaktan dava açacağımı söyledim. buna hakkım varmı bilmiyorum ama 1 senedir sorun yaşamadığım gibi bisikletine değer veren herkes evine çıkarmaya başladı. şimdi ortam güllük gülistanlık site sakinlerinden de çatlak ses çıkmayınca mutlu son kaçınılmaz oldu :)

• Beğen
Yahu en azından şu malum mesajdaki "yollu" kelimesini oradan kaldırın. Kendi eşinize, kızınıza böyle bir şeyin imasının bile yapılması karşısında nasıl tepki gösteriyorsanız, böyle kelimeleri yazarken en az bu kadar hassas olmak zorundasınız. Bu işlerin şakası olmaz.

@aludra07 Hoşunuza giden şeylerin söylenmesini seviyorsunuz sanırım. Bir dahakine yazarken size fikrinizi sorarım, tövbe tövbe...

@Mehmet Altuğ
dervişin zikri neyse fikri odur. siz de dünyaya o perspektiften baksaydınız her şeyi böyle görürdünüz. onun için boşverin.

Yetmez mi arkadaşlar konu sahibi gereken cevabı almıştır zaten, yardımda bulundu birçok üye. Biz hala tartışma peşindeyiz. Yok mu yeni bisiklet alıp test eden, yeni ürün alıp inceleme yapan, bisiklet toplayan, tura çıkan...Bisiklete dair paylaşım git gide azalıyor.

konuyla alakasız olacak ama bu her soruna "sorunsal" deme modası da nereden geliyor anlamak güç.
sorunsal, çözümü bellirsiz ya da doğruluğu şüpheli durum anlamına gelen bir SIFAT.
sorun ise İSİM.

konudan ayrı olarak, sorunsal sözcüğünü kullanmak çoğu zaman daha entelektüel gözüküyormuş gibi bir hissiyat oluşturuyor insanda, anladığım kadarıyla. bu sebeple iyiden iyiye yaygınlaştı bu yanlış kullanım.

ek: konu sahibi ekşi sözlük yazarıymış, zaten sorunsal sözcüğünün yanlış kullanımının yaygınlaşması ekşi sözlük'ün eseri.
"x'in neden bu kadar y olması" gibi GERİZEKALICA başlık furyası aldı yürüdü. her fırsatta orada da giydiriyorum bu saçma kullanımlara, buraya has değil yani.

bir de konu sahibinin ekşi'de forumu kötülemesi hoş olmamış.

Ben sabaha mesajlar silinir diyordum da ikinci dalgaya adım adım gidiyor bu. Mesele en son tatlıya bağlandı zaten ufak bi yanlış anlaşılma olmuş karşılıklı izah edildi konu kapandı. Böylesine duyarlı bi forumda da kimsenin kimseye öyle devşirildiği gibi bir saldırıda bulunmasının söz konusu olacağını sanmıyorum. En azından barınamaz yani benim altını çizdiğim asıl nokta buydu. Kapanmış bi durumu daha fazla deşmeyelim lütfen konu amacını fazlasıyla aştı zaten. Konuda incittiğim kızdırdığım biri varsa affolsun iyi günler herkese.

• Beğen
Merdiven ve merdiven boşluğu ortak kullanım alanı olduğu için çoğunluğun istediği olmak zorunda burada. Lakin asansöre fiziksel bi zarar olmadıkça karışamaz ki fiziksel bi zarar olsa bile maddi olarak bedelini öder yine devam edersiniz kullanmaya.. Bence o kağıdın altına şöyle bi not yazın sizde..

"Apartman sakinleri bavul, valiz, çanta, sırt çantası, şemsiye, market poşeti, damacana yahut pet şişe su, kargo kolileri gibi eşyalarını asansör kullanmadan taşımaya başladıkları gün bende asansöre değerli bisikletimi koymamaya başlayacağım.."

O sadece ego tatmini peşinde ki bi yönetici. Susup hakkınızı yedirmeyin. Hatta aylık apartman aidatında asansör ve temizlik bedeli ayrı ayrı yazar. Çok diretirse bu bedeli vermeyin ve kullanmayı bırakın asansörü. Sonrasında her daire düşen ödeme miktarı değişir ve genel bi tepki oluşup size destek verebilirler bile:)

• Beğen
Tepkiler: aludra07
Merhaba, yönetici ile konuştum fakat adam, her şeye hayır diyor. daha cümlemi tamamlamama izin vermeden ''hayır'' diyor.
''eğer bisikletinizi asansör ile taşımaya devam edecekseniz, herhangi bir asansör arıza durumunda masrafı siz karşılarsınız'' dedi. günah keçisi ilan edecek adam, eğer asansör bozulursa. yani son durum bu. ben biraz daha hukuksal yönden araştırma yapmaya çalışacağım. yardımlarınız için çok teşekkürler.. herkese. :eek:ops::)

Ya arkadaslar benim sözü gecen " yollu" benzetmem ile konuyu acan bayan arkadas arasinda bi bag kurmaya calismaniz tamamen kasitli bi seydir. Ben yollu kelimesini hangi cumlede kurmusum dikkatli bakiniz lutfen. Forumdan degerli arkadasim @Kerem Özbayrak ile uzun suredir devam eden karbon yol bisikletine yaptigim sakalarda gecen bi kelimeyi hangi kafayla bir bayana gonderme yaptgima karar verdiniz anlamiyorum. Enteli gelir bana catar eksicisi gelir bana catar kadin haklari savunucusu gelir bana catar bu ne yaman yargisiz infaz anne :D bi gidin isinize gucunuze yaa. Gelip bana kinaye sanatiyla ilgili ders vermeye kalkmayin komik oluyorsunuz ama farkinda degilsiniz

Sizin gbi insanlar şekspir doneminde yaşasa "şekspir idam" diye sokaga dokulurdu, sizin gbi önyargi abideleri hacivat-karagoz doneminde yaşasa " hacivatin kellesini isteruk" diye sokaklarda debelenirdi. Sizin gbi kendinden olmayani taşlama meraklilari en cok demokrasiyi özgur dusunceyi nasil savunur ve nasil boyle kendiyle celisir anlamak mumkun degil annem :D

Buyrun bu adam kimse tanimiyorum ama ozelimden saydirmis hakaretleri ben yine efendiligimi bozmayacagim.
Bu ne yaman onyargi ve nefret annem :DScreenshot_2016-10-07-19-30-38.png

• Beğen
Tepkiler: Kerem Özbayrak
Geri